Jump to content
korzen16

Browar domowy "Na Szlaku"

Recommended Posts

SPIS WARZEŃ

 

SEZON 2012/2013

1. WARKA#1 IPA

2. WARKKA#2 Pink Panter Malinowe

3. WARKA#3 Altbier

4. WARKA#4 Hefeweizen

5. WARKA#5 Sweet Werwolf

6. WARKA#6 Kölsch

7. WARKA#7 Dunkelweizen

8. WARKI#8 Hefeweizen

9. WARKA#9 Don Kichot Polskie Ale

10. WARKA#10 Altbier

11. WARKA#11 Bezstylowiec "Piwo"

12. WARKA#12 Bezstylowiec "Alternatywy 12"

13. WARKA#13 Kölsch

14, WARKA#14 Pszeniczne Jasne

15. WARKA#15 Altbier

16. WARKA#16 Świąteczne

17, WARKA#17 Cream Ale

18. WARKA#18 Witbier

19. WARKA#19 English IPA

20. WARKA#20 Speed

21. WARKA#21 Warka na życie

 

SEZON 2013/2014

22. But. 28.04.2014 WARKA#22 Munich Lager

23. But. 08.04.2014 WARKA#23 Jasne pełne

24. But. 22.04.2014 WARKA#24 Grodziskie

25. But. 26.04.2014 WARKA#25 Cream Ale

26. But. 03.06.2014 WARKA#26 German Pils

27. But. 07.09.2014 WARKA#27 Maibock

28. But. 14.05.2014 WARKA#28 Polskie Ale

29. But. 21.05.2014 WARKA#29 Oгонёк czyli Ryżawe Pale Ale

30. But. 21.05.2014 WARKA#30 APA Proletariackie

31. But. 29.05.2014 WARKA#31 123

32. But. 07.06.2014 WARKA#32 American IPA Puszka Pana Dora

33. But. 10.06.2014 WARKA#33 Imerial IPA Brzytwa

 

SEZON 2018/2019

34. But. 09.07.2019 WARKA#34 Pszenica z CItrą v1

35. But. 20.07.2019 WARKA#35 Polskie ALE

36. But. 04.08.2019 WARKA#36 Pszenica z CItrą v2

37. But. 08.08.2019 WARKA#37 APA

 

 

SEZON 2019/2020

38. But. 28.09.2019 WARKA#38 Session IPA

39. But. 00.00.2019 WARKA#39 Ryżowe IPA

40. But. 00.00.2019 WARKA#40 Fruit IPA

41. But. 00.00.2019 WARKA#41 Dark Mild

 

 

RÓŻNOŚCI

Topiny ser

Ogórki małosolne

Skrzydełka a'la KFC

Paszteciki z wkładki rosołowej

Majonez

 

Nadszedł czas na zapiski działalności. Pomysł przyszedł parę miesięcy temu i dojrzewał tak do początku grudnia, kiedy w końcu postanowiłem też spróbować. Moje pierwsze szczegółowe wrażenia z zacierania opisałem tu:

 

 

WARKA #1 IPA 15litrów 15,5Blg

 

Składniki:

2,9 kg słodu pilzneńskiego,

0,50 kg słodu karmelowego jasnego,

10 g.chmielu goryczkowego 9% alfa-kwasów (Marynka),

5 g chmielu goryczkowego 9% alfa (Marynka),

20 g chmielu aromatycznego 4% alfa (Lubelski),

Drożdże Safale US-05

 

Zacieranie:

Zasyp słodów do 35°C (ok. 12litrów wody)

podgrzanie do 64°C w 20'

I przerwa 30' w 64°C

podgrzanie do 70°C, II przerwa 30' w 70°C

podgrzanie do 78°, III przerwa 10' w 78°C

 

wysładzanie wodą o temperaturze 78°C do uzyskania 17 litrów (wysłodziny na koniec miały ok. 5Blg)

 

Chmielenie:

Gotowanie 70'

10g Marynka 60'

5g Marynka 30'

20g Lubelski 5'

 

Fermentacja:

