Skocz do zawartości

Browar Cztery Łapy - teraz bIES


cml

Rekomendowane odpowiedzi

#24 BDSA Cerber 20blg

 

post-5458-0-98693000-1383033986_thumb.jpg

 

Zasyp:

Amt Name Type # %/IBU

5,00 kg Pilzneński (3,2 EBC) Grain 56,4 %

1,40 kg Monachijski typ II (16,0 EBC) Grain 15,8 %

0,80 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Grain 9,0 %

0,40 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 4,5 %

0,20 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 2,3 %

0,10 kg Czekoladowy jasny 400 (400,0 EBC) Grain 1,1 %

0,02 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1200,0 EBC) Grain 0,2 %

 

Zacieralnie: nie do odtworzenia ale na wytrawnie :)

 

Warzenie 70min 28IBU

 

Amt Name Type # %/IBU

50,00 g Aurora [5,80 %] - Boil 60,0 min Hop 24,2 IBUs

15,00 g Brewer's Gold [5,40 %] - Boil 15,0 min Hop 3,4 IBUs

0,70 kg Syrop kandyzowany produkcja własna [boil for 15 min] Sugar 7,9 %

0,25 kg Muscovado [boil for 15 min](40,0 EBC) Sugar 2,8 %

15,00 g Aurora [5,80 %] - Boil 1,0 min Hop 0,3 IBUs

 

 

Fermentacja WY3724 (II pokolenie) 25-32st:

burzliwa: 1 miesiąc

cicha: 1 miesiąc

Edytowane przez cml
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#25 Summer Ale

 

post-5458-0-13017600-1383035463_thumb.jpg post-5458-0-06814300-1383340185_thumb.jpg

 

Zestaw twojbrowar.pl

Zacieranie: 67st 60min

 

Wyszło 13,5blg ale i tak jest świetne to piwo - polecam każdemu

mimo braku chmielenia na zimno - to chyba zasługa galaxy

Edytowane przez cml
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#26 Boxer's Dry Stout 12,5blg 4,6alc

 

post-5458-0-15564000-1383035508_thumb.jpg post-5458-0-34489300-1383038578_thumb.jpg post-5458-0-35950000-1383038579_thumb.jpg post-5458-0-31360800-1383038580_thumb.jpg

 

Zasyp 5,5kg:

3,00 kg Pale Ale (5,5 EBC) Grain 54,5 %

1,20 kg Barley, Flaked (Thomas Fawcett) (3,9 EBC Grain 21,8 %

0,80 kg Pilzneński (3,2 EBC) Grain 14,5 %

0,40 kg Jęczmień prażony (1000,0 EBC) Grain 7,3 %

0,10 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1200,0 EBC) Grain 1,8 %

 

Zacieranie (woda + 4g gipsu):

Mash In Add 20,00 l of water at 73,7 C 67,0 C 90 min

Wygrzew Add 0,00 l of water and heat to 78,0 C 78,0 C 10 min

 

Warzenie 36IBU:

35,00 g Aurora [7,66 %] - Boil 60,0 min Hop 28,0 IBUs

20,00 g Fuggles [4,60 %] - Boil 40,0 min Hop 8,4 IBUs

 

Fermentacja US-05 (I pokolenie):

Primary Start: 2013-10-03 - 4,00 Days at 17,0 C

Secondary Start: 2013-10-07 - 10,00 Days at 21,0 C

 

Przepraszam zmieniamy formułę zapisków - copy-paste z tekstowej receptury Beersmith mi odpowiada :)

ps. wszystkie warki celujemy aby uzyskać 25l do fermentacji

Edytowane przez cml
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Boxer's stout dosyć nisko odfermentował - bo do 4,5 - zastanawiam się czy to może mieć związek z dużą ilością słodu palonego - czy może dlatego, że zastosowałem krótszą burzliwą 4 dni i dłuższą cichą: 10dni - a może po prostu brzeczka była słabo napowietrzona...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chciałem sprawdzić jak wygląda fermentacja wg beersmith pod nazwą "Ale, two stage" gdzie primary trwa 4 dni a secondary trwa 10 dni

