Skocz do zawartości
Romcio

Mgiełka w butelkach

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś tak miał, że w butelkach zaistniała mgiełka? Piwo BPA. W butelkach od góry jest klarowne, a mniej więcej od końca szyjki w dół jest delikatna mgiełka. Jak ruszam butelką to ona się przemieszcza. Mgiełka jest jednolita w całej objętości butelki (od szyjki w dół). Co to może być?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ta mgiełka to bardziej takie ciało stałe czy ulotne? Może piwo się jeszcze do końca nie wyklarowało? Albo jest za młode?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Powtarzam za dori, kiedy butelkowałeś? Jeśli ponad miesiąc temu, to pewnie jakaś infekcja. Wysładzanie, filtrowanie, nie miałeś problemów na tych etapach? Jeśli nawet to infekcja, to wcale nie oznacza wylewania w kanał. Równie dobrze za dwa, trzy miesiące może być pięknie wyklarowane. Jeśli smaczne to pij i się nie przejmuj.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Butelkowalem ze 2 miesiące temu. Mgielka jest ulotna. Na etapie produkcji mogło dość do infekcji. Nie wykluczam. Piwo troszkę kasowe ale ja wcześniej nie piłem takiego, więc nie wiem jak powinno smakować. Zostały 2 butelki:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Objawy. Chodzi mi o objawy. Czy ktoś z Was takie miał?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mój Pils podobnie się zachowywał. Przyczynę widzę w tym, że miałem problem z wystartowaniem drożdży. Po dwóch dniach dodałem nowych i to był chyba krytyczny moment. Z miesiąca na miesiąc mgiełka stawała się coraz niższa, piwo smakowało dość dziwnie, jednak nie było nie pijalne, nie doczekało całkowitego sklarowania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skrobia w brzeczce / złe zacieranie - powoduje mętność. Łyżka żelatyny na 2 dni przed butelkowaniem całkowicie rozwiązuje temat (jeśli piwo na tym etapie było mętne)

lub

Zmętnienie na zimno - wytrącają się białka przy schładzaniu. 5 g mchu irlandzkiego na ostatnie 10 min. chmielenia rozwiązuje ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×