Jump to content
Sign in to follow this  
dzdzc

warzenie na elektrycznej kuchence turstycznej

Recommended Posts

Cześć,

 

Na swojego pierwszego posta postanowiłem wybrać temat wręcz absurdalny jednak dla mnie bardzo ważny. Ale do rzeczy:

 

Czy na elektrycznej kuchence turystycznej dwu palnikowej (2500W) da się uwarzyć piwo??

 

Mam na myśli coś takiego: http://allegro.pl/kuchenka-elektryczna-botti-xde-1015-2-palniki-i2906844182.html

 

Mam pewne wątpliwości czy uda się doprowadzić brzeczkę do wrzenia. Mam garnek emaliowany na tyle szeroki, że zmieszczą się pod nim oba palniki. Próbowałem na podobnej kuchence jedno palnikowej (1500W) ale zrezygnowałem po ponad godzinie gdzie temperatura doszła ledwo do 85'C.

 

Próbował ktoś kiedyś na takim wynalazku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

Na swojego pierwszego posta postanowiłem wybrać temat wręcz absurdalny jednak dla mnie bardzo ważny. Ale do rzeczy:

 

Czy na elektrycznej kuchence turystycznej dwu palnikowej (2500W) da się uwarzyć piwo??

 

Mam na myśli coś takiego: http://allegro.pl/ku...2906844182.html

 

Mam pewne wątpliwości czy uda się doprowadzić brzeczkę do wrzenia. Mam garnek emaliowany na tyle szeroki, że zmieszczą się pod nim oba palniki. Próbowałem na podobnej kuchence jedno palnikowej (1500W) ale zrezygnowałem po ponad godzinie gdzie temperatura doszła ledwo do 85'C.

 

Próbował ktoś kiedyś na takim wynalazku?

Polecam Ci pobrać sobie Toolkit piwowara, dostępny jest on tutaj:

http://www.piwo.org/files/file/17-toolkit-piwowara/

 

Masz tam mnóstwo przydatnych rzeczy, a jedną z nich jest tabela z orientacyjnymi czasami grzania dla różnych kombinacji objętość / moc palnika. Także możesz sobie na tej podstawie określić ile powinno to trwać na Twojej kuchence. Cudów raczej nie będzie, ale według mnie na upartego można na tym warzyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepiej się chyba sprawdzi płyta jednopalnikowa taka jak próbowałeś z dodatkową grzałką zanurzeniową (1400W albo 2000W eliko). Grzałka oddaje 100% ciepła do cieczy a płyta podgrzewa otoczenie i ma oganiczoną powierzchnię kontaktu z garnkiem. Do zagotowania obie grzałki a po zagotowaniu tylko płyta z regulacją mocy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warzę na zwykłej kuchence elektrycznej ( nie płyta ). Garnek stawiam na dwóch palnikach ,ale drugi nie jest do końca zakryty. Daje radę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No mistrzu... dla mnie to pełen hardcore grzać 48l brzeczki na takiej kuchence:D ale... każdy ma jakieś tam warunki i pewnie jest to możliwe, ciekawe jak by to kosztowo i czasowo wychodziło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No mistrzu... dla mnie to pełen hardcore grzać 48l brzeczki na takiej kuchence:D ale... każdy ma jakieś tam warunki i pewnie jest to możliwe, ciekawe jak by to kosztowo i czasowo wychodziło.

Czy ja napisałem 48 l. Warzę standardowo. Garnek ok. 30 l. Ostatnia była podwójna i wyszła 40l, z ekstraktu słodowego Wesa, ale uzupełniona dopiero w fermentatorach mineralną. Z chmielem gotowało się jakieś 22l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam Ci pobrać sobie Toolkit piwowara, dostępny jest on tutaj:

http://www.piwo.org/...olkit-piwowara/

 

Dzięki bardzo pomogło - generalnie czegoś takiego szukałem.

 

Do zagotowania obie grzałki a po zagotowaniu tylko płyta z regulacją mocy.

 

Nie jestem pewny czy jeden palnik (1500W) ma tyle mocy aby podtrzymać gotującą się brzeczkę. Dodatkowo nie chce mi się bawić w trzymanie grzałki w garze - może grzeszę :)

 

dla mnie to pełen hardcore grzać 48l brzeczki na takiej kuchence

 

Planuję grzać max do 30 litrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja na takiej kuchence, tylko z jednym palnikiem gotowałem około 18l brzeczki. W sumie uwarzyłem na niej 2 warki. Ogólnie da się, ale sterowanie temperaturą, jest bardzo trudne.

Edited by karczmarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

miałem starą kuchenkę 1500W-wykorzystałem z niej tylko przełącznik,dokupiłem płytę o której dwa posty wyżej pisał mcpol1 220mmśr 2000W blacha,kątownikni i mam.Gotuję 18L pod przykryciem dochodzi do wrzenia potem odkrywam trzeba zmniejszać na 2-2,5 zakres ,bo wykipi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.