Marek Wójcik 0 Posted January 9, 2013 Witam, mam paytanie jak w temacie, mam balon 25 litrów i chciałem zrobić w nim moje pierwsze piwo. czy nie jest za mały? Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted January 9, 2013 Nie jest. Tylko cięzko się myje taki balon po fermentacji. Zainwestuj w fermentor plastikowy z kranikiem, bo i tak bedzie potrzebny do rozlewu. 1 Marek Wójcik reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcpol1 22 1 Items Posted January 9, 2013 (edited) Na 50 ltr raczej na pewno będzie za mały. Na 20l gdy burzliwa będzie naprawdę burzliwa może być za mały. Na cichą przy 20 ltr warce tak nadaje się. Edited January 9, 2013 by mcpol1 1 Marek Wójcik reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marek Wójcik 0 Posted January 9, 2013 (edited) Dzięki za szybką odpowiedź. Chodzi mi o piwo z brew kita i boje się ze wyleci przez rurkę. Raz tak miałem z winem Pozdrawiam Edited January 9, 2013 by Marek Wójcik Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted January 9, 2013 Czyli zrobisz około 20l piwa, raczej 5l wolnego miejsca powinno wystarczyć, fermentuj w okolicach 17oC, to burzliwa powinna przebiec spokojnie. Druga kwestia, to właśnie dobre umycie całego dymiona. Jeśli nie ma jakiegoś wyraźnego osadu, to dezynfekcja chemiczna powinna wystarczyć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
olgierd 17 Posted January 9, 2013 Zainwestój 20 zł w zwykły fermentor, balon lepiej zostaw na cichą (ciężko będziesz miał go umyć) poza tym obawiam się, że będzie trochę za mały i może Ci pójść górą Quote Share this post Link to post Share on other sites
lewatywa8 28 1 Items Posted January 9, 2013 Potwierdzam ,stosuje balony i ciężko się myje więc stosuje tylko na cichą, ale jak kto woli, polecam szczotkę długą do grzejników http://allegro.pl/coronet-szczotka-do-kaloryferow-grzejnikow-60cm-i2873049211.html Quote Share this post Link to post Share on other sites
lopusy 21 Posted January 9, 2013 a może spróbuj z niego zrobić unitank jak na obrazku, przy dolnej fermentacji się sprawdza. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marek Wójcik 0 Posted January 10, 2013 Panowie dziękuje za wszystkie odpowiedzi, kupue fermentator to będzie najlepsze rozwiązanie. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarzyn_waleczny 79 1 Items Posted January 10, 2013 Cześć, wpisz w profilu gdzie mieszkasz to może ktoś Ci taki fermentor pożyczy, ja np. mam 3 wolne w tej chwili. A i jeszcze jedno... Powodzenia! Quote Share this post Link to post Share on other sites