tatamatyldy 3 Posted January 18, 2014 (edited) Właśnie projektuje podobne urządzenie. Zastanawia mnie kwestia mieszania zacieru. Jego się miesza czy też nie? Skoro sito górne leży bezpośrednio na zacierze (bo zdaje się, że leży) to jak mieszać. Czy też ciśnienie wody jest na tyle duże, że mieszanie jest zbędne. Tu jeden z użytkowników miał zrobione mieszadło i sobie rozwiązanie chwalił. A może zacierowi dać na tyle "luzu" by pompa sama mogła mieszać zacier? Przyznam, że nie wszystko do końca rozumiem. Jeszcze pozostaje kwestia grzałki. Zastanawiam się dlaczego grzałki przepływowe są mało popularne. Są droższe? Mniej efektywne? Instalacja ich jest bardziej skomplikowana, czy też są inne powody. Edited January 21, 2014 by tatamatyldy Quote Share this post Link to post Share on other sites
MMP 1 Posted January 18, 2014 Ten użytkownik ze zrobionym mieszadłem to pewnie ja :-) Potwierdzam, że sobie chwalę. Ale podejrzewam, że nie jest niezbędne. Kolega, który miał podobny sprzęt co ja i nie miał mieszadła mówił, że jak dał bardzo dużo słodu to woda pod ciśnieniem wydrążyła sobie kanaliki i w efekcie miał słabą wydajność. Ale alternatywnym do mieszadła sposobem jest impulsowe mieszanie albo od czasu do czasu wyłączenie pompy. Zdarzało mi się zapomnieć mieszadła i nie miałem kłopotów. Grzałki, które są w garnku czasem się brudzą. Szczególnie jak zaczynam zacieranie w zimnej wodzie. Nie wiem od czego to zależy. Myślę, że warto pomyśleć nad usprawnieniem tego, może dać grzałki powietrzne (np. ze starego piekarnika) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Aleksander 0 1 Items Posted April 3, 2015 Panowie czy ktoś z was ma lub miał okazję warzyć na sprzęcie Braumeister 200 lub 500 ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
sobolu 1 Posted August 30, 2015 Buduję właśnie Braumeistera gdzie kocioł ma objętość 400l, więc wybicia będzie pewnie 200-300l. Zastanawiam się czy pompa od pralki da w tym przypadku radę czy od razu szukać czegoś mocniejszego? Jeśli pralkowa będzie za mało wydajna to czego polecacie szukać? Quote Share this post Link to post Share on other sites
bnp 179 Posted August 30, 2015 to żart? 1 Radzio reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
sobolu 1 Posted August 30, 2015 to żart? Odnośnie pompy? No nie. Poważnie pytam. Tak sobie myślę teraz,że może jakaś hydroforowa? Omnigena czy MHI? Ma to sens? Quote Share this post Link to post Share on other sites
MaxiKing 1 Posted August 31, 2015 Witam, wiem, że jestem początkującym browarnikiem i narazie muszę w garnku poważyć kilka warek zanim opanuję sztukę ważenia piwa i będę mógł przejś na wyższy poziom, ale czy mozna dodać rysunki z wymiarami tu czy gdzieś indziej na forum i opis lub film jak to działa, wiem ,że pewnie ktoś napisze, że chcę coś na tacy dostać,ale może ktoś cierpliwy jednak podpowie ewentualnie gdzie mogę o takich systemach poczytać, bo choć staram się czytać tu na forumto jednak mnogość tematów i postów nie ułatwia mi tego, zgóry dziękuję. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MMP 1 Posted August 31, 2015 Na stronie browamator.pl wpisz w pole szukaj "kocioł" Są tam opisy i filmiki dla kotłów Speidel Braumeister o różnych pojemnościach np. http://browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=3189208 Quote Share this post Link to post Share on other sites
