Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

    • elroy

      Aktualizacja!   08.09.2017

      Strona w trakcie prac aktualizacyjnych. Wiele modułów może nie działać jeszcze poprawnie, podobnie jak z niektórymi tłumaczeniami. 
      Błędy, sugestie, pomoc w temacie: https://www.piwo.org/forums/topic/24536-nowa-wersja-piwoorg-sugestie-problemy-błędy/
      Proszę koniecznie użyć opcji: oznacz jako przeczytane (w prawej części forum, na górze i dole strony)  
pepe11

sito filtracyjne

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu szukam materiału na sito filtracyjne do mojego kociołka , oryginalne Speidla jest bardzo marnej jakości i już się ,,kończy '' chodzi mi o tą gęsta siatkę z oczkiem poniżej 1mm . Wczoraj w Liedlu namierzyłem taki sprzęt chroniący przed pryskanie tłuszczu z patelni , w zestawie dwie różne sztuki , mniejsze ma idealny wymiar mojego kosza , może te sita się przydadzą komuś kto buduje klona., cena 13,99. Zaletą sita jest sztywna obwódka a wadą może być słaba odporność na korozje ( siatka jest z nierdzewki , obwódka obawiam się że nie)

Edytowane przez pepe11

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

mój kuzyn który też jest piwowarem, próbował użyć takiego tego typu sita jako fałszywego dna, kompletne nieporozumienie, takie sito nie utrzyma wagi młóta, bez dodakowych żeber po średnicy.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

mój kuzyn który też jest piwowarem, próbował użyć takiego tego typu sita jako fałszywego dna, kompletne nieporozumienie, takie sito nie utrzyma wagi młóta, bez dodakowych żeber po średnicy.

to sito nie trzyma wagi młota , jest odpowiedzialne za filtrowanie przepływającej brzeczki , na dole leży na mocnym sicie z dziurami ok 3mm które trzyma młóto , od góry leży na młócie ,nad sobą ma też twarde sito tak jak na dole.

Edytowane przez pepe11

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Możesz wrzucić fotkę jak masz to zainstalowane?

Możesz wrzucić fotkę jak masz to zainstalowane?

Nie instalowałem jeszcze tych z liedla na razie mam oryginalne , muszę wyciąć środkowy otwór na pręt mocujący kosz

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

też tak kombinuję,bo na oplocie było ok do czasu ,gdy zachciało mi się pszenicy-1,5godziny filtrowania....

oglądałem taką tacę:

http://allegro.pl/sh...item=2916354595

pisałem do sprzedającego pytanie,czy te 30cm to śr dna czy średnica góry i jaka jest wysokość tej tacy i grubość ścianki-niestety nie odpisał-może ktoś robił FD z takiej tacki i zna wymiary?

Edytowane przez marbelka

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

30cm to zapewne średnica w najszerszym miejscu, wysokość pewnie około 3cm, a grubość pewnie taka jak w chińskich garnkach ;), czyli nada się.

Myślałem jeszcze żeby zamiast gumowki użyć odpowiednio szerokiego dłuta, da radę?

Edytowane przez leech

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Mam taką tacę, w tygodniu będę ją nacinać szlifierką, lepszy byłby dremel ale nie posiadam takiego sprzętu.Dam znać za tydzień jak coś zatrę.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
<br /> a grubość pewnie taka jak w chińskich garnkach , czyli nada się. <br />Użytkownik leech <br />

Czyli będzie trzeba w kilku miejscach podeprzeć-na jakiej wysokości nad dnem ? 3cm będzie ok?

ps

dłutem chyba nie natniesz

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobilem FD z nacietego fermentora. Zdjecie gdzies pod koniec mego browarowega watku. Nie pytajcie jak dziala. Jeszcze nie sprawdzilem.

Edit. Widzę, że przestawiłem galerię i pozmieniało linki. Daję zatem zdjęcie

post-111-0-16701400-1357979396_thumb.jpg

Edytowane przez Tomek-Pasieka

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ta taca ma dokładnie 30,5 cm jast to wymiar średnicy zewnętrznej.Ponacinałem ją "gumówką" tarczą 0.8mm ale chyba zrobiłem za gęsto , ponieważ dno całe się gnie i mam wątpliwości czy wytrzyma ciężar.Poza tym moje wiadro na dole ma średnicę 31,7 i powstaje szpara po bokach.Kupiłem ostatnio wiadro do miodu jest węższe będę próbował na nim.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Przy takiej tacy/fałszywym dnie w kadzi zaciernej z fermentora umieściłbym kran bezpośrednio w dnie. Oczywiście wtedy fermentor musi stać na jakiejś podstawie/stelażu ale odpada problem łączenia tacy z kranem dziwnymi złączkami.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobilem FD z nacietego fermentora. Zdjecie gdzies pod koniec mego browarowega watku. Nie pytajcie jak dziala. Jeszcze nie sprawdzilem.

