Skocz do zawartości

Browar domowy "Na Szlaku"


Rekomendowane odpowiedzi

Widzisz, wiedziałem, że nie wolno gasić pożaru w jamie gębowej mlekiem (nie łączy się ostrego i mleka) tylko wodą i to niegazowaną, ale jakoś nie powiązałem tego z ostrością potraw , oczywiście wypróbuję.

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W kolejny weekend warzenie ostatniej serii warek na drożdżach WLP029 German Ale - zaczynam od Kölsch'a, potem American Wheat i sezon zakończę Altem

Niestety nie udało się zakończyć sezonu zgodnie z planem, zabrakło czasu i mocy - te trzy warki przeskoczą już na warzenia jesienne, chyba, że wydarzy się cud :/ .

 

Czas więc na krótkie resume 2013/2014:

 

Ten sezon to w sumie 12 warek (z czego jeszcze jedna czeka na butelkowanie). Po raz pierwszy warzyłem piwa dolnej fermentacji i nie wyszło najgorzej - zobaczymy jeszcze co będzie z Maibockiem, który cały czas się jeszcze lageruje.

Ten sezon to także AIPY i IIPY - raczej nie będę ich powtarzał, a przynajmniej na razie. Jeszcze pijalna dla mnie jest AIPA, ale wersja Imperialna to już nie ma moje nerwy :P

 

Ten rok to także trochę nowego sprzętu: większy gar (36L) chłodnica z nierdzewki, parę dodatkowych fermentorów 30L i trochę pomniejszej drobnicy. Do jesieni chcę zakupić jeszcze taboret gazowy z butlą.

Na początku wiosny zacząłem też prace związane z wydzieleniem warzelni, ale niestety obecnie wszystko stanęło i ruszy ponownie dopiero jesienią - wtedy robi się trochę luźniej w firmie i będę mógł znów coś podłubać.

 

Piwa:

 

Oba zabutelkowanie piwa dolnej fermentacji (#22 i #26) wyszło, jak dla mnie, nie najgorzej - mojej żonie szczególnie podeszła WARKA#22 Munich Lager - dla mnie oba trochę za mało chmielowe w aromacie - przy następnych warzeniach postaram się to poprawić. #27 Maibocki czeka na zabutelkowanie.

 

WARKA#24 Grodziskie - nie myślałem że aż tak mi podejdzie. Zdecydowanie wchodzi na stałe do harmonogramu warzeń. Nie będę zmieniał chyba niczego, za wyjątkiem wędzonki w aromacie - tego brakowało mi w mojej wersji.

 

Bardzo udana warką była WARKA#29 Oгонёк czyli Ryżawe Pale Ale, jedyne, co będzie do poprawy, to obniżenie goryczki - po dwóch miesiącach od butelkowania, mam wrażenie że zaczęła trochę za bardzo dominować.

 

WARKA#30 APA Proletariackie - bardzo udana warka (receptura zapożyczona) - do powtórzenia

 

WARKA#31 123 - warka naukow-eksperymentalna - warzona po części z własnoręcznie słodowanego żyta. Oprócz warzenia miałem także frajdę związaną ze słodowanie żyta. Do powtarzania.

 

Obie amerykańskie IPY (#32 i 3#33) nie zostaną na razie powtarzane - tak wysokie poziomy goryczki nie specjalnie mi podchodzą.

 

Dwie warki (#25 i #28) zostały powtórzone z poprzedniego sezonu - lażakują w piwnicy i czekają na swoją kolej; #23 (modyfikacja #11) wyszła nieźle i także będzie powtarzana.

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ostatnie wymiany zaowocowały następującym stanem piwniczki:

1. Barley wine - nie wiadomo czyj ??

2. Grodziskie IPA - browar Czarny Ryś

3. Rye Dark Saison browar Czarny Ryś

4. Porter Bałtycki - browar Czarny Ryś

5. Urbock - browar Czarny Ryś

6. Porter Bałtycki - browar Czarny Ryś

7. Marcowe I - browar Cichy

8. Marcowe II - browar Cichy

9. IRA - browar Cichy

10. Rauchbier - browar Cichy

11. Saison II - browar Cichy

12. APA "A" - browar Cichy

13. APA "B" - browar Cichy

14. Black IPA - browar Ignaczew

15. India Saison - browar Ignaczew

16. Weizen - browar Ignaczew

17. Tripel - browar Ignaczew

18. Stout - browar BBD

19. Weizenbock - browar BBD

 

Zostały mi jeszcze do przygotowania i wysłania dwie paczki z piwami na wymianę i będzie co degustować przez miesiąc :)

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że dodajesz do części swoich piw (Pale Ale) niesłodowany jęczmień, w różnej postaci. Dodajesz go dla poprawy pienistości, czy podniesienia walorów smakowych?