Palmer pisze, że dla ale-sów wystarczy 2-6 dni - myślisz, że po 4 dniach burzliwej piwo nie dofermentowało na cichej tylko dlatego, że zostało oddzielone od placka drożdzowego? dodam, że piana po 4rech dniach już opadła a na dnie fermentora opadło 1,5cm drożdzy

 

beersmith pokazywał że w tej konfiguracji po primary będzie 4,5blg - było, po secondary miało spaść do 2,5 - życie zweryfikowało i wynik zatrzymał się na 4,5...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tam bym BE nie wierzył w takich sprawach, drożdże to żywe organizmy i nie działają według instrukcji. Doświadczenie i własna obserwacja najlepsze. A jak się nie ma doświadczenia albo nie obserwuje, to najlepiej być po bezpiecznej stronie i fermentować 2 tygodnie, potem 2 tygodnie na cichej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie chce psuc zabawy z nowej zabawki ale na US05 przy bujaniu fermentorem drożdżom też zdarza się ruszać po 6 godzinach :smilies:

 

mi się nie udało w 6h - może za słabo bujałem

moim zamiarem było znalezienie taniego sposobu na napowietrzanie a bujanie chciałem wyeliminować z procesu - stąd poszukiwania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#27 Pils ryżowy 11,5blg / 25l / 37IBU

 

Zasyp: 4,75kg

3,30 kg Pale Ale (5,5 EBC) 69,5 %

0,60 kg Płatki ryżowe błysk (2,0 EBC) 12,6 %

0,50 kg Pilzneński (3,2 EBC) 10,5 %

0,30 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) 6,3 %

0,05 kg Melanoidin (Weyermann) (59,1 EBC) 1,1 %

 

Zacieranie: 70min

Mash In Add 20,00 l of water at 71,0 C 67,0 C 60 min

Mash Out Heat to 77,0 C over 10 min 77,0 C 10 min

 

Gotowanie: 70min

20,00 g Pacific Jade [14,30 %] - Boil 60,0 min 29,4 IBUs

10,00 g Pacific Jade [14,30 %] - Boil 15,0 min 7,3 IBUs

15,00 g Saaz [4,20 %] - Boil 2,0 min 0,5 IBUs

 

Fermentacja:

W34-70 - suche 1 saszetka

2 tygodnie 9-10st

4 dni przerwa diacetylowa 13-14st

1 tydzień refermentacji ~100g cukru 13-14st

1 miesiąc leżakowania 0-4st

 

Notatki:

Miałem w głowie sklonowanie ryżowego z BK - już wiem, że następnym razem pójdę w stronę medium american lager czyli większy udział ryżu. Dodatkowo spróbuję S-23. Refermentację przeprowadziłem PO tygodniu leżakowania, dodatkowo testowaliśmy lodówkę i udało nam się zamrozić górną półkę piwa przez co złapały zmętnienie :D Pierwsze koty za płoty - na pewno będziemy kontynuowali przygodę z dolniakami :)

Nie będę tez używał żadnych słodów cara - wprowadziły niepotrzebną słodyczkę. Może spróbuję gotować 90min aby uzyskać karmelizację słodu podstawowego.

Edytowane przez cml
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#28 Long johnson v2 - American wheat - 12,8blg / 25,5l / 19IBU

 

Zasyp: 5,95kg

3,20 kg Pale Ale (5,5 EBC) 53,8 %

2,00 kg Pszeniczny (3,0 EBC) 33,6 %

0,40 kg Wiedeński (7,0 EBC) 6,7 %

0,30 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) 5,0 %

0,05 kg Château Crystal (150,0 EBC) 0,8 %

 

Zacieranie: 70min

Mash In Add 23,00 l of water at 71,5 C 67,0 C 60 min

Mash Out Heat to 78,0 C over 10 min 78,0 C 10 min

 

