Skocz do zawartości

Zestawy startowe


Jomal

Rekomendowane odpowiedzi

Term. ciekłokrystaliczny przyda Ci się zarówno jak będziesz zacierał jak i przy brewkicie. Ten co chcesz kupić przyda Ci się dopiero przy zacieraniu, czyli na razie się nie przyda w ogóle. Zdążysz go sobie jeszcze kupić razem ze słodami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamiast niego weź termometr ciekłokrystaliczny naklejany na fermentor.

Zbyteczny

 

A jak będzie łatwo kontrolował temperaturę fermentacji?

Będziesz stał przy fermentorze przez 24h i grzał/chłodził?

Wstawiasz do pomieszczenia w którym jest temp X i fermentujesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wstawiasz do pomieszczenia w którym jest temp X i fermentujesz

 

Chciałbym mieć taki komfort i dysponować pomieszczeniem ze stałą X temperaturą :)

A jak przypadkiem żona zostawi rozszczelnione okno w kuchni (przy -10°C na dworzu) na cały dzień to od razu widzę jak to wpłynęło na fermentujące się piwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wstawiasz do pomieszczenia w którym jest temp X i fermentujesz

 

Chciałbym mieć taki komfort i dysponować pomieszczeniem ze stałą X temperaturą :)

A jak przypadkiem żona zostawi rozszczelnione okno w kuchni (przy -10°C na dworzu) na cały dzień to od razu widzę jak to wpłynęło na fermentujące się piwo.

Co widzisz?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wstawiasz do pomieszczenia w którym jest temp X i fermentujesz

 

Chciałbym mieć taki komfort i dysponować pomieszczeniem ze stałą X temperaturą :)

A jak przypadkiem żona zostawi rozszczelnione okno w kuchni (przy -10°C na dworzu) na cały dzień to od razu widzę jak to wpłynęło na fermentujące się piwo.

Co widzisz?

 

Widzę czy temeratura brzeczki spadła zbyt nisko i mam przenieść fermentor do cieplejszego miejsca, czy nie spadła i nie musze reagować.

Gdy chłodzę brzeczkę po chmieleniu w fermentorze, widzę kiedy mogę dodać drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Widzę czy temeratura brzeczki spadła zbyt nisko i mam przenieść fermentor do cieplejszego miejsca, czy nie spadła i nie musze reagować.

Gdy chłodzę brzeczkę po chmieleniu w fermentorze, widzę kiedy mogę dodać drożdże.

Fakt, bez tego termometra nie da sie żyć :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można traktować na równi z reduktorem osadów czy bulkadełkiem :P

 

Pewnie, tylko to są preferencje „osobnicze” :), jeden uwielbia i nie może bez szpeja „x” żyć, a inny nienawidzi. Wszystkim nie dogodzisz...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Anteks, a masz jakiś wygodny sposób na sprawdzanie odpowiedniej temperatury do zadania drożdży?

"Macam"fermentor

 

pamiętam jak babcia na wsi stosowała tę (ew. tą) metodę w "kurowniku" dla osobników płci żeńskiej, a jak to się robi z fermentorem?? :D Może też się przerzucę na "macanie" :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Anteks, a masz jakiś wygodny sposób na sprawdzanie odpowiedniej temperatury do zadania drożdży?

"Macam"fermentor

 

pamiętam jak babcia na wsi stosowała tę (ew. tą) metodę w "kurowniku" dla osobników płci żeńskiej, a jak to się robi z fermentorem?? :D Może też się przerzucę na "macanie" :smilies:

Jak uwarzysz setna warkę :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.