Skocz do zawartości
cml

Browar Cztery Łapy - teraz bIES

Rekomendowane odpowiedzi

Staram się co 3 tygodnie uwarzyć 1 piwo - czasem dwa za jednym razem :beer: :beer:.

Tutaj będę zapisywał receptury oraz wyniki degustacji piw, które uda nam się zrobić. Postaram się pisać jedną odpowiedź na jedno piwo.
Zacznę od pierwszej warki uwarzonej wg własnej receptury - poprzednie mimo, że też mniej lub bardziej udane nie uważam za w pełni "nasze" gdyż były robione z brewkitów (początki) lub z zestawów słodów (homebrewing, piwodziej) a więc i wg czyjejś receptury.

Piwa są mniej lub bardziej w jakimś stylu - czasem są to bezstylowce ale raczej luźno podchodzę do wytycznych BJCP. Tymniemniej postaram się pisać przy każdym w jakim kierunku podążam.

Zdrówko :):okey:
 

Edytowane przez cml

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#10 American IPA 13 - 1 gru 2012

 

Receptura:

  • 4,5kg pale ale
  • 0,25kg cara aroma
  • Chmiel Iunga 15g (granulat)
  • Chmiel Centennial 30g (granulat)
  • Chmiel Cascade 50g (granulat)
  • Drożdże US-05

Zacieranie jednotemperaturowe: 60' - 68st

 

Gotowanie 60':

60' - Iunga 15g

15' - Centennial 30g

02' - Cascade 10g

 

Fermentacja: 8 dni burzliwa, 7 dni cicha - dorzucone 40g Cascade na zimno do fermentacji cichej

Butelkowanie: ~3blg refermentacja 150g cukru na 19l warki - 15 gru 2012

Klarowane grawitacyjnie.

 

Oczekiwania: słodkie piwo z dużym aromatem chmielowym - ekspryment bo zwykle chyba (?) są wytrawne

Degustacja: 1 miesiąc po butelkowaniu: wyraźny aromat chmielowy z goryczką na końcu - piana wysoka, mocno nagazowane ale już bez strzału przy otwieraniu - powstał balans między słodyczą a chmielowym aromatem i jest super - piana szybko opadła :/ Daje w głowę - myślę, że może mieć koło 6alc. Mimo sytości piwo jest bardzo pijalne :D

 

post-5458-0-38776300-1358341246_thumb.jpg post-5458-0-96889700-1358341246_thumb.jpg

 

Problemy: chmieliny z cichej mimo filtracji przez gazę przy przelewaniu do rozlewu są w piwie w postaci zawiesiny, która opada powoli na dno - piwo jest mgliste.

Edytowane przez cml

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sorry za oftop ale Dokuro nie był czasem bohaterem Yattaman'a?

Spokoju mi to nie daje?

To był BOSS :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sorry za oftop ale Dokuro nie był czasem bohaterem Yattaman'a?

Spokoju mi to nie daje?

 

nie do końca bohater - to był tajemniczy kamień, który banda Drombo miała znaleźć na zlecenie złego masterminda - Dokurobeia

przy pomocy kamienia Dokuro Dokurobei chciał znaleźć największe na ziemi złoża złota ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#12 Pseudopils 11,5

#11 Blond Ale 14

 

Receptura:

5kg pilsneńskiego

1kg vienna

1kg munich

50g płatki jęczmienne

50g słodu zakwaszającego

 

Zacieranie:

62st - 30'

72st - 45'

78st - mashout

 

Filtracja na raty:

15l - brzeczka na pilsa 11,5blg

25l - brzeczka na blonda 14blg

 

Pils - gotowanie:

15g cascade 60'

10g lubelski 10'

 

Blond - gotowanie:

30g centennial 60'

20g centennial 5'

 

Fermentacja blond: 11 dni burzliwa, 9 dni cicha (20st) - US-05 (20l)

Fermentacja pils: 11 dni burzliwa, 16 dni cicha (10st), leżakowanie 15 dni (-2st/3st) - S-23 (10l)

Butelkowanie blond: ~3blg refermentacja 110g cukru na 19l warki

Butelkowanie pils: ~2blg refermentacja 60g cukru na 10l warki

Klarowane grawitacyjnie.

