Jump to content
coder

Dominus Tecum, mikrobrowar codera

Recommended Posts

No to zaczynam, a w zasadzie kontynuuję blog o moich dokonaniach piwowarskich

 

Moje warki od 1 do 50 są opisane na browar.biz, w tym wątku:

http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=65060

 

a teraz zaczynam od warki 72, powstanie mała dziura. Trudno, nie do końca z mojej winy.

 

Doszedłem też do wniosku, że mój browar zasłuzył na prawdziwą nazwę, będzie się od teraz nazywał Dominus Tecum.

 

Disclaimer: w moim warzeniu często stosuję niestandardowe i eksperymentalne techniki, jezeli ktoś chce je naśladować, to na własną odpowiedzialność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #72 - Muenchener Dunkel

 

Piwo w stylu Munich Dunkel

Przewidywane OG: 13.5 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70%

IBU 22, kolor 37 EBC

 

skład:

Weyermann Munich II 5.53 kg

Carafa Special II 170 g

 

zacieranie: 60' w 68* (gar 50L)

23L kranówki podgrzewam do 73*, wrzucam słody, jest 68*, pH 5.5

po 60' dolewam 8L wrzątku ->76*

 

wysładzanie

8L wody + 2ml kwasu fosforowego

Wyszło o 2L za dużo

Dostaję 30L 12 Blg, last runnings 5.5 Blg

 

gotowanie 70'

Marynka 7.6% - 22g na 60'

Hersbruecker'2007 2% - 15g na 20'

1 łyżeczka mchu na 20' przed końcem

 

Drozdże WLP 833 German Bock, starter 1.5L na stir plate

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites
last runnings 5.5 Blg

Po polsku to wody wysłodkowe :D

oo własnie, uprasza się o używanie polskiego słownictwa. Młodym piwowarom może to bardzo pomóc. Mamy piękne polskie słowa. :D:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi o to, że skończyłeś wysładzanie gdy zaw. ekstraktu w wodzie (brzeczce) wysłodkowej spadła do 5,5 °Blg :D

 

A "stir plate" to mieszadło magnetyczne :D

Edited by darko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #73 - Bitburger

 

Piwo w stylu Niemiecki Pils

Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 2 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70%

IBU 35

 

weyermann premium pils 4.9 kg

zakwaszajacy 100g

 

zacieranie

62* - 50'

65* - 30'

72* - 15'

bez mash-out

 

gotowanie 90'

perle '07 7.1->6.6% a-a 30g 60'

hersbruecker '07 2.2->1.9% 24g 60'

mittelfrueh szyszki '06 ~2% 23g 15'

mittelfrueh szyszki '06 ~2% 23g 1'

 

drożdże wyeast bohemian lager

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites
bez mash-out

Warum?

chciałbym uzyskać możliwie najbardziej fermentowalną brzeczkę, po zacieraniu stała jeszcze godzinę czekając na filtrację, a enzymy pracowały....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #74 - Terminator

 

Piwo w stylu Doppelbock

Przewidywane OG: 20 Blg, FG: 5.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70%

IBU 22, kolor 49 EBC

 

skład:

Weyermann Munich II 9 kg

Weyermann premium pils 2 kg

Caramunich III 0.9 kg

 

zacieranie

62* - 50'

65* - 30'

72* - 10'

->77*

 

gotowanie 90'

marynka '08 7.6% gr. 20g 60'

lublin'08 4.5% gr. 15 g 30'

 

drożdże WLP 833

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #75 - Żytnie

 

Piwo w stylu Roggenbier

Przewidywane OG: 13.5 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70%

IBU 16, kolor 34 EBC

 

skład:

Żytni 2.83 kg

Weyermann munich II 1.58 kg

Weyermann premium pils 1.36 kg

Caramunich III 0.45 kg

Carafa Special II 57g

 

zacieranie

69* - 15'

72* - 30'

->79*

 

gotowanie 70'

lublin'08 4.5% gr. 26 g 60'

saaz'07 ~3% gr. 10 g 15'

 

drożdże Wyeast 3068

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites
Warka #75 - Żytnie

Czy zmieniłeś coś w recepturze w stosunku do tego które próbowałem?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Warka #75 - Żytnie

Czy zmieniłeś coś w recepturze w stosunku do tego które próbowałem?

