Jump to content
Kasanga

Witbier trwałość

Recommended Posts

Zastanawiam się nad zatarciem wita na okres letnich upałów niestety nie mam pojęcia jak długo można go przechowywać bez odczuwalnej utraty smaku aromatu a szkoda by było. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie.

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawiam się nad zatarciem wita na okres letnich upałów niestety nie mam pojęcia jak długo można go przechowywać bez odczuwalnej utraty smaku aromatu a szkoda by było. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie.

 

pozdrawiam

Powiedział bym że pół roku spokojnie wytrzyma i to starsze będzie lepiej ułożone niż to młode.

 

Edit: źle zacytowałem ;) poprawione

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiedział bym że pół roku spokojnie wytrzyma i to starsze będzie lepiej ułożone niż to młode.

 

Potwierdzam, piłem rocznego i takiej przyjemnej cytrynki jaka była, to nie zapomnę ;) Moim zdaniem Wit lepiej smakuje, jak jest wyleżakowany.

 

Edit: leszcz007, poprawione ;)

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zwykle robię Wita "do szybkiego wypicia" co nie zmienia faktu, że zawsze kila butelek się gdzieś zawieruszy i wypijam je po kilku miesiącach. Spostrzeżenia:

- aromat się ładnie utrzymuje

- piwo mniej kacogenne niż świeże

- niestety wszystkie były prze gazowane :(

 

p.s.

@vettis popraw proszę cytację :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

miło się to czyta :D a słody do mnie już idą i będzie witek :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według przepisu powinno wyjść 13 Blg mi natomiast wyszło 14,5 chyba przez długie wysładzanie.

 

Wita warzyłem wczoraj start o 6 a koniec ok 13, bardzo długo trwała filtracja. Użyłem filtra z oplotu do tej pory nie miałem problemów z filtracją przez niego, do dzisiaj filtracja trwała ok 2 godz, może trwała by jeszcze dłużej jeśli bym nie mieszał brzeczki. Wydaje mi się że przyczyną jest spora zawartość słodu pszenicznego ( brak łuski ),dużo kaszy i płatków.

 

Jeszcze co zauważyłem to mała ilość uzyskanego filtratu. Słody wraz z skleikowaną kaszą wrzuciłem do 15 L wody .......... do wysładzania użyłem również 15 L wody. W efekcie końcowym uzyskałem 20.5 L brzeczki o gęstości 14,5 Blg . Wysłodziny były dość wilgotne, następna sprawa podczas chmielenia granulat wrzuciłem luzem do gara i napotkałem problem przy odfiltrowaniu, chyba było za dożo chmielu bo filtr z oplotu zatykał się w efekcie końcowym zostało ok 2 L brei której nie można było odfiltrować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W moim po pół roku wyraźnie zanika kolendra, a wybija się bardziej pomarańcza/cytrusowość (nie wiem czy sama z siebie czy po prostu jest bardziej wyczuwalna przez zanik kolendry).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.