Jump to content
TOM_TOM

korekcja pomiarów refraktometrem

Recommended Posts

Jak kupiłeś nowy refraktometr, to w nim jest instrukcja jak go wyskalować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@wena - bezcenna pomoc :-) :beer:

 

@TOM_TOM, Chodzi Ci o pomiar fermentującej brzeczki której początkowe BLG wynosiło 21,2 a teraz refraktometr wskazuje 15,6 BRIX ?

Ten kalkulator powinien Ci wystarczyć:

http://onebeer.net/refractometer.shtml

 

Na szybko mi wyszło dla tych warunków: FG 1,043325647 czyli 10,8 BLG

Edited by MACIEJGACKOWSKI

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam od nowości ok. 2 letni refraktometr:

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=1456135

 

Niestety poza informacja o kalibracji nie ma żadnej informacji o przeliczaniu wartości końcowej.

 

Tak początkowe BLG wynosiło 21,2 w tej chwili jest już (albo włąściwie dopiero) 15,6.

Toolkit piwowara 1.8 jest tylko do wartości 20°Blg, albo coś przeoczyłem....

Oba programy są tym czego szukałem, dzięki za pomoc. Z tym że jest jeden problem wyniki różnią się i to dość znacząco.

 

Onebeer: 1.043325647

SeanTerril 1.0568

 

Czym to może być spowodowane? Który jest prowidłowy?

Edited by TOM_TOM

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak, TOM_TOMa zrozumiałem - że chodzi o korektę dla odczytu 15,6 Brix przy wartości poczatkowej 21,2.

Sam się teraz nad tym zastanowiłem bo używam refraktometru od niedawna ale głownie interesowało mnie to czy BRIX w trakcie fermentacji spada i w jakim tempie. Ale po krótkich studiach okazło się że formuła przeliczania jest różna i żeby dobrze przeliczyć BRIX na BLG to trzeba się napocić. Na końcu oczywiście pozostaje pytanie po co ? Chyba zejdę zaraz do piwnicy i zrobie pomiary refraktomwetrem i spławikiem żeby mieć porównanie a może już ktoś tak robił ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

odczyt z pomiaru brzeczki na początku fermentacji nie wymaga korekty - w tym przypadku alkohol nie fałszuje danych - korekta jest potrzebna podczas końcowego odczytu, gdzie jest sporo alkoholu; tylko aby na końcu było ponad 20°Blg to musi byc naprawdę mocne piwo... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

a potrzebna jest ci korekta odczytu większego niż 20 stopni???

 

Ale czy do korekry wartości końcowej nie jest potrzebna wartość początkowa?

Patrząc na tabelę umieszczoną w Tolkicie Piwowara 1.8, nie da się wyznaczyć korekty końcowej bez znania wartości początkowej,... dobrze myślę?

Edited by TOM_TOM

Share this post


Link to post
Share on other sites

odczyt z pomiaru brzeczki na początku fermentacji nie wymaga korekty - w tym przypadku alkohol nie fałszuje danych - korekta jest potrzebna podczas końcowego odczytu, gdzie jest sporo alkoholu; tylko aby na końcu było ponad 20°Blg to musi byc naprawdę mocne piwo... :)

A jakie jest źródło Twojej formuły do przeliczania ? W prawym górnym rogu excela w toolkicie znalazłem tabelkę "obliczenia" jak wprowadziłem dane TOM_TOMa to otrzymałem FG 1.0469 czyli 11,7 BLG

Edited by MACIEJGACKOWSKI

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tym właśnie rzecz. Dotychczas (w trakcie 2-letnigo korzystania z refraktometru, do korekty używałem tabeli z tolkita. Ponieważ zawiera ona wartość początkową Blg tylko do 20, stąd byo moje pytanie: jak wyliczyć.

A obliczając w dwóch (podanych wyżej) programach + w tymże arkuszu wynik wyszedł za każdm razem inny. Stąd moje pytanie,który i dlaczego jest prawidłowy?