 

Problemy: podwójny proces warzenia i chłodzenia jest nie tylko czasochłonny ale i męczy - chyba ostani raz tak warzyliśmy, płatki miały trochę podnieść stabilność piany - może za mała ilość

 

Degustacja #12 pseudopils: za słabo nachmielone - w zasadzie wyszedł z tego ciekawy napój zbożowy gdyż S-23 ze swoimi owocowymi nutami źle współgrają z dosyć słodkim (zacieranie) lagerem. Piana szybko opada - feler do poprawy. Następnym razem spróbujemy zacierać od temp 45st i użyć CaraPils

post-5458-0-36461800-1360956759_thumb.jpg

 

Degustacja #11 blond ale: piwo bez charakteru - dobrze pijalne ale nie urywa jaj ani smakiem ani aromatem chmielowym (zabrakło chmielenia na zimno). Piana znika równie szybko jak w dolniaku. Gorycz nie zostaje na języku.

post-5458-0-34303500-1361013500_thumb.jpg

 

Ogólnie ekperyment z podwójnym warzeniem uważam za nieudany :) Prawdopodobnie nie powtórzymy żadnego z tych piw. Może zacieranie na wytrawnie byłby lepsze bo bardziej by pasowało do pilsa + dobrze nachmielone ale wytrawne z chmieleniem na zimno mogłoby być strzałem w 10.

Edytowane przez cml

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#13 Belgian Ale 13blg

 

Receptura:

3,5kg pale ale

0,5kg cara red

0,3kg abbey

0,2kg carabelge

0,05kg płatki jęczmienne

http://hopville.com/recipe/1672604

 

Zacieranie:

64st - 20'

72st - 45'

78st - mashout

 

Filtracja: 27l na raty

 

Gotowanie:

33g east kent goldings 50'

30g styrian goldings 15'

 

Fermentacja: 8 dni burzliwa, 20 dni cicha ~4blg (20st) - Belgian Ardennes (3522) (21l)

Butelkowanie blond: ~2blg refermentacja 150g cukru na 21l warki, 2 tygodnie w 20st aby drożdże nagazowały piwo

Klarowane grawitacyjnie.

post-5458-0-23062200-1361992887_thumb.jpg

Edytowane przez cml

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#14 Łajka 11blg

 

Receptura:

2kg pale ale

0,25kg cara aroma

0,25kg cukier muscovado

0,2kg carabelge

http://hopville.com/recipe/1677826

 

Zacieranie:

jednotemperaturowe: 68st przez 60min

 

Filtracja: 15l na raty

 

Gotowanie:

15g cascade 60' - 8,6AA

 

Fermentacja: 18 dni burzliwa, 4blg cicha - S-23 (10l)

Butelkowanie: 25 lutego 2013 - 3blg

Refermentacja: 102g suchego ekstraktu słodowego

Klarowane grawitacyjnie.

 

post-5458-0-77446500-1361993060_thumb.jpg

Edytowane przez cml

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#15 BSA Zimowe 20blg

 

Receptura:

5kg pilzneńskiego

0,6kg cara belge

0,5kg cukier kandyzowany

0,25kg carared

0,1kg cukier biały

 

http://hopville.com/recipe/1679080

luźno wzorowane na: BSA by dori

 

Zacieranie:

64st - 30min

72st - 40min

 

Filtracja: 22l na raty

 

Gotowanie:

70min: 45g x 14AA Magnum, cukry

20min: 20g x 4,1AA Styrian, 10g curacao, 10g kolendry

01min: 20g x 4,1AA Styrian, 10g curacao, 10g kolendry

 

Chmielenie na zimno (3dni przed rozlewem):

20g Styrian, 10g NZ Pacific Jade

 

Fermentacja: 14 dni burzliwa, 10 dni cicha 2blg - Belgian Ardennes (3522) 2nd (21l)

Butelkowanie: 24 lutego 2013 - 2blg

Refermentacja: wyszło przegazowane

20 butelek: glukoza 45g (w tym 4 z chipsami dębowymi, 4 z podwójną ilością chipsów dębowych)

12 butelek: cukier trzcinowy 28g

8 butelek: suchy ekstrakt słodowy WES 19g

zgodnie z kalkulatorem: http://hbd.org/cgi-b...ml?15861429#tag

desired volumes of CO2: 2

Klarowane grawitacyjnie.

 

post-5458-0-37176600-1361994807_thumb.jpg

Edytowane przez cml

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#16 NZ Jasne Ale Hopbit 15,4blg

 

Receptura:

6kg pilzneńskiego

 

http://hopville.com/recipe/1679080

wersja Full Aroma Hops z chmielem Pacific Jade

 

Zacieranie:

wg Full Aroma Hops

 

Filtracja: 25l na raty

 

Gotowanie:

90min: 25g x 14AA Magnum

45min: 10g x 14,3AA Pacific Jade

10min: 15g x 14,3AA Pacific Jade

01min: 10g x 14,3AA Pacific Jade

 

Chmielenie na zimno (7dni przed rozlewem):

20g x 14,3AA Pacific Jade

 

Fermentacja: 7 dni burzliwa, 14 dni cicha 3blg - S-04 (22,5l)

Butelkowanie: 9 marca 2013 - 2blg

Refermentacja: 150g glukozy

Klarowane grawitacyjnie oraz przy użyciu torebek t-sac.

