Jump to content
Sign in to follow this  
przemak

Ciekawostka - piana

Recommended Posts

No dość dziwna musze powiedzieć,musiały się potworzyć jakieś agregaty komórek drożdżowych,ale jak nie wiem...

Tej, ale nie strasz, piwo wyjdzie OK, prawda? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No no może bardzo zakręcone :cool2: , ale po jednym browarze bałbym się poruszać bez wózka inwalidzkiego ;) (sory z a szyderstwo) ale takie COŚ pierwszy raz widzę, może to jakiś atak klonów drożdżowych ? Koniecznie daj znać co dalej z tego powstało !!!

Co to za drożdże??? i jaka temp. fermentacji?

Edited by Jejski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super! Też pierwszy raz taką widzę.

Wygląda jakby powierzchnia brzeczki była przykryta jakąś przykrywką z dziurami i przez te dziury wyszły drożdże. ;)

 

A jakie to drożdże?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To się nazywa początek fazy wysokich krążków. Swoją drogą z obrazków piany podczas fermentacji mogłaby powstać ciekawa galeria.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyglada, ze gdyby nie przykrywka, to by juz mnie atakowaly ;)

 

piana2eh3.th.jpg

 

a temperatura w normie

 

tempaz2.th.jpg

 

Wiem, ze to moze malo interesujace, ale zostawiam dla siebie i dla potomnosci ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

wyglada to tak, ze w sumie mnie to obrzydza ;)

rowniez przychylam sie do prosby poprzednikow bys powiedzial co ci z tego dobrego wyjdzie ;)

pozdrawiam !

Share this post


Link to post
Share on other sites
wyglada to tak, ze w sumie mnie to obrzydza ;)

rowniez przychylam sie do prosby poprzednikow bys powiedzial co ci z tego dobrego wyjdzie ;)

pozdrawiam !

Oczywiscie nie omieszkam, choc juz teraz wiem, co - pyszny stout! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ludzie co wy tu panikę siejecie. Piwo wyjdzie.

Sam osobiście takich tworów nie miałem, ale bardzo chciałbym mieć. :D To jest, estetycznie rzecz biorąc, fenomenalny efekt pracy drożdży.

 

Przemak nic się nie przejmuj, wszystko jest ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sie nie przejmuje, przeciez wskazuje na to tytul watku - ciekawostka. A piwo na pewno bedzie OK :D

"Zuzyje" te brewkity, co mam, i zacieram - w lodowce turystycznej na poczatek!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja niestety nie zaglądam do moich fermentatorów i tak pięknych stworków nie mogę podziwiać.JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czadowa piana :D Może to jakaś nowa forma fazy wysokich krążków burzliwej fermentacji. :D

 

Ja zaglądam aby powąchać, czy wszystko ok albo żeby zmierzyć Blg.

Przemak, na zdjęciach jest areometr, czy Ty go zostawiles w fermentatorze czy za każdym razem wkładałeś do piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przemak, na zdjęciach jest areometr, czy Ty go zostawiles w fermentatorze czy za każdym razem wkładałeś do piwa?

Areometr zostawiam, z piana wiadomo, nic nie widac, ale potem juz tak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie nie ma potrzeby zostawiania areometru w fermentorze.. trudno o poprawny odczyt, szczególnie przy burzliwej (piana). Jak chcę zmierzyć BLG to "podbieram" trochę fermentującej brzeczki zdezynfekowanym narzędziem i po pomiarze... wypijam :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przemak' date=' na zdjęciach jest areometr, czy Ty go zostawiles w fermentatorze czy za każdym razem wkładałeś do piwa?[/quote']

Areometr zostawiam, z piana wiadomo, nic nie widac, ale potem juz tak.

To może chyba powodować błąd odczytu, CO2 przyklei się do areometru, przez co uniesie go do góry :D

Ja zawsze robie tak, że biorę areometr i wycieram go dokładnie sciereczką bądź watą nasączoną spirytusem. Dobra sprawdzona metoda :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
To może chyba powodować błąd odczytu, CO2 przyklei się do areometru, przez co uniesie go do góry :D

Oczywiscie - CO2 unosi go do gory, z kolei reszki piany, ktora jest oklejony, zanurza go w dol, wartosc odczytu jest calkowicie bledna - ale i w sumie nieistotna. Nas przeciez interesuje pochodna a nie skladowa stala - czyli czy sie jeszcze obniza czy juz przestalo - a to mozna odczytac bez problemu. Na koniec go myje i mierze porzadnie, ale tak to sobie plywa caly czas, przynajmniej nie zginie :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

IMO trzymanie aerometru w fermentorze przy dolnej fermentacji może wpłynąć na jego rozkalibrowanie.

Może trochę przesadzam,ale aerometr skalibrowany jest na 20°C i każde większe odchylenia np. 4°C przy dolnej powiedzmy pilsowej fermentacji wpływa na późniejsze pomiary.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.