Edytowane przez santa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Cydr i gruszecznik przestały wykazywać ślady życia, więc czas na ich przelanie.

Cydr przelałem, a o gruszeczniku zapomniałem i właśnie się na niego natknąłem - pokrył się pięknym białym kożuchem, ale i tak z ciekowości go zdekantuję i skosztuję. A nuż wyszło coś boskiego, choć wielkich nadziei w nim nie pokładam ;)

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Pierwszy luźniejszy weekend od ho hohooooo, więc skorzystałem i rozlałem w końcu WARKĘ#27 Maibock z dodatkiem 138g glukozy krystalicznej (3,21g/0,5L). Planowane nagazowanie 2,5v/v.

Najbardziej bałem się co zastanę na powierzchni po otwarciu pokrywy, ale się chyba udało, idealnie klarowna powierzchnia bez żadnych filmów, farfocli czy innych dziadostw. Lagerowałem to piwo ponad 4 miesiące w temperaturze od 3-6°C, wprawdzie w wiadrze, ale nie mam jeszcze pasującej butli czy słoja. Aromat w porządku, zobaczymy jak będzie w smaku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Trochę się zeszło na niewarzeniu, nie wiem gdzie podział się ten czas....... Wiele się wydarzyło i jeszcze więcej zmieniło, ale na sylwestra postanowiłem sobie, że w tym roku ściągnę łyge z haka choćby nie wiem co.

 

WARKA#34 Pszenica z CItrą v1 28.06.2019

Planowane 12°Blg 21l Zakładana wydajność około 70%

Wyszło 9,5°Blg --> 10.5°Blg 21L-->22L* - wydajność ostatecznie 63%; IBU 13

 

 

*Takiej pomyłki nie przewidziałem - w śrutowniku zostało ok. 1/3 słodów; przegapiłem to co ześrutowało się do wiadra w drugim rzucie śrutowania i defacto warkę zacierałem w 2/3 słodów. Dopiero na drugi dzień zorientowałem się co się stało. Zatarłem resztę słodów z podobnym schemacie, gotowałem przez godzinę, ale bez chmielenia i dodałem około litra 28°Blg do pracującej już brzeczki. Stąd ekstrakt zmienił się z 9,5--> 10,5Blg, i objętość wzrosła z 21-22L. Oczywiście przez kombinacje wydajność była tragiczna.

 

Składniki:

 

1,65 kg słód pilzneński Viking 35,1%

2,40 kg słód pszeniczny Viking 51,1%

0,50 kg płatki pszeniczne 10,6%

0,15 kg słód karmelowy 30 Viking 3,2%

35g chmiel Lubelski (4,00%)

12g chmiel Citra (12,00%)

 

Drożdże: starter drożdżowy FM41 Gwoździe i banany 1,00L - dodana wyłącznie gęstwa 

 

Zacieranie:

Nie bardzo miałem czas i chęci, więc postanowiłem zacierać z minimalnym wysładzaniem do docelowej ilości brzeczki, stąd zaniżyłem planowaną wydajność do ok. 70% - plan był dobry wyszło jak zawsze ;) Ostatecznie i tak zeszło mi się dłużej   niż zwykle, w sumie zamiast 5,5 godzin siedziałem około 8 godzin przy garach, łącznie ze sprzątaniem.

 

zasyp słodów  do 26,00L wody o temp. 45,5°C i przerwa w 44°C 5'

podgrzanie do 55°C i przerwa 15'

podgrzanie do 63°C i przerwa 30'

na początku przerwy maltozowej odebranie ok. 5L gęstego do dekokcji i gotowanie 15'

dodanie dekoktu do głównego zacieru -- >72°C i przerwa 45'

podgrzanie do 76°C i przerwa 10'

 

Go gara trafiło ostatecznie ok 31L brzeczki o gęstości  coś koło 7-7,5°Blg. Najpierw odparowałem około 6L przez jakąś godzinę może półtora konkretnego wrzenia.   Chmielenia zacząłem przy 25,0L.

Gotowanie 60+60 minut.  