hexx 6 1 Items Posted August 31, 2015 Moim zdaniem pompa hydroforowa raz, że jest za mocna do tego zastosowania, dwa mało odporna na cokolwiek innego niż zimna czysta woda. Nawet drobiny piasku są w stanie ją unieruchomić, czasem nawet zniszczyć. Strach pomyśleć co by było w momencie dostania się do noej słodu podczas zacierania. Z tego co pamiętam to na browamatorze były dostępne pompy w dwóch wersjach mosiezna i nierdzewna, niestety nie najtańsze, ale coś za coś. Idealna według mnie była by pompa od zmywarki gastronomicznej, ale tutaj jest problemem cena. Do najtańszych to one nie należą. Są jednak odporne na chemię oraz na ciągłe uzytkowanie w temperaturze ok 90 stopni. Minusem jest także to że nie mają połączeń gwintowanych, tylko króćce na wąż oba o innej średnicy. Węże o tych przekrojach odporne na chemię i temperaturę jednocześnie nadajace się do spozywki też nie są najtańsze. Patrząc jednak na wielkość planowaneto sprzętu to on też do najtańszych należeć nie będzie. Osobiście zrobiłbym to właśnie na pompie do zmywarki gastronomicznej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sobolu 1 Posted August 31, 2015 No faktycznie hydroforowa to niezbyt dobry pomysł jednak. Poza tym one przeznaczone są raczej do pracy cyklicznej a nie ciągłej. Pompa od zmywarki to mam rozumieć iż masz na myśli tą pompę "myjącą" (bo jest jeszcze zdaje się odpływowa)? Cena między 150-300zł na allegro wiec tragedii nie ma. Węże silikonowe o przekrojach pod takie pompy to koszt 30-50zł za metr i takie właśnie planowałem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
hexx 6 1 Items Posted August 31, 2015 Przy tak dużym sprzęcie taka pompa może być za słaba. Chodziło mi o taką od zmywarki gastronomicznej np jakiś fagor, dihr lub coś podobnego. Zaczyna to się od 300 do nawet 3000zł. Na stronie sklepu atp części jest tego od wyboru do koloru, tylko od nich bym nie brał, bo oprócz promocji mają ceny z kosmosu. Dobrą sprawą przy tych pompach jest to, że są dostosowane do pracy w chemi zarówno kwasowej jak i alkalicznej. Mówiąc prościej, po zakończonym warzeniu wlewamy chemię z wodą, uruchamiamy grzałki i pompę i sprzęt sam się myje. Wystarczy po tym wypłukać. Jeśli zastosujemy pompę z mosiężnym korpusem np obiegową od CWU, to mycie chemią odpada. Pozostaje mycie ręczne detergentami. Quote Share this post Link to post Share on other sites
hexx 6 1 Items Posted August 31, 2015 W zwykłych zmywarkach gastronomicznych nie montuje się pomp spustowych jak w domowych, chyba że w podblatowych, ale się nie spotkałem z tym. Jest tylko pompa obiegowa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 726 1 Items Posted August 31, 2015 Witam, wiem, że jestem początkującym browarnikiem i narazie muszę w garnku poważyć kilka warek zanim opanuję sztukę ważenia piwa i będę mógł przejś na wyższy poziom, ale czy mozna dodać rysunki z wymiarami tu czy gdzieś indziej na forum i opis lub film jak to działa, wiem ,że pewnie ktoś napisze, że chcę coś na tacy dostać,ale może ktoś cierpliwy jednak podpowie ewentualnie gdzie mogę o takich systemach poczytać, bo choć staram się czytać tu na forumto jednak mnogość tematów i postów nie ułatwia mi tego, zgóry dziękuję. Nie tylko sztukę warzenia Quote Share this post Link to post Share on other sites
sobolu 1 Posted September 21, 2015 Zakupiłem właśnie pompę od zmywarki o mocy 60W. Jej wydajność praktyczna to co najmniej 1000l na godzinę przy podnoszeniu na wysokość 1m. Myślę, że jak na razie wystarczy, zwłaszcza przy cenie 150zł. Inne pytanie: Jaką grubośc blachy polecacie na dno kosza ze słodem przy średnicy około 62cm? Quote Share this post Link to post Share on other sites
GLAURUNG 2 Posted November 10, 2015 Zakupiłem właśnie pompę od zmywarki o mocy 60W. Jej wydajność praktyczna to co najmniej 1000l na godzinę przy podnoszeniu na wysokość 1m. Myślę, że jak na razie wystarczy, zwłaszcza przy cenie 150zł. Inne pytanie: Jaką grubośc blachy polecacie na dno kosza ze słodem przy średnicy około 62cm? Witajcież Jak ci się sprawdziła ta pompa, którą kupiłeś ? Bo u mnie przy klonie 50l dwie pralkowe pompy 35W ciężko mają. Ja u siebie przy średnicy kosza ze słodem 350 mm mam na dnie blachę perforowaną o grubości 2 mm podpartą blachami w czterech miejscach. Możesz zobaczyć jak mi to wyszło w mojej galerii 1 Radzio reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
