Jump to content
chomiczon

Refraktometr za trochę mniej niż 100pln

Recommended Posts

Witam,

 

Dzisiaj przyszedł do mnie refraktometr z tej oto aukcji:

 

http://www.aliexpress.com/snapshot/6885376086.html?orderId=690707627109

Jako, że narzeczona ma w​ pracy dostęp do wagi analitycznej (dokładność do 4 miejsc po przecinku) przygotowała mi testowe roztwory wody z cukrem. Przeprowadziłem szybki test na cieczach w temperaturze pokojowej:

 

roztwór 5% - refraktometr wskazał idealnie 5 brix

roztwór 10% - refraktometr wskazał idealnie 10 brix

roztwór 20% - refraktometr wskazał 18,9 brix

roztwór 30% - refraktometr wskazał 27 brix

 

dodam tylko, że przy wodzie pomiar wynosił idealnie 0

 

Jak widać przy większych stężeniach pomiary są nieprecyzyjne.

Na dniach postaram się zrobić jeszcze testy przy temperaturach granicznych dla korekcji ATC (10 i 30 stopni) ​​​

Edited by nofx1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety próby mają po 100ml więc nie da rady sprawdzić spławika.

 

A przy rozcieńczeniu z wodą 1:1? Wtedy miałbyś o połowę mniej brix ale większe próbki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

Dzisiaj przyszedł do mnie refraktometr z tej oto aukcji:

 

http://www.aliexpress.com/snapshot/6885376086.html?orderId=690707627109

Jako, że narzeczona ma w​ pracy dostęp do wagi analitycznej (dokładność do 4 miejsc po przecinku) przygotowała mi testowe roztwory wody z cukrem. Przeprowadziłem szybki test na cieczach w temperaturze pokojowej:

 

roztwór 5% - refraktometr wskazał idealnie 5 brix

roztwór 10% - refraktometr wskazał idealnie 10 brix

roztwór 20% - refraktometr wskazał 18,9 brix

roztwór 30% - refraktometr wskazał 23 brix

 

dodam tylko, że przy wodzie pomiar wynosił idealnie 0

 

Jak widać przy większych stężeniach pomiary są nieprecyzyjne.

Na dniach postaram się zrobić jeszcze testy przy temperaturach granicznych dla korekcji ATC (10 i 30 stopni) ​​​

Wychodzi na to że risów nie powarzysz ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety próby mają po 100ml więc nie da rady sprawdzić spławika.

Fiolka spławika (fi 25mm) ma nie więcej niż 100ml więc nie rozumiem porównania do prymitywnej metody zwykłym cukromierzem. Nie ma porównania z innym przyrządem więc pomiar jest niewiarygodny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odmierzałem ilość cukru i dopełniałem do 100ml.

Kolego GB nie wiem jakie mam fi fiolki spławika, ale sprawdziłem, że mam za małe ilości.

 

Przy wartości 30% jest błąd, urządzenie wskazuje mi 27% a nie 23%. Już to poprawiłem. Nie pozostaje mi chyba nic innego jak korygować wynik przy większych stężeniach.

Edited by nofx1

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

roztwór 5% - refraktometr wskazał idealnie 5 brix

roztwór 10% - refraktometr wskazał idealnie 10 brix

roztwór 20% - refraktometr wskazał 18,9 brix

roztwór 30% - refraktometr wskazał 27 brix

 

Jeżeli zakładać, że roztwory powstały poprzez odmierzenie 100ml wody(gram) i dorzucenie odpowiedniej gramatury cukru to wychodzą wartości teoretyczne kolejno 4,8; 9,1; 16,7; 23,1. Wydaje mi się, że rodzaj użytego cukru może mieć tu znaczenie. Nie bez przyczyny do refermentacji stosuje sie inne ilości glukozy i cukru. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odmierzałem wagowo cukier i uzupełniałem do 100ml. Można więc powiedzieć, że miałem wymierzoną ilość cukru wagowo. Pytanie czy refraktometr podaje tą wartość objętowościowo czy wagowo?

Nie znam się na tym za bardzo więc podpowiedzcie jak przygotować próbę tak żeby wiarygodnie sprawdziła refraktometr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odmierzałem wagowo cukier i uzupełniałem do 100ml. Można więc powiedzieć, że miałem wymierzoną ilość cukru wagowo. Pytanie czy refraktometr podaje tą wartość objętowościowo czy wagowo?

Nie znam się na tym za bardzo więc podpowiedzcie jak przygotować próbę tak żeby wiarygodnie sprawdziła refraktometr.

 

Definicja brix odnosi się do wagi cukru w zadanej wadze roztworu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W opisie było napisane, że to jest OEM (czyli bez opakowania). W zestawie poza samym urządzeniem była pipetka, ściereczka, śrubokręt do skalowania (co ciekawe był już wyskalowany) i chińska instrukcja. Nie zależało mi na pudełku i dzięki temu całość wyniosła mnie dokładnie 69,77zł. Co ważne skala jest bardzo czytelna. Zakładając, że pomiary były faktycznie prawidłowe, polecam z czystym sumieniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aż z ciekawości zrobiłem eksperyment z roztworami 10%, 15%, 20% i 30% cukru w wodzie. Wyniki eksperymentu na zdjęciach:

10%:

post-7185-0-02263400-1443471507_thumb.jpg

 

15%:

post-7185-0-37505800-1443471525_thumb.jpg

 

20%:

post-7185-0-57186800-1443471563_thumb.jpg

 

i 30% (Niestety słabo widać ale jest 30,2Brix)

post-7185-0-20474900-1443471597_thumb.jpg

post-7185-0-54954800-1443471620_thumb.jpg

 

Co ciekawe, testy na areometrze wzorcowym pokrywały się mniej-więcej z wynikiem z refraktometru ale testy ze spławikiem z biowinu już wypadły gorzej.