Tak, zacierałem bardziej na słodko, mam nadzieję, że zbalansuje to trochę goryczki pochodzącej od słodów

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem to nic znaczącego nie zmieni, tym bardziej że piwo i tak było już bardzo tresciwe. Trzeba było wywalić carafa ale to moje subiektywne zdanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Moim zdaniem to nic znaczącego nie zmieni, tym bardziej że piwo i tak było już bardzo tresciwe. Trzeba było wywalić carafa ale to moje subiektywne zdanie.

Niestety, jak dostałem twoja ocenę juz było za późno na zrobienie zmian. Może powtórzę to piwo jeszcze raz za tydzień.

Tyle, że jak wywalę Carafę, to piwo staje się zbyt jasne. Mogę zmniejszyc jej ilość o połowę. Albo zastapić ją Special B. Nie, on jest też za jasny. Ale karmelowy ciemny da radę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To które piłem oceniłbym barwę na jakieś 35 EBC tak na oko, styl jest 27,6-37,4 czyli zapas jeszcze jest. Może lepiej przyciemnić cara-aroma ok.300-400 EBC. Karmelowy ciemny strzegom, jeśli ten masz na myśli zostawiłbym. Special B moim zdaniem wprowadzi niepożądane nuty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #76 - DAB

 

Piwo w stylu Dortmunder

Przewidywane OG: 13.5 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70%

IBU 29

 

skład:

Weyermann Munich II 1.81 kg

Weyermann Premium Pils 3.85 kg

Melanoidynowy 57g

 

zacieranie

67* - 60'

->76*

 

gotowanie 90'

lublin'08 4.5% gr. 48 g 60'

hersbruecker'07 ~2% gr. 15 g 5'

hersbruecker'07 ~2% gr. 15 g 0'

 

drożdże Wyeast Bohemian Lager

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #77 - Żytnie II

 

Piwo w stylu Roggenbier

Przewidywane OG: 13.5 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70%

IBU 16

 

skład:

Żytni 2.83 kg

Weyermann munich II 1.58 kg

Brewferm pils 1.36 kg

Caramunich III 0.45 kg

Caraaroma 57g

 

zacieranie

67* - 60'

->79*

 

gotowanie 70'

lublin'08 4.5% gr. 26 g 60'

saaz'07 ~3% gr. 10 g 15'

 

drożdże Wyeast 3068

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #78 - Nutcastle

 

Piwo w stylu Northern English Brown Ale

Przewidywane OG: 12.5 Blg, FG: 3.2 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75%

IBU 25 Kolor 26 EBC

 

skład:

Brewferm pale 4.20 kg

Special Roast 0.34 kg

Biscuit 0.23 kg

Caramunich I 0.23 kg

Pale Chocolate 0.11 kg

 

zacieranie

67* - 60'

->77*

 

gotowanie 70'

marynka'08 7.6% gr. 24 g 60'

fuggles '07 ~4% gr. 15 g 5'

 

drożdże Wyeast London Ale

Share this post


Link to post
Share on other sites
skład:

Brewferm pale 4.20 kg

Special Roast 0.34 kg

Biscuit 0.23 kg

Caramunich I 0.23 kg

Pale Chocolate 0.11 kg

Czy ty naprawdę tak dokładnie odważasz słód? 1gram to pewno ze dwa ziarka.

Share this post


Link to post
Share on other sites
skład:

Brewferm pale 4.20 kg

Special Roast 0.34 kg

Biscuit 0.23 kg

Caramunich I 0.23 kg

Pale Chocolate 0.11 kg

Czy ty naprawdę tak dokładnie odważasz słód? 1gram to pewno ze dwa ziarka.

Zależy jak patrzeć, to jest równo pół funta, ćwierć funta, dwie uncje itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites
skład:

Brewferm pale 4.20 kg

Special Roast 0.34 kg

Biscuit 0.23 kg

Caramunich I 0.23 kg

Pale Chocolate 0.11 kg

Czy ty naprawdę tak dokładnie odważasz słód? 1gram to pewno ze dwa ziarka.

Zapewniam Cię, że 1g to na pewno nie dwa ziarnka.

A sam przyznaję, że zawsze przekraczam, nigdy nie miałem mniej.:o

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.