sobolu 1 Posted November 25, 2015 Witaj Jak na razie służy mi tylko do cyrkulacji brzeczki podczas chłodzenia i do przetaczania między zbiornikami wiec do tego sprawdza się super. Po ostatniej obserwacji widzę, że jej wydajność to jakieś 3-4 tys. litrów na godzinę. Jak spisze się przy pompowaniu zacieru przez młóto tego jeszcze nie wiem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sobolu 1 Posted November 25, 2015 Co do sita: Średnica 73cm, blacha kwasoodporna 3mm, szczeliny 0,7mm, 30mm długości, rozstawione co 5mm. Daje to 10% przeswitu. Sito podparte na 10 nogach z pręta gwintowanego 8-10mm Będzie dobrze? Quote Share this post Link to post Share on other sites
siwy99 2 Posted February 18, 2016 Witam , to jeszcze ja się podepnę pod temat , czy osoby które mają klona braumeistra mogły by z własnego doświadczenia polecić sprawdzone komponenty i uwagi co do budowy klona np : - Jaki sterownik będzie najlepszy - jaka pompa lub pompy - sita (rozmiary i kształt otworków ,grubość blachy ) - grzałki jaki producent , kształt Mam zamiar zbudować takiego klona i nie chcę od nowa odkrywać wszystkiego i powielać ew.błędy . Proszę nie traktować tego jako lenistwo z mojej strony . Pozdrawiam Grzegorz. 1 Radzio reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
jun22 5 1 Items Posted February 18, 2016 Ktoś tu sobie robi jaja.Wszystko jest opisane do bóluuuuu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
siwy99 2 Posted February 18, 2016 Ktoś tu sobie robi jaja.Wszystko jest opisane do bóluuuuu. Bardzo przepraszam że zapytałem , ale nadal nie wiem jaki byłby najlepszy sterownik do takiego klona i jaka pompa , czy na tym forum jest jakiś regulamin który określa o co wypada zapytać a o co nie ? za każdym razem jak o coś pytam to jestem ze stresowany czy znowu kogoś moja nie wiedza nie urazi . Bardzo przepraszam . Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 729 1 Items Posted February 18, 2016 Ktoś tu sobie robi jaja.Wszystko jest opisane do bóluuuuu. Bardzo przepraszam że zapytałem , ale nadal nie wiem jaki byłby najlepszy sterownik do takiego klona i jaka pompa , czy na tym forum jest jakiś regulamin który określa o co wypada zapytać a o co nie ? za każdym razem jak o coś pytam to jestem ze stresowany czy znowu kogoś moja nie wiedza nie urazi . Bardzo przepraszam . To akurat trochę racji. Nawet jak temat szlifowany wielokrotnie, to warto podrzucić link. Jak ktoś nie jest na bieżąco, to przeszukanie ponad 300tys postów nie jest proste. @jun22 - takie wpisy nic nie wnoszą. Quote Share this post Link to post Share on other sites
siwy99 2 Posted February 18, 2016 Zdaje sobie sprawę że jak każdy nowy tak jak ja by pytał o wszystko to był by chaos , ja zapytałem dla tego że są posty na ten temat z roku 2012,2013,2014.... i każdy kto budował takiego klona zawsze by coś zmienił udoskonalił poprawił , kiedyś zadałem pytanie o sterownik do lodówki i dostałem odpowiedź : kolego kup sobie ten sct...i kupiłem i jestem super zadowolony i dla tego pytam np. o sterownik jaki jest sprawdzony .Mam brata który powiedział że opracuje go dla mnie ale to potrwa trochę , jeżeli jest taki na rynku to po co odkrywać na nowo amerykę , czytałem o sterowniku Boleckiego ale może jest coś lepszego ? Pozdrawiam siwy Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted February 18, 2016 czytałem o sterowniku Boleckiego ale może jest coś lepszego ? nie wiem czy lepsze, ale są sterowniki PAMEL. Quote Share this post Link to post Share on other sites
siwy99 2 Posted February 18, 2016 ok dzięki zacząłem czytać o Pamelu i piszą chłopaki że jakieś problemy z nim są , ale dzięki Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted February 18, 2016 jakieś problemy z nim są a może raczej były? Quote Share this post Link to post Share on other sites