Jump to content
bnp

braumeister system - jak zbudować

Recommended Posts

Właśnie projektuje podobne urządzenie. Zastanawia mnie kwestia mieszania zacieru. Jego się miesza czy też nie? Skoro sito górne leży bezpośrednio na zacierze (bo zdaje się, że leży) to jak mieszać. Czy też ciśnienie wody jest na tyle duże, że mieszanie jest zbędne. Tu jeden z użytkowników miał zrobione mieszadło i sobie rozwiązanie chwalił. A może zacierowi dać na tyle "luzu" by pompa sama mogła mieszać zacier? Przyznam, że nie wszystko do końca rozumiem.

 

Jeszcze pozostaje kwestia grzałki. Zastanawiam się dlaczego grzałki przepływowe są mało popularne. Są droższe? Mniej efektywne? Instalacja ich jest bardziej skomplikowana, czy też są inne powody.

Edited by tatamatyldy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten użytkownik ze zrobionym mieszadłem to pewnie ja :-)

Potwierdzam, że sobie chwalę. Ale podejrzewam, że nie jest niezbędne.

Kolega, który miał podobny sprzęt co ja i nie miał mieszadła mówił, że jak dał bardzo dużo słodu to woda pod ciśnieniem wydrążyła sobie kanaliki i w efekcie miał słabą wydajność.

Ale alternatywnym do mieszadła sposobem jest impulsowe mieszanie albo od czasu do czasu wyłączenie pompy. Zdarzało mi się zapomnieć mieszadła i nie miałem kłopotów.

Grzałki, które są w garnku czasem się brudzą. Szczególnie jak zaczynam zacieranie w zimnej wodzie. Nie wiem od czego to zależy. Myślę, że warto pomyśleć nad usprawnieniem tego, może dać grzałki powietrzne (np. ze starego piekarnika)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buduję  właśnie Braumeistera gdzie kocioł ma objętość 400l, więc wybicia będzie pewnie 200-300l. Zastanawiam się czy pompa od pralki da w tym przypadku radę czy od razu szukać czegoś mocniejszego? Jeśli pralkowa będzie za mało wydajna to czego polecacie szukać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

to żart? :roll:

Odnośnie pompy? No nie. Poważnie pytam.

Tak sobie myślę teraz,że może jakaś hydroforowa? Omnigena czy MHI? Ma to sens?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, wiem, że jestem początkującym browarnikiem i narazie muszę w garnku poważyć kilka warek zanim opanuję sztukę ważenia piwa i będę mógł przejś na wyższy poziom, ale czy mozna dodać rysunki z wymiarami tu czy gdzieś indziej na forum i opis lub film jak to działa, wiem ,że pewnie ktoś napisze, że chcę coś na tacy dostać,ale może ktoś cierpliwy jednak podpowie ewentualnie gdzie mogę o takich systemach poczytać, bo choć staram się czytać tu na forumto jednak mnogość tematów i postów nie ułatwia mi tego, zgóry dziękuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem pompa hydroforowa raz, że jest za mocna do tego zastosowania, dwa mało odporna na cokolwiek innego niż zimna czysta woda. Nawet drobiny piasku są w stanie ją unieruchomić, czasem nawet zniszczyć. Strach pomyśleć co by było w momencie dostania się do noej słodu podczas zacierania. Z tego co pamiętam to na browamatorze były dostępne pompy w dwóch wersjach mosiezna i nierdzewna, niestety nie najtańsze, ale coś za coś. Idealna według mnie była by pompa od zmywarki gastronomicznej, ale tutaj jest problemem cena. Do najtańszych to one nie należą. Są jednak odporne na chemię oraz na ciągłe uzytkowanie w temperaturze ok 90 stopni. Minusem jest także to że nie mają połączeń gwintowanych, tylko króćce na wąż oba o innej średnicy. Węże o tych przekrojach odporne na chemię i temperaturę jednocześnie nadajace się do spozywki też nie są najtańsze. Patrząc jednak na wielkość planowaneto sprzętu to on też do najtańszych należeć nie będzie. Osobiście zrobiłbym to właśnie na pompie do zmywarki gastronomicznej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No faktycznie hydroforowa to niezbyt dobry pomysł jednak. Poza tym one przeznaczone są raczej do pracy cyklicznej a nie ciągłej. 

Pompa od zmywarki to mam rozumieć iż masz na myśli tą pompę "myjącą" (bo jest jeszcze zdaje się odpływowa)? Cena między 150-300zł na allegro wiec tragedii nie ma.

Węże silikonowe o przekrojach pod takie pompy to koszt 30-50zł za metr i takie właśnie planowałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy tak dużym sprzęcie taka pompa może być za słaba. Chodziło mi o taką od zmywarki gastronomicznej np jakiś fagor, dihr lub coś podobnego. Zaczyna to się od 300 do nawet 3000zł. Na stronie sklepu atp części jest tego od wyboru do koloru, tylko od nich bym nie brał, bo oprócz promocji mają ceny z kosmosu.

