Skocz do zawartości

Dominus Tecum, mikrobrowar codera


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #104 - de Koeder

 

Piwo w stylu BPA - Belgian Pale Ale

Przewidywane OG: 13 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 27 Kolor 16 EBC

 

skład:

brewferm pils 4.0 kg

brewferm pale 0.5 kg //zabrakło pils; koniec 1go worka w tym sezonie

caramunich I 0.17 kg

caramunich III 0.17 kg

biscuit 0.11 kg

 

zacieranie

20L 75% kranówki + 25% RO w 71°C

wrzucam słody, 67*, pH=5.7

+ 30g zakwaszającego, pH=5.6

 

67* - 60'

->77* // +8L wrzatku

 

wysładzanie: 8L + 1ml kwasu. Ostatni cienkusz - 6 Blg

 

gotowanie 70'

East Kent Goldings'08 ~4.2% gr 20g 60'

aurora '08 ~8% gr. 15g 60'//bo zabrakło EKG

East Kent Goldings'08 ~4.2% gr 10g 0'

 

 

drożdże Wyeast Belgian Ardennes 30ml gęstwy do Staśka (dzięki) w starterze 600 ml

 

 

Przy tej warce wymyśliłem patent jak ograniczyć przy wsypywaniu śruty rozprzestrzenianie się kurzu ze śruty po warzelni; zawiera on śmiercionośne dla piwa mikroby. Śrutuję do starego fermentora, i przed wsypaniem wlewam do niego 2L wody. Myślałem że będzie sie sklejał, ale nie, wszystko OK, a kurzenie bardzo małe.

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #105 - Scottish Light

 

Piwo w stylu Scottish Ale 60/-

Przewidywane OG: 8 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70%

IBU 12 Kolor 24 EBC

 

skład:

brewferm pale 3.25 kg

carapils 0.12 kg //resztka

jęczmień palony 80g

 

zacieranie

10L kranówki w 75°C + 50 g zakwaszającego

wrzucam słody, 68*, pH=5.2 w.g. pasków 5.8 w.g. pH metru (rozkalibrował się chyba)

 

68-69* - 45'

72* - 5' //+3L wrzątku

->77* // +5L wrzatku

 

wysładzanie: 8L + 1ml kwasu. Ostatni cienkusz - 4 Blg

 

gotowanie 90'

Lublin'08 ~3.7% gr 25.5g 60' //resztka

mech irlandzki 1 łyżeczka 15'

 

4L brzeczki przedniej (~15 Blg) karmelizuję w osobnym garnku na dużym ogniu 1h. Reszta (~11Blg) - 30 min mocnego gotowania, potem dolewam 6L wrzątku, wrzucam chmiel i tez dość mocno gotuję. Potem dolewam jeszcze 6L wrzątku.

 

drożdże Wyeast Scottish Ale 20ml gęstwy do Hasintusa (dzięki) w starterze 800 ml

 

Przy tej warce zrezygnowałem z używania worka na chmiel. Odkąd dowiedziałem się, że woreczków nie wolno wyciskać, oszczędności stały się mniejsze. A worek pałęta się po garnku i zaburza cyrkulację brzeczki. Może będe używał przy szyszkach, lub jak będzie naprawdę dużo chmielu.

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to mi w Noonanie umknęło. Najbardziej wczytałem się w zacieranie i fermentację, reszta fragmentarycznie. Ale to może mieć sens. Trzeba będzie zacząć stosować. Brzeczki przez to dużo nie stracę. Dzięki za wskazówkę!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #106 - St Margaret of Scotland

 

Piwo w stylu Strong Scotch Ale

Przewidywane OG: 18.5 Blg, FG: 4 Blg, vol: 19L, przy wydajności 75%

IBU 25 Kolor 31 EBC

 

skład:

brewferm pale 5.60 kg

caramunich III 0.34 kg

wędzony weyermann 0.06 kg

pale chocolate 0.06 kg

ciemny cukier muscovado 0.23 kg

 

zacieranie

66-67* - 45'

72* - 5'

->77*

 

gotowanie 90'

perle '09 6% gr. 25g 60'

perle '09 6% gr. 14g 15'

 

drożdże Wyeast Scottish Ale - całość z warki 105 - Scottish Light

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy tej warce zrezygnowałem z używania worka na chmiel. ... Może będe używał przy szyszkach, lub jak będzie naprawdę dużo chmielu.

