Skocz do zawartości
WojtekKr

Brewkit pszeniczna WES

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w Nowym Roku!

Niestety dalej ze wzgledu na problemy organizacyjne jestem skazany na warzenie z brewkitów.

Czy ktoś z Was robił pszeniczne z WESa? 1,7 nachmielonego + 1,2 czystego ekstraktu pszenicznego.

Jeśli macie jakieś istotne wrażenia i doświadczenia to poproszę o nie!

 

Wszystkiego dobrego a zwłaszcza piwa w 2013r.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie mogę edytować!!!

Więc sorry za jeden pod drugim ale dodam ze drożdże to Brewferm Blanche. Jaką im temperaturę najlepiej zorganizować ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tego co pamiętam, konserwy WESa są chmielone na 12l, więc albo drugą puchę użyj chmieloną, albo będziesz musiał dochmielić tą warkę samemu.

Edytowane przez 5k18a

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja robiłem z jednej 1,7kg chmielonej i jednej 1,7kg bez chmielu ,na 5 dni dałem 20g Fugglesa podczas fermentacji drożdże Mauribrew Weiss przez pierwsze dwa miesiące było jak dla mnie rewelacja :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Te 2 puchy, o których piszę, to zestaw "fabryczny" WESa. Tylko nigdzie nie piszą jaka powinna być objętość brzeczki do fermentacji?? Domyślam się, że taka ilość ekstraktów jest przewidziana na 18-20 litrów. Co Wy na to?

Co do nachmielenia to wg mnie Ekstrakty WESa są dość mocno chmielone (na mój gust) - robiłem wcześniej Piwo Jasne i przy 12 litrach to dla mnie diabeł goryczy.

Także chmielu napewno nie będę dodawał.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ten link, który widziałem 1000 razy to się ma jak pięść do oka.... standardowa instrukcja do "wszystkiego" czyli do "niczego"..............

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zależy ile chcesz osiągnąć blg ,ja z 2x1,7 robiłem 23L +/- 1

tak na marginesie pięć do oka dobrze psuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że Blg nie więcej niż 11 - 11,5.

Co do drugiego to w pewnych okolicznościach jak najbardziej... ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ten link, który widziałem 1000 razy to się ma jak pięść do oka.... standardowa instrukcja do "wszystkiego" czyli do "niczego"..............

Oczywiście tabelkę u dołu strony widziałeś!?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kolego ja na drożdżach WB-06 robiłem wesa pszenicznego z puchy z dwóch ekstraktów nachmielonych. Wyszły bardzo treściwe piwa, jak dla mnie zbyt treściwe. Miałem w pamięci pszeniczne jasne piwa, a to wychodzi, no treściwe zbyt po prostu moim zdaniem. Ten link mówi wyrażnie, że z pucha jest na 12 litrów, jak chcesz więcej, to dajesz drugą chmieloną lub niechmieloną.

 

http://www.homebrewing.pl/piwo-domowe-pszeniczne-wes-17kg-p-41.html

 

a teraz zrobię 20 litrów z jednej puchy z CUKREM, dam z kilo dwadzieścia_ :lol: :lol: :lol: i będe porównywał, porównywał, porównywał... :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i właśnie w tym rzecz, że oprocz chmielonej 1,7kg daje drugą niechmieloną 1,2kg i pytam czy ktoś tak robił i czy wyszło ok 20 litrów 11-11,5 Blg.

Dlaczego dajesz cukier? To przecież nie najlepsze rozwiazanie.

Ps. Tabelkę też widziałem

Edytowane przez WojtekKr

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ten link, który widziałem 1000 razy to się ma jak pięść do oka.... standardowa instrukcja do "wszystkiego" czyli do "niczego"..............

Tabelkę należy dokładnie przeczytać + poczytać wiki + pomyśleć mózgowiem i wtedy będzie wszystko jasne

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i właśnie w tym rzecz, że oprocz chmielonej 1,7kg daje drugą niechmieloną 1,2kg i pytam czy ktoś tak robił i czy wyszło ok 20 litrów 11-11,5 Blg.

Dlaczego dajesz cukier? To przecież nie najlepsze rozwiazanie.

Ps. Tabelkę też widziałem

 

1. w takim zestawieniu jak podałeś będziesz zadowolony z efektów

2. daję cukier z takiego samego powodu z jakiego ty decydujesz sie na gotowce zamiast zacierania

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kolego Przemo na takie odpowiedzi to chyba szkoda miejsca na tym forum... Po to ono jest żeby pytać i sie upewniać. A z mozgowiem bym tak nie startował bo mógłbyś sie jeszcze zdziwić...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drogi kolego, czytać, czytać i wyciągać wnioski, to najlepsza nauka, a nie czekać na gotowe. W wiki znajdziesz wszystko czego potrzebujesz.

Edytowane przez przemo70

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie będę tego kontynuował. Bądź zdrów...

Napiszcie jeszcze proszę o tych drożdżach, jeśli ktoś ma jakieś istotne informacje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

http://www.wiki.piwo.org/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych

http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita

 

Nie będę tego kontynuował. Bądź zdrów...

Napiszcie jeszcze proszę o tych drożdżach, jeśli ktoś ma jakieś istotne informacje.

http://www.piwo.org/topic/3366-brewferm-blanche/page__hl__%2Bbrewferm+%2Bblanche.

Mniej nerwów, więcej pokory.Na forum jest prawie wszystko związane z piwow

Ten link, który widziałem 1000 razy to się ma jak pięść do oka.... standardowa instrukcja do "wszystkiego" czyli do "niczego"..............

To czego szukasz?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czego szukam? Przeczytaj mój pierwszy post i nie linkuj mi do instrukcji warzenia piwa z brewkitu bo jak JUŻ zapewne wiesz,nie o to mi chodziło.

Wątek do zamknięcia.

Dzięki.

Edytowane przez WojtekKr

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×