Gotowanie: 70min

40,00 g Lublin [2,80 %] - Boil 60,0 min 10,1 IBUs

30,00 g Lublin [2,80 %] - Boil 25,0 min 5,3 IBUs

30,00 g Lublin [2,80 %] - Boil 15,0 min 3,8 IBUs

30,00 g Mosaic [11,50 %] - Dry Hop 7,0 Days 0,0 IBUs

30,00 g Citra [11,90 %] - Dry Hop 3,0 Days 0,0 IBUs

 

Fermentacja:

US-05 gęstwa

- 9 dni 17-21st

- 7 dni 21st

 

Notatki:

Klonowanie poprzedniej receptury - aby było co pić. Niestety wątpliwa jakość sklepowego lubelskiego (trawiasty smak) spowodowało, że następnym razem użyjemy nadwyżkowego chmielu kolegi Staśka z domowej produkcji. W przyszłości myślę o modyfikacji w postaci użycia żateckiego zamiast lubelskiego.

Edytowane przez cml
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#29 Centennial Ale 14blg / 26,5l / 57IBU - klon piwa Bell's Two Hearted Ale

 

Zasyp: 6,14kg

4,70 kg Pale Ale (5,5 EBC) 76,6 %

1,01 kg Wiedeński (7,0 EBC) 16,4 %

0,26 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) 4,2 %

0,17 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) 2,7 %

 

Zacieranie: 70min

4,00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins Water Agent 1 -

Mash In Add 21,00 l of water at 74,0 C 67,0 C 60 min

Mash Out Heat to 78,0 C over 10 min 78,0 C 10 min

 

Gotowanie: 70min

20,00 g Iunga [11,10 %] - Boil 60,0 min 19,8 IBUs

20,00 g Centennial [9,60 %] - Boil 45,0 min 15,8 IBUs

20,00 g Centennial [9,60 %] - Boil 30,0 min 13,2 IBUs

20,00 g Centennial [9,60 %] - Boil 15,0 min 8,5 IBUs

10,00 g Centennial [9,60 %] - Boil 0,0 min 0,0 IBUs

10,00 g Centennial [9,60 %] - Dry Hop 3,0 Days 0,0 IBUs

 

Fermentacja:

Wyeast American Ale II - starter 1,2l

7 dni burzliwa 15-21st

7 dni cicha 21st

 

Notatki:

Błędem było dodawanie Iunga na gorycz - gorycz też może smakować a ta smakowała tak samo jak wszystkie Iungi ;) Ogólnie dobre piwko do picia (wysoko oceniam walory smakowo-zapachowe centennial) aczkolwiek możnaby je zrobić lżej 12blg maks.

Drożdże się sprawdziły - US-05 jeśli fermentowane zbyt ciepło dają specyfikczny posmak, który po wypiciu litrów piwa może zacząć męczyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#30 Pluto - Galaxy chocolate stout - 15,8blg / 26,5l / 65IBU

 

Zasyp: 6,65kg

5,00 kg Pale Ale (5,5 EBC) 75,2 %

0,45 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1200,0 EBC) 6,8 %

0,40 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) 6,0 %

0,30 kg Karmelowy 300 (300,0 EBC) 4,5 %

0,15 kg Czekoladowy jasny 400 (400,0 EBC) 2,3 %

0,10 kg Jęczmień prażony (1000,0 EBC) 1,5 %

 

Zacieranie: 70min

Mash In Add 22,00 l of water at 72,8 C 66,0 C 70 min

Mash out Heat to 78,0 C over 15 min 78,0 C 10 min

Czekoladowy ciemny 200g wsypany od początku natomiast reszta (250g) + czekoladowy jasny wsypane na 10min przed końcem zacierania.

