Skocz do zawartości

Browar Ignaczew


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 118 to kolejny brett na wlp645, zasyp podobny i taki też efekt

Warka 119 to stout owsiany, zestaw z CP fermentowany tytułem eksperymentu S-33

i ostatnia warka na razie na cichej nabiera amerykańskiego aromatu, jutro rozlew myślę:

WARKA 120- IPA OWSIANA 13,5 blg

 

3kg pilzeński klepiskowy

1kg pszeniczny steinbach

1kg owsiany viking

 

68-64C 60 min

wygrzew, 

wysładzanie 14 litrów w 3 porcjach, filtracja, bezproblemowa, otrzymałem okolo 22 litrów

 

40 g Perle 5,5 alfa - 60 min

20g mosaic

20g citra

20g amarillo  na 10 min

Drożdze to s33 dwie saszetki.

Na cichą poszło 90 g chmielu M,C,A.

 

 

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 121 WEIZEN 11,5 BLG 

 

2kg pilzneński klepiskowy Bruntal

2kg pszemiczny Steinbach

 

44C 30 min

64C 30 min

72C 30 min 

 

10g Perle 5,5% na 60 min

wyszło jakieś 18 litrów. 

Za fermentacje odpowiadają Gwoździe i Banany

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Warka  nr ? - Polish IPA 13,5 blg

 

Postanowiłem wypróbować polskie nowofalowe chmiele. 

 

Słody: 

Pale ale viking, 5kg

 

Chmiele:

Zula 50g

Książęcy 50g

Amora preta 50g

 

66-68C 70 minut

Wygrzew 74C

Wysładzanie 15 litrów wody

 

Chmielenie:

Po 20 g z każdego rodzaju na whirlpool. Reszta do chmielenia na zimno. 

 

Drożdże S-33, 1 saszetka, uwodnione. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Torfowe IPA 13,5 blg

 

5kg pilzneński viking

1kg słód wędzony torfem viking

 

Chmiele:

Saaz- 10g na 60 min, 10g na 30 minut

Chinook pl - 50g na whirlpool 

 

Drożdże :

 

Suche, Verdant Ipa 

 

Zainspirowałem się doskonałym piwem z maleńkiego browaru działającego przy pensjonacie i restauracji " Zielone wzgórze" w Sulistrowiczkach koło Sobótki. 

Piłem już różne torfowe piwa ale wszystkie były ciemne. 

Pierwszy łyk był totalnym zaskoczeniem, rany, co to jest. 

Z każdym kolejnym, rosło moje podekscytowanie. Nie mogłem uwierzyć że piwo jasne ze slodem torfowym może być tak pijalne i po prostu pyszne. To przecież specyficzny smak dla " wtajemniczonych", tymczasem klienci restauracji zamawiali je i dopijali do końca ze smakiem 😊

Taka jest geneza mojego piwa. Piwo kończy fermentować. Pierwsze próby smakowe zdają się potwierdzać słuszność dobranej proporcji słodu wędzonego do pilzneńskiego. 

Ciekawy jestem co z tego wyjdzie 😊

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.