goral89 6 1 Items Posted January 10, 2013 Czy ktokolwiek próbował chłodzić brzeczkę zwykłą rurką igielitową podłączoną do kranu ? Wczoraj do jaj wrzucilem do brzeczki 2 metrową rurke podczas nalewania wody do wanny, co wpłyneło na czas. Zastanawiam sie czy może ona obcować z bardzo gorącą brzeczką nie wydzielając żadnych substancji szkodliwych. Myśle ze z 6 metrów takiej rurki (koszt ok. 21 zlotych), bez problemu w miarę szybkim czasie schłodzi ciecz do właściwej temperatury. Quote Share this post Link to post Share on other sites
emcede 18 1 Items Posted January 10, 2013 (edited) Zapomnij o takim rozwiązaniu. Igielit słabo przewodzi ciepło. Edited January 10, 2013 by emcede Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted January 10, 2013 Słaba przewodnosć cieplna. Quote Share this post Link to post Share on other sites
scooby_brew 461 1 Items Posted January 10, 2013 Hmmm.... jeżeli z rurki będzie wypływać gorąca woda, to wymiana cieplna będzie. Jak woda będzie chłodna, to do d... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted January 10, 2013 Szybka jazda samochodem na zaciągniętym ręcznym hamulcu Quote Share this post Link to post Share on other sites
goral89 6 1 Items Posted January 10, 2013 Wiem że słabo ale już przy 2 metrach w tym może z 1.5 w garze temperatura wychodząca z rurki była wyższa o kilka stopni. Stąd myśl o o wiele dłuższej. Wiem ze to nigdy nie będzie konkurowało z chłodnicą zanurzeniową, ale jako element wspomagający wannę z zimną wodą. Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted January 10, 2013 Wiem że słabo ale już przy 2 metrach w tym może z 1.5 w garze temperatura wychodząca z rurki była wyższa o kilka stopni. Stąd myśl o o wiele dłuższej. Wiem ze to nigdy nie będzie konkurowało z chłodnicą zanurzeniową, ale jako element wspomagający wannę z zimną wodą. Wiele wężyków igielitowych ma co prawda atest do kontaktu ze spożywką, ale nie w wysokich temperaturach, bo wydziela wówczas substancje szkodliwe. Z własnego doświadczenia wiem, że igielit przy pierwszym gotowaniu bardzo śmierdzi gumą, potem już nie. Obawiam się, że jak włożysz kilka metrów takiego węża do gorącej brzeczki, to może nabrać nieciekawych aromatów, pozatym nawet jak czegoś nie czuć i nie widać, to nie znaczy, że nie szkodzi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fidel 151 1 Items Posted January 11, 2013 Rurka z igielitu może bezpiecznie pracować do temperatury o ile mnie pamięć nie myli 60°C. Biorąc pod uwagę, że jet zanurzona w brzeczce to nie jest dobry pomysł. Tylko węże z silikonu mogą pracować w wyższych temperaturach, a tam już cena powoduje, że jest to nieopłacalne. No i kwestia przekazywania ciepła jest słaba. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gabe 20 Posted January 11, 2013 Do tego - jeśli mnie pamięć nie myli (chyba nawet na tym forum to ktoś pisał) - temperatury wyższe niż 60°C są szkodliwe, ale głównie dla samego węża: twardnieje, robi się kruchy i nieprzezroczysty Quote Share this post Link to post Share on other sites
santa 96 Posted August 27, 2013 Przepraszam, za odkopywanie tematu, ale ostatnio zdażyło mi się użyć wężyka igielitowego do transferu goracej brzeczki. Po fakcie się zreflektowałem i postanowiłem napisać do producenta, w tym wypadku CELL-FAST. Dla potrzebujących, zamieszczam odpowiedź technika: W odpowiedzi na Pańskie pytanie informuję, że użycie tego węża w takichwarunkach nie było najlepszym rozwiązaniem, natomiast jeżeli nawet wystąpiła migracja jakiegoś ze składników węża do transportowanego medium to w warunkach które Pan opisał miała ona charakter śladowy a poza tym składniki użyte do produkcji tego węża (wszystkie) mają dopuszczenie do kontaktu z żywnością więc z 99,9 % prawdopodobieństwem nie ma żadnego ryzyka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kaplos90 6 Posted August 27, 2013 zrób sobie chłodnice sam z miękkiej, miedzi i wygnij rurke na garku i masz na necie sa np Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamilo 36 1 Items Posted August 27, 2013 (edited) Ja w 54 sekundzie słyszę "brzęczkę" zamiast brzeczkę. Wy też? Edited August 27, 2013 by Kamilo Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepek84 65 1 Items Posted August 27, 2013 (edited) Ten gość ma dość często problemy z poprawną terminologią. Wracając do tematu, ja próbowałem używać tych wężyków do zastosowań "na gorąco" i po zapachach wydobywających się z mocno rozgrzanej rurki doszedłem do wniosku ,że to nie jest dobry pomysł. Oczywiście nie mam pojęcia czy jakieś szkodliwe związki się tam wydzielają , jednak nos mi podpowiada że co śmierdzi zazwyczaj nie jest dobre do spożywania. Edited August 27, 2013 by pepek84 Quote Share this post Link to post Share on other sites
tolo 7 Posted March 6, 2016 (edited) Przepraszam, za odkopywanie tematu, ale ostatnio zdażyło mi się użyć wężyka igielitowego do transferu goracej brzeczki. Po fakcie się zreflektowałem i postanowiłem napisać do producenta, w tym wypadku CELL-FAST. Dla potrzebujących, zamieszczam odpowiedź technika: W odpowiedzi na Pańskie pytanie informuję, że użycie tego węża w takich warunkach nie było najlepszym rozwiązaniem, natomiast jeżeli nawet wystąpiła migracja jakiegoś ze składników węża do transportowanego medium to w warunkach które Pan opisał miała ona charakter śladowy a poza tym składniki użyte do produkcji tego węża (wszystkie) mają dopuszczenie do kontaktu z żywnością więc z 99,9 % prawdopodobieństwem nie ma żadnego ryzyka. Czyli odświeżając temat - można bezpiecznie dla zdrowia te wężyki wygotować, po czym dobrze przepłukać je zimną wodą i na koniec potraktować jakimś OXI, albo StarSanem. Inna sprawa czy się to opłaca przy cenie 4zł/mb wężyka. Edited March 6, 2016 by tolo Quote Share this post Link to post Share on other sites