vojtol 36 1 Items Posted January 10, 2013 (edited) --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Spis Rzeczy 1. Bagnet (degustacja) » 6. Koffeina (degustacja) » 9. Loch Ness Monster, Strong Scotch Ale » 10. Czarna Perła II, Dry Stout » 11. Biały Ork, Witbier Orkiszowy » 12. Smok, Smoked/Robust Porter » 13. GrizzlyBeer, American Brown Ale » 14. Maczeta, Extra Special/Strong Bitter » 15. pszeDymione » 16. Metys, White IPA (hybrid, Witbier/American IPA) » 17. Czarna Perła III, Dry Stout » 18. Pszemysław, Weizen IPA » 19. Яцss Pцtiи — Яцskyj Ympзryialnyj Śtoцt » 20. Baltic Coast IPA — Imperial IPA » 21. Asfalt — wędzone ze słodem whisky » 22. Witomińskie Białe (imperial witbier) » 23. Gryczane (braggot) » 24. Peater (peated beer) » 25. Baltic Monster (barleywine) » Mój przepis na (pseudo)starter » Czyszczenie/mycie gęstwy drożdżowej » Śrutownik » --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dziś warzy się warka 10. Dry Stout — „Czarna Perła II” Docelowa wielkość warki 26~27 l, 11,5~12° Blg Zasyp: Pale Ale — 4 kg Płatki jęczmienne — 1,2 kg Palony jęczmień — 0,3 kg Pszeniczny czekoladowy — 0,25 kg Caraafa III — 0,2 kg Zacieranie: 65° C — 40 min 72° C — 30 min 76° C — 10 min 60 min — 80 g Fuggles Uwarzyło się 24 l brzeczki o gęstości 13° blg (plus 3 l z wysładzania na starter), dolałem 2 l wody aby rozcieńczyć do 12° blg. Razem po schłodzeniu uzyskałem 28,5 l, około 11,5° blg. Efektywność wg. BeerSmith — 79 % Rozlew » Edited May 16, 2014 by vojtol Quote Share this post Link to post Share on other sites
vojtol 36 1 Items Posted January 21, 2013 (edited) Warka 11. Witbier Orkiszowy, codename: „Biały Ork” 12,5° Blg, ~27 l Pilzneński 3,5 kg Płatki orkiszowe błyskawiczne 2,4 kg Fuggles 40 g (60 min) Kolendra (Kamis) 15 g Skórki cytrynowe (suszone Kotanyi) 15 g Skórki pomarańczowe (suszone Kotanyi) 20 g Drożdże Safale S-33 Zacieranie 90 min — 68/70° C Z wysłodzin zabrałem 4 l (9° Blg), zagotowałem, schłodziłem i dodałem do uwodnionych uprzednio drożdży (pół paczki S-33). Warka wyszła trochę większa, około 28,5 l (ze starterem) i chudsza — 11,5-12° Blg. 20 dni później » Rozlew do butelek » Edited February 27, 2013 by vojtol Quote Share this post Link to post Share on other sites
vojtol 36 1 Items Posted January 22, 2013 (edited) Biały Ork fermentuje się burzliwie, dość podobnie jak Loch Ness Monster, jedynie piany mniej: [media] [/media] Edited January 22, 2013 by vojtol Quote Share this post Link to post Share on other sites
Usiu 119 1 Items Posted January 22, 2013 Ty masz jakiś mikroklimat tam u siebie Quote Share this post Link to post Share on other sites
vojtol 36 1 Items Posted January 22, 2013 Ty masz jakiś mikroklimat tam u siebie Tak się zaczęło dziać, od kiedy robię startery 3~4 litrowe z wysłodzin... Co do klimatu, to widzę, że mieszkamy w tej samej „metropolii” Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted January 22, 2013 (edited) " Gdańsk" to piękna metropolia skorzystam z okazji i dopytam macie w trójmieście jakiś sklepik piwowarski?( drożdże słody itp) Edited January 22, 2013 by lolo Quote Share this post Link to post Share on other sites
