Jump to content

Recommended Posts

Słód whisky z CM ?

 

Tak, choć nie było go wcale dużo (i nie wiem czy z CM, kupowałem w BA), zasyp był taki:

 

Słód Wędzony (Weyerman) 1 kg;

Słód Whisky 1 kg;

Wiedeński 2 kg;

Pale Ale 2kg;

Karmelowy 120 L 500g;

Płatki jęczmienne 1.2 kg;

Palony jęczmień 200 g;

Pszeniczny czekoladowy 70 g;

Brązowy cukier trzcinowy 1 kg

 

OG — 18° Plato (FG), dodatkowo podczas cichej na 2 tygodnie płatki dębowe:

20 g HT

30 g MT+

50 g MT

Edited by vojtol

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli kupowałeś w BA to był Brewferm, używałem go ale torf był raczej słaby.

 

O, to następnym razem muszę spróbować tego torfu z CM!

Może nawet pokuszę się o coś takiego: http://www.ratebeer....-peated/192987/

Chyba muszę mieć dużo wędzonki w piwie, ostatnio piłem „Jak w Dym” Pinty, zaraz po moim Smoku i stwierdziłem, że zostałem oszukany :P, bardzo mało dymu w dymie... :)

Edited by vojtol

Share this post


Link to post
Share on other sites

Metys — chmielenie na zimno, część I.

 

post-5019-0-94851200-1366359645_thumb.jpg

 

Warka 16A: Cascade 10g, Simcoe, Chinook, Galaxy po ~16 g (razem 60 g) — ma być bardziej żywiczna

Warka 16B: Cascade 10 g, Amarillo, Centennial, Citra po ~16 g (razem 60 g) — ma być bardziej cytrusowa

 

Przed zamieszaniem

post-5019-0-57303700-1366359807_thumb.jpg

 

Po zamieszaniu

post-5019-0-79795000-1366359831_thumb.jpg

 

Odfermentowanie: 16A — 4,1° Plato, 16B — 4,7° Plato

W drugiej turze chmielenia na zimno planuję: 16A — Galaxy 20 g; 16B — Centennial, Citra po 10 g.

Edited by vojtol

Share this post


Link to post
Share on other sites

Breaking NEWS!

 

Nowy sprzęt w browarze: śrutownik.

 

Śrutownik

Śrutownik

 

Śrutownik

Śrutownik

Śrutownik

 

Wykonany przez zaprzyjaźnionego mechanika/ślusarza wg planów:

grainmills.png

 

Waga superciężka, chyba ze 12 kg... Testy śrutowania wkrótce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Metys — chmielenie na zimno, część II.

Tak jak planowałem, warka 16A dostała 20 g Galaxy, a 16B po 10 g Citry i Centennialu.

Edited by vojtol

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozpoczynam sezon.

 

17. Czarna Perła III

Dry Stout | 11,8° | 67 EBC | 36 IBU

 

Zasyp:

— Pale Ale: 4kg

— Płatki Owsiane: 800 g

— Palony Jęczmień 300 g

— Pszeniczny Czekoladowy 300 g

 

Chmiele:

— Tomahawk: 15 g (60 min)

— East Kent Golding (30 min)

 

Drożdże:

— Safale US-05

 

Zacieranie:

— na „lekko wytrawnie”

 

Wybicie: 32 l, 10° Plato

Fermentacja: 26,5 l, 11,8° Plato.

 

Chłodnica, w końcu doczekała się użycia:

 

 

Na Międzynarodowy Dzień Stoutu powinien być gotowy (mam taką nadzieję)...

Edited by vojtol

Share this post


Link to post
Share on other sites

18. Pszemysław

Weizen IPA | 12° Plato

 

Zasyp: pilzneński 3 kg; pszeniczny 3 kg

Chmiele: Tomahawk 10 g (60 min); Saaz 15 g (30min); Amarillo 20 g, Saaz 15 g, Citra 15 g (80 min hop stand, 95° — 70°)

Drożdże: WB-06

 

Wg. BeerSmith IBU powinno być 17, ale ze względu na zastosowaną długą przerwę chmielową i wysokogoryczkowe chmiele, może być znacznie większe. Po raz pierwszy użyłem własnoręcznie ześrutowanych słodów (Strzegom) i uzyskałem zadziwiającą wydajność 85%. Również po raz pierwszy miałem kłopoty z filtracją, bardzo sie przedłuzyła (2 godz.), choć miałem wrażenie, że słód mam dość grubo zmielony, wyczuwalne były w nim małe granulki.

