Jump to content
Sign in to follow this  
kazio123

Marcowe/ Octoberfest na pierwsze zacieranie?

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Od jakiegoś czasu czytam to forum, no i stwierdziłem, że pora spróbować coś zatrzeć ( do tej pory był brewkit i ekstrakty WES+chmielenie).

Ostatnio całkiem przypadkiem wpadło mi w ręce Marcowe z browaru Mirosław, posmakowało i stwierdziłem, że akurat warunki w piwnicy pozwolą zrobić octoberfest'a ( temperatura 10- 11 stopni), poszukałem i będzie tak:

 

słody Strzegom

2 kg wiedeński

1 kg monachijski II (16-24 EBC)

 

Zacieranie ( dam 9 litrów wody, powinno się zmieścić w garze 15l):

10 min 52 stopnie

30 min 64 stopnie

40 min 72 stopnie

76 stopni i do filtracji (fermentator z kranikiem i wężyk z oplotu 80cm)

 

Będę wysładzał "na raty" tak, żeby mieć jakieś 12, max 13 litrów ( bo gar tylko 15)

 

Chmielenie:

10 g Tradition(4-7%) 60 min

10 g Tradition(4-7%) 30 min

10 g Tradition(4-7%) 5 min.

 

Powiedzcie czy wszystko ok z recepturą i na co zwracać uwagę. Jak sprawa z dolną fermentacją, trwa dłużej? do tej pory tylko górne szły w 19 stopniach.

 

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz dodać jakieś słody karmelowe (np. też strzegomskie) dla pełniejszego smaku i barwy.

Chmiel możesz zwiększyć.

Napisz, w jaki ekstrakt celujesz przy tych 12 litrach brzeczki do fermentacji? Jakie masz drożdże?

Wtedy można coś więcej poradzić.

Edited by Bączek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak sprawa z dolną fermentacją, trwa dłużej? do tej pory tylko górne szły w 19 stopniach.

 

drożdże dolnej fermentacji będą działać dość sprawnie w temperaturze -(10-11 stopni jakie panują w piwnicy)

jednak dość powoli, fermentacja będzie trwać dłużej.

Standardowo:

fermentacja burzliwa będzie trwać od 6 do 8 dni czyli ok. 3-5 dni dłużej niż w przypadku ALE

fermentacja cicha może trwać od tygodnia do nawet miesiąca, tu różnice są znaczne w porównaniu z górną fermentacją.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tym stylu chmielenie na aromat nie jest wskazane. Aromat chmielu nie powinien występować.

Co nie znaczy że nie możesz tego zrobić jak chcesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Swoją drogą marcowe to bardzo dobre piwo. Niestety z komercyjnych przykładów trafiłem chyba tylko 2, które są zgodne z opisem reszta jakie piłem dalece odbiegała od BJCP.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi.

Chciałbym mieć tak z 12 litrów 13-14 Blg, nie wiem jak z wydajnością będzie, także wolę mniej litrów ale, żeby mieć 13-14 Blg

Drożdże Brewferm Lager.

 

"W tym stylu chmielenie na aromat nie jest wskazane. Aromat chmielu nie powinien występować."

 

Czyli nie dawać chmielu na ostanie 5 minut? zrobić tak :

15g Tradition 60 minut

15g Tradition 30 minut.

 

Chciałbym aby piwo było takie "bardzo pełne" w smaku, czy dodać jeszcze jakiś słód karmelowy i ile?

Edited by kazio123

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz strzegomskiego 30 - jakieś 0,3 kg, możesz więcej jeśli chcesz. 150 da już dużo więcej barwy i mocniejsze posmaki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo Caramunich II jak masz, strzegomski karmelowy jasny także się nada, 300g uważam starczy.

Nie obawiaj się tego chmielenia - zwiększyłbym 20g na 60min a drugą porcję 15-18g dałbym na 20min.

Temperatury do fermentacji masz OK i na pewno - jak pisał mcpol1 - będziesz miał dobre piwo.

Nie ma co "męczyć" dłużej tematu receptury, bo od niej samej nie powstanie piwo. Bierz się za warzenie :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie jak pisał Bączek - bierz się za warzenie. Sens nie w tym, żebyś szlifował tydzień recepturę - ale żebyś sam poznawał surowce. Raz uwarz to piwo tak, a drugi raz inaczej - wtedy nauczysz się komponować warki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Marcowe fermentuje w piwcy, w końcu zrobiłem tak:

słody Strzegom

2 kg wiedeński

1 kg monachijski II (16-24 EBC)

0,5 kg karmelowy 30 (30-40 EBC)

 

zacierane w 10 litrach wody:

10 min - 53

30 min - 64

30 min - 72

do 76 i filtracja

wysładzaanie "na raty"

Chmielenie:

tradition ~6%AA: 20 g -60 minut, 10 g-30 minut.

Do fermentacji 13 litrów 13,5 Blg.

Samo zacieranie nie jest straszne, trochę z utrzymaniem temperatur z początku walczyłem ale ogólnie źle nie było, zajęło prawie 6 godzin, z czego najwięcej jak zwykle chłodzenie(ponad 1,5 godziny). Pozostaje w tej chwili czekać na wyniki - brzeczka w smaku extra :P.

 

Dzięki wszystkim za rady.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.