vojtol 36 1 Items Posted January 22, 2013 (edited) Gdańsk to piękna metropolia Trójmiasto to nie tylko Gdańsk (choć sam jestem z Gdańska)... skorzystam z okazji i dopytam macie w trójmieście jakiś sklepik piwowarski?( drożdże słody itp) Nic nie wiem o takowym, choć niektórzy podobno kupują słody w MaltEurop. Niestety nie dorobiłem się jeszcze śrutownika w moim browarze (ale sprawa jest w toku). Edited January 22, 2013 by vojtol Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted January 22, 2013 Trójmiasto to nie tylko Gdańsk (choć sam jestem z Gdańska)... to wiem ale do gdańska mam upodobanie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Usiu 119 1 Items Posted January 22, 2013 skorzystam z okazji i dopytam macie w trójmieście jakiś sklepik piwowarski?( drożdże słody itp) Chyba nic nie ma, ja wszystko kupuję w sieci Co do klimatu, to widzę, że mieszkamy w tej samej „metropolii” A w jakiej dzielnicy mieszkasz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
vojtol 36 1 Items Posted January 22, 2013 A w jakiej dzielnicy mieszkasz? Witomino-Leśniczówka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Usiu 119 1 Items Posted January 22, 2013 To Gdynia przecież, a napisałeś: Trójmiasto to nie tylko Gdańsk (choć sam jestem z Gdańska)... Quote Share this post Link to post Share on other sites
vojtol 36 1 Items Posted January 22, 2013 Wszystko się zgadza, jestem z Gdańska, mieszkam w Gdyni, wspólny mianownik — Trójmiasto Quote Share this post Link to post Share on other sites
vojtol 36 1 Items Posted January 31, 2013 (edited) Warka 12.: „Smok” — Smoked/Robust Porter 3,5 kg Wędzony słód (Steinbach) 1,5 kg Pale Ale 0,9 kg Monachijski I 0,4 kg Płatki owsiane 0,3 kg Czekoladowy pszenny 0,3 kg Carafa III 0,25 kg Carared 0,15 kg Caraaroma 50 g Marynka, 60 min 32 g Palisade, 10 min Safale S-04 10 g Gips piwowarski Zacierałem w temperaturze 67/68° C przez 55 minut, 72° C przez 15 minut i mashout w 77° C. Z wysładzania odebrałem 4,5 l (9,5° Blg) na starter. Do fermentora na chłodzenie „balkonowe” trafiło ok. 26 l. ...A tymczasem drożdże... [20:40] 19° C, już prawie, prawie, jeszcze jeden stopień w dół... [21:26] No i cała warka w komplecie (ok. 29,5 l, 13,4° Blg). Fermentacja — czas START! Edited February 21, 2013 by vojtol Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 581 1 Items Posted January 31, 2013 (edited) Steinbach to chyba najbardziej wędzony słód na rynku, przy zasypie ~50% będzie waliło dymem Btw. Fajny smok Edited January 31, 2013 by WiHuRa Quote Share this post Link to post Share on other sites
vojtol 36 1 Items Posted January 31, 2013 Steinbach to chyba najbardziej wędzony słód na rynku, przy zasypie ~50% będzie waliło dymem Mam nadzieję, że właśnie tego chcę... Btw. Fajny smok Prawdziwy. Wawelski! Quote Share this post Link to post Share on other sites
vojtol 36 1 Items Posted February 1, 2013 (edited) Smok dołączył do Czarnej Perły i Białego Orka. Edited February 1, 2013 by vojtol Quote Share this post Link to post Share on other sites
wilko 1 Posted February 3, 2013 Bardzo podobają mi się nazwy, zwłaszcza Smok i Bialy Ork. Wspólny mianownik tematyczny i fajna gra słów między nazwą a stylem piwa. Będę obserwował temat, czekam co dalej wymyślisz Quote Share this post Link to post Share on other sites
vojtol 36 1 Items Posted February 3, 2013 (edited) Wspólny mianownik tematyczny i fajna gra słów między nazwą a stylem piwa. Będę obserwował temat, czekam co dalej wymyślisz Staram się być kreatywny, ciekawe jak długo Zaczęło się od „Bagnetu”, który był tak mocno goryczkowy, że wbijał się w gardło jak... bagnet Kolega uwarzył podobne piwo, więc stwierdziłem, że to musi być rodzina, ochrzciłem go imieniem „Kastet” Edited February 3, 2013 by vojtol Quote Share this post Link to post Share on other sites