 

Gotowanie: 70min

20,00 g Amarillo Gold [8,90 %] - Boil 60,0 min 15,7 IBUs

20,00 g Zeus [14,20 %] - Boil 60,0 min 25,0 IBUs

20,00 g Galaxy [14,80 %] - Boil 25,0 min 18,1 IBUs

10,00 g Galaxy [14,80 %] - Boil 15,0 min 6,5 IBUs

0,25 kg Brown Sugar, Dark [boil for 15 min](98,5 Sugar 3,8 %

10,00 g Galaxy [14,80 %] - Boil 0,0 min 0,0 IBUs

20,00 g Galaxy [14,80 %] - Dry Hop 7,0 Days 0,0 IBUs

 

Fermentacja:

Wyeast American Ale II - gęstwa po #29

7 dni burzliwa 15-21st

7 dni cicha 21st

 

Notatki:

20l piwa zostało zabutelkowane w powyższym stanie natomiast do ~6l zostało dodane 100g ksylitolu oraz 100ml maceratu porterowego - co z tego wynikło opisał kolega Bogi - reszta butelek poczeka conajmniej pół roku. Piwo oceniamy bardzo wysoko - mam nadzieję je powtórzyć w przyszłości.

 

Będziemy też próbowali innych słodów czekoladowych łącznie z pszenicznymi.

Edytowane przez cml
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#31 Łajka v2 - jakiśtam lager karmelkowy - 12,7blg / 26,5l / 19IBU

 

Zasyp: 4,8kg

3,50 kg Pale Ale (5,5 EBC) 72,9 %

0,40 kg Carabelge Weyermann 8,3 %

0,40 kg Karmelowy 300 (300,0 EBC) 8,3 %

 

Zacieranie: 70min

Mash In Add 16,00 l of water at 73,8 C 68,9 C 60 min

Wygrzew Heat to 78,0 C over 10 min 78,0 C 10 min

 

Gotowanie: 70min

15,00 g Cascade [7,40 %] - Boil 60,0 min 11,0 IBUs

15,00 g Cascade [7,40 %] - Boil 25,0 min 7,6 IBUs

0,50 kg Muscovado [boil for 15 min](40,0 EBC) 10,4 %

 

Fermentacja:

Mauribrew lager - 1 saszetka

2 tygodnie 11-12st

5 dni przerwa 14-15st

1 tydzień refermentacja 11-12st

zabutelkowano ze 150g ksylitolu

 

Notatki:

Aktualnie piwo leżakuje w 0-4st. Jest bardzo mętne - wierzę, że się wyklaruje. Niepotrzebnie chyba poszła w kanał gęstwa W34-70 (miała być użyta do tego piwa) - coś nam nie pasowało w jej zapachu ale zdaje się, że wszystkie dolniaki mają taki zapaszek niepewny :) Oryginalnie piwo miało mieć około 11blg ale już nie dolewaliśmy wody bo by było 29l a nie wiadomo było czy te mauribrew lubią wychodzić :)

Edytowane przez cml
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#31 Smoked porter - 16blg / 26,5l / 42IBU

zmodyfikowana receptura na Alaskan Smoked Porter

warzenie: 2013-12-19

 

Zasyp: 7kg

4,30 kg Pale Ale (5,5 EBC) Grain 1 61,5 %

1,00 kg Château Wędzony (3,5-5 EBC) (3,9 EBC) Grain 2 14,3 %

0,85 kg Monachijski typ II (16,0 EBC) Grain 3 12,2 %

0,60 kg Château Czekoladowy (900 EBC) (900,0 EBC Grain 4 8,6 %

0,25 kg Château jęczmień palony (1200-1400 EBC) Grain 5 3,5 %

 

Zacieranie: 70min

Mash In Add 22,00 l of water at 72,6 C 67,0 C 60 min

Mash Out Heat to 78,0 C over 10 min 78,0 C 10 min

Wysładzanie 18l w dwóch rzutach

 

Gotowanie: 60min

30,00 g Chinook [11,60 %] - Boil 60,0 min

10,00 g Chinook [11,60 %] - Boil 45,0 min

30,00 g Willamette [5,50 %] - Boil 10,0 min

 

Fermentacja:

Wyeast American Ale II - 2gie pokolenie

1 tydzień 21st - burzliwa

1 tydzień 21st - cicha

zabutelkowano ze 100g cukru 2014-01-07

 

post-5458-0-50191200-1392799686_thumb.jpg

 

Browar dorobił się w końcu loga :)

Edytowane przez cml
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mistrzowskie etykiety! (po raz kolejny)

W czym są robione? Tylko komputer i program do grafiki czy jakiś półprodukt powstaje na kartce?

