Jump to content
Stasiek

Odpowiedniki drożdży płynnych i suchych

Recommended Posts

A jest gdzieś takie porównanie ale płynnych z suchymi? Nie widziałem takiego, a przydało by się. :)

Wiem że US-05 to odpowiednik WLP001 American Ale.

W34/70 to chyba Bohemian Lager

a inne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekstra! Właśnie o coś takiego mi chodziło!

 

Próbowałem przekleić, ale się tabelka rozjechała. :(

Dry Yeast Wyeast Liquid White Labs Liquid

Safale US-05 1056 WLP-001

Safale S04 1098 WLP-007

Safbrew T-58 3724 WLP-565

Safbrew S-33 ? WLP-006

Safbrew WB-06 3333 WLP-380

Saflager S-23 2565 WLP-003

Saflager 34/70 2124 WLP-830

Saflager S189 ? WLP-885

Danstar Nottingham ? WLP-039

Danstar Windsor 1028 WLP-013

Coopers Ale ? WLP-009

Breferm Blanche ? WLP-410

Brewferm Lager 2565 WLP-003

Muton’s Ale Yeast 1968? WLP-002?

 

Hmm... jedno mi się nie zgadza w tej tabelce: S-23 to 2565 Koelsch???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Tomku :)

 

Hmm... jedno mi się nie zgadza w tej tabelce: S-23 to 2565 Koelsch???

Koelsch'owe drożdże są dość zbliżone do dolniaków, to może dla tego ktoś coś pomieszał, ale faktycznie nie pasuje. 2565 używałem kilka razy i przy 10-11C dają niezłe "lagery" co do S-23, nie stosowałem, ale piłem na nich piwo i było takie "żywcowe" - zero charakteru.

 

Szczerze wątpię, że to te same szczepy.

 

[edit]

mi po dłuższym zastanowieniu nie pasują Safbrew T-58 = 3724

6 zbóż na obu szczepach dał 2 różne piwa.

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

S-23 nie są za dobrymi drożdżami (z mojego doświadczenia), piwa z nich mi nie smakowały i były przeciętne. Piłem z nich swoje i od kolegi piwo i nie było za super. Z tego co pamiętam mi mówili na temat tych drożdży nie mają one odpowiednika w płynnych, więc w sumie nie wiem skąd to przyrównanie do Koelshowych chyba że to interpretacja autora tego tekstu.

 

Co do T-58, używałem ich też do 6 zbóż i były niezłe, potem niestety nie miałem okazji, ale czy to na pewno drożdże takie jak 3724 Belgian Saison? Ma ktoś większe doświadczenie na nich? Bo wychodzi na to że nie opłaca się kupować płynnych jak to to samo.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm... jedno mi się nie zgadza w tej tabelce: S-23 to 2565 Koelsch???

Przyznam, że nie daje mi to spokoju. W teorii wydaje się to całkiem możliwe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo przydatne zestawienie, ale zastanawia mnie jak się odnosić do tych zamienników. Traktować je 1 do 1?

 

Np. Safale S04 = 1098

To są dokładnie te same szczepy? Bo wiadomo, że jednak Wyeast'y są nieco droższe niż s-ki ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak naprawdę oprócz US-05 i W-34/70 to przy reszcie nie ma żadnej pewności że to te same/bardzo podobne szczepy, nawet przy S-04 czytałem że oprócz W1098 przyrównywali je także do W1099.

Raczej takie porównanie należy traktować jako do czego są najbardziej podobne suche drożdże niż że to są szczepy tożsame z odpowiednimi płynnymi.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie tego się obawiałem, że trzeba będzie rozpocząć przygodę z drożdżami płynnymi.

 

Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...