Jump to content
Sign in to follow this  
bnp

DMS w piwie

Recommended Posts

Tak się zastanawiam co jest grane ? W piwowarstwie domowym i nie tylko jest taki mit, iż podczas krótkiego warzenia piwa będziemy mieli w piwie Dimetylosiarczek tzn warzywa.

Po przeczytaniu recenzji na bizie o Końcu Świata oraz na blogu Kopyra nic nie słyszałem by to piwo miało taka wadę. Przecież to piwo nie jest warzone, czyli nie ma mowy o usunięciu z piwa DMS.

 

Kiedy napisałem o tym że ja niektóre piwa też nie warzę to doświadczeni piwowarzy zapewniali mnie iż w mym piwie na 100% mam DMS. Piwa testował Hasintus i jakoś sobie nie przypominam by wytykał w tych piwach takie wady.

Niejednokrotnie Kopyr negował warzenie piwa pod zmniejszonym ciśnieniem zakładając że będzie w piwie DMS.

 

Kopyr o sahti z pinty

http://blog.kopyra.com/index.php/2012/12/21/koniec-swiata/

 

Nie wywąchał DMS w niewarzonym piwie. Chyba nie zapomniał o tym powiedzieć. ;)

 

To jak to będzie ?

prawda czy mit ? a może są jakieś warunki kiedy będziemy mieli DMS ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak się zastanawiam co jest grane ? W piwowarstwie domowym i nie tylko jest taki mit, iż podczas krótkiego warzenia piwa będziemy mieli w piwie Dimetylosiarczek tzn warzywa.

Po przeczytaniu recenzji na bizie o Końcu Świata oraz na blogu Kopyra nic nie słyszałem by to piwo miało taka wadę. Przecież to piwo nie jest warzone, czyli nie ma mowy o usunięciu z piwa DMS.

 

Kiedy napisałem o tym że ja niektóre piwa też nie warzę to doświadczeni piwowarzy zapewniali mnie iż w mym piwie na 100% mam DMS. Piwa testował Hasintus i jakoś sobie nie przypominam by wytykał w tych piwach takie wady.

Niejednokrotnie Kopyr negował warzenie piwa pod zmniejszonym ciśnieniem zakładając że będzie w piwie DMS.

 

Kopyr o sahti z pinty

http://blog.kopyra.c.../koniec-swiata/

 

Nie wywąchał DMS w niewarzonym piwie. Chyba nie zapomniał o tym powiedzieć. ;)

 

To jak to będzie ?

prawda czy mit ? a może są jakieś warunki kiedy będziemy mieli DMS ?

 

Sporo zalezy od slodu, z dobrej jakosci slodami nie powinno byc problemow z DMS.

Gotowanie pod cisnieniem nie jest mitem, wystarczylo sprobowac produktow Fortuny by wyczuc DMS.

Kolejna sprawa to nie kazdy jest w stanie wywachac DMS. Osobiscie wiem, ze moj poziom wyczuwania DMSu jest bardzo niski.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra znalazłem wypowiedź na bizie o warzywach.

 

dino19_87

Ja właśnie mam przed sobą 'koniec świata' z butelki. Nie wiem dlaczego, ale śmierdzi jak z konserwy warzywnej (groch?). Smak tak samo nieciekawy jak zapachfrown.gif

 

Myślisz, że Kopyr by nie wyczuł tego ?

Nie piłem tego piwa i nie wiem czy jest Tam DMS czy nie ma.

Jednak bardzo zastanawiający jest fakt nie stwierdzania w niegotowanym ani minuty piwie DMS

 

Może wypowie się ktoś kto je próbował

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra znalazłem wypowiedź na bizie o warzywach.

 

dino19_87

Ja właśnie mam przed sobą 'koniec świata' z butelki. Nie wiem dlaczego, ale śmierdzi jak z konserwy warzywnej (groch?). Smak tak samo nieciekawy jak zapachfrown.gif

 

Myślisz, że Kopyr by nie wyczuł tego ?

Nie piłem tego piwa i nie wiem czy jest Tam DMS czy nie ma.

