Jump to content
Sign in to follow this  
Guest franc

Co to za piwo ?

Recommended Posts

Guest franc

Co to za piwo i jak to rozpoznawać?

Zrobiłem swoje pierwsze chmielone piwo ! :smilies:

Puszka Coopersa Malt Extract

Chmiel 30g Marynka 60min

20g Lubelski 10min

12g Sybilla 0

1 kg glukoza

Drożdże 6g BrewFerm

blg początkowe 8.

22 litry

Co z tego wyjdzie?

Edited by franc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo - Ale :) Jasne lekkie - w sam raz na szklankę po obiedzie ;)

Pewnie chodzi o styl ? To styl nijaki - ważne by smakowało :D

jak byś rozrobił do 20 albo 15 litrów to by może miało trochę więcej BLG

Tych chmieli to żeś troszkę chyba żałował ? ;)

Edited by Lusterko87

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest franc

No wydawało mi się że chmieli wystarczająco ale cóż zobaczymy.

A jak się określa styl?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zwykłe Ale - jasne lekkie o małej goryczce i lekkim aromacie piwo górnej fermentacji. Obawiam się że nie mieści się w żadne ramy stylowe. Piwo ma smakować - a nie nazywać się :]

Powiem jak większość - pobierz jakiś program piwowarski i już będziesz wiedział.

Edited by Lusterko87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeczytasz 10 razy klasyfikacje BJCP na wiki, wypijesz po kilka komercyjnych piw przedstawiających dane style, uwarzysz kilka piw w danych stylach i wiedza jak się określa style sama przyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zwykle jakieś piwo robi się w konkretnym stylu :)

Co do samych stylów to możesz poczytać http://www.wiki.piwo...lów_piw_(tabela)

http://www.wiki.piwo.../Kategoria:BJCP i na tej podstawie kwalifikować swoje piwko do danego stylu:)

 

A co do chmielenia do BS przy takim balingu wylicza ok 40 IBU więc całkiem mocno chmielone powinno wyjść.

Edited by nikiboom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak duża była ta puszka ekstraktu? 1kg glukozy przy 22litrach to ok 4,5°Blg, a skoro blg początkowe miałeś 8 to wynika z tego że z ekstraktu miałeś tylko 3,5°Blg. Strasznie mało! Oj, cienkie będzie to piwo... :/

A może masz rozkalibrowany ballingomierz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co z tego wyjdzie?

Belgian Premium Bitter Jasne Ale :smilies:

 

Ważne, żeby Tobie smakowało i żebyś był dumny, że Ci wyszło tak jak chciałeś.

Edited by Bogi

Share this post


Link to post
Share on other sites

W piwach z ekstraktu nie masz wpływu na zasyp i zacieranie, więc ciężko stworzyć bardziej wyszukane style aniżeli jasne, bursztynowe i ciemne. Możesz zawsze użyć konkretnych chmieli lub drożdży i stworzyć np. amerykańskie ale lub lagera. Ale zabawa w style zaczyna się tak na prawdę wraz z zacieraniem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale zabawa w style zaczyna się tak na prawdę wraz z zacieraniem

tak jest, dlatego jak zaczynałem przygodę z warzeniem zacząłem od razu od zacierania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale zabawa w style zaczyna się tak na prawdę wraz z zacieraniem

tak jest, dlatego jak zaczynałem przygodę z warzeniem zacząłem od razu od zacierania.

poczyniłem tak samo i się udało

zacieraj jak najszybciej, będziesz Pan zadowolony :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...