Skocz do zawartości

Marcowe - woda


Rekomendowane odpowiedzi

W opisie stylu Marcowego napisane jest, że woda powinna być lekko alkaliczna (do 300 ppm).

Jak wyliczyć alkaliczność wody na podstawie poniższych parametrów wody (czy w ogóle się da?). A jak będzie za mała, to czym korygować - kredą?

 

post-151-0-76591900-1358084954_thumb.png

 

post-151-0-23975500-1358084959_thumb.png

 

Twardość węglanowa zmierzona testem akwarystycznym: około 7 stopni niemieckich.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

według wszelkich znaków na ziemi i niebie pH określa kwasowość lub zasadowość, jak pisał leszcz007 oznacza lekką zasadowość (7,00 to obojętny) poniżej 7 mamy odczyn kwaśny powyżej 7 odczyn zasadowy (alkaliczny)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_pH

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Alkaliczność wody to głównie zawartość jonów HCO3-, niestety zwykle nie jest podawana.

pH wody nie ma z tym wiele wspólnego.

 

Ale do marcowego praktycznie każda woda sie nadaje, warz śmiało.

Nie tylko takich jonów. Ich stężenie, czy ilość określa się w reakcjach zobojętniania kwasem solnym aż do uzyskania odczynu obojętnego w danym płynie np w wodzie. Ilość jonów jest bezpośrednio związana z odczynem wody = pH, im wiej jonów dodatnich czy ujemnych tym odczyn przesunięty w prawo (odczyn kwaśny) lub lewo (odczyn zasadowy)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Alkaliczność wody to głównie zawartość jonów HCO3-, niestety zwykle nie jest podawana.

pH wody nie ma z tym wiele wspólnego.

 

Ale do marcowego praktycznie każda woda sie nadaje, warz śmiało.

 

Warzyć będę, bo się tym za bardzo tym nie przejmuję, czy parametry wody są ok, chcę tylko zrozumieć co z czego wynika, a przy okazji poczynić kolejny krok w piwowarstwie.

 

Czyli to 300 ppm to jest stężenie jonów HCO3-?

 

Jak to się ma do przykładu z wiki?

"np. twardość węglanową pomierzono na 6 stopni niemieckich; 1 stopnień niemiecki = 17,86 alkaliczności jako CaCO3, czyli 6*17.86 = alkaliczność 107 jako CaCO3; należy to pomnożyć przez współczynnik 61/50 i wyjdzie 130 ppm HCO3; wysoka alkaliczność; woda dobra do piw brązowych i ciemnych."

 

Jeżeli 130 ppm to jest wysoka alkaliczność, to co oznacza to 300 ppm w opisie stylu traktowane jako lekka alkaliczność.

 

Przy okazji trafiłem na ciekawy wątek na forum akwarystycznym:

http://forum.klub-ma...10763.html?amp;

 

 

A tak w ogóle - do jakich piw nadaje się najlepiej moja woda o takich parametrach?

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg moich obliczeń twardość resztkowa wynosi 3,11°N co daje 55ppm. Tyle, że dane są coś niespójne bo obliczenia twardości na podstawie zawartości jonów Ca++ i Mg++ daje twardość ogólną wyrażona w mgCaCO3 równą 260 a w tabeli 2 jest 229

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.