 

Chmielenie

Gotowanie 120'

15g Lubelski 60'

10g Lubelski 30'

10g Lubelski 5'

12g Citra 0'

 

Chłodzenie (temperatura wody 19°C) do temperatury 21°C ok. 60min - do fermentora trafiło 21L brzeczki o gęstości 9,5°Blg

 

Drożdże: gęstwa ze startera o pojemności 1,0L.

 

Początek fermentacji (pojawienie się piany) po około 5,5h od zadania drożdży. Pełna aktywność po około 12-15h (temperatura brzeczki 22°C). Po 18 godzinach od zadania drożdży dolane 1L brzeczki 28 Blg (zatarta pozostała 1/3 słodów - 63°C 30min, 72-76° 30min)

 

Pomiary:

01: 28.06.2019 - 9,5Blg;

02: 03.07.2019 - 3,0Blg;  
03: 09.07.2019 - 2,5Blg;

 

Temperatury:
28.06.2019 - dodanie drożdży 21°C, temperatura otoczenia 19,5°C;
29.06.2019 - 22°C -->21°C, temperatura otoczenie 19,4° - fermentacja burzliwa;  
30.06.2019 - 21°C, temperatura otoczenia 19,5°C - fermentacja burzliwa;
01.07.2019 - 21°C, temperatura otoczenia 20,0°C - piana opadła do połowy (ok.1cm); 
02.07.2019 - 21°C, temperatura otoczenia 20,0°C - piana nadal się utrzymuje;
03.07.2019 - 20°C, temperatura otoczenia 18,0°C - piana nadal się utrzymuje;
04.07.2019 - 19°C, temperatura otoczenia 17,4°C - piana opadła całkowicie;
05.07.2019 - 18°C, temperatura otoczenia 17,0°C;
06.07.2019 - 18°C, temperatura otoczenia 17,0°C;

07.07.2019 - 17°C, temperatura otoczenia 17,0°C;

08.07.2019 - 17°C, temperatura otoczenia 16,0°C;

09.07.2019 - 16°C, temperatura otoczenia 16,0°C;

 

Butelkowanie 09.07.2019 - objętość butelkowania 20 litrów + 0,5 litra syropu z glukozy (170g) - planowane nagazowanie około 2,9v/v - piwo stoi w 22°C

 

14.07.2019 - przeniesione do piwnicy - temperatura ok. 12-15°C

 

Uwagi

17.07.2019

Błędy niestety wyszły. Piwo można pić, ale szału nie ma.

Aromat: Całkowity brak banana, za to goździki przekryły wszystko. Citra trochę wyczuwalna i jakaś jeszcze owocowość. Alkoholu nie czuć.

Smak: Tu jest lepiej - czuć goździki, fajną goryczkę, niezalegającą. Piwo jest gładkie i dość pełne w smaku, ale nie ciężkie - mi to pasuje. Nagazowanie jeszcze słabe - stąd pewnie to uczucie pełni piwa. Pod koniec (po około pół godzinie) z piwa zaczyna wychodzić alkohol, jakiś taki niefajny, ale piwo jest jeszcze bardzo młode. 

 

08.08.2019

Trochę się ułożyło. Alkoholu nie czuć już prawie zupełnie. Ale to nadal piwo goździkowe. Da się wypić nawet z przyjemnością, ale to jeszcze nie to.

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA#35 Polskie ALE 04.07.2019

 

Planowane 11°Blg 26l Zakładana wydajność około 90%

Wyszło 10°Blg, 30L - wydajność ostatecznie 94%; IBU 28

Docieram się z nowym sprzętem, więc na razie rozrzut duży

 

Składniki:

 

2,90 kg słód pilzneński Viking 69,0%

0,80 kg słód Monachijski Viking 19,0%

0,25 kg słód karmelowy 30 Viking 6,0%

0,25 słód pszeniczny Viking 6,0%

30g chmiel Lubelski (4,00%)

25g chmiel Marynka (7,40%)

 

 

Drożdże: uwodnione US-05

Zacieranie:

 

zasyp słodów  do 12,50L wody o temp. 68°C i przerwa w 63°C 30'

podgrzanie przez infuzję (3,50L wody o tem. 95°C) i podgrzanie --> 72°C i przerwa 45'

podgrzanie do 76°C i przerwa 5'

wysładzanie 21L wody o temp. ok 78°C

 

Do gara trafiło ok. 32L, gęstości nie mierzyłem

Gotowanie 60 minut.  

