Skocz do zawartości

Koszta akcyzy przy 1hl


Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...

Jest okazja by się w końcu wypowiedzieć i przywitac w tym miejscu, które czytam jednakże od już dłuższego czasu.

 

Jak już podano stawka podstawowa to 7,79 zł za 1 stopień Plato. Te sumę należy pomnożyc przez wilkość warki w hl

Mniejsze browary mają zwolnienia kowtowe od ilości hl w zależności jak dużym zakładem są. Zgodnie z "unijną normą" zwolnienia dotyczą browarów warzących do 200 000 hl.

najmniejsze - do 20 000 hl odliczają sobie 30 zł za każdy uwarzony hektolitr, te wielkości do 70 000 h - 15 zł, do 150 000 hl - 12 zł, do 200 000 hl - 9 zł

 

Załóżmy, że produkuję tylko jeden rodzaj piwa o ekstrakcie równym 12 stopni Plato, wówczas:

- przy produkcji 19 000 hl rocznie - zapłacę: 7,79 x 12 x 19 000 = (1.776.120) - 30 x 19.000 = 570.000 // 1.776.120 - 570.000 = 1.206.120 zł

- przy produkcji 65 000 hl: 7,79 x 12 x 65 000 = (6.076.200) - 15 x 65.000 = 975.000 // 6.076.200 - 975.000 = 5.101.200 zł

następne sobei sami policzcie :P

 

I teraz tak, powiedzmy mam browar restauracyjny i zgłosiłem uwarzenie 12-tki, warka 10 hl

Zapłacę 7,79 x 12 x 10 = 934,80 - (30 x 10) = 634,80 zł. Jedna warka (bez strat) to 2 tys kufli 0,5, zatem w każdym kuflu jest 31 groszy akcyzy

 

Gdybym był Czechem to za takei samo piwo zapłaciłbym mniej więcej połowę tego co u nas, a dodatkowo łątwiej wyliczyłbym sumę:

16 Kc x 12 (ekstrakt) x 10 (hl) = 1920 Kc x 0,16 (kurs korony do złotego) = 307,20 zł. Jeden kufel to 15 groszy akcyzy.

 

A w Niemczech.. jest jeszcze taniej...

0,4554 euro x 12 x 10 = 54,65 euro co przy kursie 4,10 daje nam ok 224 zł. W jednym połlitrowym kuflu mamy 11 gr akcyzy.

 

Jesli coś pomieszałem to alarmujcie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Akcyza dla Szwecji: 166 koron za 1% alkoholu x hl. Dla badania musimy przyjąć że uwarzyli 10 hekto piwa 5%. Czyli 166 x 5 x 10 = 8300 koron. Po kursie 0.4768 daje nam to 3957.44 zł. Jeden kufel to prawie 2 zł akcyzy

 

Akcyza dla Norwegii: 438 koron x 5% x 10 hl = 21900 koron. Przy kursie za koronę 0.5583 daje to 12226.77 złotego.... Ponad 6 zł akcyzy w kuflu...

Ale wystrczy uwarzyć nieco słabsze piwo (od 3,7% do 4,7%) i metoda liczenia się zmienia 1959 koron x 10 hl = 19.590 NOK. Ponad 2 tys mniej. 10937 zł. 5,46 zł akyzy w kuflu piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Akcyza dla Szwecji: 166 koron za 1% alkoholu x hl. Dla badania musimy przyjąć że uwarzyli 10 hekto piwa 5%. Czyli 166 x 5 x 10 = 8300 koron. Po kursie 0.4768 daje nam to 3957.44 zł. Jeden kufel to prawie 2 zł akcyzy

 

Akcyza dla Norwegii: 438 koron x 5% x 10 hl = 21900 koron. Przy kursie za koronę 0.5583 daje to 12226.77 złotego.... Ponad 6 zł akcyzy w kuflu...

Ale wystrczy uwarzyć nieco słabsze piwo (od 3,7% do 4,7%) i metoda liczenia się zmienia 1959 koron x 10 hl = 19.590 NOK. Ponad 2 tys mniej. 10937 zł. 5,46 zł akyzy w kuflu piwa.

 

He he dobre. :D:beer: Ja już nie będę mówił żeby z innego kraju podał, bo poda :D:cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W planach było obliczenie dziś akcyzy dla wszystkich krajów europejskich, ale zaraz idę lulu. Gdyby ktoś wiedział jak liczy się akcyzę w Belgii to niech mi podpowie. Mam tabelkę z liczbami ale nie bardzo rozumiem jak ją zastosować.

 

Acha - w Norwegii i Szwecji nie ma ulgi dla małych browarów. Wszystkie płacą równo.

Edytowane przez Pendragon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

z tego co znalazłem tutaj: http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/excise_duties/alcoholic_beverages/rates/excise_duties-part_i_alcohol_en.pdf

 

wychodzi 1,7105 EUR/hl/plato czyli trochę mniej niż u nas. Stawka vat 2 % niższa (to ma znaczenie bo akcyza jest wciagana do ceny produktu od której liczy się vat - de facto od akcyzy płacimy jeszcze vat). Są ulgi dla zakładów o zmniejszonej produkcji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To stawka podstawowa dla Belgii, ale zauważ, że dla mniejszych browarów (a takie rozpatrywałem) wynosi ona 1,4873 euro

 

Ja korzystałem z tej publikacji:

http://www.brewersof...ts_2012_web.pdf (strona 18).

 

I tutaj sytuacja jest bardziej skomplikowana. O co chodzi z tym "adapted rates" nie pojmuję. Czy więksi mają 2 wersje obliczenia akcyzy? Wychodzi niemal to samo, a dla mniejszych przewidziana jest korzystniejsza trzecia wersja?

Edytowane przez Pendragon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

może te adapted rates są po to że jak piwo wyjdzie troche słabsze/mocniejsze żeby nie kombinować z liczeniem akcyzy albo dosypywaniem cukru/dolewaniem wody. Browar robi 3 piwa - 11,2 ; 12,0 i 12,7 i akcyzę rozlicza tylko na podstawie hl po stawce 20,53 EUR za hl. Ale jak jest naprawdę trzeba by się zagłebić w jakieś ustawy ichnie.

 

przy tych stawkach zredukowanych na 99% powinno być plato/hl, a nie samoa /hl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A propos Belgi:

 

Jak szukałem informacji n/t Belgijskich piw to w dwóch miejscach w internecie znalazłem informację, że akcyza w Belgii stwarzała/(stwarza ?) taką sytułację, że "nie opłaca się" produkować piwa w zakresie pomiędzy 13,5 do 15,5 .

 

Niestety teraz nie mogę odnaleźć źródła.

 

Pozdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.