Jump to content
bnp

braumeister system - jak zbudować

Recommended Posts

Szacunek za kolejny projekt. Czekam na resztę relacji. Mam nadzieję, że kiedyś sobie takie coś zbuduję - jeżeli rzeczywiście wytrzymuje stara instalacja - to zawsze u mnie największy problem

Edited by shayboos

Share this post


Link to post
Share on other sites

bnp, to ile już sprzedałeś tych klonów? haha

ładnie to wygląda. Aż chciałoby się mieć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak trochę chodzi mi po głowie podobna konstrukcja, więc przyłączam się do śledzących wątek :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Całkiem zgrabna konstrukcja. Do kompletu brakuje tylko podwójnej ścianki spełniającej rolę chłodnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No w końcu ;). Na jednym ze zdjęć widać przełom białkowy ?

 

Przełom miałem delikatny bo chmieliłem w trakcie zacierania. W takim przypadku większość syfu z przełomu zostaje w młócie i ma się mniej syfu po gotowaniu ale to nie miejsce na takie dyskusje.

 

 

Koszt. HMMMM

wyszło mnie koło ~ 2,5 ptysia + sterownik

Ale jak ktoś spawa sam i ma dostęp do stali KO i jej obróbki to wyjdzie o połowę taniej. Ja płaciłem słono za spawanie TIGiem. jeszcze późniejsze przeróbki...> tak naprawdę sam nie wiem Ile mnie wyszło.

 

Minus jest taki że więcej niż 16 blg z wysładzaniem nie uciągnie, chyba że 2 h gotowanie. Lub bez wysładzania to wtedy pewnie da się więcej.

Najwyżej portery i RISy będę zacierał na 2 razy.

Tak czy inaczej warto sobie coś takiego zbudować, szybko, sprawnie, czysto. Nawet w bloku da sie warzyć 40-45l na małej powierzchni.

 

@Jacenty

Taki płaszcz podwoiłby koszta. Mam na stałe wmontowana chłodnicę 6m z karbowanki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daje radę takie 6m? Ja mam 7m karbowane i mam wrażenie, że na 40l to ciutkę mało. Tyle, że nie robię whirlpoola (nie da się, bo po bokach są grzałki)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś chorowałem na Braumaistra, ale przeszło mi jak tylko dowiedziałem się, że mogę warzyć piwa do 15blg, o porterze czy belgijskich, a już o Barleywine można zapomnieć Chyba, że jak bnp pisze, warkę robić x2, ale to podwaja czas potrzebny przy tradycyjnym zacieraniu, a i zabawy na tym sprzęcie niewiele ;) Życzę sukcesów w udoskonalaniu "garów" :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fakt 6 m to trochę mało ale mam jeszcze 3 m karbowanki to pewnie dołożę i będzie gitarra. Jednak jak ktoś wody nie liczy to 5 m będzie też dobrze.

@ przemo70

Mieszkam w bloku, uwarzyłem ponad 200 warek na wszelakich rodzajach kociołków, zwykły gar na gazie, kociołek z lidla, mieszadło sterownik itp. Po tych kilku warkach wiem że system braumainstera to jest to !!!!!!!!!

Wybicie 40 -45l w bloku w tak krótkim czasie to rzecz rewelacyjna.

Kociołek wydawał się idealny w sytuacji -> mieszkanie w bloku+ dziecko+ praca+gderająca żona = brak czasu= kociołek w systemie braumeinster

Większosc piw jakie warzę to max 14 blg, 3-4 piwa ~ 25blg zatrę na 2 razy

post-276-0-06966600-1357498950_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolejne foto co i jak wykonać, jak cos nie jasne to proszę o pytania w temacie

ps

wczoraj na piwku z @e-prezesem dowiedziałem sie że sprzęt wygląda mało estetycznie

mnie to nie rusza, najważniejsze że działa :cool:

post-276-0-30127900-1357499273_thumb.jpg

post-276-0-75612100-1357499280_thumb.jpg

post-276-0-99888700-1357499284_thumb.jpg

post-276-0-94980900-1357499288_thumb.jpg

post-276-0-91595300-1357499292_thumb.jpg

post-276-0-78621600-1357499296_thumb.jpg

post-276-0-64455700-1357499301_thumb.jpg

post-276-0-46246100-1357499305_thumb.jpg

post-276-0-75264300-1357499309_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

No co ty, to jest mój główny inżynier oraz spawacz a zarazem księgowy.

projektuje, spawa oraz liczy kasę za sterowniki :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wbudowana chłodnica to dobry kierunek. Nie wala się po domu, nie gnie się. Niestety, u mnie w Hermsie używam jej jednocześnie jako wymiennika w HLT.

Duży plus za zdjęcia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z czego sa sita? i jak zrobione?Nie bardzo widzę ze zdjęćjak ta cyrkulacja brzeczki przebiega, za kilka miesięcy może kupie tiga z plazma i coś trzeba zacząć budować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

haha

Ja przecież jestem Matka Teresa i Rycerz w jednym jak mnie zatytułował nasz szanowny kolega @bolek

Idąc dalej w mym kociołku też chłodnica może spełniać rolę wymiennika podczas zacierania i warzenia. Właśnie o tym myślę bo mam w bloku gaz ryczałtem i dodać wymiennik z 2m karbowanki w zwykłym garnku na gazie i warzenie prawie za darmo. Mój sterownik taki układ tez obsłuży więc sprawa warta przemyślenia. Jak się uda to taki kociołek ze sterownikiem pociągnie na kuchni węglowej :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blacha perforowana 0H18N9, 0,6 x 1000 x 1000 mm, oczko Rv 0,75-1,5, czyli oczko 0,75 blacha 1,5 mm - oczko 0,75 itd prześwit 23%

 

cyrkulacja płynu jest w sposób jasny opisana na youtube ale jak nie jasne to kiedys opiszę i dam filmik

jak na razie brak czasu ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

na wszelakie pytania odpowiem jak znajdę czas, pewnie za tydzień bo muszę popracować w pracy bo za cos trzeba utrzymać hobby :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.