Skocz do zawartości
dziedzicpruski

suszone owoce

Rekomendowane odpowiedzi

susząc gruszki,przez przypadek uległy karmelizacji,to znaczy cukier zawarty w nich się skarmelizowałsą ciemne,jak przypalony cukier,mają wyraźny smak jakby cynamonu (korzenny),no i tak,do jedzenia to średnio ( w większych ilościach),więc pomyślałem,że do piwa by się nadały,pewnie nikt nie robił czegoś takiego,ale cukier karmelizowany już tak,no i czy jest szansa ,że ten smak cynamonowo-korzenny przejdzie w piwo,mam tego pewnie z 15 gruszek,pewnie dam wszystko,ile cukru w tym może być nie mam pojęcia,ale są bardzo słodkie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moi znajomi dużo robili na owocach, a mój dobry przyjaciel-właśnie z Radymna, ma w planie różne ciekawostki. Zrobisz coś pod perry :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ale chyba jakieś mocniejsze rzeczy,bo piw mało jest z suszonymi owocami ?

,to co jest w planie raczej nie będzie mieć smaku gruszek(choć chciałbym),te gruszki nie smakują jak gruszki ;),

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

15 gruszek,pewnie dam wszystko,ile cukru w tym może być nie mam pojęcia,ale są bardzo słodkie.

Gruszki zawierają mniej cukrów chyba od większości owoców, słodki smak wynika z bardzo małej zawartości kwasów, w innych owocach kwasy redukują słodkość w smaku. W trakcie suszenia owoców stężenie cukrów wzrasta, a ustalenie ich zawartości jest możliwe po ich wypłukaniu i sprawdzeniu gęstości płynu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no ładnie,a ja myślałem zawsze,że gruszki to te z najsłodszych,wrzucę wszystkie jakie mam ,nie chce mi się bawić w wypłukiwanie i pomiary,

tylko jest pytanie,czy dać je rozdrobnione do zacierania,czy gotowania tylko ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ale chyba jakieś mocniejsze rzeczy,bo piw mało jest z suszonymi owocami ?

,to co jest w planie raczej nie będzie mieć smaku gruszek(choć chciałbym),te gruszki nie smakują jak gruszki ;),

Dawno temu nasz kolega Andy05 robił malineiros i dereneiros, może nie eksperymentował z suszem-albo się nie przyznał, ale z owocami na stówę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pytanie,czy dać je rozdrobnione do zacierania,czy gotowania tylko ?

Ja bym dał do fermentacji, zresztą większość receptur owocowych, jakie widziałem, podawały taką wersję.

Jakiś czas temu robiłem żurawinowe - owoce krótko zagotowałem i taką pół-papkę dodałem na cichą.

Suszone (zwłaszcza gruszki) rozdrobniłbym przed takim zagotowaniem.

Na forum ktoś eksperymentował ze śliwkami suszonymi, o ile pamiętam w grę wchodzą ilości owoców tak pow. 0,5kg.

Ciekawy jestem efektów.

Edytowane przez Bączek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

fermentacja odpada,zraziłem się robiąc taki zabieg z aronią(wyszło paskudztwo nie do wypicia),skłaniam się z zadaniem do zacierania,przynajmniej kolor wyjdzie,nie wiem czy aromat jakikolwiek zostanie,oby.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×