Skocz do zawartości
czestmir

Moje pierwsze piwo z brew kita, pytanie o temperaturę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich miłośników złotego trunku. Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość i nie wgniatanie mnie od razu w ziemię :P

 

A więc od początku. Zaopatrzyłem się w niezbędne przybory do uwarzenia swojego piwa (brewkit Muntons Mexican Carveza + mieszanka ekstraktu słodowego i glukozy 1kg)

Wszystko zdezynfekowane i zrobione jak napisali w instrukcji, no prawie.....

W ferworze walki i niepokoju przy robieniu pierwszego piwa, drożdże wsypałem do brzeczki która miała temperaturę 25st.. Moje pytanie jest takie czy z drożdżami nic się nie stało i czy schłodzić warkę do temperatury 20st (obecna temperatura spadła do 24st)

 

Zapewne ktoś napisze, że podobne pytania już były i wystarczy poszukać, ale ja satusfakcjonującej odpowiedzi nie znalazłem i może ktoś z większym doświadczeniem mnie uspokoi i będę mógł spać spokojnie:)

 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zapewne ktoś napisze, że podobne pytania już były i wystarczy poszukać, ale ja satusfakcjonującej odpowiedzi nie znalazłem i może ktoś z większym doświadczeniem mnie uspokoi i będę mógł spać spokojnie:)

Drożdżom nic się nie stało, ja w takiej temp brewkitowe zawsze zadawałem. W wiki masz kilka słów nt. maksymalnej temperatury, która jest bezpieczna dla zadania drożdży.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Śpij spokojnie. Tak jak napisał Fidel - nic im się nie stanie, a pierwsze Twoje piwo i tak będzie najlepsze :)

Witaj na forum i uzupełnij profil.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok, wielkie dzięki, zaraz "wykąpie" moją warkę w wannie i zbiję troszkę temperaturę.

 

Mam nadzieję, że nic się niepokojącego nie stanie i dam znać za jakiś czas jak piwko smakuje:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nigdzie już jej z drożdżami nie kąp. Postaw w jakimś pomieszczeniu 15-20 stopni...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Temp. spadła do 22st. i pojawiła się już 2-3cm pianka, więc wszystko idzie w dobrą stronę:)

Jeszcze zapomniałem się zapytać o jedną rzecz. Po zmierzeniu cukromierzem brzeczki przed dodaniem drożdży wyszło mi 8,5 Blg, czy to nie za mało? Czytałem, że powinno być 10Blg. Może to być spowodowane temperaturą 25st. przy pomiarze?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mało, ale nie dosypuj cukru, żeby podbić ekstrakt. Ile litrów masz w fermentatorze?

Edytowane przez olo333

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam 23l, czytałem gdzieś, że te przepisy co dają do brewkitów to czasem przesadzone są i można dolewać mniej wody, ale na początku nie chciałem eksperymentować. Będę miał poprostu o mniejszą zawartości alkoholu w piwie, czy mogą być jeszcze jakieś inne konsekwencje?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czytałem, że powinno być 10Blg. Może to być spowodowane temperaturą 25st. przy pomiarze?

 

Między wynikiem pomiaru przy temp. 20 a 25C nie ma aż takiej różnicy. Dałeś po prostu za dużo wody lub za mało surowca do fermentacji.

Edytowane przez Filip

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to już jestem bogatszy o wiedze przy następnym warzeniu. Czyli przy wszystkich brewkitach dolewać mniej wody, np 20l?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zależy od producenta, ten akurat jest przewidziany na 23 litry (czyli jest tak nachmielony), ale wówczas trzeba dać więcej dodatkowego surowca do fermenacji, najlepiej samego ekstraktu słodowego. Możesz też celować w 20 litrów - zawsze ekstrakt będzie większy, a piwo trochę bardziej nachmielone, co niejednemu odpowiada.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedzi, nic już teraz nie będę kombinował i mam nadzieje, że będzie tak jak napisał olgierd "pierwsze piwko będzie najlepsze":)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a pierwsze Twoje piwo i tak będzie najlepsze

nie zawsze :D ja swoje pierwsze wylałem w kibel ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

aż tak lolo mi źle życzysz?:P trzeba odpukać w niemalowane i wierzyć, że będzie bardzo pyszne:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