Ja chmielę tylko szyszkami i sypię je bezpośrednio do gara, następnie przy dekantacji ekstrakt ładnie się odsysa a farfocle osadzają się na szyszkach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #107 - Gabriel

 

Piwo w stylu Dunkelweizen

Przewidywane OG: 12.7 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 85%

IBU 14 Kolor 26 EBC

 

skład:

pszeniczny castle 2.50 kg

pszeniczny ciemny 0.45 kg

castle pils 0.90 kg

monachijski II 0.45 kg

carafa special III 0.07 kg - zmielona drobno i zamoczona w 1L wody przez noc, rano przelana przez sitko, dodaję tylko zaczernioną wodę o pH 4.8.

 

zacieranie: 18 litrów (kranówka)

40* - 90'

dodaję wywar z Carafy// pH 5.7

dekokcja 40*->68*

[...]

odbieram 9 litrów rzadkiego do fermentora

w garnku zostaje 9L wody+ słody

pogrzewam to do 65-70°C na 30', próba jodowa -

podgrzewam do 100*, gotuję 25'

wlewam 6l dekoktu do fermentora, 50* - 5' (reszta dekoktu się gotuje)

wracam całość z fermentora szybkim chlustem, mieszam: 65*; podgrzewam do 68*

[...]

68-69* - 10' // próba -

70-72* - 30'

->77* //+8l wrzątku

 

wysładzanie 8.5L wody 65* + 1 ml kwasu fosforowego

 

gotowanie 70' //pH 5.6

lubelski '09 3.9% gr. 20g 60'

lubelski '09 sz. 14g 30'

 

drożdże Wyeast 3086

75 ml czystej gęstwy (z warki 3 zboża)

 

Zrobiłem już 1 dunkel i 1 weizenbock według metody Jamila: dużo słodów specjalnych, w tym ciemnych karmelowych, i nie jestem zadowolony z rezultatu, w smaku jest za mocna nieprzyjemna octowata kwaskowatość od ciemnych słodów. Tym razem zacznę od drugiego końca: robię dunkel zbliżony maksymalnie do zwykłego weizena, dodam tylko funt monachijskiego dla ziarnistości i troche koloru. Do weizenbocka zrobię podobnie, ale dodam jeszcze troche słodu karmelowego, tylko dość jasnego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #107 - Gabriel

 

Piwo w stylu Dunkelweizen

Przewidywane OG: 12.7 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 85%

Wydajność, jak widzę, liczysz względem teoretycznej wydajności danego rodzaju słodu a nie względem suchej masy. Zastanawiałem się skąd takie duże wartości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #108 - Aventinus

 

Piwo w stylu Weizenbock

Przewidywane OG: 19 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 14 Kolor 23 EBC

 

skład:

pszeniczny castle 4.00 kg

castle pils 2.30 kg

monachijski II 0.68 kg

carawheat 0.30 kg

czekoladowy 40g

 

zacieranie: 30 litrów (kranówka + 1/4RO)

41* - 90'

dodaję 100g zakwaszającego// pH 5.8

dekokcja 40*->67*

[...]

odbieram 14 litrów rzadkiego do fermentora

w garnku zostaje 16L wody+ słody

pogrzewam to do 68°C na 25', próba jodowa -

podgrzewam do 100*, gotuję 30'

wracam całość z fermentora szybkim chlustem, mieszam: 69*; +2 litry kranówki: 67*

[...]

67* - 20' // próba -

70-72* - 60'

->77*

 

wysładzanie 12L wody 72* + 2 ml kwasu fosforowego

 

gotowanie 70' //pH 5.6

lubelski '09 3.9% gr. 30g 60'

 

drożdże Wyeast 3086

130 ml czystej gęstwy (z warki 3 zboża)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #109 - Belgijska Blondynka

 

Piwo w stylu Belgian Blond Ale

Przewidywane OG: 15.6 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 85%

IBU 20 Kolor 12 EBC

 

skład:

castle pils 4.25 kg

pszeniczny 0.23 kg

aroma 0.20 kg

cukier stołowy 0.68 kg

 

zacieranie

18.5L 50% kranówki + 50% RO w 71°C

66-65* 1h , pH=5.6

->72* // +8.5L wrzatku

 

wysładzanie: 10L + 2ml kwasu. O 2 l za dużo - wyszło za słabe

 

gotowanie 90'

