Jump to content
chomiczon

Refraktometr za trochę mniej niż 100pln

Recommended Posts

 

Gdy fermentacja już trwa używam tylko spławika

Przecież to nie ma znaczenia czym mierzysz. Wskazanie jest wskazanie.

Robisz FFT. Mierzysz refraktometrem. Tyle samo ma mieć piwo na końcu fermentacji. Ma więcej znaczy, że się nie skończyła.

Ile łatwiej zbić pomirar jedną kroplą.

 

Musisz wiedzieć że spławik mierzy zawartość cukru czyli gęstość cieczy, natomiast refraktometr załamanie światła. Jak nie ma alkoholu w mierzonej cieczy wszystko jest dobrze. Jak już mamy alkohol, to refraktometr przekłamuje wynik. Należy wtedy użyć ProMash lub coś innego aby wyliczył poprawny wynik. Dlatego wole sprawdzić raz a dobrze spławikiem. Refraktometrem można sprawdzić do porównania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jak już mamy alkohol, to refraktometr przekłamuje wynik.

Wynik tak, ale po co mi on? FFT ma mieć takie samo wskazanie jak to w piwie po fermentacji.

Nie powiesz, że spławikiem to łatwiej zmierzyć, a już na pewno nie dokładniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Musisz wiedzieć że spławik mierzy zawartość cukru czyli gęstość cieczy

zdanie jest prawdziwe tylko w drugiej części ;)

 

 

wole sprawdzić raz a dobrze spławikiem

raz to może tak, ale z tym dobrze to już chyba sprawa dość dyskusyjna?

Na wskazanie spławika ma też wpływ alkohol. Może mniejszy niż przy refraktometrze, ale nie aż taki pomijalny.

Na pewno 3 blg w piwie 10-12 to nie to samo 3blg co w piwie np. 16 lub 20blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Też go zamówiłem - były tańsze, ale to był najtańszy z ofert sprawdzonych sprzedawców.

Płatność w dolarach wyszła mnie trochę lepiej niż w euro.

 

I jak pomiary? Porównywałeś do tradycyjnego balingometra? Jak odczyt ze skali i stopień zadowolenia?

 

 

Odpowiem, bo sprzęt z Aliexpress dotarł (w 2 tygodnie).

Wygląda solidnie, na wodzie pokazuje bardzo czytelnie 0 brix.

 

Póki co polecam:

http://www.aliexpress.com/item/Hand-Held-Fruit-Juice-Wine-Sugar-Test-Brix-Wort-Refractometer-W-ATC-0-32-51658/32356985690.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do mnie przyszedł szybciutko ;) Już mam - pierwszy pomiar i mocne zdziwienie :)

 

Robiłem Belgian Golden Strong Ale'a - Blg początkowe 20,5. Teraz, po około 2 tygodniach, pomiar refraktometrem i wskazuje 9 Brix. Po korekcie wychodzi, że piwo zeszło do ok. 2,5 Blg?! Możliwe, że aż tak mocno odfermentowało? :P Spodziewałem się trochę wyższego wyniku...

 

Refraktometr skalibrowany (na wodzie pokazuje 0). Próbka odgazowana, fermentacja raczej zakończona (oj, ta była bardzo burzliwa - w zasadzie to trwała ze 4-5 dni :P). Jedyna rzecz, której nie wyliczyłem, to korekta temperatury - mierzona próbka miała 27C. Natomiast refraktometr ma ATC, więc zakładam, że to nie jest problem (do bodajże 38C).

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

nie wyliczyłem, to korekta temperatury - mierzona próbka miała 27C

dla tej temperatury nie trzeba liczyć korekty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

nie wyliczyłem, to korekta temperatury - mierzona próbka miała 27C

dla tej temperatury nie trzeba liczyć korekty.

 

 

Oczywiście ;) Edytowałem post, bo z kontekstu nie wynikało, że mam świadomość, iż refraktometr ma ATC.

 

Zagadka nadal niestety nie rozwiązana. Jeszcze raz:

gęstość początkowa: 20,5 Blg = 21,3 Brix ?

gęstość końcowa (spławik): 3,5 Blg

gęstość końcowa (wskazanie refraktometru): 9 Brix

gęstość końcowa (refraktometr - po korekcji): 2,2 Blg ? (przeliczane w arkuszu PPPP ver 2_3)

 

Coś tu ewidentnie nie gra... bo jeżeli spławik w gotowym piwie, które ma 8-9% alkoholu, pokazuje 3,5 Blg, to ten pomiar jest dodatkowo zaniżony - w rzeczywistości przy takim ABW gęstość końcowa byłaby w granicach 5Blg. Refraktometr natomiast wskazuje (po przeliczeniu), że piwo ma 2,2 Blg. Co jest wobec tego bliższe prawdy?

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie znam odpowiedzi, ale żeby było jeszcze ciekawiej to mój BS liczy, że Ci zostało 1,2blg :roll:

O.o

 

Moim zdaniem jeśli spławik pokazuje 3,5°Blg to refraktometr powinien wskazać po korekcie 3,5°Blg.