Jednak bardzo zastanawiający jest fakt nie stwierdzania w niegotowanym ani minuty piwie DMS

 

Może wypowie się ktoś kto je próbował

 

Ja probowalem i tam bylo tyle roznych dziwnych zapachow, w tym bardzo intensywny zapach drozdzowy, ze ciezko powiedziec dokladnie czego tam nie bylo ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bnp: browar to nie produkcja śrubek, gdzie jak ustawić tokarkę tak, to srubka wychodzi grubsza, a jak tak, to cieńsza.

Nie jest tak, że jak gotujesz 50 min to DMS jest a jak 70 to nie ma. Są słody róznej jakości, są rózne inne komponenty zapachu które potrafia go przykryć (np. jałowiec), są ludzie którzy DMS nie rozpoznają.

 

Od siebie powiem, że DMS to stosunkowo częsta wada piw domowych, a i komercyjnych , szczególnie z browarów restauracyjnych i "regionalnych".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koniec Świata zacierany był na słodzie pale ale, prekursorów DMS w tym słodzie jest dużo mniej lub wcale w porównaniu do pilzneńskiego.

Wada w postaci gotowanych warzyw najczęścij występuje przy lagerach i pilsach gdzie udział słodu pilzneńskiego jest prawie 100 procentowy.

DMS można się pozbyć praktycznie tylko podczas dosuszania (słodowania) słodu oraz gotowania. Największe znaczenie ma temperatura suszenia słodu i jego rozluźnienie. DMS z brzeczi właściwie w całości przechodzi do piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie ja to wszystko wiem i rozumiem ale zastanowiło mnie właśnie brak DMS w piwie niewarzonym.

I teraz dalej, czy jest możliwe wyprodukowanie takiego piwa ? tzn piwo niegotowane które nie zawiera DMS ? w stopniu wyczuwalnym ?

Rozumiem, także że Końcu Świata DMS nie był wyczuwalny bo był na pale oraz dms może byc maskowany innymi aromatami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W przypadku tego piwa skybert już wyjaśnił fenomen - ze słodu Pale Ale, podobnie zresztą jak wiedeńskiego i monachijskiego DMS - u nie da się uzyskać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

DMS powstaje w gorącej brzecce i usuwane jest podczas gotowania. Podczas produkcji Sahti warka może być niewystarczająco gorąca żeby wyprodukować DMS.

 

Pozatym DMS jest normalną i porządaną częsicią smakową wielu piw i niekoniecznie jest wadą (takie piwo możesz lubić albo nie).

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

DMS powstaje, jak ma z czego. Przy odpowiednio niskiej zawartości SMM nie ma z czego powstać.

 

Poziom SMM powinien być podany w metryczce słodu ze słodowni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W przypadku tego piwa skybert już wyjaśnił fenomen - ze słodu Pale Ale, podobnie zresztą jak wiedeńskiego i monachijskiego DMS - u nie da się uzyskać.

Słodownia Strzegom podaje dokładnie taką samą ilość prekursorów DMS dla monachijskiego, pilzneńskiego i wiedeńskiego.

Czy to pomyłka ?

http://www.dmgp.pl/s...monachijski.pdf

http://www.dmgp.pl/s..._pilznenski.pdf

http://www.dmgp.pl/s...d_wiedenski.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

W przypadku tego piwa skybert już wyjaśnił fenomen - ze słodu Pale Ale, podobnie zresztą jak wiedeńskiego i monachijskiego DMS - u nie da się uzyskać.

Słodownia Strzegom podaje dokładnie taką samą ilość prekursorów DMS dla monachijskiego, pilzneńskiego i wiedeńskiego.

Czy to pomyłka ?

http://www.dmgp.pl/s...monachijski.pdf

http://www.dmgp.pl/s..._pilznenski.pdf

http://www.dmgp.pl/s...d_wiedenski.pdf

 

W tych pdf'ach są podany jedynie widełki. Czyli wartości maksymalne, minimalne etc. Czyli nie wiadomo ile tych prekursorów tak naprawdę w danym słodzie jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.