Jump to content
Sign in to follow this  
Guest franc

Piwo kukurydziane ?

Recommended Posts

Guest franc

Czy ma ktoś recepturę tego piwa ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest franc

Powiem tak usłyszałem że w ameryce południowej jest bardzo rozpowszechnione piwo kukurydziane i ocena tego piwa była też niczego sobie więc zapytałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem takie piwo. Zasyp pilzneński 4kg, monachijski 0,5kg , caramunich I 0,15kg kaszka kukurydziana 1kg. Kaszkę skleikowałem 62oC 40 min i dodałem na przerwę 63oC. Byłem przerażony gęstością kleiku kukurydzianego. Po 40 min kleik zniknął. Robiłem piwo w stylu pils. Drożdże w 34/70.

Po cichej piwo miało smak niepasteryzowanych piw z końca lat osiemdziesiątych ( Browar Ostrów Wlkp i Poznań). Smak bajka... Po miesiącu w butelkach to już nie było to... Pomysł - po cichej do kega i wyszynk w ciągu tygodnia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czicza! To piwo z kukurydzy, która jest uprzednio przeżuta przez człowieka, w celu komwersji cukrów:). Wałkowali temat w którymś odcinku brew masters, gdzie cała ekipa Dogfish Head'a mieliła kukurydzę w czasie pracy. Zrobili nawet test śliny wszystkich pracowników żeby wiedzieć kto jest najwydajniejszy :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.