Skocz do zawartości
Gawon

środek do dezynfekcji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

obawiam się że nie do końca, po pierwsze w/g mnie nie niszczy form przetrwalnikowych, po drugie trzeba spłukiwać.Ale może ktoś bliżej związany z medycyną się wypowie .

 

Jest książka - może ktoś dysponuje (ja nie ) CZWARTORZĘDOWE SOLE AMONIOWE I OBSZARY ICH ZASTOSOWANIA W GOSPODARCE na stronach 116-119 jest opisana skuteczność tych preparatów .

 

Pozdrawiam Piotr

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

napisane jest że przeznaczony do kontaktu z żywnością więc płukać chyba nie trzeba

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Od pewnego czasu stosuje NADWĘGLAN SODU (Na2CO3 x 1.5 H2O2), czyli popularne OXI One. Rożnica jest przedewszystkim w cenie za Oxi One w BA płacimy 43,75 zł za 1 KG natomiast za NADWĘGLAN SODU płacimy 9,5 zł za 1 KG z przesyłką

 

Zakupy robiłem na allegro w chwili obecnej środka nie ma na allegro,

http://allegro.pl/nadweglan-sodu-super-do-prania-najtaniej-4kg-i2779323524.html

 

 

Dzisiaj dostałem odpowiedź że srodek powinien być dostępny w tym tyg. w sklepie:

http://www.wtwoimdomu.com/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

obawiam się że nie do końca, po pierwsze w/g mnie nie niszczy form przetrwalnikowych, po drugie trzeba spłukiwać.Ale może ktoś bliżej związany z medycyną się wypowie .

 

 

O ile dobrze się orientuję, formy przetrwalnikowe niszczy się w procesie sterylizacji, a to nie jest takie proste.

Sterylizować można poprzez wyprażanie, dzięki parze wodnej pod ciśnieniem i o określonej temperaturze, można lampą UV, ozonem, chociaż to ciężkie jest w warunkach domowych.

Można również mocnymi (i niebezpiecznymi!) środkami chemicznymi. Kiedyś potrzebowałem czegoś takiego, konkretnie kwasu nadoctowego i przedstawiciel mi powiedział w delikatnych słowach, żebym spadał na drzewo.

Nie będę tłumaczył dlaczego, lepiej poczytać kartę charakterystyki od np. tego producenta: http://www.brenntag.pl/fileadmin/pdf/kch/110250.pdf

 

Jeżeli ktoś chce mieć pewność, że wszystko będzie miał jałowe, niech się bawi z niebezpiecznymi środkami. Ja wolę nie.

 

Chlor niszczy całkiem sporo. Myślę, że wystarczająco dużo jak na domowe warzenie i chyba najbezpieczniej na nim poprzestać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

napisane jest że przeznaczony do kontaktu z żywnością więc płukać chyba nie trzeba

 

Oznacza to tylko tyle, że dany preparat można stosować w miejscach, które mają bezpośredni kontakt żywnością (w tym wypadku z substancjami, które później będą konsumowane przez człowieka). Preparat ten nie jest sklasyfikowany jako niebezpieczny dla zdrowia i środowiska. Natomiast nie oznacza to, iż danej powierzchni nie należy spłukiwać. Każdą substancję chemiczną należy spłukiwać. Nawet gdy zawiera alkohol, który ułatwia odparowywanie. Pozostałe substancje powierzchniowo czynne z preparatu czy odczynnika pozostają bowiem na powierzchni.

 

Spłukiwanie wodą, to więc dobry zwyczaj i praktyka, który zapewnia spokój i podnosi jakość wytwarzanego piwa. Często dwa bardzo zbliżone preparaty różnych producentów różnią się zapisem dot. konieczności spłukiwania. Wszystko zależy od filozofii producenta – jeden toleruje pewne 'uogólnienia', drugi stawia na 100% zgodność z literą prawa.

 

Na sam koniec warto pamiętać, że najbardziej optymalnym rozwiązaniem nie jest stosowanie 'gołych' odczynników chemicznych ale odpowiednio skomponowanych preparatów profesjonalnych (jest wielu producentów). Są również preparaty dedykowane. Konkurencja jest ogromna, dlatego cena wcale nie musi być kosmiczna. Ba, może być dość niska.

 

Odpowiednio skomponowane preparaty oprócz dezynfekcji posiadają również właściwości myjące (bezpieczne) co nie jest bez znaczenia. Ważne jest, aby preparat nie powodował korozji urządzeń, a więc aby nie był kwaśny. Powinien być neutralny czyli nie wpływać negatywnie na pienienie się piwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×