Skocz do zawartości

Browar Ignaczew


Rekomendowane odpowiedzi

  • 4 tygodnie później...

WARKA 87 - Farmhouse ale 15 blg

 

3 kg pale ale strzegom

0,5 kg pszeniczny steinbach

0,4 kg płatki owsiane

0,25 kg karmelowy jasny strzegom

0,2 kg carahell weyerman

 

30 g mosaic , szyszka 11,8 alfa na 30 min

30 g mosaic, szyszka 11,8 na 15 min

40 g j.w. na cichą

 

Otrzymałem około 15 litrów brzeczki, którą przefermentują drożdże kveikowe od FM

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 88 saison ipa - 15,5 blg

 

 

3,5 kg pale ale souftlet

0,8 kg płatki pszenne

0,5 kg carahel weyerman

 

 

64 C 30 min.

72 C 30 min

wygrzew 76 kilka minut

 

 

wysładzanie 14 litrów  w czterech porcjach

 

10 g Nelson-sauvin 11,1 alfa 60 min.

20 g Nelson-sauvin 11,1 alfa 30 min.

20 g Nelson -Sauvin 11,1 alfa na 15 min.

 

uzyskałem jakieś 16 -17 litrów, użyje gęstwy WLP 565, pierwotnie chciałem użyć gestwy po Kveiku ale zalatywała kiszonymi ogórkami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ten nelson jakiś dziwny, zrobiłem na nim kilka warek w 2013 roku chyba. Smak i zapach był powalający,  tu nie ma nic poza nieprzyjemną piołunową goryczką, piwo byłoby dobre a tak jest tylko przeciętne. Zawsze można powiedzieć że jest ciekawe  :)  :D 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 89 belgian ale, mosaic

 

Właściwie to wareczka, z resztek słodów i zamrozonej   szyszki   mosaica   uzytej   wczesniej do chmielenia na zimno.

 

1,5 kg pale ale souftlet

0,8 kg płatki owsiane

0,3 kg carahell

 

63 C 30 minut

72 C 30 minut

 

wysładzałem 6,5 l wody

 

chmiel zadawałem na oko, garsć na 60 min na 30 min, i na 5 min.

wyszło jakieś 9 litrów  11 blg,

drożdże T-58, rozpuszczone uprzednio w wodzie.

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Po ostatniej resztkowej warce ubiegłego sezonu nie pozostał żaden ślad. Nie przyznałem się że drożdże były rok przeterminowane,  a mimo to piwo wyszło świetne. :D

 

Warka 90 Witbier 12 blg

 

1,7 kg słod pilzenski

1,7 kg pszenica niesłodowana

0,3 kg słód diastatyczny

0,4 kg płatki owsiane

 

62 C 30 min

72 C 30 min

wygrzew

 

25 g. lubelski 60 min

10 g citra na 30 min

15 g kolendry na 7 min

skórka z dwóch słodkich pomarańczy na 7 min.

 

wyszło około 18 litrów, uwodnione drożdże brewferm blanche zadałem do brzeczki o temp 21 C,

Na cichą przewiduje 40 g citry i 50g polskiego cascade.

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 91 - sześć zbóż 14,5 blg

 

Słód wiedeński 2,20 kg

Słód pszeniczny 1,15 kg

Słód z pszenicy płaskurki 0,20 kg

Słód owsiany 0,20 kg

Słód orkiszowy 0,20 kg

Słód żytni 0,20 kg

Płatki owsiane 0,40 kg

cukier biały 0,35 kg

 

 

68 > 64 C 60 minut

 

15 g Marynki i 10g Citry w woreczku na 70 minut.

 

Otrzymałem 20 litrów,  drożdze suche, T 58 zadałem w 21 C , fermentuje w 23 C,  na cichą uzyje po 50 g citry i cascade.

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

15.10.2017     WARKA 92 - WEIZEN

 

2,2 kg słód pszeniczny Litovel

2 kg słód pilzneński souftlet

 

-44-45 C połowa słodów 45 min.

-podgrzanie do 72 C , bez przerwy

-wsypanie drugiej połowy słodów , po 10 minutach odebranie cześci zacieru do dekokcji,

-gotowanie dekoktu 20 min.

-wygrzew

 

25g lubelski granulat na 60 min.

 

Uzyskałem 20 litrów o gęstości 12,5 blg. Drożdże WB-06 z saszetki, zadałem bez uwodnienia.

 

Aha , tradycji browaru nie stało się zadość i pierwsza warka w sezonie udała się znakomicie.   :)

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

WARKA 93 NEIPA - 3.11.17

 


 

 

 

 

 

 

 

 

2 kg pale ale viking

1 kg pszeniczny viking

1kg owsiany steinbach

0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne

 

 

 

 

 

 


 

 

66-68 C 60 min.

