Jump to content
kaplos90

jak zrobić wirpol czyli jak zrobic wirówke do chmielu

Recommended Posts

Witam wszystkich piwowarów na piwo . org mam pytanie jak zrobić wirpol czyli wirówke do chmielu

jestem młodym piwowrem i czekam na podpowiedzi jak zrobić :) Pozdrawiam .

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie to jest rura wspawana stycznie i przez nią pompuję brzeczkę. Po wyklarowaniu brzeczki przełączam ją na filtr i wymienniki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podłącze się pod temat, jak skutecznie rozdzielić chmieliny i osady od brzeczki po chłodzeniu? Jakiś prosty sposób, jakiś filtr?

Ja teraz po chłodzeniu rondelkiem nabieram i przez gęste sito przelewam, ale to zabawa i chyba niezbyt skuteczne jest, choć piwo wychodzą dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podłącze się pod temat, jak skutecznie rozdzielić chmieliny i osady od brzeczki po chłodzeniu? Jakiś prosty sposób, jakiś filtr?

Ja teraz po chłodzeniu rondelkiem nabieram i przez gęste sito przelewam, ale to zabawa i chyba niezbyt skuteczne jest, choć piwo wychodzą dobre.

no trzeba zamieszać,zaczekać 20-30 min i zlać za pomocą wężyka,rondelek do szafki odłożyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam pytanie jak zrobić wirpol czyli wirówke do chmielu

jestem młodym piwowrem i czekam na podpowiedzi jak zrobić

Starzy piwowarzy robią wirpol prawą a młodzi lewą ręką ;)

A na poważnie: jest to energiczne zamieszanie ostudzonej brzeczki np. dużą łyżką, aby powstał wir w płynie. Osad i chmieliny osadzają się wtedy na dnie gara warzelnego w postaci stożka. Po odczekaniu co najmniej 20-30min można zlewać/dekantować brzeczkę do fermentora.

Wiktor pisze o bardziej zaawansowanych technologiach, niż prawa albo lewa ręka piwowara :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja wczoraj wyspawałem filtr do chmielin - dziś po testach jestem zadowolony, ale chcę spróbować jeszcze filtru innego kształtu.

 

A można zdjęcie

Share this post


Link to post
Share on other sites

a teraz widzę że miałem wrzucić zdjęcia.

 

Jedno przedstawia działanie whirlpoola w czasie mycia.

 

a drugie to filrt (ta metalowa rura). Od spodu jest zawór spustowy który pozwala spuścić z filtra nadmiar chmielin. Na razie używam jak jest, ale za jakiś czas zrobię nowy wkład filtracyjny.

post-1421-0-83093200-1358342930_thumb.jpg

post-1421-0-26915800-1358343001_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiktor, możesz zamieścić zdjęcia części składowych tego filtra do chmielin?

Edited by piastun

Share this post


Link to post
Share on other sites

nakręciłem filmik z działania whirlpoola

[media]

[/media]

 

co do filtra - będę go jeszcze trochę modyfikował wtedy porobię jakieś zdjęcia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nakręciłem filmik z działania whirlpoola

mam pytanie odnośnie tego whirlpoola,brzeczkę trzeba podać z kadzi warzelnej? czy robi się cyrkulacje, np od góry pobiera się brzeczkę a dołem styczną podaje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

to jest kocioł warzelny - można mieć do tego osobne naczynia, a można robić whirlpool w kotle. Wlot jest stycznie, ale nie przy samym dnie a powyżej. Jak masz osobne naczynie to po prostu wprowadzasz brzeczkę i czekasz aż skończy wirować. Jak robisz w kotle warzelnym brzeczkę pobierasz albo ze spustu w ściance przy dennie, ale lepszym rozwiązaniem jest spust tuż przy ściance, ale w dnie. Wirujesz chwilę, czekasz i gotowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak sobie teraz pomyślałem - a gdyby na dno kadzi warzelnej położyć drugie dno z dziurkami, nawet już pod koniec warzenia (może być mniejsze niż dno kadzi), a po whirlpoolu wyjąć je razem z osadem? Trzeba by tylko wyprowadzić ze trzy druty do w miarę równego uchwycenia go.

