Skocz do zawartości
Kasanga

Witbier trwałość

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad zatarciem wita na okres letnich upałów niestety nie mam pojęcia jak długo można go przechowywać bez odczuwalnej utraty smaku aromatu a szkoda by było. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie.

 

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się nad zatarciem wita na okres letnich upałów niestety nie mam pojęcia jak długo można go przechowywać bez odczuwalnej utraty smaku aromatu a szkoda by było. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie.

 

pozdrawiam

Powiedział bym że pół roku spokojnie wytrzyma i to starsze będzie lepiej ułożone niż to młode.

 

Edit: źle zacytowałem ;) poprawione

Edytowane przez josefik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Powiedział bym że pół roku spokojnie wytrzyma i to starsze będzie lepiej ułożone niż to młode.

 

Potwierdzam, piłem rocznego i takiej przyjemnej cytrynki jaka była, to nie zapomnę ;) Moim zdaniem Wit lepiej smakuje, jak jest wyleżakowany.

 

Edit: leszcz007, poprawione ;)

Edytowane przez vettis

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Panowie, to forum i użytkownicy to skarb więc chronić za wszelką cenę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zwykle robię Wita "do szybkiego wypicia" co nie zmienia faktu, że zawsze kila butelek się gdzieś zawieruszy i wypijam je po kilku miesiącach. Spostrzeżenia:

- aromat się ładnie utrzymuje

- piwo mniej kacogenne niż świeże

- niestety wszystkie były prze gazowane :(

 

p.s.

@vettis popraw proszę cytację :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

miło się to czyta :D a słody do mnie już idą i będzie witek :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Według przepisu powinno wyjść 13 Blg mi natomiast wyszło 14,5 chyba przez długie wysładzanie.

 

Wita warzyłem wczoraj start o 6 a koniec ok 13, bardzo długo trwała filtracja. Użyłem filtra z oplotu do tej pory nie miałem problemów z filtracją przez niego, do dzisiaj filtracja trwała ok 2 godz, może trwała by jeszcze dłużej jeśli bym nie mieszał brzeczki. Wydaje mi się że przyczyną jest spora zawartość słodu pszenicznego ( brak łuski ),dużo kaszy i płatków.

 

Jeszcze co zauważyłem to mała ilość uzyskanego filtratu. Słody wraz z skleikowaną kaszą wrzuciłem do 15 L wody .......... do wysładzania użyłem również 15 L wody. W efekcie końcowym uzyskałem 20.5 L brzeczki o gęstości 14,5 Blg . Wysłodziny były dość wilgotne, następna sprawa podczas chmielenia granulat wrzuciłem luzem do gara i napotkałem problem przy odfiltrowaniu, chyba było za dożo chmielu bo filtr z oplotu zatykał się w efekcie końcowym zostało ok 2 L brei której nie można było odfiltrować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W moim po pół roku wyraźnie zanika kolendra, a wybija się bardziej pomarańcza/cytrusowość (nie wiem czy sama z siebie czy po prostu jest bardziej wyczuwalna przez zanik kolendry).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×