Jump to content
Sign in to follow this  
korek

co sądzie o tym wicie ?

Recommended Posts

Witajcie piwowarki i piwowarowie. Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!! Planuje w sobotę popełnić wit'a i ulepilem jak na razie taką wstępną recepture:

 

Słód pilznenski: 2 kg (nie za mało??)

Pszenica nieslodowana: 1 kg

słód abbey malt: 0,2 kg

Słod zakwaszajacy: 0,2 kg

płatki 4 zbóż (żytnie 34%, pszenne, owsiane i jęczmienne po 22%: nie było pszennych to wziąłem takie..): 0,4 kg

płatki owsiane: 0,2 kg

mąka pszenna (chce uzyskać mętność): 0,2 kg

 

Zacieranie:

63-61° C - 45 min

71°C - 20 min

 

czy uzyskam z tego 20l brzeczki 11-12°blg ?

 

Planuje chmielenie tylko na goryczkę mieszanką zwierzałych chmieli Challanger (20g) i styrian goldings (15g). Do tego 20 g zmielonej kolendry, 10 g na 15 i 10 na 5 min przed końcem, 10 g curaco 15 min przed końcem, a na aromat planuje dać świeżą skórkę z jednej pomarańczy (5min). Myślę też o dodatku świeżej skórki z cytryny na aromat, ale nie chce przedobrzyć (ile?.). Proszę o ocenę i sugestie, za które z góry dziękuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj taki zasyp:

 

2,1kg Pils

po 300g słodu pszenicznego i pszenicy niesłodowanej

1,6 kg płatków pszennych błyskawicznych

30g Marynki z prywatnej uprawy

20g Kolendry zmielonej

50 g skórki z pomarańczy Hiszpańskiej.

Piwo zacierane było wg schematu : 50* 10' 65*40' 72* 30

A przyprawy według Twojego schematu. - będziesz pan zadowolony ;D

Edited by Lusterko87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem w tym, że nie mam dostępu do płatków pszennych..

Share this post


Link to post
Share on other sites

a masz piotra i pawła w okolicy? Są w każdym w moim mieście z tym że nie tam gdzie all płatki sniadaniowe tylko w części tej "bio"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poszukaj dobrze tych płatków pszennych, są np. w sklepach Auchan. A jak jesteś z jakiejś wioski (nie masz w profilu skąd jesteś) to spróbuj zdobyć zwykłą pszenicę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wywal tą mąkę, utrudni filtrację i nijak ma się do zmętnienia wita

Mąki w witkach nie dodaje się na etapie zacierania, ale przy gotowaniu. Oczywiście dla większej "mgiełki".

Nie pamiętam ilości - mąki w tej recepturze może być ciut za dużo, ale mogę to sprawdzić po południu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mieszkam na codzien w Londynie, są tu różne sklepy, ale na pewno nie ma francuskich ;-) .. Poszukam jakiś sklepów że zdrowa żywnością. Co sądzicie o reszcie zasypu, przyprawach?.

Edited by korek

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Londynie dostaniesz bez problemu kolendrę indyjską (wiem, "nasza" też jest dobra :-) a z innych polecam "grains of paradise" (aframon madagaskarski). W okolicy świąt dostałem przesyłkę z grains i popełnię niedługo wita z tym dodatkiem.

 

Mosher w Radical brewing proponuje w jednej z receptur 14g mąki pszennej na 60min gotowania przy końcowej objętości 19 litrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słód pilznenski: 2 kg (nie za mało??)

Pszenica nieslodowana: 1 kg

słód abbey malt: 0,2 kg

Słod zakwaszajacy: 0,2 kg

płatki 4 zbóż (żytnie 34%, pszenne, owsiane i jęczmienne po 22%: nie było pszennych to wziąłem takie..): 0,4 kg

płatki owsiane: 0,2 kg

mąka pszenna (chce uzyskać mętność): 0,2 kg

 

Ja bym wyrzucił ten słód zakwaszający i abbey malt, zwiększyłbym pilsa o dodatkowe o,5kg i o tyle samo dał więcej pszenicy. i raczej bym zrezygnował z płatków wielo zbożowych.