vojtol 36 1 Items Posted February 5, 2013 (edited) Rozlew Czarnej Perły 26 dni fermentacji (bez cichej) Końcowe Blg — 4° Refermentacja 130g glukozy na 28,2 l (45 x 0,5, 1 x 0,4, 1 x 0,33) Edited February 5, 2013 by vojtol Quote Share this post Link to post Share on other sites
vojtol 36 1 Items Posted February 5, 2013 (edited) Degustacja „Bagnetu” po 189 dniach od uwarzenia. To była moja pierwsza warka, „Prawdziwe Ale” z BA, na ekstrakcie, mocno podkręcona dodatkowym chmielem. Po nalaniu tworzy się bardzo wysoka piana. Piwo idealnie klarowne, przynajmniej jego pierwsza część, potem miesza się z osadem drożdżowym z dna. Zapach kwiatowo-korzenny, goryczka średnia (w stronę słabszej). Przez pierwsze miesiące, Bagnet był praktycznie do wypicia tylko przeze mnie i nielicznych odpornych na jego bardzo mocną goryczkę. Smakował jak z dodatkiem płynu do mycia naczyń . Teraz wszystkie niemiłe posmaki znikły, piwo pije się bardzo przyjemnie. Prawdopodobnie jest już trochę utlenione, ja jednak nie potrafię rozpoznać zapachu „mokrego kartonu”. Niestety pozostała już tylko jedna butelka litrowa w piwnicy... Edited February 25, 2013 by vojtol Quote Share this post Link to post Share on other sites
Usiu 119 1 Items Posted February 5, 2013 Ładnie się wyklarowało. Quote Share this post Link to post Share on other sites
vojtol 36 1 Items Posted February 9, 2013 (edited) Następna warka: GrizzlyBeer — American Brown Ale Coming soon in February... » Edited February 19, 2013 by vojtol Quote Share this post Link to post Share on other sites
vojtol 36 1 Items Posted February 10, 2013 (edited) „Biały Ork” po dwudziestu dniach fermentacji Kolor ładny, podoba mi się, zapach lekko kolendrowy, raczej nie wyczuwam cytrusów (może dodać trochę Citry na zimno?). Smak bardziej kolendrowy niż zapach. Nie jest źle, ale bez rewelacji Odfermentowało do 5° Blg, poczekam jeszcze tydzień. Edited February 10, 2013 by vojtol Quote Share this post Link to post Share on other sites
vojtol 36 1 Items Posted February 19, 2013 (edited) GrizzlyBeer — AmericanBrownAle Zasyp: Pale Ale — 5 kg Caraaroma — 0,55 kg Carared — 0,45 kg Płatki pszenne — 0,4 kg Caraafa III — 0,1 kg Cukier kandyzowany — 0,5 kg Gips — 10 g Chmiele: Tomahawk — 26g (60 min) Chinook — 16 g (30 min) Amarillo — 20 g (1 min) Amarillo — 25 g (na zimno) Citra — 25 g (na zimno) Cascade — 25 g (na zimno) Safale US-05 Zacieranie: 60 min/65° C, 10 min/72° C, mashout 77° C Warka około 29 l, 14,2° Blg No nie...! Już starter wykazuje oznaki niezwykłego ożywienia, aż się boję, co będzie gdy dodam TO do brzeczki... MASAKRA Butelkowanie » Edited March 1, 2013 by vojtol Quote Share this post Link to post Share on other sites
vojtol 36 1 Items Posted February 19, 2013 (edited) Smok po 19 dniach fermentacji zjechał do 4,5° Blg, w smaku i zapachu mocne ognisko, to co lubię . Przy okazji wydało się, że jeden z moich gęstościomierzy zawyża o jeden stopień. Dobrze, że refraktometr już do mnie jedzie z Hongkongu... Biały Ork smakuje coraz lepiej, niżej już nie chce odfermentować, jutro do butelek! Edited February 19, 2013 by vojtol Quote Share this post Link to post Share on other sites