Makaron 262 1 Items Posted January 11, 2013 Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, które drożdże suche najlepiej nadają się do belgijskich piw? No i które płynne/skosy BrewLab z waszego doświadczenia są najbardziej godne uwagi? Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted January 11, 2013 Z suchymi chyba nie pomogę pierwszego witka robiłem na s33 i myslę że do tak lekkiego piwa dodatkowo aromatyzowanego przyprawami te drożdże są dopuszczalne, natomiast miałem kilka próbek nie swojej produkcji, tripli, dubli i to jest porażka. Ale biorę pod uwagę fakt że po prostu nie trafiłem na coś wyjątkowo dobrego. Co do brewlab to pod koniec stycznia będę testował je po raz pierwszy na tapecie sussex i devon1. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bogi 337 1 Items Posted January 11, 2013 (edited) Też bym się skłaniał do S-33, ale właśnie do witbier'ów, a mniej do piw ciekawszych, głębszych, pełniejszych. Trzeba poczytać czym trapiści zadają brzeczkę. Na razie znalazłem te: http://www.midwestsupplies.com/noble-trappist-ale.html?aw_affid=78888&utm_medium=affiliate&utm_source=buy.at&aw_gid=0&aw_bid=0&aw_pid=0&aw_cr=skim42682X1148083Xfa2e2a541f237dfb7de231a440d38c6e&aw_sitename=Skimbit Edited January 11, 2013 by Bogi Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted January 11, 2013 Co do brewlab to pod koniec stycznia będę testował je po raz pierwszy na tapecie sussex i devon1. W tej kwestii to sugeruje kilkustopniowe startery Naprawdę robi różnicę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kasanga 4 Posted January 12, 2013 Co do brewlab to pod koniec stycznia będę testował je po raz pierwszy na tapecie sussex i devon1. W tej kwestii to sugeruje kilkustopniowe startery Naprawdę robi różnicę. Od rozbudzenia skosu do startera na piwo 20l 12blg ile potrzeba czasu około oczywiście. Bez mieszadła tylko ręcznie "merdając". Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted January 12, 2013 A to zależy do jakiego piwa starter lager czy ale Ale myślę że przy 20l można przyjąć ok. 4 dni Przy moich warkach zaczynam zwyczajowo namnażać tydzień wcześniej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
shayboos 22 Posted January 13, 2013 Co do brewlab to pod koniec stycznia będę testował je po raz pierwszy na tapecie sussex i devon1. W tej kwestii to sugeruje kilkustopniowe startery Naprawdę robi różnicę. Od rozbudzenia skosu do startera na piwo 20l 12blg ile potrzeba czasu około oczywiście. Bez mieszadła tylko ręcznie "merdając". Jak chcesz teoretyczny arkusz "arytmetyki drożdżowej" to mam taki wykonany na podstawie obliczeń i rozmów z naszego forum. Napisz mi PW z adresem mailowym to Ci prześlę - masz tam kalkulator gdzie wpisujesz jakie chcesz piwo robić -Ale czy Lager, wychodzi Ci potrzebna liczba komórek drożdżowych i przenosisz te dane do drugiego pola, gdzie jest wyliczane teoretycznie ile otrzymasz komórek ze startera z i bez mieszadła w zależności od początkowej ilości i wielkości startera. Jedyne co musisz wiedzieć to ile mniej więcej masz na starcie komórek. Quote Share this post Link to post Share on other sites