Jump to content
Sign in to follow this  
mcpol1

Laktoza na cichej?

Recommended Posts

Witam. Robiłem piwko z dodatkiem laktozy. Na warkę 20 ltr poszło do gotowania na ostatnie 15 min 500 gr laktozy. Niestety nie osiągnąłem jeszcze tego stopnia słodyczy którą zamierzałem. Czy mogę dodać laktozy po uprzednim zagotowaniu jej (250 gr) z 500 ml wody na fermentację cichą? Burzliwa właśnie mi się kończy. Drożdże s 33. Standardowo słabo odfermentowały bo do ok 5,5 blg.

Edited by mcpol1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z niej raczej nic nie dofermentuje bo jak? A 50 gram to nie pomyłka? Może 500 gram?

Oczywiście że pomyłka. MIało być 500 gram. Okazało się że jednak za mało

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okazało się że jednak za mało

To przez te strudle świąteczne smak rozkalibrowany... ;)

A co warzysz z tą laktozą?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbuję zrobić coś podobnego do austriackiego piwa http://www.harmer.at/index.php?set_language=de&cccpage=grieskirchner_Export_dunkel

Jest to ciemne piwko dość ciekawe w smaku i pasuje mojej LP.

Widze jednak że zastosowanie s-33 było błędem. Blg bez laktozy wyniosło niecale 12 a zeszło do 5,5 i podejrzewam że dużo niżej nie zejdzie. Tak więc 5 procent alk. z niego nie wyciągnę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety nie mam stabilnej temperatury do dolniaków. Robię to piwko na bazie takiego, które kiedyś uwarzyłem ale bez laktozy i stwierdziłem, że może pretendować do "podobnego" w smaku, do tego z linka. A co to za receptura którą podałeś?

Ja do swojego użyłem monachijskiego i wiedeńskiego pół na pół plus 200 gr karmelowego jasnego 100ebc i carafa II. Kolor podobny niestety oryginał słodszy. Mogłem jeszcze trochę dłużej potrzymać na 63°C a nie te 20 min :(

No nic zobaczymy co wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogłem jeszcze trochę dłużej potrzymać na 63°C a nie te 20 min

Raczej w wyższej. Możesz dać mniej wody do zacierania, a "słodowość" podbić także carapilsem albo melanoidowym.

Z grubsza "Export" to takie niemieckie odmiany ichniejszych stylów, bardziej treściwe albo mocniejsze wersje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.