Skocz do zawartości
Makaron

Obecnie najlepsze drożdże do piw belgijskich.

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, które drożdże suche najlepiej nadają się do belgijskich piw?

 

No i które płynne/skosy BrewLab z waszego doświadczenia są najbardziej godne uwagi?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z suchymi chyba nie pomogę pierwszego witka robiłem na s33 i myslę że do tak lekkiego piwa dodatkowo aromatyzowanego przyprawami te drożdże są dopuszczalne, natomiast miałem kilka próbek nie swojej produkcji, tripli, dubli i to jest porażka. Ale biorę pod uwagę fakt że po prostu nie trafiłem na coś wyjątkowo dobrego.

 

Co do brewlab to pod koniec stycznia będę testował je po raz pierwszy na tapecie sussex i devon1.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też bym się skłaniał do S-33, ale właśnie do witbier'ów, a mniej do piw ciekawszych, głębszych, pełniejszych. Trzeba poczytać czym trapiści zadają brzeczkę. Na razie znalazłem te: http://www.midwestsupplies.com/noble-trappist-ale.html?aw_affid=78888&utm_medium=affiliate&utm_source=buy.at&aw_gid=0&aw_bid=0&aw_pid=0&aw_cr=skim42682X1148083Xfa2e2a541f237dfb7de231a440d38c6e&aw_sitename=Skimbit

Edytowane przez Bogi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Co do brewlab to pod koniec stycznia będę testował je po raz pierwszy na tapecie sussex i devon1.

 

W tej kwestii to sugeruje kilkustopniowe startery ;) Naprawdę robi różnicę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do brewlab to pod koniec stycznia będę testował je po raz pierwszy na tapecie sussex i devon1.

 

W tej kwestii to sugeruje kilkustopniowe startery ;) Naprawdę robi różnicę.

 

Od rozbudzenia skosu do startera na piwo 20l 12blg ile potrzeba czasu około oczywiście. Bez mieszadła tylko ręcznie "merdając".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A to zależy do jakiego piwa starter lager czy ale

Ale myślę że przy 20l można przyjąć ok. 4 dni

Przy moich warkach zaczynam zwyczajowo namnażać tydzień wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do brewlab to pod koniec stycznia będę testował je po raz pierwszy na tapecie sussex i devon1.

 

W tej kwestii to sugeruje kilkustopniowe startery ;) Naprawdę robi różnicę.

 

Od rozbudzenia skosu do startera na piwo 20l 12blg ile potrzeba czasu około oczywiście. Bez mieszadła tylko ręcznie "merdając".

 

Jak chcesz teoretyczny arkusz "arytmetyki drożdżowej" to mam taki wykonany na podstawie obliczeń i rozmów z naszego forum. Napisz mi PW z adresem mailowym to Ci prześlę - masz tam kalkulator gdzie wpisujesz jakie chcesz piwo robić -Ale czy Lager, wychodzi Ci potrzebna liczba komórek drożdżowych i przenosisz te dane do drugiego pola, gdzie jest wyliczane teoretycznie ile otrzymasz komórek ze startera z i bez mieszadła w zależności od początkowej ilości i wielkości startera. Jedyne co musisz wiedzieć to ile mniej więcej masz na starcie komórek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×