Edit. Widzę, że przestawiłem galerię i pozmieniało linki. Daję zatem zdjęcie

 

ja zrobiłem też z fermentora a właściwie z "kadzi filtracyjnej" BA - kątówką powycinałem pełno krótkich 1mm szczelin, usunąłem nadtopione kawałki plastiku i wsadzając do fermentora z kranikiem robię kadź filtracyjną na zasadzie proponowanej przez BA ale dodatkowo do kranika oplot podpinam - na zapas bo czasem przez nacisk szczeliny się delikatnie rozszerzają i jakaś łuska przeleci - odkąd zacząłem takie FD stosować to w porównaniu z samym oplotem wzrosła mi wydajność i to znacząco.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ta taca ma dokładnie 30,5 cm jast to wymiar średnicy zewnętrznej.Ponacinałem ją "gumówką" tarczą 0.8mm ale chyba zrobiłem za gęsto , ponieważ dno całe się gnie i mam wątpliwości czy wytrzyma ciężar.Poza tym moje wiadro na dole ma średnicę 31,7 i powstaje szpara po bokach.Kupiłem ostatnio wiadro do miodu jest węższe będę próbował na nim.

Jaka jest grubość blachy tej tacy?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ta taca ma dokładnie 30,5 cm jast to wymiar średnicy zewnętrznej.Ponacinałem ją "gumówką" tarczą 0.8mm ale chyba zrobiłem za gęsto , ponieważ dno całe się gnie i mam wątpliwości czy wytrzyma ciężar.Poza tym moje wiadro na dole ma średnicę 31,7 i powstaje szpara po bokach.Kupiłem ostatnio wiadro do miodu jest węższe będę próbował na nim.

Jaka jest grubość blachy tej tacy?

Jest bardzo cienka chyba ok.0.4 -0.6 mm. Jest to produkt chiński więc nie należy spodziewać się wiele.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Mam sito szczelinowe z nierdzewki 0,3 mm a drugie 0,5mm ,tylko nie mam jak dokładnie wyciąć po okręgu

mam też blachę 2mm -blachę wytnę na tokarce ,potem natnę gumówką ,albo wytnę kwdrat i wspawam to sito szczelinowe ,które byście dali? 0,3 czy 0,5mm?.No i ile nad dnem? kranik mam z boku ,3cm nad dnem będzie ok?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Te 30 mm-to jest u mnie góra kranika wewnątrz i tak chyba zrobię ,przed filtrowaniem wleję wrzątek na wysokość sita,jeszcze tylko kwestia ,które szczeliny wybrać ,te 0,3mm mogą być za małe

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

,które byście dali? 0,3 czy 0,5mm?.No i ile nad dnem? kranik mam z boku ,3cm nad dnem będzie ok?

Raczej 0,5mm choć i to jest za małe (w kadziach filtracyjnych w browarach stosuje się szczeliny 0,7-0,9mm). 3cm nad dnem może być ale niżej byłoby lepiej bo te 3cm to prawie 3l wody na podbicie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

,które byście dali? 0,3 czy 0,5mm?.No i ile nad dnem? kranik mam z boku ,3cm nad dnem będzie ok?

Raczej 0,5mm choć i to jest za małe (w kadziach filtracyjnych w browarach stosuje się szczeliny 0,7-0,9mm). 3cm nad dnem może być ale niżej byłoby lepiej bo te 3cm to prawie 3l wody na podbicie.

Najwyżej kranik pójdzie w dno a w ściankę zaślepka ,martwi mnie to ,że te sita są za wąskie,następny "rozmiar" jakie mam w pracy to 1mm ,pomyślę ,żeby ten kwadrat-albo lepiej sześciokąt był nie na stałe tylko wymienny-wtedy mogę spróbować 0,5 a jak nie to dam 1mm

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że to 0,5 da radę. Jest jeszcze kwestia stosunku powierzchni prześwitu do całkowitej powierzchni dna, która powinna wynosić do 12%.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×