Skocz do zawartości

Browar Ignaczew


Rekomendowane odpowiedzi

Polskie ale wczoraj trafiło do butli, smak taki sobie, jest co prawda przyjemna chlebowość, oczywiście czuć drożdże, jest też typowa dla słodu pilzneńskiego słodowość ale goryczka jest tępa jak stara siekiera, żadnej finezji, i do tego jakaś taka nieprzyjemna nuta owocowa. Gdybym fermenrował w 18-19 stopniach to by pewnie jej nie było a tak przy 21-22 stopniach jest. Ale tak krawiec kraje jak mu....Za 2 tygodnie na pewno będzie troche lepiej.

Polskie chmiele są jakie są. Trzeba skończyc z patriotyzmem lokalnym i warzyc ale niemieckie, angielskie, hamerykańskie....

Mam juz surowce na american wheat, trzeba tylko znaleźć czas.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że to piwo:

http://www.wiki.piwo.org/Special/Best/Premium_Bitter_(Marynka_Bitter),_Arkadiusz_Makarenko_(Makaron)

pokazuje że na polskim chmielu można zrobić dobre piwo.

 

Niemniej jednak "styl" jest wymagający i łatwo w nim o rozczarowanie.

A w amrykańskim stylu dużo, dużo łatwiej o coś dobrego, chmiel często sam załatwia sprawę i kryje błędy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niemniej jednak "styl" jest wymagający i łatwo w nim o rozczarowanie.

 

A w amrykańskim stylu dużo, dużo łatwiej o coś dobrego, chmiel często sam załatwia sprawę i kryje błędy.

 

 

Trudno się nie zgodzić, jak znam siebie to tylko na chwilę się obraziłem i tak wrócę do tego piwa, kiedyś wyjdzie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 39- American wheat, taka nazwa mi chodzi po głowie: "Amerykan Ty nie fikaj"

 

Zasyp: słód pszeniczny strzegom 3kg

pilzneński souftlet 2kg

cara blond castle malting 200g

 

Zacieranie: 63C-20min

71C-40min

 

Chmielenie: Citra 20g-60 min

20g-30 min

30g-10 min

 

Drożdże: US-05

 

To na razie tyle , idę wygrzać zacier.

Wyszło jakieś 23-24 litry o blg13. Drożdże zadane, teraz tylko temp. fermentacji pilnować.

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NIe wytrzymałem i otworzyłem po 4 dniach polskie ale czyli warkę 38.

 

Nagazowanie jescze bardzo słabe i piana też, w aromacie czuc słód i estry, goryczka sie układa, jest całkiem przyjemna, Mimo wcześniejszych obaw chyba będzie przyzwoicie

Marynka jednak daje radę.

Wstydzę się i składam samokrytykę :)

Tylko Lubelski nie dał rady, nie czuje go w aromacie.

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pisalem, mam ja na zbyciu, drozdze z pewnoscia sa jeszcze zdrowe - dlugo je budzilem ( w zasadzie dwoma starterami ) ale potem pracowaly tylko z 2 piwami i to w ilosciach 10 i 15L wiec szkoda je wywalic. Jesli sie zdecydujesz to napisz wiadomosc. Jesli martwisz sie ze drozdze moga byc zainfekowane to zrob na nich sobie probny starter 1L i zadaj np tylko jedna lyzke - jak wszystko pojdzie ladnie to znaczy ze wszystko poszlo ok podczas zbierania.

 

Ja tak zamierzam robic z kazda gestwa, ktora ewentualnie dostane - zawsze przeciez podczas zbierania moze byc niefart...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 40- weizen

 

1,9kg-pilzneński

2,1kg-pszeniczny

WB-06

Chmiel Lubelski 15g

 

44C- 1godzina połowa zasypu

podgrzewanie do 71C bez zatrzymania na 63C, ( druga częśc zasypu wsypana do gara przy 68C )

71C-40 minut,( w 10 min odebrałem część do dekokcji. )

zwrot dekoktu i wygrzew w 78C

 

15 g lubelskiego-60 min

 

Drożdże zadam bez uwodnienia. Ale to dopiero rano. Jak wystygnie na balkonie, Zostało jeszcze pół godziny gotowania.

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 41- Tripel

 

5kg-słodu pilznenskiego souftlet

0,5kg- słodu monachijskiego souftlet

50g- Fuggles

Syrop cukrowy zrobiony z kilograma cukru

Drozdże wlp-500 od kolegi Lodzermensch (dzięki)

 

zacieranie: 66-68C godzina

wygrzew 5 min.

 

Chmielenie: 25g. na 60 min

25 g. na 10 min

na 5 min. przed końcem gotowania, zadałem syrop. Wyszło chyba 20 litrów, brak podziałki na wiadrze, 18,5 blg.

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozlałem właśnie warkę 39 - pszenicę amerykanską, wygląda dobrze tylko goryczka chyba za mocna jak na ten styl, zobaczymy za 2 tygodnie.

W mojej amerykańskiej pszenicy goryczka na początku była mocno wyczuwalna, a po około miesiącu się ułożyła. Chmielu dałem w sumie tyle samo tym, więc myślę, że będzie dobre ;) na pewno chętnie spróbuję, jakbyś wstawiał do depozytu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 42- Stout owsiany 14 blg

 

3kg pilzneński

1kg monachijski

0,2kg jęczmień palony

0,3kg słód barwiący

0,5 kg płatki owsiane błyskawiczne

 

66-68 C 1h.

71-72 10 minut i wsypanie na początku tej przerwy słodów palonych

wygrzew w 78 stopniach

 

dałem, 40 gram marynki na 60 minut a fermentować będą ...... jakżesz one się nazywają, mangrowe jakc's M-07, oczywiście jak wystygnie na balkonie. Wyszło 20 litrów.

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 43 - Dubbel 18 blg

 

słód pale castle malting 5kg

buiscuit 0,2 kg

caramunich III 0,2 kg

ciemny syrop cukrowy własnej produkcji otrzymany z 1kg cukru

chmiel sybilla

drożdże wlp 500 z tripla

 

66-68C 1 godzina

wygrzew kilka minut w 78C

 

60 minut 25g chmielu

10 min 25 g chmielu

ostatecznie dałem jeszcze 100g rodzynek na 10 min.

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.