 

post-5458-0-25783800-1363722126_thumb.jpg

 

Poprawki: nie używać chmielu NZ Pacific Jade - zbyt mało wyrazisty, dodać ~300g CaraPils/płatków na poprawę piany, zacieranie jednotemp.

Edytowane przez cml

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#17 American Brown Ale 13,5blg

 

Receptura:

3.1kg pilsneńskiego

0.5kg brown malt

0.5kg strzegom karmelowy 150 (caramunich II/III)

0.4kg melanoidin malt

0.1kg carapils

80g strzegom czekolada 1200 (carafa II)

 

http://hopville.com/recipe/1684169

przeróbka Bell's Best Brown

 

Zacieranie:

45min 68st + 4g gipsu

 

Filtracja: 22l na raty

 

Gotowanie 70min:

60min: 20g x 8,6AA Cascade

60min: 10g x 11,1AA Iunga

15min: 15g x 4,6AA Fuggles + mech irlandzki

02min: 10g x 4,6AA Fuggles

 

Chmielenie na zimno (3dni przed rozlewem):

20g x 4,6AA Fuggles

10g x 10AA Centennial

 

Fermentacja: 7 dni burzliwa, 7 dni cicha 5blg - US-05 (20l)

Butelkowanie: 21 marca 2013 - 4blg - nie dodawać płatków dębowych do butelek! :)

Refermentacja: 115g glukozy na 17,5 litra (po 2 miesiącach przegazowane - celować w dolną granicę stylu)

Klarowane grawitacyjnie oraz przy użyciu torebek t-sac.

 

Pierwsz wrażenia - bardzo podobne do Black Hope z AleBrowaru - następnym razem użyję 40g czekoladowego bo niestety nie jest to brąz - może trochę sie rozjaśni jak postoi ale na pewno nie jest to 40EBC

 

post-5458-0-05394900-1364667419_thumb.jpg

Edytowane przez cml

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

post-5784-0-88519500-1365155296_thumb.jpg

post-5784-0-65446400-1365155314_thumb.jpg

 

Wrzucam jeszcze pomysl "piwko na prezent" a raczej "celebracja pojedynczej buteleczki". Część może się już stukać palcem w czoło, bo to jedna butelczyna, a takie w przyrodzie nie powinny występować. Bywalo tak wsrod moich znajomych ze nie koniecznie komus smakuje piwo inne niz jasne pelne ale chetnie tego innego sprobuje - jedna buteleczka sprawdza sie znakomicie.

Koszt takiej zabawy zamknal sie chyba w 10zl (nie pamietam ile kosztuje srebrny mazak - mozna go zastapic korektorem albo kreda, ktora pozniej trzeba utrwalic lakierem do wlosow, albo bardziej profesjonalnie fiksatywą).

Na pudelko wybralam za gruba tekturke - najlepsza bylaby chyba 2mm, ale nie mialam czasu jej szukac - pomalowalam ja czarnym akrylem za pomoca malego walka.

Gdyby ktos byl zainteresowany to mam szablon na pudelko idealne na butelke 0,5 - wysle zainteresowanym na maila :).

Zdrówko!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#18 Long Johnson - American Wheat 14blg

 

Receptura:

2.75kg pilsneński

1,8kg pszeniczny jasny

0,35kg wiedeński

0,25kg carapils

0,1kg carared (do poprawy - piwo jest żółte a miało być pomarańczowe - następnym razem 150g carared)

 

http://hopville.com/recipe/1693629

lekka przeróbka klona Bell's Oberon

 

Zacieranie:

60min 66st + 4g gipsu

 

Filtracja: 20l na raty

 

Gotowanie 70min:

60min: 30g Lubelski

25min: 30g Lubelski

15min: 20g Lubelski

 

Chmielenie na zimno:

20g Mosaic (7dni przed rozlewem)

20g Citra (3dni przed rozlewem)

 

Fermentacja: 7 dni burzliwa, 7 dni cicha - US-05

Butelkowanie: 20 kwietnia 2013 - 2blg

Refermentacja: 18,5L - 113g glukozy

Klarowane grawitacyjnie oraz przy użyciu torebek t-sac.

