Skocz do zawartości

Browar Ignaczew


Rekomendowane odpowiedzi

Pogoda nie odpuszcza, co cieszy, ale jednocześnie wysokie temp. mocno ograniczają moje możliwości fermentacyjne, ale o to pojawiła się nowowść  od FM,  FM 600-african pombe, które pracują w zakresie 25 do 35 stopni C. Totalny eksperyment, zupełnie nie wiem czego się spodziewać. Nie szukałem zbytnio informacji a te do których dotarłem były dośc enigmatyczne. 

 

WARKA 101 African ale 12 blg

 

4 kg słód pilzneński

0,2 kg carahel

 

68 C 60 min

wygrzew

 

80g -  po 20 g citry , amarillo, chinooka i zeusa na 15 min.

 

otrzymałem około 20 litrów brzeczki, drożdze zadałem bez startera w temp 29 C, po 10 godz. wieczko solidnie wybrzuszone,  albo rybka albo p...     :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, radekw napisał:

po 24 godz, ilość siarkowodoru jaka wydostaje się z fermentora jest 

porażająca 

Miałem to samo jak mi temperatura spadła przez noc o kilka stopni. Jak trzymałem na sterowniku i pasie grzewczym to siarki produkowały znacznie mniej (chociaż była) i po czasie zleciała. Widać czułe są wahania. W niskim zakresie też wolno pracują. Mało jest informacji o tych drożdżach w kontekście piwowarstwa i ciężko znaleźć jakieś porady jak je ugryźć. W laboratoriach do ich hodowli używa się innych mediów jak do saccharomyces. Może im w brzeczce czegoś brakuje. Dzisiaj kurier mi przywozi sorgo i słód kukurydziany, użyje też prosa (z piwa z proso ten szczep został wyizolowany) Będzie w brzeczce więcej protein i tłuszczu, może to klucz do sukcesu. Pożyjemy, powarzymy, zobaczymy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 102 WEIZEN 12 blg

 

2 kg słód pilzeński

2 kg słód pszeniczny

0,4 kg carahell

 

tym razem postanowiłem porzucić kanoniczne postępowanie i olałem przerwę na gożdziki oraz dekokocję i choć staram się nie nadużywać słodów karmelowych, a w weizenie nie użyłem ich nigdy, użyłem carahella.

 

68-69 C 60 min.

 

15 g marynki w szyszce na 60 min.

 

Uzasadnieniem dla carahella jest użycie drożdży WB-06 które jak wszyscy wiedzą są bardzo żarłoczne i jedzą wszystko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka 103 NEIPA 13,5 blg

 

2,5 kg pale ale viking

0,5 kg pszeniczny

0,4 kg płatki pszenne

0,4 kg płatki żytnie

 

66-68 C 60 min

wygrzew

 

20g amarillo 8,9

10g citra 13,7

10g cascade 5,5

10g chinook 8,6

10g zeus 15,7

Cały chmiel na 15 min.

Otrzymałem 15 litrów. Drożdze to fermentum mobile 55.

 

Wracając do warki 101 na afrykańskich drożdżach to niestety, umknęło mi że dają one nieco kwaśny profil. Z ta ilością chmielu jaka zadałem dało to efekt ostrości, coś jak sok z cytryny .Nie wiem jak u innych ale wydaje mi się że czuje w aromacie i smaku lekką " dzikość"

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

WARKA 104 - ipa 14,5 blg uwarzona 2 tyg temu

 

5kg pale ale viking

 

66-68 C - 60 min.

wygrzew

 

10g citra

10 g  chinook

10 g cascade

10 g azacca

15 g cashmere

 

wszystkie chmiele na 15 minut. wyszło około 20 litrów. Drożdze to gęstwa fm-55 z poprzedniej warki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 105 SOUR ALE 12 blg

 

2,5 kg pale ale zero viking

0,5 kg pszeniczny weyerman

 

66-68 C 60 min.

wygrzew

 

doprowadzenie do wrzenia, wystudzenie i zadanie lactobacillus rhamonus i helveticus. Planuuje kwasić 3 doby.  Gotowanie, fermentacja fm-55, gęstwa po warce 104.  jeszcze nie wiem co dam na cichą

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

WARKA 106 - Witbier 11,5 blg  z końca stycznia 2019

 

  • słód pilzneński 1,7 kg
  • pszenica niesłodowana 1,7 kg
  • słód diastatyczny 0,3 kg
  • płatki owsiane 0,4 kg
  • kolendra 15 g
  • Curaçao 10 g
  • Chmiel Lubelski, granulat, 25 g

63 C 30 min

71 C 30 min

kilka minut na wygrzew

 

25 g lubelski na 60 min.

15 g kolendry na 10 min .

10 g curacao nie rozdrobniony wrzucony w  woreczku na 10 min

 

otrzymałem 18 litrów. fermentacje prowadziły brewfermy blanche. Wszystko poszło dobrze. Piwo wyszło smaczne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 107 - Belgian Blond 16 blg

 

3 kg słod pilzeński souftlet

1kg słód pszeniczny weyermann

0,25 kg biscuit castle malting

350 g cukru białego

 

68 C > 64 C 60 minut

wygrzew kilka minut

 

5 g azacca 13,1 alfa 60 min

10 g azacca 13,1 alfa 15 min

10 g azacca 13,1 alfa 5 min.

 

Otrzymałem 16 litrów. Po wystudzeniu zadam Mangrove Jack's M-47.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Częstotliwość warzenia mam powalającą ostatnio. ? Na szczęscie żadne głupie myśli nie rodzą sie w mej głowie. ?

