Kasanga 4 Posted January 14, 2013 Zastanawiam się nad zatarciem wita na okres letnich upałów niestety nie mam pojęcia jak długo można go przechowywać bez odczuwalnej utraty smaku aromatu a szkoda by było. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie. pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted January 14, 2013 (edited) Zastanawiam się nad zatarciem wita na okres letnich upałów niestety nie mam pojęcia jak długo można go przechowywać bez odczuwalnej utraty smaku aromatu a szkoda by było. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie. pozdrawiam Powiedział bym że pół roku spokojnie wytrzyma i to starsze będzie lepiej ułożone niż to młode. Edit: źle zacytowałem poprawione Edited January 14, 2013 by josefik Quote Share this post Link to post Share on other sites
vettis 123 1 Items Posted January 14, 2013 (edited) Powiedział bym że pół roku spokojnie wytrzyma i to starsze będzie lepiej ułożone niż to młode. Potwierdzam, piłem rocznego i takiej przyjemnej cytrynki jaka była, to nie zapomnę Moim zdaniem Wit lepiej smakuje, jak jest wyleżakowany. Edit: leszcz007, poprawione Edited January 14, 2013 by vettis Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kasanga 4 Posted January 14, 2013 Dzięki Panowie, to forum i użytkownicy to skarb więc chronić za wszelką cenę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted January 14, 2013 Ja zwykle robię Wita "do szybkiego wypicia" co nie zmienia faktu, że zawsze kila butelek się gdzieś zawieruszy i wypijam je po kilku miesiącach. Spostrzeżenia: - aromat się ładnie utrzymuje - piwo mniej kacogenne niż świeże - niestety wszystkie były prze gazowane p.s. @vettis popraw proszę cytację Quote Share this post Link to post Share on other sites
pavulonek 14 1 Items Posted January 14, 2013 Też piłem Wita na szybko, ale zdecydowanie lepszy jest wyleżakowany, min. 3 miechy. Nic się z nim złego nie dzieje, wręcz przeciwnie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bogi 337 1 Items Posted January 14, 2013 2-letni jaki znalazłem u Teścia zmienił się trochę, ale nie na gorsze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted January 14, 2013 miło się to czyta a słody do mnie już idą i będzie witek Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomasznet 32 Posted January 19, 2013 Dzisiaj robiłem swojego pierwszego Wita na drożdżach s-33 według poniższego przepisu https://docs.google.com/file/d/0B_FDg7a8jemoZ3QtUVdNcGQ2UDA/edit wyszło 20,5 L / 14,5 Blg 1 lolo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szuwar71 42 Posted January 20, 2013 14,5 Blg zamierzone to było? Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted January 20, 2013 https://docs.google....VdNcGQ2UDA/edit fajny przepis Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomasznet 32 Posted January 20, 2013 Według przepisu powinno wyjść 13 Blg mi natomiast wyszło 14,5 chyba przez długie wysładzanie. Wita warzyłem wczoraj start o 6 a koniec ok 13, bardzo długo trwała filtracja. Użyłem filtra z oplotu do tej pory nie miałem problemów z filtracją przez niego, do dzisiaj filtracja trwała ok 2 godz, może trwała by jeszcze dłużej jeśli bym nie mieszał brzeczki. Wydaje mi się że przyczyną jest spora zawartość słodu pszenicznego ( brak łuski ),dużo kaszy i płatków. Jeszcze co zauważyłem to mała ilość uzyskanego filtratu. Słody wraz z skleikowaną kaszą wrzuciłem do 15 L wody .......... do wysładzania użyłem również 15 L wody. W efekcie końcowym uzyskałem 20.5 L brzeczki o gęstości 14,5 Blg . Wysłodziny były dość wilgotne, następna sprawa podczas chmielenia granulat wrzuciłem luzem do gara i napotkałem problem przy odfiltrowaniu, chyba było za dożo chmielu bo filtr z oplotu zatykał się w efekcie końcowym zostało ok 2 L brei której nie można było odfiltrować. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 548 1 Items Posted January 21, 2013 W moim po pół roku wyraźnie zanika kolendra, a wybija się bardziej pomarańcza/cytrusowość (nie wiem czy sama z siebie czy po prostu jest bardziej wyczuwalna przez zanik kolendry). Quote Share this post Link to post Share on other sites