Jump to content
radekw

Browar Ignaczew

Recommended Posts

Ponieważ poprzednie grodziskie na zestawie z CP wyszedł doskonale, postanowiłem uwarzyc je drugi raz tylko troche inaczej.

Zapiski czas zacząć.

Warka 27 - Grodziskie 8*

 

Zasyp: słód grodziski weyerman 3kg

 

Zacieranie: w 9 litrach wody

63°C - 30 min.

73°C - 30 min

78°C - 5 min.

Wysładzanie 2 razy po 5 litrów. O dziwo żadnych problemów z filtracją. Zaraz będe chmielił Lomikiem tylko jescze nie wiem ile go dodam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest jeszcze u mnie z 8 butelek pod kuchennym stołem. Trzeba się spieszyć ze spotkaniem, choć korci mnie żeby 3 zachowac na białą wrone akurat jedną z kategori jest witt. Nigdzie jeszcze nie startowałem. Może czas spróbować.

A co do dzisiejszego grodzisza to niestety wydajność wyszła bardzo kiepska, wiem nawet dlaczego, był słabo ześrutowany, wziąłem robota rozdrobniłem przefiltrowane już młoto i zalałem jeszcze raz, inaczej bym chyba tylko z 12 litrów uzyskał, tyle że pełno mąki sie dostało do filtratu, ogólnie koszmar, miało być lekko szybko i przyjemnie a wyszła d....Moze z 16-17 litrów wycisnę.

Dałem w końcu 38 g na goryczkę i 12 na aromat tu z przed wyłączeniem palnika.

Idę zobaczyc czy juz syf w garze opadł i przeleje do fermentora, najwyżej rano zleje jeszcze raz jak bedzie dużo syfu. UFF.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziekuje Darku.

Tak mnie ten wczorajszy grodzisz wykończył nerwowo że dzis ledwo sie z łózka zwlokłem.

Nie ma to jak własny śrutownik.

Biore więc moją biszkoptową sukę i ide powałęsać się po polach, dobrze mi to zrobi. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak mnie ten wczorajszy grodzisz wykończył nerwowo że dzis ledwo sie z łózka zwlokłem.

 

Ja mam tak zawsze :)

Mam nadzieje, że grodzisz wyjdzie dobry jak poprzedni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie skonczyłem butelkować warkę 26: hefe-weizen, zestaw z CP, ekstrakt 12, na wyeastach3068

Niechce zapeszać ale są banany i goździki, mam nadzieje że jak za tydzień spróbuje też będą. :)

Dobranoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć Darku.

To które miałem na spotkaniu robiłem na s-33, nowe też fermentuje na tych drożdżach, Według mnie te drożdze, oprócz smakowych zalet, mają jednak dwa poważne mankamenty, Słabo odfermentowują, więć piwo moze wyjśc syropowate,słodkawe, co nie zawsze jest pożądane. A drugi minus to taki że już w butelce nie tworzą zbitego osadu. moje grodziskie jest idealnie klarowne ale rzadko się je uda tak wylać z butelki żeby nie było mętne.

Czytając forum znalazłem wątek w którym, któs próbował robić grodzisza na róznych drożdżach ( nie pamietam autora tego wątku, jak znajdę to dam znać ) i pamiętam że b.dobry rezultat był na drożdżach S-05.

A jak przebiegło twoje zeszłotygodniowe warzenie, jestem ciekaw.

Ja może jutro ukrece jakąś nowozelandzką IPę wieczorkiem, wiadro mi się wczoraj zwolniło szkoda żeby stało puste. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja może jutro ukrece jakąś nowozelandzką IPę wieczorkiem

:okey: To akurat będziemy się mogli IPAmi wymienić:)

 

Darku prawidziwy z Ciebie człowiek-orkiestra :D

Musisz sobie kawałem pola kupić i samemu obsiać jeszcze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niedzielne "leniwe" popołudnie, skonczyłem właśnie kleić mozaikę w kibelku, czas więć coś uwarzyć.

Wstawiam wodę.

 

Zasyp: 5kg pale ale strzegom

250g karmelowy czerwony strzegom

250g płatki owsiane

 

Zacieranie: 63C-30 min

73C-30 min

 

Chmiel: Nelson Sauvin 11,5%

Drożdże: S-05

 

Celuje w jakieś 14 blg,

Chmielenie: 30g na 60 min.

20g na 30 min

20g przy wyłaczeniu palnika

Edited by radekw

Share this post


Link to post
Share on other sites

choroba, zagapiłem się i przerwa w 63 przedłużyła mi sie do 40 min. Żeby zbyt wytrawne nie wyszło. Może karmelowego jeszcze dodać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwko chłodzi się na balkonie, wyszło jakieś 23,5 litra 15 blg. Rano zadam drożdże i pozostaje najgorsze, czekać :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przerwą się nie przejmuj, słód pale ale daje w piwie głębszy smak, co to za drożdże S-05?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 27, grodzisz w 100% pszeniczny, juz na cichej.

Warka 28 IPA nowozelandzka fermentuje aż miło.

Czekamy na dalszy rozwój wypadków........

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 26, weizen na 3068 zdegustowana i co mogę powiedzieć, jest dobrze, pszenica drożdżami stoi. Warto zainwestować w dobre płynne. To się jednak opłaca. To 6 warka w tym stylu i najlepsza. Poprzednie robiłem na wb-06 i zymofermach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 27-grodzisz 100% pszeniczny w butelkach, wędzonka delikatna, ale wyczuwalna, podoba mi się.....

Jutro na cichą pójdzie nowozelandzka IPA, wrzuce do niej 20g nelsona i będzie git.

I tak ku lepszemu idzie.

Dobranoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.