Drożdże US-05 zadane do brzeczki o temperaturze ok. 15°C

Burzliwa od 22.12.2012 w temperaturze ok. 15°C, kolor po burzliwej jasno-bursztynowy

Cicha od 06.01.2013 na 14 dni w temperaturze ok12°C

Rozlanie do butelek 18.01.2013r. - wyszła pełna kratka 0,5l + pety do kontroli (dodane 3g glukozy na 0,5l). Temperatura butelkowania ok. 15°C

 

 

Uwagi:

Pierwsza warka od razu z zacieraniem - żadnych problemów z utrzymaniem temperatury, filtracją i wysładzaniem. Drożdże zadałem po rehydratacji i namnożeniu w ok 500ml brzeczki o Blg=10; po zadaniu do brzeczki ruszyły po około 2 godzinach. Brzeczka nastawna z 15,5Blg zeszła po burzliwej od 3Blg. Po otworzeniu fermentora, jak widać na fotce, piana opadła prawie całkowicie, co ułatwiło przelanie na cichą.

Piwo niezłe w smaku, żadnych kwaśności lub innych niepożądanych smaków, lekko "zaszczypało" w język, ponieważ ilość alkoholu wynosi 6,5%; nie czuć w smaku drożdzy. Kolor jasno-bursztynowy, jeszcze mętny.

post-5473-0-31849900-1357490054_thumb.jpg

post-5473-0-36901200-1372358195_thumb.jpg

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA #2 Malinowe 6,5litrów 8Blg

 

Składniki:

 

3litry piwa (warka #1)

2,5 litra wody

3szt. sok malinowy 440ml

5g chmielu (Marynka 3g + Lubelski 2g) - napar z 250ml przez 40min.

gęstwa drożdżowa US-05 z warki #1

 

Fermentacja:

Gęstwa drożdżowa US-05

Burzliwa+cicha od 06.01.2013 do 31.01.2013 w temperaturze ok. 15°C

Rozlew 31.01.2013r. do baczków (20x0,33) Temperatura rozlewu ok. 15°C

 

 

 

Przy zlewaniu warki #1 na cicha pozostawiłem ok 3 litrów piwa. Do całości dodałem 2,5litra wody, trzy soki po 440ml i napar chmielowy. Piwo miało 3Blg i około 6,5% alkoholu. Po dodaniu wody i soków wyszło 8Blg i 3% alkoholu W smaku na razie wodniste i lekko słodkawe kolor różowy.

Uzupełnienie recepty

dodałem jeszcze jeden sok - łącznie stanowią one około 20% całej objętości

 

Słodzik:

3 tabletki słodzika Lidla Cologran na butelkę 0,33 - wyszło OK

4 tabletki słodzika Lidla Cologran na butelkę 0,33 - za słodkie (jednak po czasie otrzymałem informację że jednak OK)

 

Nagazowanie i smak:

przy takiej ilości soku do fermentacji nie ma potrzeby dodawania go do refermentacji

 

8,3g glukozy/1litr jest ok, ale można ewentualnie zwiększyć do 10g glukozy/1litr

post-5473-0-00240000-1372358233_thumb.jpg

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Udało się wygospodarować dziś parę chwil, czego owocem jest projekt etykiety na pierwsza warkę. Nie mam niestety duszy artysty, bo bardziej wierzę "suwmiarce i cyrklowi", wiec pomysł mocno "podpatrzony" ;) ; pomocne okazały się: program graficzny wykorzystywany w biurze, Paint i program do tworzenia wizytówek :smilies: Całość prezentuje się jak poniżej

post-5473-0-36364300-1357505637_thumb.jpg

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Całkiem, całkiem:)

Zanim przykleisz to zmień sobie "jansy" na jasny przy karmelowym

 

