Jump to content
Jomal

Zestawy startowe

Recommended Posts

Witam, chciałbym rozpocząć swoją przygodę z domowym wyrobem piwa, ale nie wiem czy opłaca sie kupić któryś z tych zestawów, macie jakieś doświadczenia z tymi sprzedawcami i sprzętem ? Może pojedyńczo kompletować ? Na początku chciałbym sie wprawić w robieniu piwa z brewkitów, dopiero po nabraniu wprawy za samodzielne warzenie. Czy niezbędne mi bedą 2 fermetatory czy wystarczy 1 ?

 

Oto linki jakie znalazłem proszę o ustosunkowanie sie :) Pozdrawiam

 

http://www.browamato...1166&sortuj=kod

 

http://www.alepiwo.p...wy-optimum.html

 

http://nomart.redcar...-i-nalewek.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakiś czas temu stanąłem przed tym samym problemem. Moim dylematem było to czy mnie wciągnie:); postąpiłem tak jak opisałem w tym poście:

http://www.piwo.org/...go/#entry180499

ale wzorowałem się na zestawie startowym z browamatora (moim zdaniem dwa fermentory minimum, w tym jeden z kranikiem - ja skompletowałem trzy pojemniki w tym jeden z kranikiem do rozlewu do butelek)

 

zachęcam do zaczęcia z zacieraniem - też się długo zbierałem, ale nie żałuję :D

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanim cokolwiek zaczniesz kupować poświęć z weekend lub dwa na czytanie - tutaj (na forum jak i na wiki) oraz na browar.biz jest masa wiedzy, która bardzo się przyda by wiedzieć co i dlaczego. Jak już poczytasz i co nieco się w głowie poukłada to już mniej więcej będziesz wiedział co ze sprzętu jest niezbędnie potrzebne, a z czym możesz poczekać do kolejnych zakupów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest franc

Ja kupiłem zestaw startowy taki:

fermentator z kranikiem

kapslownica greta

balinomierz

termometr

mieszadło

kapsle

rurka fermentacyjna

+ brewkit Coopers English Bitter oraz Mistr Sladek - zamiast cukru - i takie drogie to nie było !

Na początek potrzebujesz tylko tyle.

Edited by franc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja na Twoim miejscu brałbym tak (ceny z HB):

- kapslownica stołowa - 127 pln (nawet jak nie będziesz chciał się dalej bawić w piwowarstwo, to taką kapslownicę masz szansę jeszcze sprzedać komuś, choćby na naszej giełdzie)

- fermentator ze skalą - 22,18 pln

- fermentator z kranikiem, rurką i uszczelką - 35 pln (pokrywę z rurką z tego fermentatora przełożysz do tego zwykłego i w nim będziesz prowadził fermentację, a ten posłuży Ci do rozlewu)

- kapsle 100 szt - 5,10 pln

- wąż igielitowy do rozlewy - 2 x 3,01 pln (to chyba dziesiątka, osobiście wolałbym ósemkę)

- areometr - 15,13 pln

- nadwęglan sodu 100 g - 4,50 pln (lub ACE w sklepie, co Ci tam wygodniej)

Będziesz jeszcze potrzebować wagę - jak nie masz to na allegro lub w jakimś sklepie, przyda się później przy zacieraniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, bo jedni mowią, że styknie jeden a inni, że lepiej od razu kupić dwa.Zakładam, że nie będe robił z zacieraniem tylko z brew kitów (mogę się mylić, ale nie wyobrażam sobie tyle roboty z gotowaniem , studzeniem itd. a piwko lepsze od koncerniaka mi wystarczy).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście, że są. Jeden weź se z bez kranu na burzliwą, drugi z kranem na cichą i trzeci też z kranem bo se z cichej przelejesz, zmieszasz z cukrem i do butelek, Albo zawsze jak będziesz miał jedno na cichej to możesz już zacząć drugie robić.