 

post-5458-0-23589400-1366925128_thumb.jpg post-5458-0-53218700-1368991622_thumb.jpg

 

Degustacja: genialne piwo na lato! - jeszcze sie nie nagazowało odpowiednio bo dopiero tydzień stoi :) ale będzie super - w przyszłości wrzucę foto szklanicy

post-5458-0-21287900-1367431537_thumb.jpg

Edytowane przez cml

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje dla dziewczyny ;)

 

Gratulacje zdobycia I miejsca w konkursie etykiet we Wrocławiu :okey::okey:

 

serdeczne dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#19 Taka suka 11blg

 

Receptura:

Pils 3.3kg

Abbey 0.7kg

Carapils 0.2kg

Cararoma 0.1kg

Melanoidin 0.1kg

 

http://www.brewtoad....es/19-taka-suka

 

Zacieranie:

64st 20min + 4g gipsu

72st 45min

 

Gotowanie 70min:

60min: 20g Magnum (zmienić na inny)

20min: 20g Cascade szyszki

2min: 20g Cascade szyszki

 

Chmielenie na zimno:

50g Cascade szyszki (3dni przed rozlewem)

 

Fermentacja: 7 dni burzliwa, 9 dni cicha - Belgian Adrennes

Refermentacja: 20L - 130g glukozy (niestety nie wymieszała się odpowiednio co doprowadziło do 1 granatu a reszta butelek się nie nagazowała)

 

post-5458-0-05551200-1368992743_thumb.jpg

 

Będzie powtórka ale jako 16blg na słodko - granulat zamiast szyszek

Edytowane przez cml

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#20 Ry(e)jówka 12blg

 

Receptura:

Pils 2.5kg

Płatki żytnie błysk. 2kg

Vienna 0.66kg

Carared 0.15kg

Jęczmień prażony 0.1kg

 

http://www.brewtoad....ipes/20-rye-ipa

 

Zacieranie:

66st 60min

jęczmień prażony wrzucony przed filtracją

 

Gotowanie 70min:

70min: 18g Magnum (zmienić na inny)

15min: 20g EKG

5min: 20g EKG

1min: 10g Styrian

 

Chmielenie na zimno:

22g EKG (3dni przed rozlewem)

 

Fermentacja: 12 dni burzliwa, 10 dni cicha - US-05 (wymiana na inne może s04)

Refermentacja: 23L - 148g glukozy

 

Piwo zaczyna się powoli układać chociaż na początku dominował posmak drożdzowy. Taki ziemisty szorstki posmak zaczyna wychodzić na pierwszy plan - ale magnum znowu wszystko popsuł :(

 

post-5458-0-02749000-1371886290_thumb.jpg post-5458-0-43088500-1373049890_thumb.jpg

Edytowane przez cml

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#21 Francuski piesek 10 blg - pszenica belgijska

 

Receptura:

Pils 1.5kg

Pszniczny 1.5kg

Płatki pszeniczne błysk 0.8kg

Owies płatki błysk 0.15kg

Munich II 0.1kg

 

http://www.brewtoad....witold-pierwszy

 

Zacieranie:

52st 10min

64st 40min

72st 40min

78st 10min

 

Gotowanie 70min:

70min Brewers gold 5,4 AA 25g

2min Pieprz 2g

2min Kminek 5g

2min Kolendra 10g

2min Starta skórka 1 cytryny

2min Starta skórka 1 pomarańczy

 

Fermentacja: 7 dni burzliwa, 23 dni cicha - WY 3724

Refermentacja: 23L - 160g glukozy

 

Po tygodniu piwo świetnie się nadaje do picia - lekkie - bez zobowiązań - pełnia doznań na języku :) mimo 10blg pełne w smaku i zapachu jednocześnie pijalne i nie nudzi - chyba 3724 to będą moje drożdżęta na czasy letnich upałów - świetnie sobie radzą w nawet przy 28st w mieszkaniu :)

 

post-5458-0-34125000-1373050568_thumb.jpg

Edytowane przez cml

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#22 Long jean 14blg - pszenica belgijska 2

 

Receptura:

Pils 3.5kg

Pszniczny 1.7kg

Munich II 0.5kg

Carapils 0.25kg

Caraaroma 0.1kg

 

http://www.brewtoad....ng-johnson-belg

 

Zacieranie:

66st 60min

78st 10min

 

Gotowanie 60min:

60min Iunga 21g 11aa

15min Centennial 10g 10,5aa

02min Fuggle 20g 4.6aa

 

na 7dni Mosaic 20g - na zimno

 

Fermentacja: 8 dni burzliwa, 15 dni cicha - WY 3724

Refermentacja: 25L - 148g glukozy

 

Piwo jeszcze chwilę potrzebuje ale już świetnie się pije - gorycz na poziomie - mosaica trochę za mało aby zdominować zapach ale jest wyczuwalny

 

post-5458-0-01724300-1373051170_thumb.jpg

Edytowane przez cml

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×