Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W tym https://byo.com/stories/recipeindex/article/recipes/114-stout/2255-dry-irish-stout- przepisie na Dry Stout została zastosowana soda oczyszczona (baking soda). Jaki jest cel dodawania sody do zacierania? Zmniejszenie/korekcja kwasowości pochodzącej od palonych słodów? Warto coś takiego robić, czy sobie odpuścić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zwiększenie zasadowości, która zobojętnia kwasowość słodów palonych, w przypadku gdy ma się niskie stężenie jonów wodorowęglanowych w wodzie wykorzystywanej do warzenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×