Poczytaj ten wątek http://www.piwo.org/topic/257-witbier-dla-zaawansowanych/ Zasyp to głównie pils i pszenica niesłodowana no i drożdże do wita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"grains of paradise" (aframon madagaskarski).

Bardzo ciekawa i tradycyjna przyprawa piwowarska. Parę osób szukało jej, możesz podać skąd ją wziąłeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolendry Ci u nas dostatek.. Gorzej z płatkami pszennymi: nie ma.. znalazłem ziarno pszenicy, ale niesrutowane (nie mam srutownika). Występuje też coś takiego jak bulgur, co przypomina trochę kruszona pszenicę, ale chyba się nie nadaje..

 

Co się zaś tyczy zakwaszajacego, to właśnie w tym wątku:

 

http://www.piwo.org/topic/257-witbier-dla-zaawansowanych/

 

Było napisane, że wit musi mieć kwaśne ph i dlatego należy użyć "dużo" słodu zakwaszajacego (ile?)..

Share this post


Link to post
Share on other sites

owsiane są zapewne ,a pszennych nie ma,dziwne to,no,ale wszystko możliwe,choć chyba TB sprzedawał płatki pszenne sprowadzone z Anglii,no to muszą gdzieś być,szukaj dalej,bo to co podałeś to jakaś turecka gotowana pszenica,od biedy pewnie by się nadała,już skleikowana jest .

słód zakwaszający daj ile planowałeś,150-200 g na pewno nie zaszkodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pszenica Ci skwasi, nie musisz dodatkowo zakwaszać. Zależy też, jaką masz wodę (pH). Można zakwasić kwasem mlekowym czy fosforowym wodę do wysładzania (kwaśność zacieru sama się ustali). Żeby nie mieć absolutnie żadnych problemów z filtracją, daj 0,2kg śrutowanego owsa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo ciekawa i tradycyjna przyprawa piwowarska. Parę osób szukało jej, możesz podać skąd ją wziąłeś?

Koledzy-emigranci z Londynu. W PL praktycznie nie do kupienia.

Natomiast całkiem niedawno ktoś na forum oferował, że może pośredniczyć w zakupie grains.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Są te płatki online, ale za przesyłkę zapłaciłbym druga cenę, tak więc odpuszczam. Jak nie znajdę ich nigdzie w sklepie, to zostawiam tak jak jest. Zastanawiam się, czy nie dodać ze 300g słodu pszenicznego i może trochę więcej płatków owsianych. Pójdzie też łyżka mąki do gara na gotowanie. naprawdę myślicie, ze te ok. 12 g płatków zytnich z mieszanki płatków może coś zepsuć?. W sumie te surowce i tak będą w zacierze, no z wyjątkiem żyta..

Share this post


Link to post
Share on other sites

naprawdę myślicie, ze te ok. 12 g płatków zytnich z mieszanki płatków może coś zepsuć?.

Może nie zepsuje ale raczej nie stosuje się, zresztą to tylko 12g, więc nie ma o czym mówić.

Jak masz słód pszeniczny to uzupełnij brakujące składniki tym słodem. Moim zdaniem to będzie dobre rozwiązanie, tym bardziej, że chcesz sypnąć mąkę (oczywiście do gotowania).

Edited by Bączek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szukałem nawet w sklepach ze zdrowa żywnością, nie ma.. Ale znalazłem weetabix, to taka owsianka pszeniczna w kostkach. Zawiera 95% pszenicy, plus ekstrakt słodowy jęczmienny, cukier, sól, żelazo, vit b2, b1, kwas foliowy etc. próbować z tym?.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli nie ma czegoś, co mu skutecznie przefiltruje, to mąka i słód pszeniczny tylko zatkają filtrację! Jak chcesz dodać mąki do gotowania, to dodaj ją tak jak się robi sos, bo Ci się kluchy zrobią.

Korek, nie przejmuj się 120g żyta, nie wpłynie na smak. Ale też utrudni filtrację. Żaden filtrator nie pomoże, bo po prostu Ci się złoże zakorkuje. Trzeba albo śrutowany owies, albo łuskę gryczaną, albo jeszcze cusik innego...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...