Jump to content

Recommended Posts

W opisie stylu Marcowego napisane jest, że woda powinna być lekko alkaliczna (do 300 ppm).

Jak wyliczyć alkaliczność wody na podstawie poniższych parametrów wody (czy w ogóle się da?). A jak będzie za mała, to czym korygować - kredą?

 

post-151-0-76591900-1358084954_thumb.png

 

post-151-0-23975500-1358084959_thumb.png

 

Twardość węglanowa zmierzona testem akwarystycznym: około 7 stopni niemieckich.

Edited by jake

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alkaliczność wody to głównie zawartość jonów HCO3-, niestety zwykle nie jest podawana.

pH wody nie ma z tym wiele wspólnego.

 

Ale do marcowego praktycznie każda woda sie nadaje, warz śmiało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alkaliczność wody to głównie zawartość jonów HCO3-, niestety zwykle nie jest podawana.

pH wody nie ma z tym wiele wspólnego.

 

Ale do marcowego praktycznie każda woda sie nadaje, warz śmiało.

Nie tylko takich jonów. Ich stężenie, czy ilość określa się w reakcjach zobojętniania kwasem solnym aż do uzyskania odczynu obojętnego w danym płynie np w wodzie. Ilość jonów jest bezpośrednio związana z odczynem wody = pH, im wiej jonów dodatnich czy ujemnych tym odczyn przesunięty w prawo (odczyn kwaśny) lub lewo (odczyn zasadowy)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alkaliczność wody to głównie zawartość jonów HCO3-, niestety zwykle nie jest podawana.

pH wody nie ma z tym wiele wspólnego.

 

Ale do marcowego praktycznie każda woda sie nadaje, warz śmiało.

 

Warzyć będę, bo się tym za bardzo tym nie przejmuję, czy parametry wody są ok, chcę tylko zrozumieć co z czego wynika, a przy okazji poczynić kolejny krok w piwowarstwie.

 

Czyli to 300 ppm to jest stężenie jonów HCO3-?

 

Jak to się ma do przykładu z wiki?

"np. twardość węglanową pomierzono na 6 stopni niemieckich; 1 stopnień niemiecki = 17,86 alkaliczności jako CaCO3, czyli 6*17.86 = alkaliczność 107 jako CaCO3; należy to pomnożyć przez współczynnik 61/50 i wyjdzie 130 ppm HCO3; wysoka alkaliczność; woda dobra do piw brązowych i ciemnych."

 

Jeżeli 130 ppm to jest wysoka alkaliczność, to co oznacza to 300 ppm w opisie stylu traktowane jako lekka alkaliczność.

 

Przy okazji trafiłem na ciekawy wątek na forum akwarystycznym:

http://forum.klub-ma...10763.html?amp;

 

 

A tak w ogóle - do jakich piw nadaje się najlepiej moja woda o takich parametrach?

Edited by jake

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg moich obliczeń twardość resztkowa wynosi 3,11°N co daje 55ppm. Tyle, że dane są coś niespójne bo obliczenia twardości na podstawie zawartości jonów Ca++ i Mg++ daje twardość ogólną wyrażona w mgCaCO3 równą 260 a w tabeli 2 jest 229

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...