 

Czasem robię szkic na kartce, ale 95% powstaje w Adobe Photoshop (rysowane, malowane przy użyciu tabletu graficznego). Miło, że się podobają, dzięki!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Szukam w Waszych zapiskach "Ponuraka"… i nie widzę, a szkoda ;) Kilka piw, które dostaliśmy za identyfikatory na Birofilię 2014 zostało zdegustowane już w Żywcu na festiwalu. Ogromne wrażenie zrobił na nas Wasz CDA z maja 2014. Degustowało 6 osób, w tym 4 piwowarów, a jeden to nawet sędzia :lol: Do tego etykieta z "Long Johnsona 2014" - znakomita (w grupie testerów było co najmniej 2 zawodowych grafików). Dziękujemy za znakomite piwo!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za miłe słowa :) Od jakiegoś czasu nie wrzucam zapisków na życzenie kolegi gustek:

 

Recipe: #39 CDA 17blg 60IBU 7,5alc

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 30,50 l
Post Boil Volume: 26,00 l
Batch Size (fermenter): 23,00 l
Bottling Volume: 23,00 l
Estimated OG: 17,024 Plato
Estimated Color: 65,3 EBC
Estimated IBU: 62,3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Est Mash Efficiency: 81,5 %
Boil Time: 90 Minutes
Ingredients:
------------
5,00 ml			 Lactic Acid (Mash 60,0 mins)			 Water Agent 1	 -			
3,00 g			 Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins Water Agent 2	 -			
5,00 kg			 Pilzneński Bruntal (2,8 EBC)			 Grain		 3	 72,5 %	
0,50 kg			 Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC Grain		 4	 7,2 %		
0,40 kg			 Oats, Flaked (2,0 EBC)				 Grain		 5	 5,8 %		
0,40 kg			 Wiedeński (7,0 EBC)					 Grain		 6	 5,8 %		
0,30 kg			 Special Roast (Briess) (98,5 EBC)	 Grain		 7	 4,3 %		
0,20 kg			 Carahell (Weyermann) (25,6 EBC)		 Grain		 8	 2,9 %		
0,10 kg			 Chocolate Wheat (Weyermann) (817,5 EBC) Grain		 9	 1,4 %		
20,00 g			 Zeus [14,20 %] - Boil 60,0 min		 Hop		 10	 26,8 IBUs	
20,00 g			 Chinook [11,60 %] - Boil 30,0 min	 Hop		 11	 16,8 IBUs	
20,00 g			 Warrior [16,70 %] - Boil 15,0 min	 Hop		 12	 15,6 IBUs	
25,00 g			 Simcoe [14,90 %] - Boil 2,0 min		 Hop		 13	 3,0 IBUs	
1,0 pkg			 Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Yeast		 14	 -			
30,00 g			 Cenntenial 2012 [9,00 %] - Dry Hop 7,0 D Hop		 15	 0,0 IBUs	
30,00 g			 Simcoe [14,90 %] - Dry Hop 7,0 Days	 Hop		 16	 0,0 IBUs	
40,00 g			 Cascade [7,40 %] - Dry Hop 3,0 Days	 Hop		 17	 0,0 IBUs	

Mash Schedule: Jednotemp wytrawnie
Total Grain Weight: 6,90 kg
----------------------------
Name				 Description							 Step Temperat Step Time	
Mash In			 Add 22,00 l of water at 71,0 C		 66,0 C	 60 min	
Mash Step			 Heat to 78,0 C over 12 min			 78,0 C	 10 min	

Edytowane przez cml
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To pamiętajcie - na otuchę - że w małych konkursach do finału wchodzi z reguły wszystko, co nie ma ewidentnych wad. Czyli jak coś odpada w eliminacjach, to jest złe. Ale w Żywcu finał to 10 "z góry". A to wcale nie znaczy, że jedenaste czy dwunaste jest wadliwe. Po prostu było 11 jeszcze lepszych. A zgloszeń było 114 w tej kategorii… (Moje CDA też nie przeszło) :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.