72 C 10 min.

76 5 minut

 

 

 

filtracja bardzo wolna, wyaładzałem 14 litrami wody, nie odebrałem filtratu do końca, gdyż starciłem cierpliwosć, jakieś 2 litry jeszcze pewnie zostały,

 

 


 

 

 

 

 

 

10 g Citry granulat 14 alfa - 30 min.

10 g Falconer's flight 11,3 - 20 min

10 g Citry i 10 g Falconer's na 15 min.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otrzymałem około 15 litrów brzeczki o gęstości 14 blg, którą przefermentują FMy pięćdziesiąte piąte. Drożdże zadane w 19C, fermenacja 22C końcówka do 24C
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Neipa,  wyszła ciut zbyt estrowa ( jednak trochę za wysoka temp. fermentacji) i trochę za mocno nasycona, oddzielanie chmielin po cichej było koszmarem, wsypałem ponad 100 g chmielu, a efekt aromatyczny nie powala.

 

W ostatnią niedzielę- 10.11.17. uwarzyłem za to sour ale, nazwę go wdzięcznie " żurek "

 

WARKA 94 Sour Ale 11,5 blg

 

2,5 kg pale ale viking

0,4 kg płatki żytnie

0,2 kg carahel

 

68 C 60 min.

wygrzew

 

zagotowanie , wystudzenie i zadanie lacto ( rahmonus i helveticus ), po 36 godzinach gotowanie 60 min i zadanie 50 g chmielu cashmere, 6,5 alfa na whirpool.

 

wyszło 15,5 litra 11,5 blg, uzyłem gęstwy FM 55 po Neipie, start w 17 C, będę starał się nie przekroczyć 22C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 95 - Porter Angielski 11 blg

 

2,5 kg pale ale viking

0,4  kg brown crisp

0,2 pszeniczny podpiekany

0,1 kg pszenica prażona, dodana na wygrzew

 

68-66 C 60 min.

wygrzew

 

15 g Marynka szyszka 8,9 alfa na 60 min.

 

spodziewam się uzyskać 14 litrów, użyję gęstwy FM-55 po żurku. Na razie się przyciera :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

WARKA 96 - 14 stycznia 2018 wit

 

2 kg słód pilzneński

2 kg słód pszeniczny

 

66-68 C 60 min

76 klika minut

 

15g Citry na 30 min.

10 g Cascade na 15 min

15 g kolendry i skórka z 2 dwóch pomarańczy na 5 min.

 

wyszło 17 litrów 13 blg. drożde brewferm blanche zadałem w 18 C, Temperatura stopniowo rosła i maksymalnie wyniosła na koniec 23 C.

Na cichą dam 35 g Citry i 40 Cascade.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 97 Desitka

 

3kg pils viking malt

1kg monachijski jasny

 

68-66 C 60 min.

76 C  5 min.

 

15 g saaz 4,12 alfa 60 min.

15 g saaz 4,12 alfa na 30 min.

20 g saaz 4,12 alfa na 5 min.

 

zakładane ibu : 15, objętość 20 l,  drożdze saflager w34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

W kwietniu uwarzyłem dwie warki, uzupełniam więc wpisy:

 

WARKA 98 - BELGIAN BLOND

 

2 kg słód pilzneński

0,5 kg słód pszeniczny

0,2 kg słód pszeniczny opiekany czy podpiekany

 

66-68 - 60 min

wygrzew kilka minut

 

15 g Marynki w szyszce na 60 min.

 

otrzymałem 10 litrów 13 blg, Warka dla rozruszania mocno przeterminowanej fiolki artefaktów trapistów ( starter ).

 

WARKA 99 - NOWOFALOWY WITT 13,5 BLG

 

2 kg słód pilzneński

2,5  kg słód pszeniczny

 

66-68 - 60 min.

wygrzew

 

30 g citra na 15 min.

30 g cascade  na 15 min.

15g kolendry i skórka z 2 słodkich pomarańczy na 5 min.

 

Wyszło 20 litrów, drożdże to brewferm blanche uwodnione. Na cichą na 3 dni poszło 20 g citry i tyleż cascade.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA -100 SOUR ALE

 

3 kg słód pilzneński

0,4 kg płatki żytnie skleikowane

0,2 kg carahel

 

68>64 C - 60 min

wygrzew

 

wysładzanie 12 litrów, doprowadzenie do wrzenia, wystudzenie i zadanie Lactobacillus rhamonus i helveticus, póki co się kwasi i kwasić będzie pewnie jakieś 3 -4 dni.

Pózniej gotowanie, na cichą dam może cascade i może jakieś owoce, nie ma teraz z byt dużego wyboru, może jabłka?

Drożdze to Artefakty Trapistów , gęstwa po BB.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.