Dobrą sprawą przy tych pompach jest to, że są dostosowane do pracy w chemi zarówno kwasowej jak i alkalicznej. Mówiąc prościej, po zakończonym warzeniu wlewamy chemię z wodą, uruchamiamy grzałki i pompę i sprzęt sam się myje. Wystarczy po tym wypłukać. Jeśli zastosujemy pompę z mosiężnym korpusem np obiegową od CWU, to mycie chemią odpada. Pozostaje mycie ręczne detergentami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W zwykłych zmywarkach gastronomicznych nie montuje się pomp spustowych jak w domowych, chyba że w podblatowych, ale się nie spotkałem z tym. Jest tylko pompa obiegowa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, wiem, że jestem początkującym browarnikiem i narazie muszę w garnku poważyć kilka warek zanim opanuję sztukę ważenia piwa i będę mógł przejś na wyższy poziom, ale czy mozna dodać rysunki z wymiarami tu czy gdzieś indziej na forum i opis lub film jak to działa, wiem ,że pewnie ktoś napisze, że chcę coś na tacy dostać,ale może ktoś cierpliwy jednak podpowie ewentualnie gdzie mogę o takich systemach poczytać, bo choć staram się czytać tu na forumto jednak mnogość tematów i postów nie ułatwia mi tego, zgóry dziękuję.

Nie tylko sztukę warzenia :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakupiłem właśnie pompę od zmywarki o mocy 60W. Jej wydajność praktyczna to co najmniej 1000l na godzinę przy podnoszeniu na wysokość 1m. Myślę, że jak na razie wystarczy, zwłaszcza przy cenie 150zł.

 

Inne pytanie: Jaką grubośc blachy polecacie na dno kosza ze słodem przy średnicy około 62cm?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakupiłem właśnie pompę od zmywarki o mocy 60W. Jej wydajność praktyczna to co najmniej 1000l na godzinę przy podnoszeniu na wysokość 1m. Myślę, że jak na razie wystarczy, zwłaszcza przy cenie 150zł.

 

Inne pytanie: Jaką grubośc blachy polecacie na dno kosza ze słodem przy średnicy około 62cm?

Witajcież

Jak ci się sprawdziła ta pompa, którą kupiłeś ? Bo u mnie przy klonie 50l dwie pralkowe pompy 35W ciężko mają.

Ja u siebie przy średnicy kosza ze słodem 350  mm mam na dnie blachę perforowaną o grubości 2 mm podpartą blachami w czterech miejscach.

Możesz zobaczyć jak mi to wyszło w mojej galerii

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj

 

Jak na razie służy mi tylko do cyrkulacji brzeczki podczas chłodzenia i do przetaczania między zbiornikami wiec do tego sprawdza się super. Po ostatniej obserwacji widzę, że jej wydajność to jakieś 3-4 tys. litrów na godzinę. Jak spisze się przy pompowaniu zacieru przez młóto tego jeszcze nie wiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do sita:

Średnica 73cm, blacha kwasoodporna 3mm, szczeliny 0,7mm, 30mm długości, rozstawione co 5mm. Daje to 10% przeswitu.

Sito podparte na 10 nogach z pręta gwintowanego 8-10mm

Będzie dobrze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam , to jeszcze ja się podepnę pod temat , czy osoby które mają klona braumeistra mogły by z własnego doświadczenia polecić sprawdzone komponenty i uwagi co do budowy klona np :

 

- Jaki sterownik będzie najlepszy

- jaka pompa lub pompy

- sita (rozmiary i kształt otworków ,grubość blachy )

- grzałki jaki producent  , kształt

 

Mam zamiar zbudować takiego klona i nie chcę od nowa odkrywać wszystkiego i powielać ew.błędy .

Proszę nie traktować tego jako lenistwo z mojej strony .

Pozdrawiam Grzegorz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ktoś tu sobie robi jaja.Wszystko jest opisane do bóluuuuu.

Bardzo przepraszam że zapytałem , ale nadal nie wiem jaki byłby najlepszy sterownik do takiego klona i jaka pompa , czy na tym forum jest jakiś regulamin który określa o co wypada zapytać a o co nie ? za każdym razem jak o coś pytam to jestem ze stresowany czy znowu kogoś moja nie wiedza nie urazi .

Bardzo przepraszam .

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Ktoś tu sobie robi jaja.Wszystko jest opisane do bóluuuuu.

Bardzo przepraszam że zapytałem , ale nadal nie wiem jaki byłby najlepszy sterownik do takiego klona i jaka pompa , czy na tym forum jest jakiś regulamin który określa o co wypada zapytać a o co nie ? za każdym razem jak o coś pytam to jestem ze stresowany czy znowu kogoś moja nie wiedza nie urazi .

Bardzo przepraszam .

To akurat trochę racji. Nawet jak temat szlifowany wielokrotnie, to warto podrzucić link. Jak ktoś nie jest na bieżąco, to przeszukanie ponad 300tys postów nie jest proste. 

@jun22 - takie wpisy nic nie wnoszą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdaje sobie sprawę że jak każdy nowy tak jak ja by pytał o wszystko to był by chaos , ja zapytałem dla tego że są posty na ten temat z roku 2012,2013,2014.... i każdy kto budował takiego klona zawsze by coś zmienił udoskonalił poprawił , kiedyś zadałem pytanie o sterownik do lodówki i dostałem odpowiedź : kolego kup sobie ten sct...i kupiłem i jestem super zadowolony i dla tego pytam np. o sterownik jaki jest sprawdzony .Mam brata który powiedział że opracuje go dla mnie ale to potrwa trochę , jeżeli jest taki na rynku to po co odkrywać na nowo amerykę , czytałem o sterowniku Boleckiego ale może jest coś lepszego ?

Pozdrawiam siwy

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

czytałem o sterowniku Boleckiego ale może jest coś lepszego ?

nie wiem czy lepsze, ale są sterowniki PAMEL.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.