Jump to content
renegade

Jak najlepiej filtrować po chmieleniu

Recommended Posts

Witam serdecznie!

 

Uwarzyłem 2 warkę dzisiaj, jednak filtrowanie po chmieleniu średnio mi się udało, trochę fafołów dostało się do fermentora. Tu pierwsze pytanie, czy jeżeli niedokładnie odfiltrowałem brzeczkę po chmieleniu, to wpłynie to jakoś na piwo? Będzie bardziej gorzkie?

Druga sprawa jak to robić najskuteczniej, tym razem przelałem brzeczkę bezpośrednio po chmieleniu do pojemnika z filtratorem z oplotu i przefiltrowałem tak samo jak przy wysładzaniu. Macie jakieś inne lepsze metody? Dekantacja?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po chłodzeniu w garze robisz "whirpool" - intensywnie mieszsz, by zrobić wir. zostawiasz na 20 minut, dekantujesz trzymając wężyk przy ściance garnka..

to że trochę chmielin się dostało to żadna tragedia.

 

Edit:

troche wolno pisze więc kolega Ci wyjaśnił

Edited by slawek1k

Share this post


Link to post
Share on other sites

ta,mamy,czytanie forum,3 dni temu był podobny temat.

żebyś nie miał aż tak pod górkę;zamieszać ,zaczekać aż chmieliny osiądą,zlać za pomocą wężyka i tyle.

Tak, było ale... Część chmielu (szyszka) miałem w woreczkach, a część wrzuciłem luzem dla próby. Zamieszałem, odczekałem, wężyk przy ściance i po litrze się zapchał...Przelałem przez sito, bo nic lepszego nie wymyśliłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sorry Usiu,ale te rzeczy są nie do ogarnięcia,ciesz się ,że przecinki stawiam tam gdzie trzeba.

 

Spacje między wyrazami stawiasz, więc po przecinku też mógłbyś, ciężko się czyta te twoje zlepki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic piwku się nie stanie. Ja nigdy nie przefiltruje w 100% i smak jest zajebisty. Także nie zawracaj sobie głowy takimi sprawami. Warz piwo i ciesz się smakiem :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

sorry Usiu,ale te rzeczy są nie do ogarnięcia,ciesz się ,że przecinki stawiam tam gdzie trzeba.

 

Spacje między wyrazami stawiasz, więc po przecinku też mógłbyś, ciężko się czyta te twoje zlepki.

no bez jaj,takich pierdół się doszukałeś jak spacja po przecinku...,nie będzie łatwo,męcz się z tym,ja to mam w dupie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje pierwsze warki lądowały w fermentorze w całości (po prostu przelewałem przechylając z gara do fermentora bez czekania), w dodatku nie robiłem cichej fermentacji i też smak bardzo dobry, jak na mój niewyrobiony gust ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

sorry Usiu,ale te rzeczy są nie do ogarnięcia,ciesz się ,że przecinki stawiam tam gdzie trzeba.

 

Spacje między wyrazami stawiasz, więc po przecinku też mógłbyś, ciężko się czyta te twoje zlepki.

no bez jaj,takich pierdół się doszukałeś jak spacja po przecinku...,nie będzie łatwo,męcz się z tym,ja to mam w dupie.

 

Takie pisanie to brak szacunku z Twojej strony, ale rób jak uważasz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

spróbuj mój patent ze zmywakiem :) , generalnie w/g mnie jest OK, po zlewaniu na cichą w drożdżach nawet nie ma śladu chmielu .

 

Nie mieszałem, nie czekałem aż opadnie, od razu z chłodzenia zlewałem.

 

Wyparz tylko zmywak w gorącej wodzie , zdjęcia w galerii

 

http://www.piwo.org/uploads/gallery/album_186/gallery_3337_186_621428.jpg

 

http://www.piwo.org/uploads/gallery/album_186/gallery_3337_186_629226.jpg

 

oczywiście na dole rurki jest oryginalny kapturek

 

Pozdrawiam Piotr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze jedna rzecz, bo nikt nie odpowiedział. Czy jeżeli po filtracji, trochę chmielin sie dostał do brzeczki, to czy piwo będzie bardziej gorzkie?

 

To ja Ci odpowiem. Nie, bo goryczka powstaje głównie podczas gotowania chmielu. Nie przejmuj się - browar to nie apteka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

edit elroy

Proszę bardzo. Zapraszam ponownie od 12 stycznia 2013 - 23:04

 

Tak krótko?

Edited by crosis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...