 

hersbruecker '07 ~1.8% sz 42g 60'

marynka '08 ~8% gr. 12g 60'

 

 

drożdże Wyeast Belgian Ardennes 120ml gęstwy z BPA

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #110 - Helles Bock

 

Piwo w stylu Koźlak majowy

Przewidywane OG: 16.8 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 85%

IBU 26 Kolor 13 EBC

 

skład:

castle pils 4.00 kg

castle monachijski 2.10 kg

 

zacieranie: 24 litry (2/3 kranówka 1/3 RO) + 2.5g CaCl2

35* - 30' pH 5.5

+ 30g zakwaszającego pH 5.3

dekokcja 35*->68*

[...]

odbieram 10 litrów rzadkiego do fermentora

w garnku zostaje 14L wody+ słody

pogrzewam to do 70-72°C na 25', próba jodowa -

podgrzewam do 100*, gotuję 40'

wracam całość z fermentora szybkim chlustem, mieszam: 71*; +2l kranówki - 68*

[...]

68* - 15' // próba -

72* - 30' //+4L wrzątku

->74*

 

wysładzanie 12L wody 72* + 0.5 ml kwasu fosforowego, ostatnie wysłodziny 5Blg - 2L cienkusza zatrzymuję na startery

 

gotowanie 70' //pH 5.3

perle '09 6% gr. 35g 60'

 

drożdże WLP 833

200 ml czystej gęstwy w szybkim starterze 2.5L

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co masz na myśli pisząc szybki starter? Ps czy zawsze uzyskujesz 85 procent wydajności, czy tylko przy dekokcji?

Szybki starter to starter z brzeczki z kotła, ma tylko parę godzin na start; mam nadzieje, że drozdże zdążyły zrobić chociaż jeden podział, bo mam trochę mało gęstwy jak na tak mocne piwo.

 

Na duże startery mam słoiki po piklach z makro - 2.5 i 1.5 ltr, tym razem zrobiłem w dwóch, żeby było miejsce na pianę i mieszanie.

 

Wydajność dopiero dopracowuję - z grubsza mam 85% przy dekokcji, 80% przy infuzji, 70-75% przy piwach bardzo słabych i bardzo mocnych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co masz na myśli pisząc szybki starter? Ps czy zawsze uzyskujesz 85 procent wydajności' date=' czy tylko przy dekokcji?[/quote']

Szybki starter to starter z brzeczki z kotła, ma tylko parę godzin na start; mam nadzieje, że drozdże zdążyły zrobić chociaż jeden podział, bo mam trochę mało gęstwy jak na tak mocne piwo.

 

Na duże startery mam słoiki po piklach z makro - 2.5 i 1.5 ltr, tym razem zrobiłem w dwóch, żeby było miejsce na pianę i mieszanie.

 

Wydajność dopiero dopracowuję - z grubsza mam 85% przy dekokcji, 80% przy infuzji, 70-75% przy piwach bardzo słabych i bardzo mocnych.

Zauważyłem ze intensywne mieszanie przy mashout po rozrzedzeniu zacieru podnosi wydajność.

Tak samo mam problem z planowaniem mocnych piw, bo wydajność nie przekracza 65 procent. Będę musiał wrócić do zacierania w garze przy bardzo mocnych piwach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #111 - Wildcat Wheat

 

Piwo w stylu American Wheat

Przewidywane OG: 13.7 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 20 Kolor 7 EBC

 

skład:

castle pils 2.25 kg

castle pszeniczny 2.25 kg

płatki pszenne 0.33 kg //skleikowane w 2 l wody

karapils 0.23 kg

 

zacieranie: 15 litrów 72°C (1/2 kranówka 1/2 RO) + 50g zakwaszającego

67* - 15' //pH 5.3 próba jodowa -

70-71* - 45' //+6L wrzątku; dla poprawy piany

->76* //+7L wrzątku

 

wysładzanie 8L wody 72* + 1 ml kwasu fosforowego, ostatnie wysłodziny 4.5Blg

 

gotowanie 90'

lubelski'09 gr 3.9% 30g 60'

lubelski'09 sz 21g 15'

lubelski'09 sz 18g 10'

lubelski'09 sz 11g 0'

 

drożdże Wyeast Koelsch

100 ml czystej gęstwy w szybkim starterze 1L (gęstwa dość stara, z piwa Kolońskie swieże)

 

Jakoś nie miałem dziś zajęcia, więc uwarzyłem piwo w przerwach między zakupami. Podobno amerykańska pszeniczka najlepiej wychodzi na drożdżach kolscha, a że mam taka gęstwę na stanie, to korzystam. Podobno fajny styl, łatwy do picia dla "łykaczy tyskiego", niewiele ma wspólnego z weizenem, takie łagodne ale.

