Skocz do zawartości

Dominus Tecum, mikrobrowar codera


Rekomendowane odpowiedzi

Widzisz, nie mam czym dokładnie zmierzyć. Używam jeszcze starego zapadu pasków z BA, które pokazują 4.9 - 5.2 - 5.5, więc w praktyce ciężko powiedzieć. Z racji sporej niedokładności mierzę tylko od czasu do czasu. Ale zwykle wychodzi mi coś w okolicach 5.2, przynajmniej wg tych pasków.

 

Myślałem kupić sobie jakiś sensowny ph metr. Ale taki kosztuje sporo, a piwa jako tako wychodzą, więc odkładam cały czas.

 

Pytałem, bo może celowo zakwaszasz tylko do około 5.6? Jeżeli tak, to jaki jest tego powód? Bo przecież zaleca się zbijać poniżej 5.5. A jeżeli nie, to dlaczego nie zakwaszasz niżej?

 

PS. Tak mi się przypomniało, a próbowałeś warząc weizeny przerwę ferulikową robić w wysokim ph, a zakwaszać dopiero po jej zakończeniu?

Edytowane przez Dagome
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A propos pH-metrów, w pracy mam taki: http://www.elmetron.com.pl/przyrzady/pdf/CP-105.pdf , znajomy mówił, że wytrzymuje kilka lat. Widzę, że twojbrowar.pl ma podobny i w dodatku sporo tańszy: http://twojbrowar.pl/prestashop/617-ph-metr-phscan30-.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem swego czasy pH-metr bezpośrednio z Hong Kongu. Podobny do tego z linka Darko. Kosztował niecałe 100zł. Miał służyć głownie do badania pH w akwarium. Mierzyłem pH zacieru chyba z 5 razy. I mi przeszło :). Browar domowy to nie apteka ani chemiczne laboratorium. Przeżyję kilka % mniejszą wydajność. Chociaż może mi się jeszcze znów kiedyś odmieni :) .

Edytowane przez jkocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytałem, bo może celowo zakwaszasz tylko do około 5.6? Jeżeli tak, to jaki jest tego powód? Bo przecież zaleca się zbijać poniżej 5.5. A jeżeli nie, to dlaczego nie zakwaszasz niżej?

Według opracowanie którego tłumaczenie niedawno pojawiło się na tym forum optymalna wartość pH w trakcie zacierania to okolice 5.5. Więcej szczegółów:

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Zacieranie_jednotemperaturowe_-_wp%C5%82yw_poszczeg%C3%B3lnych_czynnik%C3%B3w_na_fermentowalno%C5%9B%C4%87_brzeczki_i_wydajno%C5%9B%C4%87#Rezultaty_zacierania

 

Myślę że nie ma sensu zakwaszać na siłę poniżej 5.5 bo może odbić się to negatywnie na smaku piwa.

Edytowane przez rysmis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie przestałem sie specjalnie przejmować pH, odkąd dowiedziałem się, że browar Bracki tego nie robi. Tam warzą dość jasnego pilsa i dają radę.

W literaturze zezwalają na pH nawet do 5.8.

 

pHmetr już mi się zużył, sonda wytrzymała 2 lata, nie chce mi się zresztą z nim pieścić, ostatnio trzeba go było kalibrować przed każdym użyciem. Paski są wygodniejsze.

 

Jednakże teraz zaczynam zakwaszać trochę mocniej, mam nadzieję że wpłynie to na smak piwa, te moje wydają mi się trochę za mdłe, odrobinę niższe pH powinno im dodać rześkości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jednakże teraz zaczynam zakwaszać trochę mocniej, mam nadzieję że wpłynie to na smak piwa, te moje wydają mi się trochę za mdłe, odrobinę niższe pH powinno im dodać rześkości.

Cóż, widzę to brak mikrtoinfekcji :). Opanowałeś sterylności procesu do perfekcji :)

Edytowane przez jkocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #162 - Lodzermensch

 

Piwo w stylu Oktoberfest

Przewidywane OG: 13.8 Blg, FG: 4 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 25 Kolor 19 EBC

 

skład:

pils weyermann 2.00 kg

monachijski II 1.65 kg

wiedeński 1.15 kg

caramunich II 0.45 kg

 

zacieranie (21L, kranówka 66°C + 6ml kwasu 80%)

62-3* - 30'

72-3* - 45' //pH = 5.5

->76* //+7 L wody

 

gotowanie 90'

Hallertau Tradition PL '10 4.8% gr. 35 g 60'

Hallertau Tradition PL '10 4.8% gr. 14 g 20'

 

3g mchu 15'

 

drożdże WLP 830, 200 ml 7-dniowej gęstwy

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #163 - Warsteiner

 

Piwo w stylu Niemiecki Pils

Przewidywane OG: 12.3 Blg, FG: 2 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 29 Kolor 8 EBC

 

skład:

pils weyermann 4.20 kg

monachijski II 0.25 kg

carapils 0.10 kg

 

zacieranie (19L, kranówka+1/3 RO; + 6ml kwasu 80%+2g gipsu ; 66°C)

64-62* - 35' //próba jodowa +; pH=5.3

71-73* - 60'

->75* //+8 L wody

 

gotowanie 90'

Hallertau Tradition PL '10 4.8% gr. 40 g 60'

Lublin '10 3.5% gr. 10 g 15'

 

3g mchu 15'

