Skocz do zawartości
Marek Wójcik

Piwo z koncentratu w balonie 25 litrowym

Rekomendowane odpowiedzi

Na 50 ltr raczej na pewno będzie za mały. Na 20l gdy burzliwa będzie naprawdę burzliwa może być za mały. Na cichą przy 20 ltr warce tak nadaje się.

Edytowane przez mcpol1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za szybką odpowiedź. Chodzi mi o piwo z brew kita i boje się ze wyleci przez rurkę. Raz tak miałem z winem :) Pozdrawiam

Edytowane przez Marek Wójcik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli zrobisz około 20l piwa, raczej 5l wolnego miejsca powinno wystarczyć, fermentuj w okolicach 17oC, to burzliwa powinna przebiec spokojnie. Druga kwestia, to właśnie dobre umycie całego dymiona. Jeśli nie ma jakiegoś wyraźnego osadu, to dezynfekcja chemiczna powinna wystarczyć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zainwestój 20 zł w zwykły fermentor, balon lepiej zostaw na cichą (ciężko będziesz miał go umyć) poza tym obawiam się, że będzie trochę za mały i może Ci pójść górą

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam ,stosuje balony i ciężko się myje więc stosuje tylko na cichą, ale jak kto woli, polecam szczotkę długą do grzejników http://allegro.pl/coronet-szczotka-do-kaloryferow-grzejnikow-60cm-i2873049211.html

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a może spróbuj z niego zrobić unitank jak na obrazku, przy dolnej fermentacji się sprawdza.

post-4899-0-08201300-1357774663_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×