Skocz do zawartości
Gość franc

Co to za piwo ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość franc

Co to za piwo i jak to rozpoznawać?

Zrobiłem swoje pierwsze chmielone piwo ! :smilies:

Puszka Coopersa Malt Extract

Chmiel 30g Marynka 60min

20g Lubelski 10min

12g Sybilla 0

1 kg glukoza

Drożdże 6g BrewFerm

blg początkowe 8.

22 litry

Co z tego wyjdzie?

Edytowane przez franc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piwo - Ale :) Jasne lekkie - w sam raz na szklankę po obiedzie ;)

Pewnie chodzi o styl ? To styl nijaki - ważne by smakowało :D

jak byś rozrobił do 20 albo 15 litrów to by może miało trochę więcej BLG

Tych chmieli to żeś troszkę chyba żałował ? ;)

Edytowane przez Lusterko87

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość franc

No wydawało mi się że chmieli wystarczająco ale cóż zobaczymy.

A jak się określa styl?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zwykłe Ale - jasne lekkie o małej goryczce i lekkim aromacie piwo górnej fermentacji. Obawiam się że nie mieści się w żadne ramy stylowe. Piwo ma smakować - a nie nazywać się :]

Powiem jak większość - pobierz jakiś program piwowarski i już będziesz wiedział.

Edytowane przez Lusterko87

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przeczytasz 10 razy klasyfikacje BJCP na wiki, wypijesz po kilka komercyjnych piw przedstawiających dane style, uwarzysz kilka piw w danych stylach i wiedza jak się określa style sama przyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zwykle jakieś piwo robi się w konkretnym stylu :)

Co do samych stylów to możesz poczytać http://www.wiki.piwo...lów_piw_(tabela)

http://www.wiki.piwo.../Kategoria:BJCP i na tej podstawie kwalifikować swoje piwko do danego stylu:)

 

A co do chmielenia do BS przy takim balingu wylicza ok 40 IBU więc całkiem mocno chmielone powinno wyjść.

Edytowane przez nikiboom

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak duża była ta puszka ekstraktu? 1kg glukozy przy 22litrach to ok 4,5°Blg, a skoro blg początkowe miałeś 8 to wynika z tego że z ekstraktu miałeś tylko 3,5°Blg. Strasznie mało! Oj, cienkie będzie to piwo... :/

A może masz rozkalibrowany ballingomierz?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

cienkie w alko ale jak spróbuje to dumny będzie z niego ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co z tego wyjdzie?

Belgian Premium Bitter Jasne Ale :smilies:

 

Ważne, żeby Tobie smakowało i żebyś był dumny, że Ci wyszło tak jak chciałeś.

Edytowane przez Bogi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W piwach z ekstraktu nie masz wpływu na zasyp i zacieranie, więc ciężko stworzyć bardziej wyszukane style aniżeli jasne, bursztynowe i ciemne. Możesz zawsze użyć konkretnych chmieli lub drożdży i stworzyć np. amerykańskie ale lub lagera. Ale zabawa w style zaczyna się tak na prawdę wraz z zacieraniem ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale zabawa w style zaczyna się tak na prawdę wraz z zacieraniem

tak jest, dlatego jak zaczynałem przygodę z warzeniem zacząłem od razu od zacierania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale zabawa w style zaczyna się tak na prawdę wraz z zacieraniem

tak jest, dlatego jak zaczynałem przygodę z warzeniem zacząłem od razu od zacierania.

poczyniłem tak samo i się udało

zacieraj jak najszybciej, będziesz Pan zadowolony :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×