+ za czujność!! poprawione

dlatego właśnie projekty budowlane te "poważniejsze" wymagają sprawdzających - własnych błędów i pomyłek się nie widzi :beer:

ale była by z tego niezła "gratka" dla kolekcjonerów ;) ;) :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gratuluję pierwszej warki :) Ostro zacząłeś, zabierając się od razu za IPA ;) To zapraszam do Jeleniej na degustację i wymianę :beer:

dziki :) chętnie skorzystam

zobaczymy co z tego wyjdzie; butelkowanie przewidziane za 14 dni, trochę leżakownia i wielka "degustacja" :smilies:,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po 36 godzinach od zadania gęstwy do malinowego fermentacja idzie pełną parą :D; nad 6litrami piwa urosło ok. 5litrów piany. Różnica w intensywności fermentacji pomiędzy zadanymi suchymi przy WARCE#1, a gęstwą kolosalna. Przy suchych nad 15litrami miałem jakieś jedynie 2,5-3 litrów piany w czasie największej aktywności drożdży. Gęstwa jest "sehr gut" (bardzo dobra- przyp. autora) :smilies:

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA#1 IPA rozlana do butelek wyszła pełna kratka 0,5l + pety do kontroli

 

Do akcji ruszyła kapslownica przeciwpancerna (własnej "roboty") i spisała się zgodnie z planem czyli pełen profesjonalizm :smilies: rozlew i zakapslowanie kratki zajęło mi jakieś 15' Ponieważ nie kupowałem jeszcze rurki do rozlewu byłem zmuszony rozlewać z kranika i jestem bardzo miło zaskoczony jak jest to wygodne - zastanawiam się nad potrzebą kupowania rurki do rozlewu. Siedzę se wygodnie na krzesełku sięgam do kratki potem rozlew, pod kapslownice i w czapkę, i na koniec do kratki po drugiej stronie - szło pieronem :D

 

PS Do refermentacji dane 3g glukozy/butelka w postaci syropu dodanego podczas rozlewu do piwa

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rurka z zaworkiem grawitacyjnym odmieniła moje życie ;)

 

Jest to jeszcze wygodniejsze, bo nie musisz gmerać przy kraniku, po prostu podstawiasz butelkę i leci. BTW dobrze jest zostawić przez chwilę (kilka minut) butelkę jedynie przykrytą kapslem, nie kapslując jej od razu - zbędne powietrze zostanie wypchane na zewnątrz butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dobrze jest zostawić przez chwilę (kilka minut) butelkę jedynie przykrytą kapslem, nie kapslując jej od razu - zbędne powietrze zostanie wypchane na zewnątrz butelki

takoż uczyniłem - jak zaczęły "podskakiwać dostały w czapkę :D (najpierw napełniłem wszystkie butelki i nakryłem kapselkami)

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

a tak wygląda kapslownica przeciwpancerna po liftingu, czeka jeszcze na płytę spodnią oraz komplet gumowych nóżek; dzisiaj przeszła testy bojowe i spisała się na medal :D

 

PS Wczoraj nocą zmontowałem wszystko do końca więc sprzęt posiada już "nóżki" i oczywiście kółko gumowe pod butelkę - pełen profesjonalizm ;) Wymienna głowiczka pozwala na szybka zamianę kapsli 26mm na 31,5mm oraz korkownicę

post-5473-0-88881700-1358556673_thumb.jpg

post-5473-0-74811600-1358556711_thumb.jpg

post-5473-0-16676900-1358556730_thumb.jpg

post-5473-0-23825700-1358779314_thumb.jpg

post-5473-0-36608300-1358779662_thumb.jpg

post-5473-0-35837600-1358779680_thumb.jpg

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przed chwilą w celach "diagnostycznych" został otwarty pet nr 1 z pierwszej warki IPA. Po otwarci butelki ładne "psssyk" więc OK nagazowało się (ferermentacja trwała 7 dni a potem schłodzone przez trzy dni) piana ładna, trwała, ale pod koniec piwa już nie było po niej śladu. Co do smaku to pojawia się problem, bo nie mam odnośnika czyli wzoru - domowe piwo piłem po raz pierwszy, ale co mogę powiedziec: piwo treściwe to nie żaden cienkisz, miło rozlało się w ustach i pierwsze wrażenie to właśnie jego treściwośc. Milo poszczypało gazem i po przełknięciu pojawił się nieznany do tej pory smak taki słodkawy głęboki lekko mdły, ale przyjemny. Na sam koniec pojawiła się miła goryczka, jak dla mnie w sam raz i tak po dwóch kolejnych sekundach mile ciepło w przełyku i żołądku spowodowane alkoholem (jest go w piwie ok 6,5%). Takie jest piersze wrażenie ciekawe jak będzie zmieniał się smak w kolejnych tygodniach