Przy 10 brix na biowinie pokazało 10 BLG, przy 15 brix pokazało 15 BLG ale przy 20 brix pokazało ~22BLG. Wg mnie powyżej 15BLG nie można już brać serio wyników z biowinowskiego areometru. Myślę, że to rozwieje wątpliwości związane z dokładnością refraktometrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Myślę, że to rozwieje wątpliwości związane z dokładnością refraktometrów.

 

Nie rozwieje, bo refraktometr refraktometrowi nie jest równy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jednostka skali Ballinga (blg) nie jest równaznaczna ze skalą brix. Poniżej masz wyliczone porównanie jak ma to wyglądać poprawnie.

 

5,0°Blg = 5,2°brix

10,0°Blg = 10,4°brix

15,0°Blg = 15,6°brix

20,0°Blg = 20,8°brix

25,0°Blg = 26,0°brix

30,0°Blg = 31,2°brix

35,0°Blg = 36,4°brix

Edited by lgorek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aż z ciekawości zrobiłem eksperyment z roztworami 10%, 15%, 20% i 30% cukru w wodzie. Wyniki eksperymentu na zdjęciach:

10%:

attachicon.gifIMG_20150928_221106.jpg

 

15%:

attachicon.gifIMG_20150928_220957.jpg

 

20%:

attachicon.gifIMG_20150928_220649.jpg

 

i 30% (Niestety słabo widać ale jest 30,2Brix)

attachicon.gifIMG_20150928_220503.jpg

attachicon.gifIMG_20150928_220522.jpg

 

Co ciekawe, testy na areometrze wzorcowym pokrywały się mniej-więcej z wynikiem z refraktometru ale testy ze spławikiem z biowinu już wypadły gorzej.

Przy 10 brix na biowinie pokazało 10 BLG, przy 15 brix pokazało 15 BLG ale przy 20 brix pokazało ~22BLG. Wg mnie powyżej 15BLG nie można już brać serio wyników z biowinowskiego areometru. Myślę, że to rozwieje wątpliwości związane z dokładnością refraktometrów.

 

Kolego, a w jaki sposób przygotowywałeś roztwory?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jednostka skali Ballinga (blg) nie jest równaznaczna ze skalą brix. Poniżej masz wyliczone porównanie jak ma to wyglądać poprawnie.

 

5,0°Blg = 5,2°brix

10,0°Blg = 10,4°brix

15,0°Blg = 15,6°brix

20,0°Blg = 20,8°brix

25,0°Blg = 26,0°brix

30,0°Blg = 31,2°brix

35,0°Blg = 36,4°brix

A możesz przytoczyć jakąś literaturę na temat przelicznika 1,04 zastosowanego przez Ciebie? I dlaczego wartość brix ma być dzielona przez ten przelicznik a nie mnożona? I jakbyś doczytał badanie przeprowadziłem na roztworze cukru a nie na brzeczce (w której wyniki refraktometu i areometru są u mnie identyczne)

Ja wiem, że skala Brix to zawartość procentowa sacharozy w roztworze o temperaturze 20°C, skala Ballinga to zawartość procentowa cukru w roztworze o temperaturze 20°C

Jeśli refraktometr mierzyłby tylko sacharozę to do celów piwowarskich by się zwyczajnie nie nadawał. Współczynnik załamania światła dla prostych cukrów jak maltoza, glukoza, sacharoza, dekstroza, laktoza jest prawie taki sam więc nie wiem po jaką cholerę jakiś przelicznik.

Druga rzecz to według tego co napisałeś wartość BLG na areometrze biowinu powinna wyjść ~19°Blg a nie ~22°Blg przy 20 brixach

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Aż z ciekawości zrobiłem eksperyment z roztworami 10%, 15%, 20% i 30% cukru w wodzie. Wyniki eksperymentu na zdjęciach:

10%:

attachicon.gifIMG_20150928_221106.jpg

 

15%:

attachicon.gifIMG_20150928_220957.jpg

 

20%:

attachicon.gifIMG_20150928_220649.jpg

 

i 30% (Niestety słabo widać ale jest 30,2Brix)

attachicon.gifIMG_20150928_220503.jpg

attachicon.gifIMG_20150928_220522.jpg

 

Co ciekawe, testy na areometrze wzorcowym pokrywały się mniej-więcej z wynikiem z refraktometru ale testy ze spławikiem z biowinu już wypadły gorzej.

Przy 10 brix na biowinie pokazało 10 BLG, przy 15 brix pokazało 15 BLG ale przy 20 brix pokazało ~22BLG. Wg mnie powyżej 15BLG nie można już brać serio wyników z biowinowskiego areometru. Myślę, że to rozwieje wątpliwości związane z dokładnością refraktometrów.

 

Kolego, a w jaki sposób przygotowywałeś roztwory?

 

Naszykowałem 4 zlewki (szklanki) nasypałem do nich odpowiednio: 15g, 22,5g, 30g, i 45g cukru, uzupełniłem wszystko wodą destylowaną (demineralizowaną) do 150g, wszystko odmierzane z podziałką 0,01g przy klasie dokładności II. Po wymieszaniu cukru sprawdziłem temperaturę roztworów (20,8°C) i pobierałem łyżeczką próbkę do refraktometru a resztę przelewałem do cylindra w którym mierzyłem za pomocą areometru firmy EXATHERM s.r.o. (wzorzec) i areometrem biowinu.

Edited by Malinowy Jęczmień

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...