Jump to content
Sign in to follow this  
goral89

English IPA

Recommended Posts

Prosiłbym o ocenę receptury na IPA (25 litrów - eff. 80% w beer smiths)

 

Słody:

Pale ale (strzegom) - 6 kg

Crystal malt - 0,3 kg 150 EBC

Aromatic - 0,25 kg 100 EBC

 

Zacieranie:

55' - 10 min

67' - 60 min

78 i wysładzanie

 

Chmielenie - ok. 75 IBU RAGER

Admiral (15,3 Aa) 25g - 60 min

Admiral (15,3 Aa) 25g - 30 min

np. Fuggels - 25 g na 5 min.

mech irlandzki - 10 min

 

Mam jeszcze Chellengera, East Kent Goldings oraz starego Pilgrima ( którego najlepiej użyć na aromat ew. chmielenie na zimno).

Mam jeszcze gips piwowarski i zastanawiam się czy warto go użyć do IPA ??

Edited by goral89

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gips dobrze zrobi. Na zimno albo na aromat Goldings, względnie Challenger, Pilgrim jak stary (ale nie utleniony!) to ewentualnie na goryczkę.

 

Nie za słodko zacieraj, nie ma nic obrzydliwszego od lepiącej goryczy w ustach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tj. czy to zacieranie które opisałem jest ok dla tego piwa?

 

Tradycyjnie brytyjskie ales zacierane są jednostopniowo, 67°C przez 60 min będzie w sam raz.

 

Gips dobrze zrobi.

 

Gips zrobi dobrze tylko jeżeli w Krakowie masz super miękką wodę. Jeżeli twoja woda nie różni się bardzo od wody np. w Londynie, to nie dodawaj gipsu. Z tego, co wiem to w Polsce woda jest raczej twarda, więc gips nie będzie dobrym dodatkiem.

 

Słód aromatic bym zamienił na ok. 0.25kg słodu pszenicznego, IBU bym celował na ok. 50, i dodał bym jeszcze ok. 25g angielskich chmieli na np. 0 min albo na dry hopping.

Jakich chcesz użyć drożdży i w jakiej temperaturze?

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety pszenicznego nie mam. Tylko Aromatic, crystal i jakieś ciemne prażone. Dry hopping planuje zrobić, tylko zastanawiam się którego chmielu z tych wypisanych wyżej użyć. Woda w mojej dzielnicy ma twardość ok 16 w skali niemieckiej (cokolwiek to znaczy).

Czy ominąć przerwę białkową??

 

 

Drożdże to Danstar Notthingam - temperatura fermentacji 18 stopni C. i cicha tak samo ok 2 tyg. (razem z chmieleniem na zimno).

Edited by goral89

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Niestety pszenicznego nie mam. Tylko Aromatic, crystal i jakieś ciemne prażone

To w takim razie po prostu omiń aromatic, zostaw go do belgijskiego dubble, w/g mnie nie pasuje on do piw brytyjskich. 5 kg Pale + 0.5 kg Crystal będzie w sam raz.

 

Czy ominąć przerwę białkową??

Jeżeli chcesz uwarzyć brytyjskie ale; zacieraj tak jak oni, czyli 60 min w 67°C.

 

Drożdże to Danstar Notthingam - temperatura fermentacji 18 stopni C.

:okey: w sam raz.

 

 

Woda w mojej dzielnicy ma twardość ok 16 w skali niemieckiej (cokolwiek to znaczy).

Nie wiem jak to się ma w stosunku do wody np. w Londynie, ale z tego co wiem tam woda jest dosyć miękka a w Polsce raczej twarda, więc gipsum bym sobie darował. Co innego z piwami irlandskimi typu dry stout.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ominąć przerwę białkową??

Jeżeli chcesz uwarzyć brytyjskie ale; zacieraj tak jak oni, czyli 60 min w 67°C.

 

Ja tam wolę ipy wytrawne, więc zatarłbym w 66°C i jeszcze dodatkowo ze 400g słodu bym zastąpił cukrem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

EKG do "IPY" wg. mnie obowiązkowo.

 

EKG ??

 

Co wniesie cukier do piwa i kiedy ewentualnie go dodawać ? Jak mam rozumieć wytrawne ?

Edited by goral89

Share this post


Link to post
Share on other sites

EKG do "IPY" wg. mnie obowiązkowo.

 

EKG ??

 

Co wniesie cukier do piwa i kiedy ewentualnie go dodawać ? Jak mam rozumieć wytrawne ?

EKG - czyli East Kent Goldings

Cukier dodać do kotła warzelnego pod koniec gotowania. Dzięki niemu piwo ma więcej alkoholu i nie zyskuje podbudowy słodowej - jest bardziej wytrawne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Jeżeli chodzi o Kraków to parametry wody publikuje MPWiK na swojej stronie:

http://www.mpwik.krakow.pl/14/Jako-c-wody

trzeba pobrać plik pdf - tabela jakości wody.

Większa cześć Krakowa ma ujęcie z Raby - twardość 8 dH (stopni niemieckich). Jeżeli piszesz że 16 to pewnie masz ujęcie Rudawa.

wg książki Lehrla:

- 1-8 dH - woda miękka

- 8-12 dH - woda średniotwarda

- powyżej 12 - woda twarda.

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta twardość to nie jest ta, o którą nam chodzi. Ja bym wziął 50% wody RO i dał odpowiednio soli, gipsu, chlorku wapnia albo siarczanu magnezu.

 

Ale że jesteś początkujący, to poprzestańmy na tym stwierdzeniu. Modyfikacją składu wody przeprowadzoną w niewłaściwy sposób można narobić więcej szkód niż pożytku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta twardość to nie jest ta, o którą nam chodzi.

Podałem twardość ogólną. Rozumiem, że masz na myśli twardość węglanową i niewęglanową ??

Czy z danych podawanych przez krakowskie wodociągi da się wywnioskować o w/w twardościach ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gips dodaje się aby głównie podnieść siarczany, niestety nie masz stężenia siarczanów w raporcie.

W ujęciu z Skawiny mam 68ppm.

Do stylów mocno chmielonych (zwłaszcza brytyjskich) dodaję 4-10g gipsu, w zależności jak mocny profil mineralny chcę osiągnąć.

Ja bym dodał gips, może na początek z 4-5g.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedy dodac gips ?

Ja gips dodaję do zacierania.

 

Czy reszta tez sadzi iz slod aromatic nie nadaje sie w zadnym wypadku do IPA ?

To ciężko powiedzieć, raczej nie jest to typowy składnik English IPA, to już sam musisz sobie odpowiedzieć czy chcesz aromaty melanoidynowe w swoim piwie.

Ja nigdy nie używałem tego słodu, więc z własnego doświadczenia nic nie podpowiem, ale choćby tutaj masz dyskusję na ten temat:

http://www.homebrewt...apa-ipa-199175/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, zrobiłem tak! 23 litry, 1,064 Sg. czyli ok. 15,7 Blg IBU ok. 65-70 (zależne od tego ile ma Pilgrim Aa) zbiór z 2009

 

Słody:

Pale ale (strzegom) - 6 kg

Crystal malt - 0,5 kg 150 EBC

3g - gipsu

Zacieranie:

66-65' C - 65 min

76 i wysładzanie do 26 litrów.

 

Admiral (15,3 Aa) 28g - 60 min

Admiral (15,3 Aa) 25g - 30 min

Pilgrim (10 Aa) 25 g - 30 min

EKG (4,04 Aa) 25g - 5 min

 

Wrzucę jeszcze 25g EKG na zimno!

 

mech irlandzki 4g - 10 min

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...