Miałem mały dylemat z chłodzeniem piwa - po wstawieniu po refermentacji do piwnicy w 3° mocno zmętniało, ale za radą bardziej doświadczonych przeniosłem do 12-14°C i po dobie prawie klarowne :D

 

Zdrowie wszystkich piwowarów!!!!!!!! :beer: :beer: :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak wygląda efekt końcowy pierwszej warki. Ta "dziewicza" ma oczywiście etykietę (załączona ostateczna wersja) na każdej butelce, bo cieszę się jak dziecko z każdego etapu, ale myślę z z czasem pójdzie w ruch metkownica, a etykiety pojawiać się będą wyłącznie na butelkach do rozdania i na kratce, co ułatwi mi identyfikację zawartości bez zbędnego ich przekładania.

post-5473-0-97354800-1358780160_thumb.jpg

post-5473-0-92946000-1358785870_thumb.jpg

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

po przełknięciu pojawił się nieznany do tej pory smak taki słodkawy głęboki lekko mdły, ale przyjemny

wczoraj spróbowałem ponownie IPA i ten smak znikł - co chyba oznacza, że się ułożyło, ale było jakieś takie kiepskie "psyyyyk" chociaż nagazowanie, jak dla mnie OK, piwo wyszło fajne i jestem bardzo zadowolony z mojej pierwszej warki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKKA#2 Malinowe w sobotę rozlałem do baczków (20x0,33) zeszło do 1°Blg, Do refermentacji dodane 50g glukozy/6litrów. Do butelek poszedł słodzik z Lidla Cologran w ilości 3 i 4 tabletki

 

warka #2 otrzymała także swoją etykietę

post-5473-0-26498400-1360609563_thumb.jpg

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

3-4 tabletki na butelkę 0,33 litra?

 

Oj, chyba będzie ulepek, ja słodzę Cydr tym samym słodzikiem i 2 tabletki na butelkę 0,66 jest optymalnie, te same 2 na 0,5 litra już ciut za słodkie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

3-4 tabletki na butelkę 0,33 litra?

 

Oj, chyba będzie ulepek, ja słodzę Cydr tym samym słodzikiem i 2 tabletki na butelkę 0,66 jest optymalnie, te same 2 na 0,5 litra już ciut za słodkie...

trzy testowała LP i powiedział może być (bo to słodka dziewczyna jest) a te cztery to tak na próbę do kilku butelek; poszedłem w tym kierunku za radą Zbyszka T który radzi dać na 0,5 od 4-8 sztuk tego słodzika. Poza tym dałem dość dużo soku i po fermentacji z jego słodkości nic nie zastało i trzeba było czymś uzupełnić

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj przeprowadzono oficjalne testy działania kolejnej "samoróby" - mieszadła magnetycznego. Ponieważ miałem odrobinę inny sprzęt także rozwiązanie ciut inne. Do zestawy wykorzystano:

  • wentylator 240V do szaf serwerowych;
  • regulator obrotów wentylatorów kominkowych na 240V;
  • włącznik podświetlany;
  • obudowa;
  • kabel elektryczny z wtyczką;
  • pręt gwintowany, nakrętki, podkładki;

Ponieważ wszystko posiadałem (zdemontowane z różnych klamotów) koszt wykonania wyniósł 0,00zł :D; muszę jedynie dokupić rdzeń magnetyczny i kolbę.