 

Chmielenie

Gotowanie 60'

25g Marynka 60'

15g Lubelski 20'

15g Lubelski 5'

 

Chłodzenie (temperatura wody 19°C) do temperatury 21°C ok. 60min - do fermentora trafiło 30L brzeczki o gęstości 10,0°Blg

 

Drożdże: uwodnione US-05, w 200ml wody o tem.35°

 

Początek fermentacji (pojawienie się piany) po około 8h od zadania drożdży.

 

Pomiary:

01: 05.07.2019 - 10Blg;
02: 12.07.2019 - 2,5Blg; 

03: 18.07.2019 - 2,5Blg;

 

Temperatury:

05.07.2019 - dodanie drożdży 21°C, temperatura otoczenia 17,0°C;
05.07.2019 - 21°C -->18,2°C, temperatura otoczenie 17,0°
06.07.2019 - 17,9°C--> 18,1°C-->18,2°C-->18,4°C-->18,7°C - temperatura otoczenia 17,0°C - fermentacja burzliwa w pełnym zakresie, czapa piany niewielka (ok. 0,5-1cm);
07.07.2019 - 19,1°C--> 19,2°C-->19,0°C-->18,6°C - temperatura otoczenie 17,0°C, czapa piany ok. 2-->5cm;
08.07.2019 - 17,9°C-->17,4°C-->17,2°C-->16,4°C, temperatura otoczenia 16°C zakończenie burzliwej fermentacji;
09.07.2019 - 16,5°C, temperatura otoczenia 16°C;
10.07.2019 - 15,5°C, temperatura otoczenia 15°C;
11.07.2019 - 15,9°C, temperatura otoczenia 16°C;
12.07.2019 - 15,9°C, temperatura otoczenia 16°C;
13.07.2019 - 16,2°C, temperatura otoczenia 16°C - piana prawie opadła;
14.07.2019 - 16,0°C, temperatura otoczenia 16°C;
15.07.2019 - 16,0°C, temperatura otoczenia 16°C;
16.07.2019 - 16,0°C, temperatura otoczenia 16°C;
17.07.2019 - 15,5°C, temperatura otoczenia 15°C;

 

Butelkowanie 20.07.2019 - objętość butelkowania 28,5 litrów + 0,5 litra syropu z glukozy i zwykłego cukru w stosunku 1:1 - łącznie 210g - planowane nagazowanie około 2,8v/v - piwo stoi w 22°C

 

29.07.2019 przeniesione do spiżarni - temperatura ok. 15°C

 

 

 

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po falstarcie z pierwszą pszenicą, po "powrocie po latach" do warzenie powstała Pszenica z Citrą v2

 

WARKA#36 Pszenica z CItrą v2 07.07.2019

Planowane 12°Blg 28l Zakładana wydajność około 85%

Wyszło 11,5°Blg, 28L - wydajność ostatecznie 80%; IBU 12

Tu z kalkulacjami już trochę lepiej, wyszło niemalże to co zostało zaplanowane.

 

Składniki:

 

2,00 kg słód pilzneński Viking 38,2%

3,10 kg słód pszeniczny Viking 59,0%

0,15 kg słód karmelowy 30 Viking 2,8%

10g chmiel Lubelski (4,00%)

10g chmiel Marynka (7,40%)

12g chmiel Citra (12,00%)

 

Drożdże: gęstwa drożdżowa FM41 Gwoździe i banany z poprzedniej pszenicy: wiek 0 dni, ilość ok. 180-200ml dość gęstej

 

Zacieranie:

 

zasyp słodów  do 12,00L wody o temp. 47°C i przerwa w 44°C 15'

podgrzanie przez infuzję (3,50L wody o tem. 95°C) + podgrzanie do 55°C i przerwa 30'

podgrzanie do 66°C i przerwa 30'

na początku przerwy maltozowej odebranie ok. 5L gęstego do dekokcji i gotowanie 15'

dodanie dekoktu do głównego zacieru -- >72°C i przerwa 45'

podgrzanie do 76°C i przerwa 5'

wysładzanie 20L wody o temp. ok 78°C

 

Do gara trafiło ok. 30L, gęstości nie sprawdziłem .

Gotowanie 60 minut.  

