Jump to content
Makaron

Obecnie najlepsze drożdże do piw belgijskich.

Recommended Posts

Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, które drożdże suche najlepiej nadają się do belgijskich piw?

 

No i które płynne/skosy BrewLab z waszego doświadczenia są najbardziej godne uwagi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z suchymi chyba nie pomogę pierwszego witka robiłem na s33 i myslę że do tak lekkiego piwa dodatkowo aromatyzowanego przyprawami te drożdże są dopuszczalne, natomiast miałem kilka próbek nie swojej produkcji, tripli, dubli i to jest porażka. Ale biorę pod uwagę fakt że po prostu nie trafiłem na coś wyjątkowo dobrego.

 

Co do brewlab to pod koniec stycznia będę testował je po raz pierwszy na tapecie sussex i devon1.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też bym się skłaniał do S-33, ale właśnie do witbier'ów, a mniej do piw ciekawszych, głębszych, pełniejszych. Trzeba poczytać czym trapiści zadają brzeczkę. Na razie znalazłem te: http://www.midwestsupplies.com/noble-trappist-ale.html?aw_affid=78888&utm_medium=affiliate&utm_source=buy.at&aw_gid=0&aw_bid=0&aw_pid=0&aw_cr=skim42682X1148083Xfa2e2a541f237dfb7de231a440d38c6e&aw_sitename=Skimbit

Edited by Bogi

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Co do brewlab to pod koniec stycznia będę testował je po raz pierwszy na tapecie sussex i devon1.

 

W tej kwestii to sugeruje kilkustopniowe startery ;) Naprawdę robi różnicę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do brewlab to pod koniec stycznia będę testował je po raz pierwszy na tapecie sussex i devon1.

 

W tej kwestii to sugeruje kilkustopniowe startery ;) Naprawdę robi różnicę.

 

Od rozbudzenia skosu do startera na piwo 20l 12blg ile potrzeba czasu około oczywiście. Bez mieszadła tylko ręcznie "merdając".

Share this post


Link to post
Share on other sites

A to zależy do jakiego piwa starter lager czy ale

Ale myślę że przy 20l można przyjąć ok. 4 dni

Przy moich warkach zaczynam zwyczajowo namnażać tydzień wcześniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do brewlab to pod koniec stycznia będę testował je po raz pierwszy na tapecie sussex i devon1.

 

W tej kwestii to sugeruje kilkustopniowe startery ;) Naprawdę robi różnicę.

 

Od rozbudzenia skosu do startera na piwo 20l 12blg ile potrzeba czasu około oczywiście. Bez mieszadła tylko ręcznie "merdając".

 

Jak chcesz teoretyczny arkusz "arytmetyki drożdżowej" to mam taki wykonany na podstawie obliczeń i rozmów z naszego forum. Napisz mi PW z adresem mailowym to Ci prześlę - masz tam kalkulator gdzie wpisujesz jakie chcesz piwo robić -Ale czy Lager, wychodzi Ci potrzebna liczba komórek drożdżowych i przenosisz te dane do drugiego pola, gdzie jest wyliczane teoretycznie ile otrzymasz komórek ze startera z i bez mieszadła w zależności od początkowej ilości i wielkości startera. Jedyne co musisz wiedzieć to ile mniej więcej masz na starcie komórek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.