życzę udanej warki! :) nie każdemu pierwsza wychodzi dobrze ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to już jestem bogatszy o wiedze przy następnym warzeniu. Czyli przy wszystkich brewkitach dolewać mniej wody, np 20l?

Kiedyś, ktoś na tym forum podzielił się swoją, bardzo dobrą wg mnie metodą. Przy 21l mierzysz Blg. Jak za wysokie, dodajesz wody. Sprawdza się tylko w jedną stronę, chyba że zawrócisz do gara ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy 21l mierzysz Blg. Jak za wysokie, dodajesz wody. Sprawdza się tylko w jedną stronę

 

Można mierzyć przy jeszcze mniejszej objętości niż 21l wtedy jest większe pole manewru, lub w ogóle dolewać wody z areometrem we wiadrze. Jeśli masz ekstraktu w zapasie to metoda sprawdzi się i w drugą stronę. :)

Edytowane przez Filip

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

aż tak lolo mi źle życzysz? :P trzeba odpukać w niemalowane i wierzyć, że będzie bardzo pyszne:)

 

Akurat konserwa Coopersa Serveza jest słabiutka. Ma sporo nut kwaskowych i jest bardzo cieniutka (wodnista) w smaku. Sytuacja polepsza się po 1-1,5 miesiąca, ale głowy nie urywa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wypije jakie będzie, chyba że nie będzie zdatne:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podepnę sie pod temat ;) Dziś zrobiłem pierwsze swoje piwo z puchy. Mam pare pytań z góry dziękuje za odpowiedzi:

Drożdże dodałem przy temperaturze 24 st ok ?

Przed dodaniem drożdży blg wyszło 12 ok ?

Fermentor bedzie sobie stał w ok 23 stopniach dobra temperatura ?

Czy data na puszcze w moim przypadku 4.4.2014 jest datą ostateczną również do spożycia piwa ?

Kiedy pojawi sie pierwsze bulkanie ? Narazie cisza :)

 

Pozdrawiam Jomal

Edytowane przez Jomal

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze nie przejmuj się za bardzo bulkaniem, jak będzie nieszczelny fermentor to może nie bulkać :)

Jeśli masz warunki to lepiej postawić w chłodniejszym miejscu i drożdże też zadawać w nieco niższej temperaturze. Temperatura w pojemniku będzie mniej więcej o 2 stopnie wyższa niż temperatura otoczenia.

Data ta gotowego piwka już nie obowiązuje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podepnę sie pod temat ;) Dziś zrobiłem pierwsze swoje piwo z puchy. Mam pare pytań z góry dziękuje za odpowiedzi:

Drożdże dodałem przy temperaturze 24 st ok ?

Przed dodaniem drożdży blg wyszło 12 ok ?

Fermentor bedzie sobie stał w ok 23 stopniach dobra temperatura ?

Czy data na puszcze w moim przypadku 4.4.2014 jest datą ostateczną również do spożycia piwa ?

Kiedy pojawi sie pierwsze bulkanie ? Narazie cisza :)

 

Pozdrawiam Jomal

-ok

-ok

-postaraj się o temperaturę 15-20, ale tragedii nie będzie

-nie

-bulkaniem się nie przejmuj- obserwuj , czy pojawi się piana

Będzie ok...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pojawiła się piana, ale na wysokosci gdzie sie kończy na ściance fermentora pojawił sie miejscami ciemny osad. To normalne ? Moze to drożdże ? Nie zrobiłem rehydratacji tylko je wsypałem i dobrze wymieszałem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×