Edited by TOM_TOM

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekawe dla mnie jest tylko to czy koniecznie trzeba przeliczć cokolwiek. No bo skoro refraktometr pokazuje załamanie światła na cukrze zawartym w roztowrze to mamy rzetelną informację ile go tam jest. Dodatkowo refraktometry w BRIX są skalowane dla glukozy rozpuszczonej w wodzie i z punktu widzenia fizyki brzeczka nie wiele odbiega od takiego roztworu. Ponieważ interesuje nas jeszcze taki parametr jak ilość alkoholu to znając ubytek cukru ( BRIX początkowe - BRIX końcowe ) na pewno można to wyliczyć z dobrym przybliżeniem - choć jeszcze nie wiem dokładnie jak. Natomiast sama gęstość ( FG-OG, Plato, czy BLG ) to dla piwowara pomiar pośredni i mało potrzebny - chyba, że chcemy wiedzieć ile waży nasze piwo ;-). Przeliczając BRIX na BLG po to żeby wyliczyć z tego ABV to multiplikowanie błedów na każdym z obliczeń.

Wiem TOM_TOM że nie pomagam w tym momencie, ale może któryś z bardziej światłych by się na ten temat wypowiedział, bo w innym poście widziałem że refraktometr staje się coraz bardziej popularnym narzędziem pomiarowym w naszych browarach .

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i dlatego na koniec pomiar spławikiem - rzecz nieoceniona i prosta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a potrzebna jest ci korekta odczytu większego niż 20 stopni???

 

Ale czy do korekry wartości końcowej nie jest potrzebna wartość początkowa?

Patrząc na tabelę umieszczoną w Tolkicie Piwowara 1.8, nie da się wyznaczyć korekty końcowej bez znania wartości początkowej,... dobrze myślę?

wartość początkowa (OG) nie jest poddawana korekcie, czyli odczyt z refraktometru jest ok

Share this post


Link to post
Share on other sites

wartość początkowa (OG) nie jest poddawana korekcie, czyli odczyt z refraktometru jest ok

 

Coś mi się wydaje, że połączyłeś w jedno, moje dwa niezależne pytania.

1. Pytanie było jak wyznaczyć korektę aktulalnego blg (z początkowego 21,2)? I tu miałem na myśli znany nam wszystkim arkusz excel gdzie tabela korekcyjna zawiera korektę tylko dla watrości początkowych poniżej lub równych 20Blg.

Zdaję sobie sprawę z tego, że wartość początkowa jest ok (nie poddawana korekcie), ale z tego co zauważyłem aby poddać korekcie wartość końcową trzeba ją wziąc pod uwagę, (tak jak to jest w ww. arkuszu) tak (aktualne/końcowe wskazanie 15,6 po korekcie jest inne dla wartości początkowej 21,2 a inne dla np. 19)? Oczywiście z prawej strony jest formuła do której można wstawić własne wartości (również 21,2Blg), jak to zrobił MACIEGACKOWSKI, ale przy okazji inni podesłali linka do stron z "konkurencyjnymi" kalkulatorami. Sprawdziłem wszystkie trzy kalkulatory i narodziło się kolejne pytanie:

2. Który wynik jest prawidłowy i dlaczego:

Onebeer: 1.043325647

SeanTerril 1.0568

Tolkit Piwwara 1.0469?

Edited by TOM_TOM

Share this post


Link to post
Share on other sites

no tak, co nagle....

otóż tak, w prawym górnym roku arkusza znajduje sie tabelka do której można podstawić wartości spoza tabelki (jak również uzyskać bardziej dokładne - w tabeli są zaokrąglone wyniki) - to Ad1

Ad2. - w tworzeniu tabelki korzystałem z 3 źródeł - na pewno jednym z nich był onebeer.net - sprawdziłem przed chwilą i wyniki są takie same pomiędzy arkuszem a onebeer dla OG=21.2 oraz FG=15.6 - po korekcji 1.04688

:roll:

muszę napoić komórki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

dla OG=21.2 oraz FG=15.6 - po korekcji 1.04688

Coś mi sie nie chce tyle pojawić, i jakoś generalnie nie mogę skumać tego refraktometru ( tzn przliczeń i tego co on dokładnie, ale tak na prawdę dokładnie mierzy ). Doszedłem na razie do tego że jest on wyskalowany dla czystej glukozy w wodzie stąd dla brzeczki piwnej powinna nastąpić pierwsza korekcja, potem dla brzeczki fermentującej trzeba wziąć pod uwagę przekłam wynikający z zawartości alkoholu i skorygować...

