Jump to content
Sign in to follow this  
elroy

Przeciwutleniacz E-300

Recommended Posts

Dlaczego browary dodają e-300 do piwa ? To typ syntetycznego kwasu L-askorbinowego, (witamina C) jak wyczytałem na szybko. Ale znajduje się on i w piwach pasteryzowanych jak i nie. A gdyby nie dodawano to.. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

E-300 -> witamina C -> kwas askorbinowy/askorbowy -> acidum ascorbicum -> 2,3-didehydro-L-treo-heksono-1,4-lakton, 3-keto-L-gulofuranolakton -> C6H8O6 - w warunkach standardowych, jest to białe krystaliczne ciało stałe (proszek), łatwo rozpuszczalny w wodzie; antyoksydant (przeciwutleniacz), zapobiega utlenianiu sie produktów (np. jeśli pokroimy jabłko i pokropimy je sokiem z cytryny, to nie będzie zmieniać koloru), co "zapobiega" nadmiernemu starzeniu się piwa, więcej informacji o działaniu wit. C - Alternatywy SO2 (w winiarstwie); to nie jest żaden syntetyczny typ wit. C, tylko przemysłowo uzyskuje się go, poprzez fermentację glukozy przy pomocy bakterii, a następnie chemiczne utlenienia i do tego odnosi się słowo "syntetyczne" - naturalne występowanie w roślinach.

 

Have fun ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi o to, że kwas askorbinowy dodany do butelkowanego piwa szybko "wychwytuje" tlen jednocześnie sam się utleniając, co zapobiega oksydacji związków naturalnie występujących w piwie. Dzięki temu nie ma konieczności utrzymywania bardzo wysokich standardów rozlewu piwa, co w przypadku dwudziestoletnich linii rozlewniczych może być problemem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlaczego browary dodają e-300 do piwa ? To typ syntetycznego kwasu L-askorbinowego, (witamina C) jak wyczytałem na szybko. Ale znajduje się on i w piwach pasteryzowanych jak i nie. A gdyby nie dodawano to.. ;)

 

A jednak nie, okazało się, że te związki służą browarom do dezynfekcji sprzętu:

 

http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=1068370#post1068370

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pan Jakubiak napisał, że używa sorbinianu do dezynfekcji linii. Kwas askorbinowy to co innego. Jednak obie substancje nie nadają się do dezynfekcji, właściciel Ciechana nie chce się przyznać do czego stosuje konserwant.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.