 

drożdże Wyeast Bohemian Lager, 200 ml 3-dniowej gęstwy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #164 - Brave Scotsman

 

Piwo w stylu Scottish 70/-

Przewidywane OG: 9.8 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70%

IBU 16 Kolor 32 EBC

 

skład:

maris otter pale 3.00 kg

monachijski II 0.23 kg

caraamber 0.45 kg

melanoidynowy 40EBC 0.23 kg

warminster crystal 200 EBC 0.15 kg

pale chocolate 0.12 kg

 

zacieranie: (13L kranówka 74*, + 2ml kwasu mlekowego 80%)

67-68* - 35' //do negatywnej próby jodowej; pH=5.5;

71-73* - 60* //+7l wody; ciemne słody 20' przed końcem

->76* //+7L wody

 

gotowanie 70'

Perle PL '10 6% gr 20g 60' //+2L wody

 

3 g mchu ; 0.5g pożywki 15'

 

drożdże Wyeast American Ale 90 ml gęstwy 7 dniowej

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #165 - Lodowe

 

Piwo w stylu Eisbock

Przewidywane OG: 21.5 Blg, FG: 5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75%

IBU 27 Kolor 29 EBC //parametry przed wymrażaniem

 

skład:

pils weyermann 5 kg

monachijski II 3,5 kg

caramunich II 0.45 kg

zakwaszający 50g

 

zacieranie (27L, kranówka; + 2ml kwasu fosforowego; 66°C)

62-63* - 30' //próba jodowa +

65 - 20'

71-73* - 60'

->78*

 

gotowanie 90'

Perle PL '10 6% gr.33 g 60'

Hallertau Tradition PL '10 4.8% gr. 14 g 30'

 

3g mchu+0.5g pożywki 25'

 

drożdże Wyeast Bohemian Lager, 220 ml 3-dniowej gęstwy

 

Po burzliwej mam zamiar przelać do kega i wymrozić ok. 20% wody, zrelacjonuję to później

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #166 - Stonewall Jackson

 

Piwo w stylu American Pale Ale

Przewidywane OG: 12.1 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 34 Kolor 13 EBC

 

skład:

maris otter pale 3.5 kg

monachijski II 0.34 kg

biscuit 0.34 kg

pszeniczny 0.23 kg

 

zacieranie (18L 50%RO ; +5g gipsu + 2ml kwasu mlekowego 80%; 72°C)

67* - 30' //próba jodowa +

71-73* - 60'

->78* //+8l wody

 

gotowanie 70'

Perle '09 ~7.8% gr.30 g 60'

Centennial '10 9.2% gr. 14 g 10'

Centennial '10 9.2% gr. 28 g 0'

 

3g mchu+0.5g pożywki 15'

 

drożdże Wyeast American Ale, 100 ml 12-dniowej gęstwy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #167 - Bull Run

 

Piwo w stylu Premium American Lager

Przewidywane OG: 13.2 Blg, FG: 3 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 20 Kolor 7 EBC

 

skład:

6-row pils (castle) 4.60 kg

ryż 0.45 kg //uprzednio skleikowany

 

zacieranie: (kranówka +1/2 RO + 4ml kwasu 80% 20L 66°C)

 

62-63°C - 30' //ph 5.5

71-73* - 60'

->76°C //+7l wody

 

wysładzanie 8L wody 70°C

 

gotowanie 90'

Tettnanger '09 gr ~3.3% 45g 60'

3g mchu + 1/2g pożywki - 15'

 

drożdże Wyeast Bohemian Lager 200 ml gęstwy 2 dniowej

 

Standard American Lager wyszedł nadspodziewanie smaczny, więc dalej eksplorujemy te style

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #168 - Wiedeńskie Imperialne

 

Piwo w stylu Lager Wiedeński

Przewidywane OG: 14 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 80%

IBU 26 Kolor 20 EBC

 

skład:

wiedeński 2.30 kg

pils castle 1.55 kg

monach castle 1.40 kg //lekko przyciemniony w piekarniku 110°C 20'

pale chocolate 70 g

 

zacieranie: (kranówka +1/4RO + 3 ml kwasu mlekowego 80% 21L 66°C)

 

62-63°C - 30' //ph 5.2

71-72°C - 60'

->76°C //+6L wody

 

wysładzanie 8L wody 72°C + 1ml kwasu

 

gotowanie 90'

Tettnanger '09 gr ~3.3% 57g 60'

Lubelski '10 gr 3.5% 20g 10'

3g mchu+1/2g pozywki - 15'

 

drożdże WLP 308 Southern German Lager 200 ml gęstwy 5 dniowej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #169 - Szkockie Karmelizowane

 

Piwo w stylu Scottish 70/-

Przewidywane OG: 9.9 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70%

IBU 13 Kolor 25 EBC

 

skład:

maris otter pale 4.15 kg

jęczmień palony 85g

 

zacieranie: (12L kranówka 74*, + 3ml kwasu mlekowego 80%)

68* - 60' // pH=5.6; ciemne słody 10' przed końcem

->78* //+16L wody

 

gotowanie 100'

Perle PL '10 6% gr 17g 60' //4 litry brzeczki przedniej mocno gotowane osobno w celu lepszej karmelizacji

 

3 g mchu ; 0.5g pożywki; 10g Head Improver 15'

 

drożdże Wyeast American Ale 90 ml gęstwy 6 dniowej

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.