Edited by vojtol

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po raz pierwszy użyłem własnoręcznie ześrutowanych słodów (Strzegom) i uzyskałem zadziwiającą wydajność 85%

Poczułem dokładnie to samo. W ekstremalnych przypadkach miałem powyżej 90%, standardowo przyjmuję 85%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Liczone w BS2 po hamerykańsku? Jeśli słody strzegomskie są zaimportowane z plikowni to deklarowana wydajność tych słodów w programie jest niższa (dla słodu pilzneńskiego o blisko 5 punktów procentowych) niż deklarowana w specyfikacjach słodów. Stąd może wynikać zawyżona wydajność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Liczone w BS2 po hamerykańsku? Jeśli słody strzegomskie są zaimportowane z plikowni to deklarowana wydajność tych słodów w programie jest niższa (dla słodu pilzneńskiego o blisko 5 punktów procentowych) niż deklarowana w specyfikacjach słodów. Stąd może wynikać zawyżona wydajność.

 

Może tak być, jednak końcowa wydajność spadła do starych, dobrych 75%, ale po tym jak odpuściłem sobie zabawę z trzema litrami wychmielin, które zostały w kotle... Chociaż kolega robił z tych samych słodów, tak samo ześrutowanych, w BS2 wpisał jako Weyermany i uzyskał 70%, czyli poniżej oczekiwań.

 

Ostatecznie do fermentora trafiło 27.5 litra dwunastki.

Edited by vojtol

Share this post


Link to post
Share on other sites

19. ЯцssPцtiи — Яцskyj Ympзryialnyj Śtoцt

28 l | 24° Plato | 70 IBU

 

Zasyp: pale ale 6 kg; cukier kandyzowany (czarny) 1,7 kg; ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg; płatki owsiane błysk. 1,2 kg; caraaroma 1 kg; palony jęczmień 0,7 kg; carafa I 0,3 kg; carafa III 0,05 kg

 

Chmiel: chinook 80 g (75 min)

 

Drożdże: 300 ml gęstwy US-05

 

 

post-5019-0-95115600-1383752189_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Яцskyj Ympзryialnyj Śtoцt przelany na cichą po 18 dniach fermentacji głównej. Dosypałem płatków dębowych (około 40 g), wcześniej namoczonych w whisky. Potrzymam na cichej, myślę, tak ze trzy tygodnie. Odfermentowało do 10° Plato (z 24°).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaniepokojony nieco słabiutkim odfermentowaniem RISa, dolałem do niego mini starter drożdżowy z Danstar Nothingham (pobrałem około pół litra z fermentora, zagotowałem, żeby jak najbardziej odparować alkohol, ostudziłem, dodałem uwodnione drożdże i zostawiłem na około 18 godz.). Zobaczymy co z tego wyniknie... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszyscy mają IIPA, mam i ja!

 

20.Baltic Coast IPA

IMPERIAL IPA | 20° Plato | 100 IBU | 32 l

 

Słody: Pilzneński 6,5 kg; Monachijski 3 kg; Pszeniczny 1 kg; CaraAmber 0,3 kg; Suma: 10,8 kg

 

Chmiele: Chinook 20 g (60 min); Galaxy 20 g (60 min); Simcoe 20 g (60 min); Hop Stand: Simcoe (20 g), Galaxy (20 g), Amarillo (20 g), Citra (20 g), Mosaic (20 g); Dry Hop: Amarillo (20 g), Simcoe (20 g), Centennial (20 g), Mosaic (20 g), Galaxy (20 g), Citra (20 g), Cascade (20 g); Suma: 300 g

 

Drożdże: Safale US-05 (gęstwa od RISa)

 

Filtracja trwała 3,5 godziny, ale za to wydajność 83%. Rozlałem po 16 litrów, na dwa fermentory.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamawiam :D , porównam z Dziełakowymi. I RIS'a też.

 

Zamówione! :)

Swoje będziesz musiał jednak odczekać, zanim dojrzeją (szczególnie RIS)...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...