Skocz do zawartości

"Uciekające drożdże"


Jejski

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam przeboje aktualnie z Belgian Witbier' date=' nie dość, że przy 23L chcą uciekać z fermentatora to jeszcze fermentuję 3°Blg na tydzień, masakra, a zadałem nich dwie warki brrr[/quote']

A mogę spytać jak duży starter zapodałeś. Właśnie dzisiaj pękłem saszetke i w weekend zamierzam uwarzyć witbira.

Starter 1L na mieszadle magnetycznym w Blonde i 2L w Tripel'u, zdekantowane jak dobrze pamiętam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Ja dodawałem 250ml gęstwy zebranej z góry warki. Piana z tych drożdży sugeruje że fermentacja przebiega w tempie 6°Blg na 3 dni a spada 3°Blg na 6 dni. Trzeba się z tym pogodzić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.