Jump to content
Sign in to follow this  
Marek Wójcik

Piwo z koncentratu w balonie 25 litrowym

Recommended Posts

Na 50 ltr raczej na pewno będzie za mały. Na 20l gdy burzliwa będzie naprawdę burzliwa może być za mały. Na cichą przy 20 ltr warce tak nadaje się.

Edited by mcpol1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za szybką odpowiedź. Chodzi mi o piwo z brew kita i boje się ze wyleci przez rurkę. Raz tak miałem z winem :) Pozdrawiam

Edited by Marek Wójcik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli zrobisz około 20l piwa, raczej 5l wolnego miejsca powinno wystarczyć, fermentuj w okolicach 17oC, to burzliwa powinna przebiec spokojnie. Druga kwestia, to właśnie dobre umycie całego dymiona. Jeśli nie ma jakiegoś wyraźnego osadu, to dezynfekcja chemiczna powinna wystarczyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zainwestój 20 zł w zwykły fermentor, balon lepiej zostaw na cichą (ciężko będziesz miał go umyć) poza tym obawiam się, że będzie trochę za mały i może Ci pójść górą

Share this post


Link to post
Share on other sites

a może spróbuj z niego zrobić unitank jak na obrazku, przy dolnej fermentacji się sprawdza.

post-4899-0-08201300-1357774663_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.