 

Chmielenie

Gotowanie 60'

10g Lubelski + 10g Marynka 60'

10g Lubelski 30'

10g Lubelski 5' + łyżeczka mchu

12g Citra 0'

 

Chłodzenie (temperatura wody 19°C) do temperatury 21°C ok. 60min - do fermentora trafiło 28L brzeczki o gęstości 11,50°Blg

 

Drożdże: gęstwa 0 dni, z poprzedniej warki w ilości ok 180-200ml (gęsta) - gęstwa dodana prosto z fermentora po poprzedniej warce pszenicznej 

 

Początek fermentacji (pojawienie się piany) po około 6-8h od zadania gęstwy.

 

Pomiary:

01: 07.07.2019 - 11,5Blg;

02: 12.07.2019 - 4,0Blg;

03: 22.07.2019 - 3,5Blg 
 

 

Temperatury:

7.07.2019 - dodanie drożdży 21°C-->16,0, temperatura otoczenia 11,5°C (balkon);
7.07.2019 - 16,0-->18,0°C, temperatura otoczenie 16°C (przeniesione do pomieszczenia);
08.07.2019 - 18,0°C, temperatura otoczenie 16°C;
09.07.2019 - 18,0°C-->19,0°C, temperatura otoczenie 16°C; 
10.07.2019 - 18,0°C, temperatura otoczenie 15°C;
11-14.07.2019 - 16,0°C, temperatura otoczenie 16°C;
15.07.2019 - 20,0°C, temperatura otoczenia 22°C - pojawiła się delikatna piana (przeniosłem w cieplejsze miejsce bo zatrzymała się fermentacja);
16.07.2019 - 21,0°C, temperatura otoczenia 22°C;
17.07.2019 - 22,0°C, temperatura otoczenia 23°C - pina pokrywa około połowę lustra piwa;

18.07.2019 - 22,0°C, temperatura otoczenie 23°C - przez noc przybyło jeszcze piany

19.07.2019 - 22,0°C, temperatura otoczenia 23°C;
20.07.2019 - 23,0°C, temperatura otoczenia 23°C - piana zaczęła opadać;

21-23.07.2019 - 23,0°C-->19°C, temperatura otoczenia 23°C-->19°C;

 

25.07.2019 przelane na cichą

26.07-04.08.2019 - przeniesione do schłodzenia 19°C-->6,5°C

 

Butelkowanie 04.08.2019 - przyjęta temperatura 18°C, dodane 4,61g zwykłego cukru na butelkę 0,5l - wyszły 52 sztuki x 0,5l. Planowane nagazowanie 3,2v/v.

 

 

Uwagi

18.07.2019

15.07.2019 przeniosłem fermentor do wyższej temperatury, bo miałem wrażenie że przystopowała fermentacja i miałem rację. Po ogrzaniu się piwa pojawiła się piana i robi się jej coraz więcej i jest coraz gęstsza. Pozostawię piwo jeszcze ze dwa dni w tej temperaturze i ponownie sprawdzę ekstrakt - powinno być już dofermentowane.

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmierzyłem dziś odfermentowanie WARKI#35 Polskie ALE - od 12.07.2019 gęstość bez zmian 2,5°Blg. Warka zostanie jutro zabutelkowana, a w planie jest uwarzenie kolejnej warki na gęstwie US-05 po tym piwie. Będzie to WARKA#37 APA z chmieleniem na zimno: 12,5BLG, IBU około 40 i 5%  alkoholu. 

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA#37 APA 19.07.2019

Planowane 12,5°Blg 24L Zakładana wydajność około 90%

Wyszło 12,0°Blg, 22L - wydajność ostatecznie około 81%; IBU 44

 

 

Składniki:

3,60 kg słód pilzneński Viking 80,9%

0,35 kg słód karmelowy 30 Viking 7,9%

0,25 kg słód pszeniczny Viking 5,6%

0,25 kg słód Monachijski Viking 5,6%

5g chmiel Marynka (7,40%)

39g + 36g + 25g Mosaic (10,40%)

25g chmiel Citra (12,00%)

 

Drożdże: gęstwa drożdżowa po WARCE#35 Polskie ALE w ilości około 200ml (gęstej)

 

Zacieranie:

zasyp słodów  do 13,00L wody o temp. 68°C i przerwa w 63°C 40'

podgrzanie przez infuzję (3,00L wody o tem. 95°C) + podgrzanie ---> 72°C i przerwa 45'

podgrzanie do 76°C i przerwa 5'

wysładzanie 16L wody o temp. ok 78°C

 

Do gara trafiło ok. 27L, gęstości 10,5°Blg.

Gotowanie 60 minut.  

