Jump to content
Sign in to follow this  
dziedzicpruski

suszone owoce

Recommended Posts

susząc gruszki,przez przypadek uległy karmelizacji,to znaczy cukier zawarty w nich się skarmelizowałsą ciemne,jak przypalony cukier,mają wyraźny smak jakby cynamonu (korzenny),no i tak,do jedzenia to średnio ( w większych ilościach),więc pomyślałem,że do piwa by się nadały,pewnie nikt nie robił czegoś takiego,ale cukier karmelizowany już tak,no i czy jest szansa ,że ten smak cynamonowo-korzenny przejdzie w piwo,mam tego pewnie z 15 gruszek,pewnie dam wszystko,ile cukru w tym może być nie mam pojęcia,ale są bardzo słodkie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moi znajomi dużo robili na owocach, a mój dobry przyjaciel-właśnie z Radymna, ma w planie różne ciekawostki. Zrobisz coś pod perry :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

15 gruszek,pewnie dam wszystko,ile cukru w tym może być nie mam pojęcia,ale są bardzo słodkie.

Gruszki zawierają mniej cukrów chyba od większości owoców, słodki smak wynika z bardzo małej zawartości kwasów, w innych owocach kwasy redukują słodkość w smaku. W trakcie suszenia owoców stężenie cukrów wzrasta, a ustalenie ich zawartości jest możliwe po ich wypłukaniu i sprawdzeniu gęstości płynu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no ładnie,a ja myślałem zawsze,że gruszki to te z najsłodszych,wrzucę wszystkie jakie mam ,nie chce mi się bawić w wypłukiwanie i pomiary,

tylko jest pytanie,czy dać je rozdrobnione do zacierania,czy gotowania tylko ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale chyba jakieś mocniejsze rzeczy,bo piw mało jest z suszonymi owocami ?

,to co jest w planie raczej nie będzie mieć smaku gruszek(choć chciałbym),te gruszki nie smakują jak gruszki ;),

Dawno temu nasz kolega Andy05 robił malineiros i dereneiros, może nie eksperymentował z suszem-albo się nie przyznał, ale z owocami na stówę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pytanie,czy dać je rozdrobnione do zacierania,czy gotowania tylko ?

Ja bym dał do fermentacji, zresztą większość receptur owocowych, jakie widziałem, podawały taką wersję.

Jakiś czas temu robiłem żurawinowe - owoce krótko zagotowałem i taką pół-papkę dodałem na cichą.

Suszone (zwłaszcza gruszki) rozdrobniłbym przed takim zagotowaniem.

Na forum ktoś eksperymentował ze śliwkami suszonymi, o ile pamiętam w grę wchodzą ilości owoców tak pow. 0,5kg.

Ciekawy jestem efektów.

Edited by Bączek

Share this post


Link to post
Share on other sites

fermentacja odpada,zraziłem się robiąc taki zabieg z aronią(wyszło paskudztwo nie do wypicia),skłaniam się z zadaniem do zacierania,przynajmniej kolor wyjdzie,nie wiem czy aromat jakikolwiek zostanie,oby.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.