Edited by jake

Share this post


Link to post
Share on other sites

raz że by się przy tym dnie paliła brzeczka, a dwa przy podnoszeniu pewnie ten stożek by się rozmył. Da się na tyle dobrze to rozdzielić ze nie ma potrzeby.

Share this post


Link to post
Share on other sites

.... Wlot jest stycznie, ale nie przy samym dnie a powyżej.

Czy wysokość wlotu/powrotu powinna mieć jakiś związek z wysokością lustra brzeczki ?

Chodzi mi o to czy lepiej umieścić go poniżej czy ponad powierzchnią i czy ma znaczenie odległość - chciałbym robić warki różnej wielkości i mam dylemat jak wysoko umieścić kolanko do łirpula :|

 

Jak robisz w kotle warzelnym brzeczkę pobierasz albo ze spustu w ściance przy dennie, ale lepszym rozwiązaniem jest spust tuż przy ściance, ale w dnie.

Sprawdzał ktoś może jak reaguje uszczelnienie teflonowe gwintu na bliską obecnoś palnika ?? :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ad1.

umieść go tuż pod powierzchnią przy minimalnym zakładanym wybiciu. Teoretycznie to powinna być 1/3 wysokości słupa brzeczki.

 

ad2.

ja mam spust na kolankach uszczelniony teflonem i nic się nie dzieje. Ale mój kocioł ma 48 cm średnicy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po co robić z kadzi warzelnej jakąś pralkę, stosowanie pomp i innych mieszadeł. Im mniej bajerów tym lepiej. Wszystko po chłodzeniu jest podatne na infekcję. Takie metody mogą się efektywnie sprawdzać w browarach gdzie kotły warzelne mają dużą średnicę. Moja metoda to odsysanie chmielin i osadów grawitacyjne. Wylot kranu jest poniżej filtratora chmielin w kegu. Powoduje to lekkie podciśnienie w układzie co efektywnie filtruje osady. Na 46l mam ok 200ml brzeczki w osadach, czyli nic. Najlepsze w tej metodzie jest to że odkręcasz kran po chłodzeniu i już. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jejski - to wszystko robisz na gorąco, więc ryzyko infekcji odpada. Z resztą i tak muszę mieć pompę bo nie będę 60 litrów nosić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie tak jak pisze Wiktor.

Pralkę z kadzi robi się chociażby po to, żeby nie babrać się z wkładaniem, wyciąganiem, podłączaniem i niewygodnym każdorazowym czyszczeniem chłodnicy.

A tak - pstryk i brzeczka się chłodzi. Whirpool to dodatek, a że wymaga jedynie odpowiedniego umieszczenia powrotu, to czemu nie skorzystać..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podłącze się pod temat, jak skutecznie rozdzielić chmieliny i osady od brzeczki po chłodzeniu? Jakiś prosty sposób, jakiś filtr?

 

Jest prosty sposób, to nylonowa siatka filtracyjna : http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/warzelnia-browaru/800-torba-filtracyjna.html

100 % czystej brzeczki po chmieleniu. Zakładasz to na fermentor i wio. Przy okazji świetnie napowietrza brzeczkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest prosty sposób, to nylonowa siatka filtracyjna : http://twojbrowar.pl...iltracyjna.html

100 % czystej brzeczki po chmieleniu. Zakładasz to na fermentor i wio. Przy okazji świetnie napowietrza brzeczkę.

 

Próbowałeś? Faktycznie działa dobrze? Bo ja mam wrażenie, że sporo chmielin i innych osadów i tak przejdzie.

Ja ostatnio filtrowałem przez oplot ale i tak sporo tego syfu przeszło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest prosty sposób, to nylonowa siatka filtracyjna : http://twojbrowar.pl...iltracyjna.html

100 % czystej brzeczki po chmieleniu. Zakładasz to na fermentor i wio. Przy okazji świetnie napowietrza brzeczkę.

 

Próbowałeś? Faktycznie działa dobrze? Bo ja mam wrażenie, że sporo chmielin i innych osadów i tak przejdzie.

Ja ostatnio filtrowałem przez oplot ale i tak sporo tego syfu przeszło.

 

Ja filtruję przez podwójną skarpetkę pończochopodobną i jest super.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.