Romanos_P 0 1 Items Posted January 12, 2013 Czy ktoś tak miał, że w butelkach zaistniała mgiełka? Piwo BPA. W butelkach od góry jest klarowne, a mniej więcej od końca szyjki w dół jest delikatna mgiełka. Jak ruszam butelką to ona się przemieszcza. Mgiełka jest jednolita w całej objętości butelki (od szyjki w dół). Co to może być? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dori 304 1 Items Posted January 12, 2013 Kiedy butelkowałeś to piwo? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bogi 337 1 Items Posted January 12, 2013 A ta mgiełka to bardziej takie ciało stałe czy ulotne? Może piwo się jeszcze do końca nie wyklarowało? Albo jest za młode? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted January 12, 2013 (edited) Powtarzam za dori, kiedy butelkowałeś? Jeśli ponad miesiąc temu, to pewnie jakaś infekcja. Wysładzanie, filtrowanie, nie miałeś problemów na tych etapach? Jeśli nawet to infekcja, to wcale nie oznacza wylewania w kanał. Równie dobrze za dwa, trzy miesiące może być pięknie wyklarowane. Jeśli smaczne to pij i się nie przejmuj. Edited January 12, 2013 by Jacenty Quote Share this post Link to post Share on other sites
Romanos_P 0 1 Items Posted January 12, 2013 Butelkowalem ze 2 miesiące temu. Mgielka jest ulotna. Na etapie produkcji mogło dość do infekcji. Nie wykluczam. Piwo troszkę kasowe ale ja wcześniej nie piłem takiego, więc nie wiem jak powinno smakować. Zostały 2 butelki:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Romanos_P 0 1 Items Posted January 19, 2013 Objawy. Chodzi mi o objawy. Czy ktoś z Was takie miał? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted January 19, 2013 Mój Pils podobnie się zachowywał. Przyczynę widzę w tym, że miałem problem z wystartowaniem drożdży. Po dwóch dniach dodałem nowych i to był chyba krytyczny moment. Z miesiąca na miesiąc mgiełka stawała się coraz niższa, piwo smakowało dość dziwnie, jednak nie było nie pijalne, nie doczekało całkowitego sklarowania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zbyszek T 106 Posted January 27, 2013 Skrobia w brzeczce / złe zacieranie - powoduje mętność. Łyżka żelatyny na 2 dni przed butelkowaniem całkowicie rozwiązuje temat (jeśli piwo na tym etapie było mętne) lub Zmętnienie na zimno - wytrącają się białka przy schładzaniu. 5 g mchu irlandzkiego na ostatnie 10 min. chmielenia rozwiązuje ten temat. Quote Share this post Link to post Share on other sites