 

Chmielenie

Gotowanie 60'

5g Marynka 60'

13g Mosaic 60'

13g Mosaic 40'

13g Mosaic 15' + łyżeczka mchu

36g Mosaic 0'

 

25g Citra + 25g Mosaic na zimno na 5 ostatnich dni cichej (planowana temperatura cichej 5-10°C)

 

Chłodzenie (temperatura wody ok. 15°C) do temperatury 17,2°C ok. 60min - do fermentora trafiło 22L brzeczki o gęstości 12,0°Blg

 

Drożdże: gęstwa 0 dni, z WARKI#35 Polskie ALE  w ilości ok 200ml (gęsta) - gęstwa dodana prosto z fermentora.

 

Początek fermentacji (pojawienie się piany) po około 4 h od zadania gęstwy.

 

Pomiary:

01: 20.07.2019 - 12,0Blg;

02: 25.07.2019 - 3,0Blg;
 

 

Temperatury:

20.07.2019 - 17,3°C-->17,8°C-->17,9°C - temperatura otoczenia 17°C
20.07.2019 - 18,7°C, temperatura otoczenia 18°C;
21.07.2019 - 19,8°C, temperatura otoczenia 18°C;
22.07.2019 - 18,5°C, temperatura otoczenia 18°C piana zaczęła opadać;
23.07.2019 - 18,6°C, temperatura otoczenia 19°C piana niewysoka nadal się utrzymuje;
24.07.2019 - 18,6°C, temperatura otoczenia 19°C piana niewysoka nadal się utrzymuje;

 

25.07.2019 - przelane na cichą;

 

26.07-08.08.2019 - przeniesione do schłodzenia 19°C-->2,5°C

 

08.08.2019 - butelkowanie z dodatkiem 3,43g cukru/0,5l; założona temperatura butelkowania 16°C, planowane nagazowanie 2,7v/v. Przeniesione do 24°C - wyszło 40szt. x 0,5l

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zabutelkowałem WARKI#35 Polskie ALE - objętość butelkowania 28,5 litrów + 0,5 litra syropu z glukozy i zwykłego cukru w stosunku 1:1 - łącznie 210g - planowane nagazowanie około 2,8v/v - piwo stoi w 22°C

 

W tej warce przeprowadziłem próbę przefermentowania piwa bez przelewania na cichą. W sumie fermentacja trwała 15 dni - "czyli święte" 7+7 i jeszcze jeden dzień ;) - zeszło z ekstraktem tak jak planowałem, po dwóch tygodniach wyklarowało się i cała piana opadła, ale....jednak przelanie na cichą to przelanie na cichą. Piwa są zdecydowanie czystsze i klarowniejsze. Już widzę, że do butelek trafiło zdecydowanie więcej osadów niż przy piwach, które przelewałem na cichą. Pewnie w butelce wszystko się wyklaruje, tyle, że będzie więcej osadu na dnie. Może jak wykonałbym cold crashing byłoby lepiej, ale na razie pozostaje przy przelewaniu piwa po burzliwej.

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przeniosłem WARKĘ#36 Pszeniczne z Citrą v2 do chłodniejszego pomieszczenia, myślę, że w piątek przeleją ją na kilka dni na cichą i zabutelkuję. Zmierzyłem przedwczoraj odfermentowanie i zeszło jeszcze o pół BLG.

 

WARKA#37 APA też już chyba zakończyła burzliwą, przeleją ja na cichą wstawię do zimnego na kilka dni i dodam chmiel na zimno. Butelkowanie to już pewnie w sierpniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKĘ#36 Pszeniczne z Citrą v2  przelana na cichą.

WARKA#37 APA zeszła do 3°Blg i też została przelana na cichą

 

WARKA#34 Pszeniczne z Citrą v1 trochę się ułożyła, ale szału nie ma. Goździk przykrył wszystko; w pierwszym momencie po nalaniu do szkła czuć dość przyjemnie Citrę, ale niestety nie trwa to zbyt długo i wychodzi praktycznie sam goździk. Dochodzi do tego jeszcze jakby podbudowa słodowa i w aromacie wychodzi alkohol, ale już nie taki gryzący i nieprzyjemny

W smaku wytrawnie, i niezbyt wysoko nagazowane, co mnie zaskakuje. I tu znów goździk, a w finale alkohol

Ogólnie piwo do mocnego schłodzenia i do kotleta oraz na nadchodzące upały. Została mi jeszcze skrzynka, więc nie ma problemu, ale pewnie zostawię parę butelek tak na za miesiąc.

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.