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #111 - Wildcat Wheat

 

Piwo w stylu American Wheat

Podobno fajny styl, łatwy do picia dla "łykaczy tyskiego", niewiele ma wspólnego z weizenem, takie łagodne ale.

Chodzi mi po głowie podobna pszenica do uwarzenia, chociaż nie jestem łykaczem tyskiego, chętnie pisze się na degustację. :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #112 - Warsteiner Premium Verum Clone

 

Piwo w stylu Niemiecki pils

Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 85%

IBU 33 Kolor 8 EBC

 

skład:

castle pils 3.80 kg

castle monachijski 0.23 kg

karapils 0.17 kg

 

zacieranie: 17 litrów (2/3 kranówka 1/3 RO) + 2g CaSO4 + 30g zakwaszającego

36* - 60' pH 5.5

dekokcja 35*->62*

[...]

odbieram 8 litrów rzadkiego do fermentora

w garnku zostaje 8L wody+ słody

pogrzewam to do 70-72°C na 20', próba jodowa -

podgrzewam do 100*, gotuję 20'

wracam całość z fermentora szybkim chlustem, mieszam: 67*; +2l kranówki - 63*

[...]

62-63* - 30'

70-72* - 60' //+5L wrzątku

->77* //+2 l wrzątku

 

wysładzanie 8L wody 72* + 2 ml kwasu fosforowego, ostatnie wysłodziny 5.5Blg

 

gotowanie 70' //pH 5.4

 

perle '09 6% gr. 36g 60'

lubeski '09 sz 4% 10g 60' //zabrakło perle

lubeski '09 sz 4% 10g 15'

 

drożdże Wyeast Bohemian Lager

starter 2L z mrożonki, obudzony 1L świeżej brzeczki

 

Przepis z ksiązki Clonebrews

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #113 - Złota dolina

 

Piwo w stylu Belgian Specialty Ale, klon Orval

Przewidywane OG: 13.9 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 37 Kolor 22 EBC

 

skład:

castle pils 4.0 kg

caramunich I 0.34 kg

caramunich III 0.34 kg

cukier stołowy 0.45 kg

 

zacieranie

19L kranówki 71°C

wrzucam słody, 67*, pH=5.3

 

67* - 30'

70* - 30'

->77* // +8L wrzatku

 

wysładzanie: 8L + 1ml kwasu.

 

gotowanie 90'

 

Hersbruecker '09 gr. 3.5% 70g 60'

Styrian '09 gr. 4.4% 28g 15' (tu dodaję też cukier i 1 łyżeczkę mchu irlandzkiego)

Styrian '09 gr. 4.4% 28g 0'

 

Drożdże: Wyeast Belgian Ardennes, 80ml gęstwy w 1L szybkiego startera

 

Do fermentacji cichej zamierzam dodać saszetkę Wyeast Brettanomyces Bruxelensis na ok. 1 miesiąc. Duży udział słodów karmelowych gwarantuje, że po fermentacji głównej pozostanie trochę cukrów złożonych na jedzenie dla "robaczków". Na ostatni tydzień planuję chmielenie na zimno 57g Stryrian Goldings.

 

Korzystam z tego, ze w sklepie piwodziej.pl pojawiły się w sprzedaży "robaczki" i zrobię parę piw pokręconych. Ponieważ mój jedyny balon szklany jest jescze zajęty przez lambik, mogę zrobić tylko piwa które fermentują dość szybko - na początek klon Orval, fermentowany podobnie jak oryginał kolejno drożdżami i Brett, potem Berliner Weisse z udziałem Lactobaccilus.

 

To jest bodaj najdroższe piwo jakie robię - składniki kosztowały ponad 100 zł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko' date=' że Orval jest robiony na WLP 510.[/quote']

To prawda ale wobec braku WLP 510 z Wyeastów najlepiej zastosować 3522. Też tak gdzieś czytałem.

3522 to browar Achouffe.

 

Przeglądnąłem holenderskie forum, tam używali drożdży z butelki.

 

Napewno będzie dobre piwo, mnie klony przeszły po moich eksperymentach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.