@amap Masz może jakiś bardziej naukowy materiał na temat tego co mierzy refraktometr i jak to interpretować ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doszedłem na razie do tego że jest on wyskalowany dla czystej glukozy w wodzie stąd dla brzeczki piwnej powinna nastąpić pierwsza korekcja, potem dla brzeczki fermentującej trzeba wziąć pod uwagę przekłam wynikający z zawartości alkoholu i skorygować...

@amap Masz może jakiś bardziej naukowy materiał na temat tego co mierzy refraktometr i jak to interpretować ?

 

Co prawda to pytanie nie do mnie, ale refraktometr mierzy załamanie światła związane z przejściem do innego ośrodka. http://pl.wikipedia.org/wiki/Refrakcja_molowa wiki tłumaczy to nieco bardziej naukowo.

 

Więc pomiar zależy od składu roztworu (brzeczki w naszym przypadku), samo urządzenie wyskalowane jest dla glukozy, ale pewnie dla maltozy i dekstryn wielkiej różnicy nie będzie. takie składniki jak białka i inne rozpuszczalne składniki zapewne dla naszych potrzeb można spokojnie pominąć. Swoją drogą wskazania aerometru też nic nie mówią o końcowej zawartości cukru bo pomiar również jest fałszowany przez alkohol, przecież aerometr mierzy gęstość, która również zależy od tego co aktualnie znajduje się w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Swoją drogą wskazania aerometru też nic nie mówią o końcowej zawartości cukru bo pomiar również jest fałszowany przez alkohol, przecież aerometr mierzy gęstość, która również zależy od tego co aktualnie znajduje się w piwie.

ale to dwie rózne metody - aerometr mierzy poprzez wyporność, a refraktometr poprzez załamianie światła - widocznie zawartość alkoholu ma wpływ na załamanie/odbicie światła

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na wyporność zresztą też. W piwach co prawda nie, bo za mało %, ale w winiarstwie stosuje się poprawkę na % :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W piwach też jest błąd, strzelam ale pewnie może sięgnąć 0,5 BLG. Odczyt ekstraktu końcowego z dokładnością do 0,1 blg nie ma większego sensu. Swoją drogą chyba najlepsza metoda na oznaczenie ekstraktu końcowego to odparowanie powiedzmy 100 gr piwa i zważenie suchego osadu. (to też jest obarczone błędem - przecież piwo to nie tylko cukier woda i alkohol) Tylko kto z nas amatorów ma chęć i potrzebę bawić się w takie analizy.

 

 

Ale z ciekawości chyba coś takiego zrobię, ale to przy jakiejś kolejnej warce tak oznaczę początkową i końcową zawartość suchej masy.

Edited by RaStro

Share this post


Link to post
Share on other sites

najlepsza metoda na oznaczenie ekstraktu końcowego to odparowanie powiedzmy 100 gr piwa

Na razie pomierzyłem wartosci dla kilku nastawionych piw za pomocą spławika i refraktometru ( jak opracuję to zamieszczę ), szukam właśnie porządnego opracowania dot korekcji obserwowanych cukrów - bo istnieje coś takiego że dla miodów, soków i innych koryguje się pomiar względem glukozy w wodzie ( dla której wyakslowany jest refraktometr )

Ale co do prostej metody rzetelnego pomiaru ekstraktu w warunkach domowych to pomysł podsunął mi zawodowiec. Najprościej jest wejść w posiadanie kolby pomiarowej oraz wagi kuchennej, następnie zważyć możliwie największą ilosć piwa/brzeczki np 2 litry ( zmierzone za pomocą kolby ) a potem porównać ten wynik ze zważoną na tej samej wadze w tych samych warunkach tą samą ilością wody destylowanej dostępnej w jednostach handlu uspołecznionego ;-) Dokładność pomiaru zależna jest od ilości warzonej cieczy ( im więcej tym pomiar dokładniejszy ) oraz od dokładności wagi ale dla wagi o dokładności odczytu 1g operujemy już na przyzwoitych dokładnościach, nieosiągalnych innymi metodami w domu. Dostajemy OG/FG z dokładnoscią do piątego miejsca po przecinku praktycznie bez błędów odczytu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.