Jedziemy dalej.

WARKA 108   -   WHEAT IPA 16 BLG

 

2kg pilzeński souftlet

2kg pszeniczny Litovel

0,4 kg płatki pszeniczne

0,4 kg płatki żytnie

0,2 kg carahell weyerman

6g gips piwowarski

 

płatki mam zamiar uprzednio skleikować.

 

68C - 80 minut

wygrzew

 

25 g Citra 13,7% - 15 min

25 g Mosaic 10% - 7 min

5g Azacca 13% - whirpool

20g Cashmere 5,7% - whirpool

 

Planowana objętość 15litrów,  IBU 31,  drożdże suche, Mangrove Jack's M36.

Będzie też chmielone na zimno Citrą i Mosaiciem.

 

 

 

 

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka 109 12 blg 15 litrów - ALE

 

2,5 kg pilzeński strzegom

0,5 kg pszeniczny bestmalz

0,4 kg płatki żytnie

0,25 kg pszenica prażona

4g gips piwowarski

 

69>64 C 70 min.

 

10g simcoe 13,1 Alfa

10g citra 13,4 alfa

10g mosaic 10,7 alfa

10 g cashmere 5,7 alfa

Ckmiele poszły na 15 minut na whirpool.

Drożdże to wlp 644 nowe,  z saszetki. Szkoda że akurat idzie ochłodzenie. 

 

 

Na cichą, dodałem miąższ z 1 duzego mango i 4 nektaryn. Rozlałem 24.07.19

 

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

WARKA 110 - 6.10.19  Fruit Ale

 

2,5 kg pilzeński strzegom

0,5 kg pszeniczny bestmalz

0,4 kg płatki owsiane

0,25 kg pszenica prażona

4g gips piwowarski

 

69>64 C 70 min.

 

40 g Simcoe 13,1 alfa na whirpool

 

otrzymałem 15 litrów 12 blg, uzyłem gęstwy wlp-644. Na cichą dałem swieżo wyciśniety sok, z 4 pomarańczy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, radekw napisał:

Na cichą dałem swieżo wyciśniety sok, z 4 pomarańczy

Dodałem u siebie 1,1 kg krwistej pomarańczy na 14,5L i trochę jestem rozczarowany efektem. Aromat na razie OK, ale w smaku wytrawienie, dużo alkoholu a pomarańczy niewiele.

Kojarzy mi się jakaś wypowiedź @zgoda w której pisał, że do pełni odczuwania owoców wymagany jest cukier. Spróbuję dosłodzić piwo tyko zastanawiam się czym laktozą czy ksylitolem. Jeden i drugi ma swoje zalety i wady

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Warka 111  pszeniczne 12 blg.

 

2kg słód pilzneński

2,2 kg słód pszeniczny

 

44-45 C 15 minut połowa slodów.

72 C reszta slodów 30 minut

Wygrzew 76, C kilka minut. 

 

25 g chmiel lubelski na 60 minut

 

Otrzymałem okolo 20 litrów . Drożdże to gwoździe i banany od FM. Zadane bezpośrednio. z fiolki, co by się, zestresowały. 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

WARKA 112 - DESITKA

 

2,9 Kg słód pilzneński

0,6 kg monachijski

 

55 C 5 minut

63 C 20 minut ( dekokcja )

72 C 20 min.

wygrzew 76 5 minut

 

25g SAAZ na 60 min.

25g SAAZ na 0 min.

 

wyszło około 20 litrów. Drożdże to brewferm lager, dwie uwodnione saszetki, zadane w temp. 15 C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

WARKA 113-Ale 12 blg 8.12.19.

 

3kg pale souftlet

0,4kg płatki orkiszowe

0,4kg płatki żytnie

0,2 kg pszeniczny podpiekany

0,2 kg cara blond castle malting

 

68-66 C 90 minut

Wygrzew

 

50 g Citry 13,8 alfa na whirpool 20 minut.

Drożdże to gęstwa wlp644. Na cichą dam 50 g Citry w szyszce. .

 

 

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

WARKA 115 WHEAT IPA 13 blg

 

Surowce to zestaw z CP

 

słód pilzneński 2,0 kg

słód pszeniczny 2,0 kg

płatki owsiane 0,4 kg (angielskie płatki owsiane z łuską dla piwowarstwa)

słód wiedeński 0,4 kg

słód enzymatyczny 0,2 kg

płatki pszenne 0,15 kg

łuska ryżowa 0,2 kg

Chmiel Amarillo US, granulat 50 g

Chmiel Mosaic US, granulat 50 g

Chmiel Citra US, granulat 50 g

Chmiel Perle PL, granulat 50

 

 

68-66 C 60 min

wygrzew

 

50 g perle na 60 min

10 g amarillo na 10 min

10g citra na 10 min

10g mosaic na 10 min

 

reszta poszła na cichą na 3 dni. drożdze to dwie uwodnione  saszetki Mangrove M-36

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

WARKA 116 Wheat Ipa - 14 blg

 

To właściwie z niewielkimi zmianami identyczna warka jak wyżej więc ograniczę swój wpis do absolutnego minimum. ?

Edytowane przez radekw
Błąd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

WARKA 117 BRETT 12 BLG,   uwarzone gdzieś w połowie lipca 

 

3kg pilzneński klepiskowy bruntal

0,5 kg pszeniczny bestmalz

0,4 kg płatki żytnie

 

66-68 C 60 minut

wygrzew

 

gotowanie 60 minut, na 10 minut przed koncem zadane 20g perle

 

Drożdże to WLP645 Brettanomyces clausenii, starter.

 

 

 

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.