Skocz do zawartości
goral89

English IPA

Rekomendowane odpowiedzi

Prosiłbym o ocenę receptury na IPA (25 litrów - eff. 80% w beer smiths)

 

Słody:

Pale ale (strzegom) - 6 kg

Crystal malt - 0,3 kg 150 EBC

Aromatic - 0,25 kg 100 EBC

 

Zacieranie:

55' - 10 min

67' - 60 min

78 i wysładzanie

 

Chmielenie - ok. 75 IBU RAGER

Admiral (15,3 Aa) 25g - 60 min

Admiral (15,3 Aa) 25g - 30 min

np. Fuggels - 25 g na 5 min.

mech irlandzki - 10 min

 

Mam jeszcze Chellengera, East Kent Goldings oraz starego Pilgrima ( którego najlepiej użyć na aromat ew. chmielenie na zimno).

Mam jeszcze gips piwowarski i zastanawiam się czy warto go użyć do IPA ??

Edytowane przez goral89

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gips dobrze zrobi. Na zimno albo na aromat Goldings, względnie Challenger, Pilgrim jak stary (ale nie utleniony!) to ewentualnie na goryczkę.

 

Nie za słodko zacieraj, nie ma nic obrzydliwszego od lepiącej goryczy w ustach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie za słodko zacieraj, nie ma nic obrzydliwszego od lepiącej goryczy w ustach

 

Tj. czy to zacieranie które opisałem jest ok dla tego piwa?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tj. czy to zacieranie które opisałem jest ok dla tego piwa?

 

Tradycyjnie brytyjskie ales zacierane są jednostopniowo, 67°C przez 60 min będzie w sam raz.

 

Gips dobrze zrobi.

 

Gips zrobi dobrze tylko jeżeli w Krakowie masz super miękką wodę. Jeżeli twoja woda nie różni się bardzo od wody np. w Londynie, to nie dodawaj gipsu. Z tego, co wiem to w Polsce woda jest raczej twarda, więc gips nie będzie dobrym dodatkiem.

 

Słód aromatic bym zamienił na ok. 0.25kg słodu pszenicznego, IBU bym celował na ok. 50, i dodał bym jeszcze ok. 25g angielskich chmieli na np. 0 min albo na dry hopping.

Jakich chcesz użyć drożdży i w jakiej temperaturze?

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niestety pszenicznego nie mam. Tylko Aromatic, crystal i jakieś ciemne prażone. Dry hopping planuje zrobić, tylko zastanawiam się którego chmielu z tych wypisanych wyżej użyć. Woda w mojej dzielnicy ma twardość ok 16 w skali niemieckiej (cokolwiek to znaczy).

Czy ominąć przerwę białkową??

 

 

Drożdże to Danstar Notthingam - temperatura fermentacji 18 stopni C. i cicha tak samo ok 2 tyg. (razem z chmieleniem na zimno).

Edytowane przez goral89

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

EKG do "IPY" wg. mnie obowiązkowo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niestety pszenicznego nie mam. Tylko Aromatic, crystal i jakieś ciemne prażone

To w takim razie po prostu omiń aromatic, zostaw go do belgijskiego dubble, w/g mnie nie pasuje on do piw brytyjskich. 5 kg Pale + 0.5 kg Crystal będzie w sam raz.

 

Czy ominąć przerwę białkową??

Jeżeli chcesz uwarzyć brytyjskie ale; zacieraj tak jak oni, czyli 60 min w 67°C.

 

Drożdże to Danstar Notthingam - temperatura fermentacji 18 stopni C.

:okey: w sam raz.

 

 

Woda w mojej dzielnicy ma twardość ok 16 w skali niemieckiej (cokolwiek to znaczy).

Nie wiem jak to się ma w stosunku do wody np. w Londynie, ale z tego co wiem tam woda jest dosyć miękka a w Polsce raczej twarda, więc gipsum bym sobie darował. Co innego z piwami irlandskimi typu dry stout.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy ominąć przerwę białkową??

Jeżeli chcesz uwarzyć brytyjskie ale; zacieraj tak jak oni, czyli 60 min w 67°C.

