Jump to content
Sign in to follow this  
WojtekKr

Brewkit pszeniczna WES

Recommended Posts

Witam w Nowym Roku!

Niestety dalej ze wzgledu na problemy organizacyjne jestem skazany na warzenie z brewkitów.

Czy ktoś z Was robił pszeniczne z WESa? 1,7 nachmielonego + 1,2 czystego ekstraktu pszenicznego.

Jeśli macie jakieś istotne wrażenia i doświadczenia to poproszę o nie!

 

Wszystkiego dobrego a zwłaszcza piwa w 2013r.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mogę edytować!!!

Więc sorry za jeden pod drugim ale dodam ze drożdże to Brewferm Blanche. Jaką im temperaturę najlepiej zorganizować ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co pamiętam, konserwy WESa są chmielone na 12l, więc albo drugą puchę użyj chmieloną, albo będziesz musiał dochmielić tą warkę samemu.

Edited by 5k18a

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja robiłem z jednej 1,7kg chmielonej i jednej 1,7kg bez chmielu ,na 5 dni dałem 20g Fugglesa podczas fermentacji drożdże Mauribrew Weiss przez pierwsze dwa miesiące było jak dla mnie rewelacja :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te 2 puchy, o których piszę, to zestaw "fabryczny" WESa. Tylko nigdzie nie piszą jaka powinna być objętość brzeczki do fermentacji?? Domyślam się, że taka ilość ekstraktów jest przewidziana na 18-20 litrów. Co Wy na to?

Co do nachmielenia to wg mnie Ekstrakty WESa są dość mocno chmielone (na mój gust) - robiłem wcześniej Piwo Jasne i przy 12 litrach to dla mnie diabeł goryczy.

Także chmielu napewno nie będę dodawał.

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten link, który widziałem 1000 razy to się ma jak pięść do oka.... standardowa instrukcja do "wszystkiego" czyli do "niczego"..............

Share this post


Link to post
Share on other sites

zależy ile chcesz osiągnąć blg ,ja z 2x1,7 robiłem 23L +/- 1

tak na marginesie pięć do oka dobrze psuje ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że Blg nie więcej niż 11 - 11,5.

Co do drugiego to w pewnych okolicznościach jak najbardziej... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten link, który widziałem 1000 razy to się ma jak pięść do oka.... standardowa instrukcja do "wszystkiego" czyli do "niczego"..............

Oczywiście tabelkę u dołu strony widziałeś!?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolego ja na drożdżach WB-06 robiłem wesa pszenicznego z puchy z dwóch ekstraktów nachmielonych. Wyszły bardzo treściwe piwa, jak dla mnie zbyt treściwe. Miałem w pamięci pszeniczne jasne piwa, a to wychodzi, no treściwe zbyt po prostu moim zdaniem. Ten link mówi wyrażnie, że z pucha jest na 12 litrów, jak chcesz więcej, to dajesz drugą chmieloną lub niechmieloną.

 

http://www.homebrewing.pl/piwo-domowe-pszeniczne-wes-17kg-p-41.html

 

a teraz zrobię 20 litrów z jednej puchy z CUKREM, dam z kilo dwadzieścia_ :lol: :lol: :lol: i będe porównywał, porównywał, porównywał... :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i właśnie w tym rzecz, że oprocz chmielonej 1,7kg daje drugą niechmieloną 1,2kg i pytam czy ktoś tak robił i czy wyszło ok 20 litrów 11-11,5 Blg.

Dlaczego dajesz cukier? To przecież nie najlepsze rozwiazanie.

Ps. Tabelkę też widziałem

Edited by WojtekKr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten link, który widziałem 1000 razy to się ma jak pięść do oka.... standardowa instrukcja do "wszystkiego" czyli do "niczego"..............

Tabelkę należy dokładnie przeczytać + poczytać wiki + pomyśleć mózgowiem i wtedy będzie wszystko jasne

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i właśnie w tym rzecz, że oprocz chmielonej 1,7kg daje drugą niechmieloną 1,2kg i pytam czy ktoś tak robił i czy wyszło ok 20 litrów 11-11,5 Blg.

Dlaczego dajesz cukier? To przecież nie najlepsze rozwiazanie.

Ps. Tabelkę też widziałem

 

1. w takim zestawieniu jak podałeś będziesz zadowolony z efektów

2. daję cukier z takiego samego powodu z jakiego ty decydujesz sie na gotowce zamiast zacierania

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolego Przemo na takie odpowiedzi to chyba szkoda miejsca na tym forum... Po to ono jest żeby pytać i sie upewniać. A z mozgowiem bym tak nie startował bo mógłbyś sie jeszcze zdziwić...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drogi kolego, czytać, czytać i wyciągać wnioski, to najlepsza nauka, a nie czekać na gotowe. W wiki znajdziesz wszystko czego potrzebujesz.

Edited by przemo70

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie będę tego kontynuował. Bądź zdrów...

Napiszcie jeszcze proszę o tych drożdżach, jeśli ktoś ma jakieś istotne informacje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.wiki.piwo.org/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych

http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita

 

Nie będę tego kontynuował. Bądź zdrów...

Napiszcie jeszcze proszę o tych drożdżach, jeśli ktoś ma jakieś istotne informacje.

http://www.piwo.org/topic/3366-brewferm-blanche/page__hl__%2Bbrewferm+%2Bblanche.

Mniej nerwów, więcej pokory.Na forum jest prawie wszystko związane z piwow

Ten link, który widziałem 1000 razy to się ma jak pięść do oka.... standardowa instrukcja do "wszystkiego" czyli do "niczego"..............

To czego szukasz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czego szukam? Przeczytaj mój pierwszy post i nie linkuj mi do instrukcji warzenia piwa z brewkitu bo jak JUŻ zapewne wiesz,nie o to mi chodziło.

Wątek do zamknięcia.

Dzięki.

Edited by WojtekKr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.