Świetnie, moim zdaniem ni cholery. Pamiętaj że spławik przekłamuje wynik, ponieważ w piwie masz alkohol, którego gęstość jest nieco niższa niż gęstość wody. Powinien więc pokazać mniej, niż jest w rzeczywistości...

 

Moim zdaniem to źle ustawiony współczynnik korekcji brzeczki, ale mogę się mylić.

Nie ma to większego znaczenia - sprawdzałem współczynnik w zakresie od 1.00 do 1.06 i wynik różnił się bardzo nieznacznie. Większość kalkulatorów przyjmuje uśredniony współczynnik o wartości 1.04. I właśnie przy takim współczynniku podawałem wyniki w moich postach.

 

Jakieś inne pomysły?

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to będziemy się spierać i dzielić na tych, którzy uważają, że współczynnik ma znaczenie (zazwyczaj os 0,9 - 1,1) i na tych, dla których to bujda na resorach. Dyskusja a raczej spór nie do rozwiązania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No to będziemy się spierać i dzielić na tych, którzy uważają, że współczynnik ma znaczenie (zazwyczaj os 0,9 - 1,1) i na tych, dla których to bujda na resorach. Dyskusja a raczej spór nie do rozwiązania.

Zaraz, wróć :) Nie twierdzę, że to bujda - chodzi mi o to, że:

1. Czytałem trochę materiałów w necie na ten temat (głównie fora zagraniczne) i często przewijały się wypowiedzi, że ten współczynnik zwykle reguluje się w zakresie od 1.02 do 1.06, więc można przyjąć średnią 1.04 - w większości kalkulatorów taki jest ustawiony domyślnie.

2. Idąc powyższym tropem próbowałem w kalkulatorze wpisywać różne wartości dla tego współczynnika, jednak w żadnym wypadku wynik końcowy nie pasował do spławika. Teraz dodatkowo jeszcze sprawdziłem to, co piszesz - regulacja w zakresie od 0,9 do 1,1 daje mi wynik końcowego Blg od 1,4 do 2,4 - więc de facto ta różnica nie jest jakaś ogromna. Nie jest to aż tak znaczące. A spławik pokazuje 3,5 Blg, które jest dodatkowo zaniżone, ponieważ powtarzam - spławik przekłamuje z powodu alkoholu zawartego w piwie.

 

PS. To, co napisałeś, sugeruje trochę, że powinienem tak manewrować tym współczynnikiem, żeby mi się zgodził wynik... a przecież to nie o to chodzi. Chcemy mieć szybki i w miarę dokładny pomiar - dokładniejszy, niż spławikiem.

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Chcemy mieć szybki i w miarę dokładny pomiar - dokładniejszy, niż spławikiem.

co do dokładności to po prostu skalibruj oba przyrządy, a sam zauważysz co i jak Ci pokazuje.

Oczywiście nie chodzi tylko o ustawienie wskazania "0", ale o dokładniejsze skalowanie dla kilku wartości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Oczywiście nie chodzi tylko o ustawienie wskazania "0", ale o dokładniejsze skalowanie dla kilku wartości.

Tak zrobię - sprawdzę refraktometr na wodzie z cukrem... natomiast wiem, że coś z tym spławikiem mam chyba nie tak, ponieważ w APA pokazał mi, że piwo zeszło z 12,5 Blg tylko do 5,5 - nie jest możliwe, aby tak było naprawdę. Piwo na pewno nie jest aż tak treściwe, nie smakuje tak. Organoleptycznie oceniam je na 2,5 - 3 Blg.

 

Z drugiej strony mam jednak tego Belgian Golden Strong Ale - nie wiem czy istnieje chociażby cień szansy, aby Fermentis Abbaye odfermentowały piwo z 20,5 do 2,5 Blg - nie sądzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

aby Fermentis Abbaye odfermentowały piwo z 20,5 do 2,5 Blg - nie sądzę.

ja sądzę ;)

IMO, zależy ile cukru dosypałeś do tego piwa ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
IMO, zależy ile cukru dosypałeś do tego piwa ;)

0,4 kg cukru kandyzowanego białego (który chyba też coś tam zwykle po sobie zostawia?) + zasyp 5,9kg (w tym 0,4kg karmeli).

Organoleptycznie, przy rozlewie, wydaje się, że coś tam ciała to piwko ma... bardziej oceniałbym na jakieś 5, a nie 2,5 Blg końcowe :)

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też mi właśnie  w tej chwili wjechał ten tańszy. Plastik na pudełku to chin... badziew, ale myślę że zamkniecie trochę otwarć wytrzyma i na pewno jest on bezpieczniejszy w pudełku niż w woreczku. Co do wykonania refractometru, a to jest chyba istotnie nie mam uwag. Wieczorem robię testy lecz tylko na wodzie, bo za ciepło było ostatnio by coś bulgało w fermetatorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...