 

Ja tam wolę ipy wytrawne, więc zatarłbym w 66°C i jeszcze dodatkowo ze 400g słodu bym zastąpił cukrem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

EKG do "IPY" wg. mnie obowiązkowo.

 

EKG ??

 

Co wniesie cukier do piwa i kiedy ewentualnie go dodawać ? Jak mam rozumieć wytrawne ?

Edytowane przez goral89

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

EKG do "IPY" wg. mnie obowiązkowo.

 

EKG ??

 

Co wniesie cukier do piwa i kiedy ewentualnie go dodawać ? Jak mam rozumieć wytrawne ?

EKG - czyli East Kent Goldings

Cukier dodać do kotła warzelnego pod koniec gotowania. Dzięki niemu piwo ma więcej alkoholu i nie zyskuje podbudowy słodowej - jest bardziej wytrawne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok. wywalam słód aromatic - daje 0,5 kg - Crystala 150 EBC. EKG - na aromat plus na zimno. Cukier olewam, zatrę w 66°C przez 70 minut.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Jeżeli chodzi o Kraków to parametry wody publikuje MPWiK na swojej stronie:

http://www.mpwik.krakow.pl/14/Jako-c-wody

trzeba pobrać plik pdf - tabela jakości wody.

Większa cześć Krakowa ma ujęcie z Raby - twardość 8 dH (stopni niemieckich). Jeżeli piszesz że 16 to pewnie masz ujęcie Rudawa.

wg książki Lehrla:

- 1-8 dH - woda miękka

- 8-12 dH - woda średniotwarda

- powyżej 12 - woda twarda.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ta twardość to nie jest ta, o którą nam chodzi. Ja bym wziął 50% wody RO i dał odpowiednio soli, gipsu, chlorku wapnia albo siarczanu magnezu.

 

Ale że jesteś początkujący, to poprzestańmy na tym stwierdzeniu. Modyfikacją składu wody przeprowadzoną w niewłaściwy sposób można narobić więcej szkód niż pożytku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ta twardość to nie jest ta, o którą nam chodzi.

Podałem twardość ogólną. Rozumiem, że masz na myśli twardość węglanową i niewęglanową ??

Czy z danych podawanych przez krakowskie wodociągi da się wywnioskować o w/w twardościach ??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gips dodaje się aby głównie podnieść siarczany, niestety nie masz stężenia siarczanów w raporcie.

W ujęciu z Skawiny mam 68ppm.

Do stylów mocno chmielonych (zwłaszcza brytyjskich) dodaję 4-10g gipsu, w zależności jak mocny profil mineralny chcę osiągnąć.

Ja bym dodał gips, może na początek z 4-5g.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kiedy dodac gips ?

Ja gips dodaję do zacierania.

 

Czy reszta tez sadzi iz slod aromatic nie nadaje sie w zadnym wypadku do IPA ?

To ciężko powiedzieć, raczej nie jest to typowy składnik English IPA, to już sam musisz sobie odpowiedzieć czy chcesz aromaty melanoidynowe w swoim piwie.

Ja nigdy nie używałem tego słodu, więc z własnego doświadczenia nic nie podpowiem, ale choćby tutaj masz dyskusję na ten temat:

http://www.homebrewt...apa-ipa-199175/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok, zrobiłem tak! 23 litry, 1,064 Sg. czyli ok. 15,7 Blg IBU ok. 65-70 (zależne od tego ile ma Pilgrim Aa) zbiór z 2009

 

Słody:

Pale ale (strzegom) - 6 kg

Crystal malt - 0,5 kg 150 EBC

3g - gipsu

Zacieranie:

66-65' C - 65 min

76 i wysładzanie do 26 litrów.

 

Admiral (15,3 Aa) 28g - 60 min

Admiral (15,3 Aa) 25g - 30 min

Pilgrim (10 Aa) 25 g - 30 min

EKG (4,04 Aa) 25g - 5 min

 

Wrzucę jeszcze 25g EKG na zimno!

 

mech irlandzki 4g - 10 min

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×