Jump to content
Makaron

Polskie Ale - opis

Recommended Posts

Opis w stylu PSPD

Link: https://docs.google....pB3rn7fk6E/edit

 

 

Polskie Ale

 

Na początku rozwoju piwowarstwa amatorskiego w Polsce baza surowcowa była bardzo zawężona. Na podstawie łatwo dostępnych surowców powstał ten styl, który odzwierciedlał braki na polskim rynku piwowarskim.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11 - 13°Blg

Goryczka: 25 - 45 IBU

Gęstość końcowa: 2 - 3.5°Blg

Kolor: 2 - 8 SRM [Nie ta skala]

Alkohol objętościowo: 4%-5.5%

 

Surowce i technologia:

Słód pilźnieński, ewentualnie jasny słód karmelow do korekty koloru i zwiększenia treściwości. Najczęściej piwo chmielone jest chmielem Marynka jako chmiel goryczkowy i chmielem Lubelskim jako chmiel aromatyczny. Inne chmiele hodowane w Polsce są dopuszczalne. Drożdże górnej fermentacji o czystym profilu smakowym takie jak Danstar Nottingham, US-05.

 

Barwa:

Słomkowe do złote. Klarowne.

 

Piana:

Umiarkowana biała długo utrzymująca się piana.

 

Aromat:

Umiarkowany do umiarkowanie mocny aromat chmielu. Wynikający z dodania chmieli na koniec gotowania albo/i chmielenia na zimno. Przeważnie przedstawiające charakter chmieli polskich (najczęściej lubelskiego). Lekkie nuty owocowe są do zaakceptowania. Opcjonalnie bardzo niskie do niskie aromaty karmelowe. Bardzo niski poziom dwuacetylu jest akceptowalny.

 

Smak:

Przeważnie umiarkowanie do umiarkowanie mocne smaki chmielowe przeważnie przedstawiające cechy chmieli polskich (najczęściej lubelskiego i marynka). Obecność smaków chmielowych jest wspierana przez delikatne smaki słodowe. Balans chmielowo-słodowy wyraźnie skłania się w kierunku goryczki i smaków chmielowych. Smaki karmelowe przeważnie są nieobecne, ewentualnie mogą być bardzo delikatne. Estry owocowe mogą być w zakresie od brak do umiarkowanie słabych. Umiarkowana do umiarkowanie mocna goryczka chmielowa wraz z wytrawnym finiszem. Bardzo niski poziom do brak dwuacetylu.

 

Goryczka:

Czysta wyraźna i przyjemna goryczka.

 

Odczucie w ustach:

Lekka do średnio lekka treściwość. Nagazowanie umiarkowane do mocne.

 

Ogólne wrażenie:

Rześkie, wyraźnie goryczkowe i chmielowe piwo. Czyste w smaku, mało estrowe i fermentowane w dolnym zakresie temperatur dla danego szczepu.

 

Przykłady komercyjne:

Brak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie tak dawno temu widziałem tu w USA w sklepie piwo o nazwie "Polsh Ale" ale nie pamiętam kto i gdzie je uwarzył. Czyli przykłady komercyjne są, tylko nie w Polsce. Jest tu też taki kit w jednym z lokalnych sklepów piwowarskich: http://www.homebrewing.org/Polish-Ale_p_591.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze tylko poprawić błędy, skorygować nadmiernie często występujące słowo "przeważnie" i.... warzyć :okey::beer:

Edited by stachu68

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeszcze tylko poprawić błędy, skorygować nadmiernie często występujące słowo "przeważnie" i.... warzyć :okey::beer:

 

poprosze w komentarzach na google drive wrzucać konkretne poprawki. ułatwi mi to korekte. z góry dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inne chmiele hodowane w Polsce są dopuszczalne.