 

 

Zrób se jeden z brew kita, a potem zacieranie (Bo zacieranie jest proste! :) )

Edited by dovierny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, bo jedni mowią, że styknie jeden a inni, że lepiej od razu kupić dwa.Zakładam, że nie będe robił z zacieraniem tylko z brew kitów (mogę się mylić, ale nie wyobrażam sobie tyle roboty z gotowaniem , studzeniem itd. a piwko lepsze od koncerniaka mi wystarczy).

Dwa to minimum, nawet jeśli nie robisz cichej. W jaki sposób chcesz rozlewać piwo bez drugiego fermentora?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jaki sposób chcesz rozlewać piwo bez drugiego fermentora?

Ja na początku miałem tylko jeden fermentor z kranikiem i rurką i musiałem sobie jakoś radzić ;) Jakiś czas wcześniej ustawiałem fermentor w miejscu rozlewu, żeby opadło co się wzburzyło przy przenoszeniu. Cukier miarką do każdej butelki i rozlew..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam balon ale ma ok 15l

No to 5tkę rozlewaj bez cichej albo w plastik na kontrolę, a 15 na cichą do balonu i wszystko gra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dwa fermentatory to minimum, to nie jest jakiś duży wydatek ale bardzo ułatwia sprawę.

 

Wiem, że się obawiasz czy Ci się hobby spodoba i nie chcesz dużo inwestować ale mam prawie 100% pewności, że nie długo zaczniesz pisać jaki śrutownik kupić...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam balon ale ma ok 15l

No to 5tkę rozlewaj bez cichej albo w plastik na kontrolę, a 15 na cichą do balonu i wszystko gra.

Uwaga piwowarstwo wciąga, za kilka tygodni stwierdzisz że 10 pojemników to mało :smilies:

faktycznie 5l możesz zabutelkować, ale pytanie brzmiało

Są wymierne efekty stosowania dodatkowego zbiornika do rozlewania?

Posiadanie dodatkowego pojemnika usprawnia pracę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, 2 to minimum ale moze od razu 3, jak tu kolega pisał - 30 zł to nie majatek.

 

......jak będziesz miał jedno na cichej to możesz już zacząć drugie robić.

Np. nastawiam pszenicznego (Coopers BrewMaster - Wheat Pszeniczne), które szybciej się nadaje.Robie (stosunkowo) mocne IPA, które wymaga dłuzszego leżakowania.Ma to sens?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma sens

Apetyt rośnie w miarę picia i robienia raz lepszych, raz gorszych piw.

Też miałem takie dylematy, a teraz w siedmiu fermentorach pracuje piwko :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma sens

Apetyt rośnie w miarę picia i robienia raz lepszych, raz gorszych piw.

Też miałem takie dylematy, a teraz w siedmiu fermentorach pracuje piwko :P

OMG :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od października mam kupione cztery fermentatory i w tym miesiącu muszę dokupić dwa kolejne. Zaczynałem od jednego z kranikiem i taki na jedną warkę z gotowca wystarczy...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest franc

Bardzo podoba mi się ten miszung :smilies: :smilies: :smilies:

Każdy coś doradza a kolega mętlik w głowie ma :lol: :lol: :lol:

Właściwie jak wybierzesz to będzie dobrze - skoro będziesz robił z brewkitów na początek to wystarczy jeden a w miarę nabierania doświadczenia i chęci będziesz kompletował resztę sprzętu ( u mnie zdało to egzamin i z jednego fermentatora mam 4 dwa garce i bóg wie jeszcze jakiej innej drobnicy ).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dwa to minimum, nawet jeśli nie robisz cichej. W jaki sposób chcesz rozlewać piwo bez drugiego fermentora?

 

wężykiem/ rurką do butelek- a to tak nie można czy nie wskazane?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapomniałem o jeszcze jednej istotnej rzeczy:

http://www.homebrewing.pl/rurka-do-rozlewu-zaworkiem-grawitacyjnym-p-96.html

Jeżeli chodzi o szklany balon, to nadaje się on do cichej fermentacji, natomiast do burzliwej go lepiej nie używać, bo ciężko będzie go domyć. Uważam jednak, że jeżeli robisz brewkity, to możesz sobie na razie odpuścić cichą fermetację.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.