Dla celów testowych wykorzystałem dziś jako rdzeń kapsel z magnesem na środku :smilies: (kręcił że prawie wodę wylał z miseczki) Mieszadło działa!!!!

post-5473-0-28498300-1359715520_thumb.jpg

post-5473-0-71207900-1359715549_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

jestem bardzo zadowolony z mojej pierwszej warki

Zmieniłem zdanie, już nie jestem zadowolony, po tygodniu z pełnej kratki zostały dwa piwa ;) ten dostał dwa tamten jedno...... Starsi koledzy mieli jednak rację - warka mniejsza niż 20 litrów jest do ....... niczego!! A najgorsze jest to, że dopadła mnie robota i nie chce odpuścić więc nie ma kiedy zatrzeć :( mam nadzieję w w następny weekend coś się jednak uda nabroić :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki

 

2012 bym zmienił na prosty tekst

spróbuję i zobaczymy co wyjdzie

 

PS zmieniłem na prosto i teraz się będę "opatrywał", ale honorarium za autorskie poprawki się oczywiście należy :beer: :beer: :beer:

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA #3 Altbier 13°Blg 13litrów

 

Składniki:

 

2,00kg słód Monachijski I

0,35kg słód Karmelowy 150

0,03kg słód czekoladowy ciemny 1200

32g chmiel HallertauerTradition

gęstwa drożdżowa 1275 Thames Valley Ale (dzięki gradagala)

 

Zacieranie:

Zasyp słodów do 70°C (ok. 7,14litrów wody)

przerwa 10' w 62°C

przerwa 60' w 72°C (dodatek 3,30 litra wody 100°C)

podgrzanie do 78°C

 

wysładzanie wodą o temperaturze 78°C do uzyskania 15 litrów

 

Chmielenie:

Gotowanie 70'

32g HallertauerTradition 60'

3g mech irlandzki 10'

 

Fermentacja:

gęstwa drożdżowa 1275 Thames Valley Ale - przygotowany starter 2,0litra bez mieszadła (pożywka 10°Blg), gotowy do zadania po 48h

drożdże zadane do brzeczki o tem. 21°C - ruszyły po ok 60min od zadnia

 

Burzliwa 04.03.2013 do 08.03.2013r. - 21°C Blg zeszło z 13° do 3°

Cicha do 10.04.2013r. - początek 8°C i spadało do 4°C

Butelkowanie 17.03.2013 Wyszło 23x0,5litra + 3x0,33litra dodatek 85g glukozy krystalicznej do refermentacji Przyjęta temperatura butelkowania 8°C

post-5473-0-64966900-1372358355_thumb.jpg

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

WARKA #4 Pszeniczne 12°Blg 11,5litrów

 

Składniki:

 

1,10kg słód pszeniczny

1,00kg słód pilzeński

0,10kg karmelowy 30

12g chmiel Lubelski

gęstwa drożdżowa 3068 Weihenstephan Weizen (dzięki raczek84)

 

Zacieranie:

Zasyp słodu pszenicznego do 42°C (ok. 4,60litrów wody)

przerwa 90' w 40°C

przerwa 20' w 63°C (dodatek 3,30 litra wody 100°C)

przerwa 20' w 72°C (dodatek 3,00 litra wody 100°C)

podgrzanie do 78°C i przerwa 10'

 

wysładzanie wodą o temperaturze 78°C do uzyskania 15 litrów

 

Chmielenie:

Gotowanie 90'

12g Lubelski 80'

3g mech irlandzki 10'

 

Fermentacja:

gęstwa drożdżowa 3068 Weihenstephan Weizen - przygotowany starter 0,5litra na mieszadło (pożywka 10°Blg), gotowy do zadania po 24h

drożdże zadane do brzeczki o temperaturze 13°C ruszyły po ok 12h od zaszczepienia - temperatura brzeczki podnoszona stopniowo do 20-21°C

Burzliwa + cicha do 02.03.2013r. Blg zeszło z 12° do 3°

Rozlew do butelek 11.03.2013r. - wyszło 24x0,5l. Do refermentacji dodałem 104g krystalicznej glukozy Temperatura butelkowania 21°C

post-5473-0-66091700-1372358396_thumb.jpg

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...