Nie lepiej byłoby napisać" Inne polskie odmiany chmieli są dopuszczalne"? Nie wiadomo przecież, co się będzie za kilka lat hodować w Polsce. Taki np. polski cascade może nie do końca by tu pasował?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeszcze tylko poprawić błędy, skorygować nadmiernie często występujące słowo "przeważnie" i.... warzyć :okey::beer:

 

poprosze w komentarzach na google drive wrzucać konkretne poprawki. ułatwi mi to korekte. z góry dzięki.

ja się nie znam na jakimś google drive, ale widzę, że już prawie wszystko poprawione, pozostało tylko "pilźnieński" i "karmelow" w surowcach zmienić na "pilzneński" i "karmelowy"

Edited by stachu68

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie tak dawno temu widziałem tu w USA w sklepie piwo o nazwie "Polsh Ale" ale nie pamiętam kto i gdzie je uwarzył. Czyli przykłady komercyjne są, tylko nie w Polsce. Jest tu też taki kit w jednym z lokalnych sklepów piwowarskich: http://www.homebrewi...-Ale_p_591.html

to jest piwo na niepolskich chmielach i lagerowych drożdżach (jeśli dobrze widzę), czyli niezbyt pasuje do stylu polskiego ale

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mimo, że ja jestem uparciuchem pszenicznym :D opis mi się podoba, a receptura FAH uważam pasuje idealnie. Jak tylko będę miał okazję warzenia to jest moja następna warka. :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

zamienić magnum na marynkę i pasuje

 

Moja pierwsza warka, z braku w sklepie magnum dałem marynkę. Później powtórzone i było super!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Arek już punkt dostał, Tobie też daję za zaangażowanie się w interesującym mnie temacie.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opis jest jak dla mnie czytelny i chyba zamknięty?

 

Jeszcze trochę do zamkniecia. Poprawki stylistyczne by się przydaly i tłumaczenie na ang ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

i tłumaczenie na ang ;)

Na śląski to od zaraz ;)

Olo dzięki, ale to nie plusy miałem na myśli :) Jeśli się spodoba to będę zachwycony. Mogę czekać następnych kilka lat :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olo dzięki, ale to nie plusy miałem na myśli :)

No domyślam się, że nie dla plusów to robisz ;) Czekam na konkurs z kategoria Polskie Ale, chętnie wystartuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie piwowarzy domowi warzą piwa w tym stylu nie od dziś, kategoria polskie ale w konkursach jak najbardziej wskazana, to także nowe wyzwanie dla sędziujących.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie takie piwo warze najczęściej :) jasne piwo górnej fermentacji, dość mocno chmielone, wyraziste jednocześnie spore wysycenie które, nie zabija smaku chmielu i gdzieś w tle przebijającej się słodowości... Dobra robota Panowie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No przecież nowy rok musiał mi dopiero uświadomić, że dokładnie to piwo stoi u mnie w piwnicy prawie zawsze. Jak nie mogę się zdecydować na jakie aktualnie mam ochotę, to zawsze sięgam po nie właśnie :) . To chyba znak, że zasługuje na swoją nazwę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ten "styl" to próba reaktywacji piwa warzonego w Polsce przed "potopem Pilsowym" ? Jeśli tak to na jakich źródłach się opierasz? Bo to ciekawe :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ten "styl" to próba reaktywacji piwa warzonego w Polsce przed "potopem Pilsowym" ? Jeśli tak to na jakich źródłach się opierasz? Bo to ciekawe :)

 

Nie. Jest to wycinek tego co sie warzylo w domach piwowarow domowych 10 i wiecej lat temu. Zreszta ciagle bym polecal to piwo kazdemu poczatkujacemu. Jest to piwo w miare latwe do uwarzenia i do tego w miare lekkie w odbiorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A może są jakieś informacje dot. właśnie takich piw górnej fermentacji warzonych dawno temu na terenach Polski?

 

W sumie jest po prostu Pils "uproszczony" przez zastosowanie drożdży górnej fermentacji. Nie ośmielił bym się tego uwarzyć, gdyby nie Wasze pochlebne opinie na temat tego "stylu".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.